大埔區係少數仍然保留住舊區色彩的地方,小店食肆琳瑯滿目,各適其式。識食一定去小店食,識揀一定揀蔡潤記。蔡潤記都可以算係大埔出曬名嘅粉麵專家,魚蛋魚片唔在講,牛腩粉腸都好出色。由於店裏面人多擠擁,幾乎任何時間都爆場,等待食物都需要一點時間,不過耐心等侯都係值得。今日點左一碗魚蛋牛腩河同一碟魚皮。首先,炸魚皮同坊間一般薄魚皮好唔同,厚身鬆脆,略帶咸香魚鮮味。好多人都話好硬,好難咬,其實食法係應該浸湯,吸收湯既精華再食,軟硬交雜嘅口感,必定一試難忘。魚蛋則屬於細粒類型,彈牙爽口,魚味不太濃,依舊保持舊有高水準。牛腩肥瘦適中,略帶油香,味道香濃,濃湯配合滑溜河粉,認真一絕。重點自家秘制辣椒油係必食推介,加點豉油,無論魚蛋魚片牛腩粉腸河粉,都配合得天衣無縫,畫龍點精一樣。總括來說,有質素的傳統香港特色食物買少見少了,大埔區算係少數仍然保留住呢方面食物的地方,大家應該好好珍惜,多多支持。最後提一提,蔡潤記3點關門,要食嘅請早啦。
識食一定去小店食,識揀一定揀蔡潤記。

魚蛋牛腩河

今日點左一碗魚蛋牛腩河同一碟魚皮。

最後提一提,蔡潤記3點關門,要食嘅請早啦。
2018-07-06
$50 (Lunch)
  • 魚皮
  • 牛腩
  • 魚蛋
  • 粉腸
2018-04-22 692 views
姨婆喺美國回港探親, 我哋做細嘅梗係要一做地主之誼, 帶佢周圍行下同懷緬一番, 大埔區確實係一個好去處,除咗有新型嘅商場,仲有一些舊區,我估佢都應該好有興趣去行下 。大埔區仍然保留住一些舊區嘅色彩,例如個體戶嘅小店、食肆等等…… 不似得荃灣區、沙田區等等,以經被連鎖式嘅商店攻陷。除咗行街市大埔舊墟之外, 醫肚當然係唔少得的。我主動帶佢去試下呢一間大部出曬名嘅粉麵專家,除咗出名魚蛋魚片河,牛腩亦都好出名!呢間 蔡潤記 長時間都係人山人海, 當然值得去一試!魚蛋魚片河 - 魚片切到很薄很細,很有潮州魚片味,而且魚蛋爽口彈牙!當然粉麵舖嘅辣椒油係靈魂所在,我最喜歡!牛腩米 - 牛腩炆得很柔軟,啱曬姨婆嘅口味!呢啲傳統香港特色嘅食物,我心想就算移民到外地的朋友回來都一定是十分想念的,果然我冇介紹錯,我們大家都食得十分滿足。

呢間 蔡潤記 長時間都係人山人海, 當然值得去一試!

當然粉麵舖嘅辣椒油係靈魂所在,我最喜歡!

牛腩米 - 牛腩炆得很柔軟,啱曬姨婆嘅口味!

2018-03-06 580 views
以前唔係住大埔都會特登入嚟食的而且確以前的味道是比較好味的D,可能現在食物的材料已不是以前的咁好,因為環境在變,舊的味道那只有回味現在的⋯我都喜歡,他的牛腩真是好吃到不得了,他不是別的清湯腩的牛腩,我覺是有少少似落了很多材料炮製的秘製滷水牛腩咁!。 所以,一想食牛腩,我就會諗起蔡潤記嘅牛腩其他的也很好味不過,炸魚皮就還有,今次的外賣,好失望😭,叫左魚牛片腩鴛鴦,但佢比得三件牛我😭😭😭,D粉又碎又爛,不知是否不是平時處理開的人有關呢湯底是冇問題!早上買都咁
以前唔係住大埔都會特登入嚟食

,舊的味道那只有回味

其他的也很好味

不過,炸魚皮就

湯底是冇問題!早上買都咁

2018-03-05
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$31 (Breakfast)
  • 辣椒油
  • 魚片牛腩鴛鴦
2018-02-11 472 views
星期六的下午剛好在附近,突然想起小街旁的這家粉麵店,便多走幾步來碗魚蛋粉。小時候在附近上學,同學曾帶我來這店更大讚這是大埔最好吃的魚蛋粉,當時吃罷印象不深,暗地想或許是我不識食吧,自此再沒來過。若干年後的今天應會更識食?昨天還是10度的冬天,今天天氣一下子暖了起來,便點了枝大可樂($24)店來坐滿了客人,壁上貼了不要追order的字句,因此過了20分鐘喝了半枝可樂亦不敢追問。先來的是炸魚皮,魚皮非常硬身,沒有想像中鬆脆的口感,後來浸再湯一會兒再吃會比較易咬。魚蛋魚片河味道還好,魚片不錯,魚蛋彈牙但魚味不濃,湯頭沒有味精配上河粉味道清新。店內人多擠擁,等待食物需要一些時間,見店員在擠迫的環境穿插送上湯粉,非常厲害。如經過這附近可以一試,但我想我的味覺與兒時大概一致。

如經過這附近可以一試,但我想我的味覺與兒時大概一致。
2018-02-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
  • 魚片
2017-12-08 555 views
同老公由拍拖到仔都生埋,每次到大埔的必食麵店!仲有一間新蔡潤記,還是老店連人情味一齊吃的好吃!推介肥腩腸鴛鴦!肥腩肥得來不油膩,難得粉腸零壓味,河粉溝幼麵配秘製湯底,成件事係perfect match!

肥腩腸鴛鴦
2017-11-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
肥腩腸鴛鴦
2017-10-11 877 views
蔡潤記由大埔墟站行過去大約10分鐘的路程,不算很遠(但現在的天氣還是有點熱☀️)。我地大約中午12點到,未係好多人。我地叫左魚蛋魚片河$30,炸魚皮$24,淨牛腩$60!河粉偏細碗,但河粉很滑又淋,不錯。湯底較淡(雖然湯底係啡色)魚片同魚蛋都好細片同細粒,有點不夠喉,結果要點多一個淨魚片$30 share! 魚片較魚蛋好味,有少少彈牙,但如果可以厚一點,會更好味。魚蛋可能因為太細粒,不太彈牙,而且沒什麼味道。後面的一小碟牛腩切成小口size,好淋,已入味,但淨食有點喊,浸一浸係河粉到剛剛好。魚皮,跟平常的不一樣,一小塊的,但食落沒有魚皮味,只有炸粉的味道,又偏硬,麻麻。總括不過不失,但特別去的話,就有點失望了
魚蛋魚片河
淨魚片
炸魚皮
魚蛋魚片河
淨魚片
2017-09-15 464 views
前文講到我去咗陳漢記食腸粉,但我留力食下一站,就係食蔡潤記嘅魚蛋喇。午飯時間黎,好旺場,雖然唔洗等位,但一定要搭檯。想食乜?只要望住牆上面嘅餐牌就一目了然,呢度都幾彈性,雙拼唔洗加錢。不過我今日只想食魚蛋河($30)。湯頭偏濃味,我已經冇加腩汁都覺得重味,河粉好滑溜,魚蛋同魚片屬小巧型,細細粒咁,魚味幾足,亦夠彈牙。檯面有辣椒油,真係得油,冇辣椒渣,有啲可惜。一碗魚蛋粉,份量細細,食量大嘅未必夠飽,難怪我見周圍嘅食客,有啲淨食加碗麵,有啲加底,各適其適隨你鍾意點配搭。

午飯時間黎,好旺場,雖然唔洗等位,但一定要搭檯。

不過我今日只想食魚蛋河($30)。

檯面有辣椒油,真係得油,冇辣椒渣,有啲可惜。

• 魚蛋河
2017-06-20 460 views
用厚厚既粉漿…包住薄薄…韌到爆既一塊皮嚟炸…咬都咬唔開,仲過要浸返林佢先食😳連塊脆脆勁厚既粉皮都浸返林?!?!浸完入面塊魚皮都係韌到爆😠😠同佢講點解會咁…想唔要,佢仲話 : 係咁架喎…你咬唔到啫🙁我話我諗住係出面麵舖果隻…個收錢呀伯話 :咁你去第二到食啦…咁😠話要退錢…佢話: 落左單就無得退😡碗都仲要2啖就食哂魚旦一D都唔彈牙…又細粒…又散…以後唔會再去呢間野食…似住以為老店,服務差到爆…真好笑!!!!!!!!!
浸完入面塊魚皮都係韌到爆😠😠
同佢講點解會咁…想唔要,佢仲話 : 係咁架喎…你咬唔到啫🙁
話要退錢…佢話: 落左單就無得退😡
碗都仲要2啖就食哂
魚旦一D都唔彈牙…又細粒…又散…
以後唔會再去呢間野食…
似住以為老店,服務差到爆…
真好笑!!!!!!!!!
2017-06-20
2017-06-12 2037 views
大埔吃粉麵的地方奇多,要說最令人雲牽夢繫的,必定選蔡潤記。 自幾年前吃過後便愛上,每次來大埔都會出盡法寶來這裡,個人來說,我喜歡這個多於陳漢記。 粉腸是這裡的名物,咬下去那粉粉的感覺又有腸類的質感,滿有口感,點上那自家製的辣椒油,非常誘人。 最好是配河粉,滑得在舌頭可以順著滑到喉嚨去,還有那湯頭配上魚味,配上牛腩的洗禮,是整碗粉的精華。 最喜歡其小巧一碗碗的美,就算女孩都可吃得完。 魚蛋魚片魚片頭,都是魚香四射又具有強烈魚味的貨色,對比大埔街市,這裡的爽口和乾脆脷落,就如是現在外表玲瓏,但內裡是深不可測的女強人的感覺。 配辣椒油吃又是另一番感受,魚味更出眾,了不起的是那另一番的感覺就如你女友離別後,再度重逢的驚喜,新鮮感和快感,就如一條魚的香味把其全迫在一粒魚蛋中。 可惜,今天沒有炸魚皮,我告訴你,絕不可以錯過。 沒有胃口試牛腩,因為本身吃了東西才來,但當你吃到那有名的粉腸和魚蛋後,也不會遺憾了,唯有叫自己明天請早。 蔡潤記 大埔東昌街7號地下
大埔吃粉麵的地方奇多,要說最令人雲牽夢繫的,必定選蔡潤記。

最喜歡其小巧一碗碗的美,就算女孩都可吃得完。

可惜,今天沒有炸魚皮,我告訴你,絕不可以錯過。

蔡潤記
大埔東昌街7號地下
2017-06-11
2017-03-28 618 views
以前放假都會去蔡潤記開餐,今次同朋友點左兩個面,雖然現場有好多人排隊等左好耐先有得食,但諗到有好嘢食當然唔怕等。大約25分鐘後,終於到我哋,先飲一口啖湯非常之鹹,而魚片好似塊紙咁薄,個麵份量少又煮得唔夠時間偏硬,估唔到我哋等咗咁耐得到嘅食物竟然係咁嘅質素,我都好驚訝。牛腩亦都唔係特別好食偏靭。整體來講,比起我半年前質素爭好遠,奇就奇在點解咁多人,我食完面之後覺得唔飽,仲要係唔夠飽,最後到附近食咗碗豆腐花先叫有啲飽,呢間鋪頭我應該唔會再黎!

2K
2017-03-08 1311 views
早午餐加下午茶一次過,宿醉未醒,好很醉啊 ﹗痴左線咩,十點鐘爆晒場,有無咁好食呀?可口可樂夠晒冰凍降降溫 ﹗酷熱天氣行到身水身汗,好采冷氣夠勁乍!每到飯市必定高朋滿座,要平心靜氣耐心等候,15 分鐘叫幸運,30 分鐘叫正常。人山人海好采剛有單丁位唔洗等乍,坐低等足 30 分鐘終於有得食!真好生意。硬係覺得無以前咁好食既?不過我主要係食辣椒油,哈哈!所以最好以後都係少點配菜、多點粉麵,可以撈更多辣椒渣,諗下都開心,正呀!魚蛋鴛鴦加肚加底走蔥,居然出到金錢肚,您好野 ﹗又腍又入味,半爽半腍又帶一丁點彈,比牛腩更加出色,Good!魚蛋牛腩鴛鴦加底加皮走蔥,香脆有肉有骨的炸魚皮,重口味略咸略硬,浸湯半響變得半腍半脆濃度適中好好食,帶埋甜美湯汁品嚐,鬆化香口人間極品。加上腩汁的醬油湯汁份外濃郁甜美,牛肉味清爽,回味無窮。瘦牛腩黏著肥膏非常有趙頭,食落又不太肥喎。醃味充滿滷水清香,完全滲入牛腩纖維之中,還算合格。魚蛋鴛鴦加腸加底走蔥,叔叔們負責樓面及坐位安排,嬸嬸們負責廚房出品。果真係慢工出細貨,熱辣辣輕煙飄飄送上,香噴噴正到震啊!雪白結實的招牌魚蛋,彈力無比,魚味濃濃而泛著咸香,高質滿分!醬油湯

魚蛋鴛鴦加腸加底走蔥,叔叔們負責樓面及坐位安排,嬸嬸們負責廚房出品。果真係慢工出細貨,熱辣辣輕煙飄飄送上,香噴噴正到震啊!雪白結實的招牌魚蛋,彈力無比,魚味濃濃而泛著咸香,高質滿分!醬油湯汁清甜可口,不膩亦不濁,越飲就越想飲多幾啖。

熟麵嚥韌彈牙,河粉軟棉滑溜,唔會硬掘掘,帶湯力特強,滾熱辣掃入口非常滿足。超好味,好好味,無得彈!豬粉腸,經常被報導的極品豬粉腸,滑彈鮮嫩,外彈內軟,水潤甜甜,甘香不苦澀,實在太利害喇。

牛腩河走蔥,受寵惹驚,居然比坑腩我呀 ﹗坑腩位不得了,好感動啊,大愛 ﹗鬆軟的牛腩滲出澎湃肉汁,甜美醬油湯跟清爽滷水汁打得火熱,食得津津有味。牛筋黏黏膠膠,棉滑軟軟,醃味濃濃,超水準表現。不要怕醜,跟棉滑河粉大注大注啜入口中,豪邁奔放,好幸福啊 ﹗

消失的辣椒渣,還返比我呀!辣椒渣係幾年前開始突然消牛得無影無蹤 ﹗問叔叔唔係講、問嬸嬸都唔係講,只回句係得油架乍,無架喇。您地到底收埋晒辣椒渣去邊呀?依家次次黎都無渣食,非常失望及傷心呢。一直等待再等待,搞錯呀!幾年黎都只得油,少少辣椒渣都無,是否真的那麼孤寒?

粉麵都係其次,我主要係食辣椒渣,淨油唔夠香又唔夠辣,落左三羹都只能免強有一絲絲微辣,真可憐啊!大量辣椒淨油掛在每條粉麵之上,大啖大啖地將染得紅紅粉麵索入口中,微辣微香,不能滿足到我對刺激勁辣的期望啊 ﹗為左我最愛的辣椒渣,可以唔洗再黎喇,回歸新蔡好過囉!

其實份量真的太少,食一大一細碗都得只 7 成飽,還是肚餓呢。
可口可樂
淨豬粉腸
魚蛋牛腩鴛鴦加底加皮走蔥
牛腩河走蔥
2017-02-19
$80 (Lunch)
淨豬粉腸
牛腩河走蔥
  • 豬粉腸
  • 牛坑腩
  • 炸魚皮
  • 魚蛋
2016-12-17 1150 views
閒日下午茶時間,門口鐵閘開剩一道細門,僅夠一個人進出。一入舖,店員通知河粉賣晒,落完我呢張單牛筋魚蛋粗,入多三個客,店員宣佈食物沽清。碗麵要花一段時間先會上枱,店主亦貼出公告温馨提示,值唔值得等,就好主觀喇。牛筋切小件上,煮到完全淋身,老友記都食到;魚蛋同其他老字號一樣,細細粒兼彈牙。講魚蛋,個人鍾意另一老舖多啲啲,不過呢度個湯就冇得輸。湯頭夠熱,唔太咸,亦唔會有勁口渴的副作用;粗麵夠爽,冇咩鹼水味,用湯匙墊起啲麵免浸晒入湯,做法夠細心喔。牛筋沾辣椒油同醋食,味道更好。
牛筋魚蛋粗
牛筋魚蛋粗
2016-11-10 887 views
除左個河粉夠滑外,無一樣好食。魚蛋無魚味,魚皮又燶,牛腩又硬。完全係俾人過度吹捧。好在閒日去,唔洗等位,如果要等,真係浪費時間。大埔有好多粉麵鋪好過佢。𣎴值一試。
2016-10-24 869 views
同老婆去想試好耐,有一次五點左右已關門,這次星期日去二點三左右到,叫了一個牛腩麵和魚旦米,$30一碗。未黎到已經聽到店員話賣晒落閘,真係遲d都無得食。牛腩麵普通,而且少,魚旦就幾滑幾彈牙,不過細細粒都唔多。

2016-10-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2016-09-18 973 views
假日浪費時間,平平無奇,認真的可以話唔好食,魚蛋細粒而無鮮味,入口欠缺咬口,牛腩直頭垃圾唔入流,坊間以訛傳訛,講到天下無敵,奉勸一句,如要求高,勿去!(炸魚皮過火燶夾黃,太硬而無味,明顯油漬超級萬年)
2016-09-17
Type of Meal