2023-04-01 309 views
訂咗座唔駛等 不過hold枱就係得10分鐘去到明明未坐滿跟住隔一陣已經full晒 好誇張叫咗八個餸 有一個雜菜冇影相個雜菜就好普通 有韮菜芽菜咁炸饅頭幾好食 蠔烙即係蠔餅啦 餡料足夠係幾豐富但粉漿有啲厚 一擺得耐咗就出晒油 變到好膩醬滷拼盤幾多嘢食 百幾蚊幾抵食個玉子豆腐勁juicy勁入味 外脆內軟推介不過我唔知佢喺餐牌個菜式名係咩椒鹽鮮魷正常 不過不失個人覺得唔夠椒鹽味另外有個苦瓜炒唔記得咩都幾入味 唔錯虎皮尖椒豬頸肉食得好過癮辣辣地又有鑊氣豬頸肉唔韌好惹味 同個椒好夾最後埋單八百幾蚊 好抵食食到勁飽 好好彩一開始冇叫到白飯不過5個人叫8個菜又真係眼闊肚窄咗少少嘅但飲品選擇唔多 除咗象水同烏龍茶啱飲之外都冇其他咁不過服務要扣少少分 冇加過水畀我哋但整體都ok 可以一試地理位置偏少少但都唔會搵唔到
訂咗座唔駛等 不過hold枱就係得10分鐘

但飲品選擇唔多 除咗象水同烏龍茶啱飲之外都冇其他咁
不過服務要扣少少分 冇加過水畀我哋
但整體都ok 可以一試
地理位置偏少少但都唔會搵唔到

$166 (Dinner)
  • 虎皮尖椒豬頸肉
  • 醬鹵拼盤
📍 #荃灣 #醉潮館#羊羊在荃灣#羊羊在新界好耐冇係香港食飯了,因為去完旅行病咗一段時間,冇出去食🥺今次朋友生日就揀食呢間,佢話佢係潮州人都覺好正宗,所以點都試下啦😤留意番生日要俾$30切餅費,但係預先book枱講定就可以waive😏如果淨係想寄存蛋糕,就冇收費❄️🌟砂鍋粥 (小) $295呢到必食阿🤩食得潮州粥除咗蠔,蟹粥都好出名😋雖然得細細隻蟹,但係好夠鮮,煮出嚟清甜,仲食好蟹膏味🦀價錢豐儉由人,好似車仔麵咁揀餸定價🤪✨鴨蛋煎蠔烙 $88好香蛋味,仲有唔少蠔仔🦪最正係炸到外皮脆卜卜,一定要趁熱食先得😆✨自家滑溜韮菜豬紅 $78餐牌好似冇,但潮州菜必食😛睇落辣辣地,點知食落唔辣🤭韮菜好香,冇咩草青味🍀豬紅好少食驚有陣怪味,但係呢個唔會,仲食落好滑溜幾香😂✨方魚炒芥蘭 $68幾特別,平時食開蒜茸炒,今次食呢個又幾特別😲方魚切到一塊塊脆脆咁,配菜食有啲鹹香😚✨小米餃 $48第一次食覺得好似魚皮餃,外皮都煙煙韌韌,係少咗陣魚味🤣✨椒鹽孖寶一口方塊 $78炸饅頭同豆腐嘅組合,呢個就普通啲😗炸得唔夠乾身,有啲外皮濕到腍咗😣另外喼汁同煉奶放埋一齊,好易溝亂😩人均價錢-~$165+10%評分-回頭草

📍 #荃灣 #醉潮館

#羊羊在荃灣
#羊羊在新界

🌟砂鍋粥 (小) $295

✨鴨蛋煎蠔烙 $88

✨自家滑溜韮菜豬紅 $78

✨方魚炒芥蘭 $68

✨小米餃 $48
第一次食覺得好似魚皮餃,外皮都煙煙韌韌,係少咗陣魚味🤣

✨椒鹽孖寶一口方塊 $78

人均價錢-~$165+10%
評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀
2023-03-26 207 views
和家人吃生日飯🎂比朋友介紹左幾次終於黎試下~六個人叫左八樣嘢😋蜆煲:有小小酒味,都有好多隻蜆!雞煲:雞嫩口,越食越入味!酸菜魚:魚好滑,越食越辣!饅頭:表面不夠脆,但加練奶就可以!芥末牛仔粒:好攻鼻,小心食到濁親🤧咕嚕肉同炸魚就正常發揮!水蛋就一般了~🥹整體來講都可以一試既🫡
和家人吃生日飯🎂
比朋友介紹左幾次終於黎試下~
六個人叫左八樣嘢😋
蜆煲:有小小酒味,都有好多隻蜆!
雞煲:雞嫩口,越食越入味!
酸菜魚:魚好滑,越食越辣!
饅頭:表面不夠脆,但加練奶就可以!
芥末牛仔粒:好攻鼻,小心食到濁親🤧
咕嚕肉同炸魚就正常發揮!
水蛋就一般了~🥹

整體來講都可以一試既🫡

2023-03-26
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-03-12 424 views
醉潮館位於荃灣三坡坊,全場木枱木櫈,古色古香我特別比較喜歡吃海鮮砂鍋粥 兩人吃 叫了蟹和干瑤柱 熱辣辣很鮮甜很入味 $230(S)家鄉荷葉銅盤蒸雞 $158雞好嫩滑 還有冬菇很入味 汁可以撈飯一流XO西蘭花爆炒鮮魷 $88這個很有鑊氣 XO醬配鮮魷顏色一流香辣魚仔炒花甲 $118下次會再試吓其他 因為兩個人實在食唔哂
醉潮館位於荃灣三坡坊,全場木枱木櫈,古色古香

我特別比較喜歡吃海鮮砂鍋粥
兩人吃 叫了蟹和干瑤柱 熱辣辣很鮮甜很入味 $230(S)

家鄉荷葉銅盤蒸雞 $158
雞好嫩滑 還有冬菇很入味 汁可以撈飯一流

XO西蘭花爆炒鮮魷 $88
這個很有鑊氣 XO醬配鮮魷顏色一流

香辣魚仔炒花甲 $118

下次會再試吓其他 因為兩個人實在食唔哂

2023-03-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 海鮮砂鍋粥
2023-02-19 506 views
一直都知道荃灣二陂坊三陂坊一帶勁多好食嘅餐廳。趁新年期間就同朋友去醉潮館摸住戰鬥碗底聚一聚!每一樣炸物小菜都想食,奈何兩個女人食唔到太多,極力克制下叫左口水雞、酸菜魚、乳鴿同一碟唔記得乜魚炒芥蘭。口水雞夠作為前菜開一開胃,再黎一盤超滑超厚魚肉嘅酸菜魚,真心未試過一間酸菜魚嘅魚肉係咁好食!又嫩滑又大件,每人食左十幾件都仲有魚,加上入面幼薯粉亦索晒d湯,大盤到兩個人都食唔完。最鐘意係乳鴿,個皮炸得極香口,好食過唔少酒樓,極推薦!下次再訪一定想叫多幾位朋友,叫多幾款小菜同炸野🙌🏼

下次再訪一定想叫多幾位朋友,叫多幾款小菜同炸野🙌🏼

• 紅燒籠中BB鴿子
2023-02-14 459 views
海膽控嘅我想試咗好耐,但係次次打去Book 位都話冇海膽🤔,今次終於成功!大家如果為咗海膽炒飯而去,記住要打去問咗先唔好白行啊🥰▫️海膽炒飯🍚 ($138)👉🏻食完都仲係好震驚呢個價錢竟然係成板海膽咁上😮雖然咁抵食,但海膽鮮味都唔錯,唔會有臭腥味👉🏻炒飯食得出好有有鑊氣,就算食晒面頭嘅海膽都仲好夠味,粒粒分明,仲有大大粒章魚☺️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️紅燒籠中乳鴿 ($68)👉🏻上菜嗰陣好驚喜,冇諗過乳鴿都有得打卡😆乳鴿皮好香,肉都夠嫩滑,睇得又食得😎👉🏻伴碟嘅蝦片都係熱辣辣,食得出係即刻炸起好有誠意⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 白果胡椒豬肚湯($88)👉🏻豬肚份量非常多,食極都仲有🤩口感腍得嚟夠爽口,配料仲有白果同排骨👉🏻胡椒味非常重,啱晒重口味嘅我,好曖胃⭐️⭐️⭐️⭐️——————環境:裝修有d 古色古香嘅味道,空間唔係好大,但都幾乾淨企理,員工都比較年輕,有別於一般中式餐廳.評分:9/10.平圴消費:~$150

▫️海膽炒飯🍚 ($138)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️紅燒籠中乳鴿 ($68)
👉🏻伴碟嘅蝦片都係熱辣辣,食得出係即刻炸起好有誠意

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 白果胡椒豬肚湯($88)
👉🏻胡椒味非常重,啱晒重口味嘅我,好曖胃

⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:9/10
平圴消費:~$150
2023-01-10 592 views
是次walk in 好彩地喺八點九俾到位我地即係第二轉枱好多人話抵食 又唔係好覺中規中矩啦叫咗:煎蠔餅好少食依個樣嘅蠔餅圓邊有啲似pizza蠔仔唔算大粒蟹膏籠仔飯足料嘅潮式牛丸
是次walk in

蟹膏籠仔飯
足料嘅

潮式牛丸
2022-10-09 2975 views
#chuchu食在荃灣📍 醉潮館超級爆炸大推!!!!#chuchu推介 ,樣樣都咁好食!真係好正(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)價錢又唔係貴!(餐牌係下面👇🏻)幾年前🐷食過一次,之前有段時間佢執左,以為冇再開,嗰日係荃灣諗食咩入左去三坡坊,見到佢,雖然門口啲宣傳同以前唔同,🐷爸就話試吓,點知坐低先發現餐廳同以前一樣!—————————————————————❣️ 醬滷拼盤 $148打冷一定要食滷水拼盤貪佢夠多款,呢間$150都唔洗,有腩肉、紅腸、豬腸、豬耳、魷魚、溏心蛋、花生、豆腐、韭菜同芽菜,樣樣都幾唔錯,豬腸豬耳好食!係唯獨蛋可以再咸小小!啲料就唔係好夠滷水味,不過想咸啲可以浸下個底既滷水汁先食!.❣️ 膏蟹砂鍋粥 $230(S)好好味呀٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و雖然同澳門嘅水蟹粥比較都仲有段距離,但係呢個一定止到癮!好新鮮!粥底吸左海鮮嘅精華,勁鮮甜!煲得好綿,膏蟹有唔少蟹膏喺粥到,好正!大膏蟹肉都幾好!我哋4人,靚仔店員就話細都夠食,我哋每人都食到2-3碗!.❣️ 傳統鴨蛋煎蠔烙 $88第一次食用鴨蛋整嘅蠔餅,咸香味好正,炸到超級脆卜卜,但又唔會好油膩,又唔會太多粉!蠔仔好新鮮夠香脆!.❣️ 香辣魚仔炒花甲
#chuchu食在荃灣
📍 醉潮館

❣️ 醬滷拼盤 $148
❣️ 膏蟹砂鍋粥 $230(S)
蟹粥

❣️ 傳統鴨蛋煎蠔烙 $88

❣️ 香辣魚仔炒花甲 $118
魚仔唔會話好多,味道咸鮮,幾特別!花甲好新鮮,好鮮甜,口感厚肉、爽彈!好入味,又唔會話辣,食落好惹味,連埋紅椒、青椒、洋蔥食,正!

❣️ 豉油王炒麵
炒面都係必食,好有鑊氣,好有咬口!

不專業評分
👅好味指數: 9/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 9/10
—————————————————————
🏡地址: 醉潮館 (荃灣)
荃灣三陂坊30號地舖
🕑營業時間: 17:30-01:30
#chuchu食中菜 #chuchu食港式
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-10-06
蟹粥
  • 蠔餅
2022-09-25 1157 views
➖ 醬滷拼盤打冷例牌一定要食滷拼貪佢夠多款,腩肉、紅腸、豬腸、豬耳、魷魚、溏心蛋、花生、豆腐、韭菜同芽菜。啲料就唔係好夠滷水味不過本身已經有味所以唔太緊要,如果要滷水味亦可以浸下個底既滷水汁先食➖ 牙籤雞見佢寫招牌又唔貴所以嗌黎試下,細就真係細粒左啲不過佢勁好食,咬落卜卜脆入邊應該係用雞髀肉食到有啲嫩➖ 傳統鴨蛋煎蠔烙唔知鴨蛋咁煎係咪會香啲未放入口都聞到啲蛋香味,蠔仔可以多啲會好啲,不過食多幾啖有啲膩因為都炸得幾油係哂個面層到➖ XO醬西蘭花爆炒鮮魷睇同食都覺得個西蘭花無同個鮮魷一齊炒,西蘭花完全無鮮魷果個XO醬味,係我唔識定係佢唔記得左呢?鮮魷夠惹味爽口西蘭花就係普通炒菜果個味➖ 辣酒煮醉螺花螺辣辣地但唔食辣都食到,而辣得黎又食到佢個鮮味唔錯🪧 打冷黎講呢到環境都算乾淨舒服,同埋啲枱擺得好鬆動一啲都唔逼
➖ 醬滷拼盤

➖ 牙籤雞

➖ 傳統鴨蛋煎蠔烙

➖ XO醬西蘭花爆炒鮮魷

➖ 辣酒煮醉螺
花螺辣辣地但唔食辣都食到,而辣得黎又食到佢個鮮味唔錯

2022-09-15 934 views
煉奶炸饅頭回憶番曬黎評分:8.5/10⭕️味道幾好,有獲氣炸饅頭最吸引🤤🤤**************✳️黑松露蟹膏蒸水蛋👍👍貌相架勢👍 濃郁鮮味蟹膏滑蛋好香,送飯一流✳️胡椒豬肚湯👍胡椒味刺激爽口軟熟豬肚都入味✳️椒鹽孖寶一口方塊👍👍👍必點!!炸豆腐炸饅頭‼️加煉奶,童年回憶香脆內軟鹹甜宜人✳️雪裹紅蝦乾菜心煲👍有鑊氣!紅蝦乾鮮香味濃菜心保持爽口鮮甜✳️滷水鵝掌肉質普通滷水豆腐吸曬味真係太正🤣******************⭐味道 8.5/10⭐️性價比 8.5/10⭐️服務 7.5/10⭐️環境 7/10⭐️賣相 8/10
煉奶炸饅頭回憶番曬黎
評分:8.5/10
⭕️味道幾好,有獲氣
炸饅頭最吸引🤤🤤
**************
✳️黑松露蟹膏蒸水蛋👍👍
貌相架勢👍 濃郁鮮味蟹膏
滑蛋好香,送飯一流

✳️胡椒豬肚湯👍
胡椒味刺激爽口
軟熟豬肚都入味

✳️椒鹽孖寶一口方塊👍👍👍必點!!
炸豆腐炸饅頭‼️加煉奶,童年回憶
香脆內軟

⭐️賣相 8/10
  • 椒鹽孖寶一口方塊
  • 黑松露蟹膏蒸水蛋
2022-09-09 780 views
同媽咪去咗食呢一間潮州餐廳。平日去,book咗7:00pm ,去度成間餐廳勁多人簡單地講,呢間餐廳埋單發現好平。地方唔算好舒服,不過正正常常。大概一個人$100都唔洗。😳😳叫咗一個蠔餅,蠔餅超推介😋😋好脆跟住叫咗小米餃,唔記得影相,屋企人話覺得好鹹,不過我就覺得OK。不過我唔係特別推介,皮好厚然後仲叫咗個牙籤雞,牙籤雞都係平靚正,不過都係唔記得影相。但係好脆,肉質都好嫩口。最後仲叫咗個炒粉絲,不過不失啦。
同媽咪去咗食呢一間潮州餐廳。
平日去,book咗7:00pm ,去度成間餐廳勁多人
簡單地講,呢間餐廳埋單發現好平。
地方唔算好舒服,不過正正常常。
大概一個人$100都唔洗。😳😳

叫咗一個蠔餅,蠔餅超推介😋😋好脆

最後仲叫咗個炒粉絲,不過不失啦。

蠔餅
蟹蓋蒸蛋
2022-09-01
$100 (Dinner)
蠔餅
2022-07-23 715 views
約咗老死嚟呢度麻甩一番,貪呢度啲嘢食幾有特色又就腳。兩個人叫咗三個菜同埋啤酒,鐵板豬仔脾唔錯,有六件,啲肉幾鮮嫩。卜卜蜆,細嘅都好大煲,好味,有少少蘿蔔同粟米,不過越食越辣。西蘭花炒鮮魷,都好惹味。環境熱熱鬧鬧,侍應生後生有活力,服務都唔錯!

今日🤴🏻攜眷(我)出席公司同事嘅飯局,加埋我有8位呀🥳🥳!🧍🏻‍♀️🧍🏻‍♀️🧍🏻🧍🏻🧍🏻🧍🏻🧍🏻🧍🏻!😎😎我哋冇叫飯,只係叫左十幾款小菜😋😋,差唔多全部都係脆口嘢🍲、大排檔款式🧆,每款都好好食😚😚,但會比較熱氣囉😅😅,當中最好食包括:😙😙~~~牙籤雞🐥~~~可以一口一雞🐥超方便,份量大碟,飲酒🍻一流選擇😝😝~~~鴨🦆旦🥚煎蠔烙~~~第一次食用鴨 🦆旦🥚制作嘅蠔餅,咸香味十足,本來以為會有沙沙嘅質感,可惜無😜😜,蠔仔新鮮正常夠香脆🤤🤤~~~鐵板黑椒豬仔🐖髀~~~哇🤪🤪係小型版路飛肉🍖丫,黑椒汁勁嘢味,做型夠特色又係飲酒🍻之選,用手🖐🏻食都唔怕污糟!🤩🤩~~~紅燒籠中乳鴿🐦~~~好特別會用籠襯托乳鴿🐦,另有蝦🦐片陪襯!味道OK~~~亂棍打死豬八戒🐷~~~其實係豆角炒豬🐷頸肉,好夠鑊氣😛😛真係好難得一大班人一齊食飯,希望下次再有機會啦😁😁
~~~牙籤雞🐥~~~
可以一口一雞🐥超方便,份量大碟,飲酒🍻一流選擇😝😝

~~~鴨🦆旦🥚煎蠔烙~~~

~~~鐵板黑椒豬仔🐖髀~~~

~~~紅燒籠中乳鴿🐦~~~
好特別會用籠襯托乳鴿🐦,另有蝦🦐片陪襯!味道OK

~~~亂棍打死豬八戒🐷~~~
其實係豆角炒豬🐷頸肉,好夠鑊氣😛😛

真係好難得一大班人一齊食飯,希望下次再有機會啦😁😁
2022-05-30
$187 (Dinner)
2022-06-30 677 views
🔖荃灣既三陂坊都有幾間「打冷」,呢間主要以砂鍋海鮮粥作主打,但我仲未食到🤣因為次次去食都人少,無叫到。室內明顯有用心裝修,而且樓底高,整體感覺乾淨舒服。🍽砂鍋卜卜蜆煲(細)$188純粹想食下卜卜蜆既話,呢間都係一個好選擇。2-3人份量既細卜卜蜆其實都幾大鍋,d蜆好厚肉😍,覺得洗得幾乾淨,雖然唔應該有沙係基本,但好多時出面食蜆都有沙。鍋入面仲有粉絲粟米,個湯真係飲到粟米味,係咁2都應該有煲過。希望下次食到砂鍋粥同食多幾個小菜😋

🍽砂鍋卜卜蜆煲(細)$188

希望下次食到砂鍋粥同食多幾個小菜😋
端午節晚上約了同事9大兩小一齊食晚飯吹水,所以找一家打冷試試,見到醉潮館評價非常好,所以慕名而來。訂檯過程很好,當日仲會打來確認,值得加分。7點入座之後叫了:牙籤雞X2鐵板豬仔脾氣X2鵝腸水煮牛肉酸菜魚花甲乳鴿wasabi牛肉椒鹽鮮魷粉絲兜亂海膽炒飯同埋9支大藍妹食得開心,食了2.5小時,味道其實也不差,但真係很普通,比較有印象就是牙籤雞,價錢也不貴,抵食,埋單$2200。員工態度不錯,上菜也快,雖然並無驚艷的地方,但如果普通聚餐還是可以考慮的。

7點入座之後叫了:
牙籤雞X2