2017-11-07 563 views
星期二的下午剛好在附近工作 順路過來試試馳名的豬扒 幸好午餐時間不用排隊就有位了秋涼的天氣坐在露天茶檔吹吹風很舒服 如果夏天應該已經汗流浹背了難得來到當然要試試馳名的豬扒 送上枱時豬扒沾滿醬汁的顏色好吸引 不過吃下去有點嚡口和乾身 沒想像中那麼好吃; 另外配上米粉的湯底也偏淡 沒甚麼味道 可能配麵加上麻油會比較好; 反而雞蛋煎得剛剛好 微脆的蛋邊 裡面充滿蛋汁 為整碗米粉加了不少分數飲品點了熱奶茶 ($16) 茶比較苦澀 不太香滑 和友人再點了一客邪惡的奶油多 厚厚的奶油多烘得外脆內軟 一口咬落去甚有驚喜 和友人都好喜歡總括而言 非繁忙時間經過附近可以一試的

豬扒雞蛋米粉

飲品點了熱奶茶 ($16) 茶比較苦澀 不太香滑

奶油多

總括而言 非繁忙時間經過附近可以一試的

奶油多
大坑這家老茶檔在區內很有名,出名懷舊,不少港島朋友周末專誠來光顧。今日大熱天時到來,好熱,因為這裡是只有幾把風扇的鐵皮排檔,加上從地鐵站走過來路程挺遠。點了熱奶茶、奶醬多、豬排丁麵。奶茶:值得大讚特讚!相比起一般新型茶餐廳茶味不足,淡奶過多,這裡的紅茶味非常甘香、濃厚,帶一點點澀,淡奶比例恰好,不會蓋過茶味,反而令其更特出,更有風格,這才是奶茶,one of the best in town 👍🏼 奶醬多:正常水準吧,多士夠脆但不夠厚身,沒什麼特別好。豬排麵:豬排是醃製過的,肥瘦適中,不會硬,挺有咬感,呢個價錢算係咁啦,唔錯。麵就正常。總結:奶茶甘香,風味懷舊,但食物就只是正常水平。順道一試is ok,專誠過來就不要太高期望。

點了熱奶茶、奶醬多、豬排丁麵。

奶醬多:正常水準吧,多士夠脆但不夠厚身,沒什麼特別好。

• 熱奶茶
其實我都鍾意踎大排檔(只限清涼天氣),勝在有港式風味。大坑的「炳記茶檔」人氣頗高,去親都見人龍。小小鐵皮檔供應的食物款式唔算多,都係麵類、多士、三文治咁。當中最出名係豬扒麵($25,雙拼$30),老實講,我覺得好一般,豬扒冇錯係醃得好入味,又有黑椒香,但肉質就真係差d,本身已經用瘦豬扒,仲要厚切,唔鞋唔韌就假嘅,雖然話咁就證明冇用過化學嘢鬆肉粉啫,但要花九牛二虎之力去咬,少d牙力都唔掂,其實點解唔考慮下用帶少少肥的位置呢?配豬扒的話係用普通麵,並唔係出前一丁,可能要講求快,所以麵都係偏生,要比點耐性浸一陣先好食。反而呢度的多士就做得唔錯,奶油多($10)用左一般的薄多(最憎食厚多士),果日好好彩普通麵包賣晒,佢畀左裡面有提子的多士我,味道更香甜,烘得脆度恰好,塗上一層薄薄的牛油同煉奶,甜度適中,好食。炳記另一名物係奶茶,叫左杯凍的($16),唔知係咪加左冰的關係,味道略嫌少少淡,冇咩特別,比較失望,或者下次去叫杯熱的先再下評語。雖然呢度係街邊檔,但已經算乾淨,衛生程度都滿意。阿姐阿叔係比較粗豪,但唔係惡,態度ok的,效率也高,完全符合大排檔講求「快」的原則。所以就算豬扒麵唔掂,我應該會
其實我都鍾意踎大排檔(只限清涼天氣),勝在有港式風味。
當中最出名係
反而呢度的多士就做得唔錯,
炳記另一名物係
雖然呢度係街邊檔,但已經算乾淨,衛生程度都滿意。阿姐阿叔係比較粗豪,但唔係惡,態度ok的,效率也高,完全符合大排檔講求「快」的原則。所以就算豬扒麵唔掂,我應該會再來,食件多士都好。
2017-09-02 784 views
想吃这家很久了,但是真的觉得一般般自己落座,不用等服务员招待,自己看墙上的餐牌,选择好后示意服务员。没有咸柠七我用磕磕巴巴的粤语点的餐,后来发现其实他们会普通话#猪扒面 就是方便面和炖猪肉 而且猪肉塞牙 柴原本我想吃奶酱多,说了半天服务员还是听成了奶油多。不过味道也不错,香港港式餐厅的这些多士真心是我的最爱,难怪蹭蹭的长肉奶茶味道也不错 水准很好 比兰芳园那些肯定强一个人点的太多 面都剩下了 没办法 我看见多士就忍不住点
想吃这家很久了,但是真的觉得一般般
没有咸柠七
我用磕磕巴巴的粤语点的餐,后来发现其实他们会普通话
#猪扒面 就是方便面和炖猪肉 而且猪肉塞牙 柴
奶茶味道也不错 水准很好 比兰芳园那些肯定强
一个人点的太多 面都剩下了 没办法 我看见多士就忍不住点
2017-08-25 614 views
行開圖書館,諗起安德尊介紹過既呢間茶檔係附近,於是慕名前來。位於路邊既鐵皮屋茶檔,冇冷氣但有懷舊風味。12點半黎到見到已經有人排緊隊了,還好當日不太曬!一場黎到當然要試下招牌豬排麵啦!豬排用醬料醃過,幾冧幾入味,唔錯! 仲有好多舊,份量十足!麵是一般公仔麵,比出前一丁遜色。奶茶是必叫的! 茶味濃厚,色澤深而不苦澀,很出色的香滑奶茶!奶油多烘得很脆,冇得彈!
12點半黎到見到已經有人排緊隊了,還好當日不太曬!

一場黎到當然要試下招牌豬排麵啦!
豬排用醬料醃過,幾冧幾入味,唔錯! 仲有好多舊,份量十足!
麵是一般公仔麵,比出前一丁遜色。

奶油多烘得很脆,冇得彈!
2017-08-18
Lunch
  • 奶茶
2017-07-21 894 views
今日特等來到大坑食炳記,呢度長期都好熱鬧,來到要等位,坐露天,身水身汗,但試完杯奶茶,就真係覺得值架,叫左個雞扒煎蛋麴毒麵,雞扒份量夠,面吾會太淋,杯奶茶夠滑又夠茶味,正啊👍👍😋,雖然係普通茶記,但有種香港特色,懷舊味道!很喜歡這感覺,值得推薦!會再次光顧
2017-05-24 1088 views
已聽聞炳記的奶茶不錯,於是往試。奶茶以玻璃杯奉上,心裡有點不悅,因為主吃還沒來,怕很快變冷。一口呷下,倒也不錯。茶尚算香,滑,茶味算濃,夠厚,色標準,唯掛杯能力尚可,整體是不錯,但個人還是較喜歡深水埗福華街的鍾記。碰巧坐於茶檔前,看著奶茶的制成。見茶早存於舊式茶壺中,先倒到透明玻璃杯中,然後加花奶,就是這樣,即茶並非現泡。要吃點東西作早餐,便隨便叫個咸牛肉出前一丁。咸牛肉包在蛋的中央,煎熟並浸在湯一起上,咸牛配蛋這個組合不錯,咸牛味被蛋中和了,剛好,加上煎蛋的內部沒全熟,很好吃。麵煮得也好,份內事情沒有欺場。見出品有點誠意,便再叫了多士,是次吃油醬多,出來的方包外脆內軟,不錯吃。值得一提,炳記雖是牌檔,但我光顧的這時段內,看見不少穿得時尚的顧客,富貴人家亦有,曾揚威日本高松宮短途一級賽的香港現役賽駒「友營格」的馬主亦為坐上客。
已聽聞炳記的奶茶不錯,於是往試。

要吃點東西作早餐,便隨便叫個咸牛肉出前一丁。

2017-03-23
$50 (Breakfast)
  • 咸牛肉
2017-05-24 695 views
平時六曰,同K先生行過,都好多人大排長龍,都會轉去隔離街食龍x冰室。今次,平日行過見不要排隊,所以試下佢碗豬扒公仔麵,食落去,其實味道好普通,個麵仲有d硬未夠熟,真係有d吾明白點平時要排長龍呢。

今次,平日行過見不要排隊

2017-04-29 1224 views
陳奕迅話:未黎過炳記 即等於無黎過大坑*咁誇張?就等為食Chloe黎試試😁專誠早啲到,避左最多人嘅lunch時間仍座無虛席,犀利。我叫左雞翼豬扒米粉加熱奶茶,豬扒厚切 、濃濃胡椒味,好入味、有口感,好食! 如果食得辣嘅你,一定唔可以錯過自家製辣油醬!加左更惹味奶茶香滑,用絲襪拉茶做到的效果!😍Chloe除左食之外,仲會感受一下鐵皮檔下的風味,開放式廚房、冷巷內進食、真係份外有一番風味呀!還吃到它的一份人情味,老闆會同客人有講有笑的,而家普遍在外的餐廳買少見少喇,而且香港愈來愈少有呢類型的茶檔,所以要更珍惜呢份獨有味道!我仲加碼要多份脆脆油尖多士作總結!
陳奕迅話:未黎過炳記 即等於無黎過大坑*

咁誇張?就等為食Chloe黎試試😁
專誠早啲到,避左最多人嘅lunch時間仍座無虛席,犀利。

如果食得辣嘅你,一定唔可以錯過自家製辣油醬!
加左更惹味

奶茶香滑,用絲襪拉茶做到的效果!😍

還吃到它的一份人情味,老闆會同客人有講有笑的,

我仲加碼要多份脆脆油尖多士作總結!

2017-03-22 1540 views
週日,約了一個早睡早起的人吃早餐,無心插柳地經過此小店,全因爲它的一條長龍令我們成了坐上客!朋友住港島,他說這小店頗有名氣,我們排了一會兒便有位,大家都算是快來快去的模式。店員推薦豬排,聞說奶茶也是名物,於是我們點了豬排雞翼米、豬排腸仔麵和兩杯熱奶茶,吃後感是:咪就係一個普通的快餐公仔麵囉!豬排味道不覺得有何特別,口感沒有待別嫩卻帶有一點韌,可說是絕對沒有感動味蕾但就是平凡正常的港式麵食。最有趣的是結帳時一名頗有威嚴的男人(相信是老闆)給了我們一張明信片,是該店的插畫,叫我們先上卡上的網址查清楚有沒有開門才好來吃,免得摸門釘!吃呢份港式風味都幾攪笑!
豬排雞翼米
豬排腸仔麵
2017-03-19
$43.5 (Breakfast)
2017-03-19 959 views
聞名不如一吃~下雨天,到了大坑出名嘅炳記大排檔。炳記呢個名成日都聽到,但每次經過都只係見到佢收左檔。 今日竟然係無心插柳嘅情況下撞到佢仲開緊!仲要唔駛等而有位!其實佢既麵餐都真係唔貴,豬扒拚肉丁麵 /雞翼拚咸牛肉米都係 $25 一碗。豬扒唔係普通嘅煎豬扒,係好似用醬油醃過甘,幾冧,雞翼係滷水醃既,不太咸,岩岩好。 而炳記最出名嘅係佢杯熱奶茶($15一杯),杯奶茶係幾滑嘅,幾香,之不過,略嫌茶味可以再濃d,甘就 Perfect 池啦。至於杯咖啡呢,就係普通嘅熱咖啡囉(唔係阿姐個隻)。值得一讚嘅係,唔知係唔係老闆嘅男人(今日橙色衫),見我地坐左係一個比較窄嘅位,主動提出幫我地換位,仲送左張明信片俾我,同我地講,我地有 IG 架,黎之前留意我地有無開鋪嘅時間,費事白行一趟。~ 今時今日甘嘅服務態度,好值得加分丫!
聞名不如一吃~

豬扒咸牛肉麵,雞翼肉丁米,熱奶茶,熱咖啡
  • 豬扒麵
2017-01-23 1525 views
星期日下午12:30 左右到達炳記, 超多人在排隊等位, 還好各伙記快手快腳等咗10 分鐘左右已可以坐下落oder, 因上次馳名的豬扒沽清所以今次一坐下馬上order 豬扒餐肉麵, 沾醬多和熱奶茶. 豬扒沒有想像中好吃還可以說是失望,  煎豬扒味道略淡, 但可能豬扒太瘦的關係, 入口鞋口和稍韌. 為何有咁多人讚豬扒好好食 ? 沾醬多 - 茶檔即叫即整一定唔會失敗熱奶茶 - 也是炳記的鎮檔之寶, 確實飲回以前茶檔的風味飲得出是用多種不同茶葉溝成, 人口奶香茶滑, 茶香停留在口腔久久才散 而家好多茶餐廰係連基本嘅咖啡奶茶都好難飲的, 人口帶微酸帶澀多的是另要讚一讚炳記的伙記和老闆, 個個好笑容好禮貎
豬扒沒有想像中好吃還可以說是失望
沾醬多 - 茶檔即叫即整一定唔會失敗
熱奶茶 - 也是炳記的鎮檔之寶, 確實飲回以前茶檔的風味

另要讚一讚炳記的伙記和老闆, 個個好笑容好禮貎
2017-01-15
$50 (Lunch)
2017-01-20 1076 views
經常見到這裏也是坐滿的,諗住今日試吓佢個招牌豬扒麵,非常失望,豬扒有筋也不在話下,咬住啲肉好似食橡筋咁😓。不過服務唔錯,店員主動攞張凳俾我放袋。比佢哋用嘅麻油同埋胡椒粉,都係同出面茶餐廳唔同。

不過服務唔錯,店員主動攞張凳俾我放袋。
比佢哋用嘅麻油同埋胡椒粉,都係同出面茶餐廳唔同。
剛吃了民聲冰室的咸蛋肉餅飯, 其實已經很滿足, 但又發覺肚裏還有少量空位, 又剛好走過 炳記茶檔."怎樣辦呢?" 內心掙扎, 在茶檔外徘徊了一會, 終於走了進去. 阿姐親切的說 "裏面有空位." 我問阿姐: "有餐牌嗎?"阿姐叫我看出面的大餐牌, 又介紹: "這裏通常都食面, 有各種餸"我顫著聲音反抗阿姐: "我要蛋牛治 唔該"阿姐一呆, 再接再勵: "要飲野嗎?"我心虛地答" 唔使啦唔該". 因為5分鐘前才剛喝完凍檸茶.蛋牛治:面包香脆, 牛肉咸香, 雞蛋滑溜, 三者配合得天衣無縫.再encore 了這2nd Lunch, 吃完飽得走不動了. 結賬只需$15.
阿姐親切的說 "裏面有空位."
我問阿姐: "有餐牌嗎?"
我顫著聲音反抗阿姐: "我要蛋牛治 唔該"
阿姐一呆, 再接再勵: "要飲野嗎?"
我心虛地答" 唔使啦唔該". 因為5分鐘前才剛喝完凍檸茶.
蛋牛治:
面包香脆, 牛肉咸香, 雞蛋滑溜, 三者配合得天衣無縫.
2017-01-12
$15 (Lunch)
2017-01-05 851 views
每次見到這間茶檔都總是沒開。因為它每天3:30pm 就關門了終於有一天下定決心在三點半之前去試一下一來到張望了一陣子都見不到餐牌, 然後就跟著別人吃的來叫有誠意的豬排麵,無骨豬排切成一塊塊很方便。味道入味但不會太鹹煎蛋有一點點燶邊, 不錯麵的份量挺多,吃完挺飽的還附上幾條生菜感覺健康熱奶茶很滑,就算冷了都不會難喝另外值得一提的是這間茶檔在沒什麼車沒什麼人的街上,比其他有名又多遊客的茶檔更休閒,吃得也比較舒服

終於有一天下定決心在三點半之前去試一下

一來到張望了一陣子都見不到餐牌, 然後就跟著別人吃的來叫
豬排蛋麵
煎蛋有一點點燶邊, 不錯

麵的份量挺多,吃完挺飽的

還附上幾條生菜感覺健康
熱奶茶
熱奶茶很滑,就算冷了都不會難喝
2017-01-04
$40 (Lunch)
豬排蛋麵
熱奶茶
  • 熱奶茶,豬排蛋麵