2020-06-05 1016 views
蔡潤記 (大埔)大埔東昌街7號地下超旺場既牛腩粉店😂大家有心理準備去到要搭枱湯底同出面其他粉面店有少少唔同睇落色水好似好濃估唔到食落又好清超正既系店內系提供支裝玻璃樽汽水魚旦河魚旦魚片彈牙煙韌牛腩牛肚河牛腩牛肚好入味👍🏻好林好易咬評分:9/10
蔡潤記 (大埔)
大埔東昌街7號地下

牛腩牛肚河
牛腩牛肚好入味👍🏻好林好易咬

評分:9/10
2020-05-25 1079 views
一個大埔兩間蔡潤記,一新一舊,舊的以前新做,現在已是舊;新的離去再回流,以前是舊,現是新。歷史先不談,講回食物先。星期日老店排吓排好正常叫了《牛筋腩河》《牛筋腩麵》《油菜》《淨魚蛋和魚片》炸魚皮未兩點已經買曬,下回請早。除了魚片好食啲,粉和麵OK正常,其他都……湯-夠味但鹹,牛腩-比較韌但沒起渣,全瘦肉牛味一般;牛筋-夠淋但沒有咬口,都算入味;整體未至於難食,順路可以體驗下,老店嘅風味,專程入去大埔就可以慳番。 不過眼見唔少街坊幫襯,所以每個人都有兒時味道。食物賣相=(滿分20) 12食物味道=(滿分20) 12服務質素=(滿分20) 10 (老店的態度)裝修整潔=(滿分20) 10性價比率=(滿分10) 7回頭指數=(滿分10) 5Total:56分

星期日老店排吓排好正常

除了魚片好食啲,粉和麵OK正常,其他都……

食物賣相=(滿分20) 12
食物味道=(滿分20) 12
服務質素=(滿分20) 10 (老店的態度)
裝修整潔=(滿分20) 10
性價比率=(滿分10) 7
回頭指數=(滿分10) 5
Total:56分

2020-05-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2020-05-22 666 views
大埔出名魚蛋、牛腩河大埔真係美食太多,就連食粉面都有幾間食到街頭巷尾都知,其中一間: 舊蔡潤記1. 必食筋腩(河) 個人中意兩溝,因為牛腩都易痴牙,拼埋牛筋就會食埋兩個口感佢嘅牛筋牛腩睇色都知相當入味,事實上都係,同埋個腩汁加埋入湯令整碗湯河都非常濃郁 加埋蔥花就錦上添花啦!!(如果中意食) 2. 必食魚蛋(河)佢嘅魚蛋係入到大埔街坊的頭三甲所以唔叫一定對唔住自己 魚蛋同蛋片都夠彈形煙韌。仲有,係必食佢個辣椒油!!! 正常碗SIZE 係$34,加底另+$4
大埔出名魚蛋、牛腩河

1. 必食筋腩(河)

個人中意兩溝,因為牛腩都易痴牙,拼埋牛筋就會食埋兩個口感
令整碗湯河都非常濃郁
加埋蔥花就錦上添花啦!!(如果中意食)

2. 必食魚蛋(河)

佢嘅魚蛋係入到大埔街坊的頭三甲

正常碗SIZE 係$34,加底另+$4
自有記憶以來,蔡潤記是我的童年回憶之一,人愈大愈會掛念從前的味道,成日都會心思思想黎食返碗!以前一入鋪既時候會嗅到陣陣火水爐味,但依家已經嗅唔到,不過裝修、擺設都係10年如一日,一眼望去幫襯熟客多一樣咁多,老店確實有存在的價值。必點推薦系列:1. 淨蛋片 - 魚蛋細細粒好彈牙、魚片好爽口、湯底好鮮味2. 牛根牛腩河 - 牛根牛腩好入味、厚身河粉值得一讚、湯底牛味濃3. 炸魚片(可惜太晏去所以賣完)大家都有心目中的一碗魚蛋粉,蔡潤記的環境、食物、服務方式未必係個個接受到,大埔土生土長的我雖然食過港九新界咁多間,但我始終鐘情於依碗魚蛋粉,享受食物的同時也享受著童年回憶吧!

必點推薦系列:
1. 淨蛋片 - 魚蛋細細粒好彈牙、魚片好爽口、湯底好鮮味
3. 炸魚片(可惜太晏去所以賣完)

2020-03-14
2020-04-02 361 views
細細個,小學嘅時候我已經係常客,爸爸媽媽帶我去食。牛腩魚蛋河,走青。辣椒油係靈魂😊❤️加多一支玻璃樽嘅忌廉,無得頂呀^_^魚蛋好彈口,牛腩好入味,不得之了呀👍🏻👍🏻👍🏻
2020-03-28 371 views
今日去左大埔好出名既「蔡潤記」食lunch,因為之前去,佢都好早關門(3:00 就關了星期六)今次我地1:00幾就去了😚😚本來想吃炸魚皮,也賣完,鋪頭好似都係幫襯熟客多,一去到餐牌都未睇,伙記就問我地想食咩😂我地叫左牛腩麵($34)同牛根米($34)好味既特別係個湯,面都唔錯,不過牛腩同牛根都不太特別。。。無話好多汁或者好重肉味😅😅有一點點失望😞不過佢既環境好地道香港風,值得一讚,而且依家好少餐廳有枝裝汽水🥤喇!
2020-03-22 302 views
星期日上午竟然不用排隊,仲唔洗搭檯,今次疫情對香港經濟真係影響好大,我就冒著危險都來支持一下啦!本來一心來吃粉腸,點知今日無粉腸賣,唔知是否因為客人唔多,所以暫停供應呢🤔咁就唯有叫碗魚蛋魚皮麵($34),魚蛋係必點的,細細粒,好彈牙,魚皮連魚骨,炸得好脆,正!不過份量真係唔太夠,男士正常應該要加底(+$4)先夠吃。朋友就叫碗最普通的魚蛋魚片河粉($34),雖然魚蛋同魚片係同一樣嘢,但吃起身口感完全唔同,味道同以前一樣,如果可以大碗少少就好啦!

2020-03-16 252 views
好耐無過黎食,對比以往,今日叫好好好少人,因為疫情,少左好多人出街食。今日難得出黎踩單車,順便食埋先返去。味道同以前一樣,裝修都冇變。不過今日黎得唔及時,油菜同粉腸都已經賣晒。點左牛肚 好入味,推介推介

今日難得出黎踩單車,順便食埋先返去。

味道同以前一樣,裝修都冇變。
不過今日黎得唔及時,油菜同粉腸都已經賣晒。

點左牛肚 好入味,推介推介
  • 魚蛋牛腩河
牛筋牛腩河加魚蛋加底,見好多人都係咁叫,梗係照跟喇!去大埔無數次,都係朋友介紹先第一次幫襯,上晝十一點半到,由於得兩個人整粉麵,所以等左半個鐘先有得食。34蚊一碗單拼麵,每加一個餸就加16蚊,算係良心價。魚蛋真係好彈牙,細細粒易入口,所以好快就食完要後加一碗淨魚蛋先可以滿足。牛筋同牛腩牛味濃,另外,炸魚皮本身好脆,浸一浸湯先食效果唔錯。總括唻講我會俾4/5星。本身鍾情於大埔群記嘅我,食完蔡潤記之後,會多些來幫襯。

本身鍾情於大埔群記嘅我,食完蔡潤記之後,會多些來幫襯。
牛筋牛腩河
牛筋牛腩河
  • 炸魚皮
  • 辣椒油
2020-01-15 290 views
十幾年都keep住食佢嘅牛腩河湯低十幾年都保留住牛骨嘅味道十年如一日,牛腩係採用半肥瘦嘅崩沙腩,河粉囗感又滑簡直絕配另外牛筋都係必食,唯一食過會入口即溶嘅牛筋,食完滿口骨膠原
十幾年都keep住食佢嘅牛腩河
另外牛筋都係必食,唯一食過會入口即溶嘅牛筋,食完滿口骨膠原
2019-10-05 554 views
入到去要自己搵位,唔緊要,但我未試過食快餐要等成20分鐘先食到碗牛腩河,仲要碗牛腩河勁難食,完全唔知點解佢咁出名?!牛腩河嘅牛腩同湯都冇味,等勁耐先黎,真係等勁耐又勁難食
2019-10-05
2019-09-29 533 views
講開食魚蛋粉,最鍾意就係食蔡潤記。不過佢的營業時間係賣晒就收工,所以平日要番工都好難去食到。唯有趁放假先有機會去食!一睇門面的裝修就係以前舊式的魚蛋粉鋪頭。舊式的裝潢,極老字號!每次去到必食牛筋魚蛋米,牛筋切到細細件,食落好淋,冇牙都食到呀!魚蛋彈牙,非常新鮮,魚味勁重,個湯底夠晒熱,又唔會太咸,食完唔會勁口渴,不過有冇落味精落碗湯到就唔知啦。還有炸魚皮,每次都唔會失望,魚皮脆得嚟很香囗,亦屬必食。
講開食魚蛋粉,最鍾意就係食蔡潤記。
不過佢的營業時間係賣晒就收工,所以平日要番工都好難去食到。
唯有趁放假先有機會去食!
還有炸魚皮,每次都唔會失望,魚皮脆得嚟很香囗,亦屬必食。

• 炸魚皮
2019-07-19 684 views
大埔友米豬蓮EP 2⃣💡【蔡潤記】💡首先其實都食左好多年, 個湯底腩汁夠味,👉🏻出名魚蛋好食♥️有D人會去淨買魚蛋,🤩🤩🤩圖中為牛腩魚蛋河,其實有蔥既,不過本人❌唔鐘意食蔥走左, 大家可以加番✅我發現大埔友都係好鐘意食魚蛋,😆幾間都好出名這間沒甚麼服務可言,唔好催單,因為催都無用,多人個時要等位自己企係旁等有位坐底,叫完野食等!多人時有時要等30分鐘先有野食!不過人係NICE 既!收銀係用心算🤯之後出去埋單,唔會有單🧾比你,幫大家影左價錢牌💰32蚊雙併,野飲我一直唔知幾錢,因為佢計完埋單,無深究過👻不過今次叫左2碗魚蛋牛腩河,一個加底,2個飲品(細紙包麥精同一個細忌廉)埋單HKD$115加我地Instagram @cc_yo_cc————————————————滿分5🔆🏝環境🔆🛋服務🔆💲價錢🔆🔆🔆😋食物質素🔆🔆🔆🔆💥翻兜指數🔆🔆🔆🔆🔆————————————————📍餐廳名稱:蔡潤記📍地址:大埔東昌街#蔡潤記 #魚蛋粉 #food #foodies #美食日記 #美食分享 #大埔友 #大埔美食
大埔友米豬蓮EP 2⃣
💡【蔡潤記】💡
有D人會去淨買魚蛋,🤩🤩🤩
我發現大埔友都係好鐘意食魚蛋,😆幾間都好出名

這間沒甚麼服務可言,唔好催單,
因為催都無用,多人個時要等位自己企係旁等有位坐底,
叫完野食等!多人時有時要等30分鐘先有野食!
不過人係NICE 既!

收銀係用心算🤯之後出去埋單,唔會有單🧾比你,
幫大家影左價錢牌💰

————————————————
📍餐廳名稱:蔡潤記
📍地址:大埔東昌街
2019-05-17 718 views
久仰大名,聽講話佢賣完就好早收檔,平時返工食唔到,趁放假去試下佢的牛根魚蛋河。入到去都係好舊式的裝潢,心想老字號一定有返咁上下先企得住腳咁多年。落單後5分鐘左右有得食,但一見碗湯,稀稀的,就覺得係味精水咁。首先試下魚蛋,還可以,無人地的評語講到咁彈牙,叫做正常,但唔會令人有好深刻的印像囉。除左牛根好軟同好入味之外,佢的辣椒油都叫夠辣,但唔香,可以話佢的食物無咩特別,無叫飲品收$47!榮記好食好多,權記$27蚊碗都抵過佢....失望

牛根魚蛋河
2019-05-17
$47 (Lunch)
2019-04-08 578 views
呢間小店係大埔已經開左好多年 出名到啲遊客都會特登走入黎食碗先走😌小店裝修簡陋 但食物質素係中上🤘🏻.👉🏻魚蛋米($32)魚蛋米有魚蛋同埋魚片 魚蛋比起我地平時食開嘅潮洲魚蛋細粒 但都系一樣咁爽口彈牙 仲食到有魚鮮味👅.魚片都系好彈牙同埋切得好薄 刀工好勁 不過得個4片唔系好夠喉 多番幾片會好啲☺️—————————————————蔡潤記大埔東昌街7號地下
👉🏻魚蛋米($32)
—————————————————
蔡潤記
大埔東昌街7號地下
2019-04-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$32 (Lunch)