炭燒

炭燒 (Closed)

炭燒 (Closed)
Raychua1118
平民炭烤
Raychua1118
2018-04-04
Follow
九龍城有好幾家串燒!這家最有街頭風味!醬汁做得很好!沙嗲醬重花生醬味!香而不辣!價格也算便宜$12 有一串!和牛也只是$68 雞肉 和 墨魚丸 很好吃!全部都生燒,不是整熟左先的!很好!Read More
Natural Style
大大力推薦真。炭火串燒
Natural Style
2018-02-16
Follow
人人都話自己係正宗炭火串燒,但依家出面好多餐廳食串燒,其實都唔係用炭火燒,而係用電爐取代。係雜誌見到呢間位於九龍城的炭燒,聲稱師傅真係用炭火燒,仲會用把大葵扇加速,好像好勁咁款,所以就去試下係咪真係咁勁。平日下午去到,店舖一個人都無,門口又見唔到炭爐,仲以為自己去錯地方,後尾老闆行出黎招呼,仲介紹左幾道拿手串燒,就知無去錯地方。炭爐係店面入口,用玻璃圍住,所以可以見到老闆處理過程,的確係用炭起火,再用大葵扇控制火力,見住食物由生燒到熟,連行過的街坊都忍唔住停低睇。個人推薦:白鱔,入口又爽口又彈牙,肉質鮮甜夠結實,加少少醬汁就已經可以令鱔的鮮味完全發揮;秋葵,外爽內軟,燒完之後黏黏的口感變得容易接受;白蘑菇,菌香味非常濃郁,睇落好似好乾身,但食落居然有汁;雞腎,好爽脆的口感,唔會燒到太老咬唔開;近江牛粒,每粒的火候都控制得好,中心位置仍帶有少少粉紅色,入口有肉汁不鞋口,肉味都算濃郁;咖哩魷魚翼,本身已經好脆口,再加埋個咖哩汁包裹,令味道層次大大提升。Read More
+ 3
MandyWong9613
真炭燒
MandyWong9613
2018-01-18
Follow
又係時候放毒..... 經過九龍城聞倒好香燒燒🔥味... 好香呀!真炭燒🔥 即叫即燒 吾係燒定架 吾怪得甘香la... 仲要只係十零蚊串 ... 我食左8串都係百頭... .必食:A5 近江牛🐂串 — 呢個價應該無得賺 沙嗲汁燒雞翼🐥— 秘製沙嗲醬好好味古法燒魷魚🦑— 鮮味彈牙蜜燒翠玉瓜🥒 — 爽甜可以再食!😋 Read More
hkgm1994
風味不再 . 初心依然
hkgm1994
2018-01-10
Follow
炭燒自從在泰國曼谷街頭遇見再遇見猛然醒起小時候在香港炭火炮製的美食街頭巷尾遇上又遇上今天呢?... ...九龍城最旺的其中一條街道上竟然給我再遇上😱😱😱店名 "炭燒" 的小店門口處果然有個玻璃牆圍著的炭爐是即席炭火串燒😱😱😱相逢恨晚二話不說要下單!嘩,好多選擇下噃😁Menu 已展示於門口當眼處!材料有平民有貴價對我來說兩樣都點就啱晒😏店主待我落單後,就走入那個熱哄哄的炭火廚房預備了這段炭烤時間係我最期待也是最吸睛的美食回憶也不斷在腦海浮現😂剛午飯不久到來,所以只吃了三串😅 配埋支可樂,Enjoy 較貴價的炭燒鱔片,店主燒得啱啱好燶邊幾香,皮脆肉結實,真的有點像日本的燒鰻魚🤣🤣 雖然鱔肉未算肥美,但加上了辣椒粉,已相當惹味😋另一串是店家手打牛丸,WoooW 看到 size 果然不小,食落啖啖肉,炭火烤得表皮微燶,已經很吸引!店子加上自製沙嗲醬,香辣之餘有粒粒花生碎 ... 突然,又令我浮現小時候的街頭小販檔上那一兜二兜醬的回憶 ...最後來個燒菠蘿!看!係新鮮果肉而非罐頭貨👍約略炭燒後,令 juicy 又香甜的菠蘿添了一份爽脆,也有點點炭的薰香街外行人路過此店,可清楚看見店主拿著大葵扇在炭爐上烤食物可能會有些人覺得這樣像做 show 般當看看娛樂一下也不錯可是,有幾多人清楚,在炭爐前工作其實是一種每分鐘有血有汗的 "苦差"?所以現今很多人都不願意做這樣的食物?近這十年,政府大大收緊發出炭爐製作食物牌照的條件所以要找炭香美食一係到高消費的日式居酒屋或酒店西餐廳,一係自己去澳門或外地吃啦😅😅😅這間九龍城小店可說是近年第一間重新以街頭小吃平民價位的方式經營可惜現在更多人已不清楚電爐烤的食物味道,和炭爐燒的有何分別不打緊只有到過外地吃,或像我一樣,曾經在二十年前吃過炭火雞蛋仔、豬肉串、香腸、雞翼 ...記憶猶在,就會明白那個分別咪住!啱啱舉嘅例子,咁似上星期我們在郊外 BBQ 食過嘅 ...就是那個味道!?是 ... 不是,因為缺少了那份街邊小吃的風味!看著檔主將那一串串生的美食,在你面前放上炭爐,肉汁醬油在你面前一滴一滴的滴在灰白的炭塊上,繼而"滋滋" 聲散發著那撲鼻的濃濃肉香的白煙,也偶爾聽到自己邊看邊吞口水的聲音 ...喂食飽飽,醒啦醒啦!坐在店内隔著一塊又一塊的玻璃風味不再追求炭香的初心依然沒變Read More
+ 4
dimgaiyingyinyiutsuitsutai
2018-01-12
yoyo454
食炭燒捕獲⭐️陸永⭐️
yoyo454
2017-12-31
Follow
今晚往九龍城吃晚飯,朋友經營家族生意,平時工作忙碌,很難走得開,所以今晚我去九龍城跟他聚一聚。九龍城除了泰國餐,還有許多烤肉店。朋友帶路,很快就到達餐廳。餐廳以天然木色作主調,呈現老香港街頭碳燒的情懷。門外掛了一個燈籠🏮,老遠就看到餐廳的位置了👍🏻嘻嘻⭐️這個時候剛巧看到師傅在加炭,想不到這家店是採用炭燒,用炭燒烤串燒火候最難掌握,耗時耗工序,但那股煙燻風味,卻是難求,餐廳真是用心良苦啊!👍🏻所有餐牌就掛在門外,有二十多款選擇,有燒魷魚、雞中翼、雞腎、手打丸等,也有素食例如燒秋葵、粟米、白蘑菇等。可以選擇不辣,微辣和大辣,大病初癒,所以我大多選擇不辣。餐廳不大,只要做外賣生意,只有數張椅子,也設有立食位。有各式飲品,我們買了兩瓶茶$10x2。這是剛好見到農夫的陸永和太太在店內用餐,不好意思上前打攪,所以沒有合照,能看見他們我覺得挺幸運的,哈哈!⭐️招牌碳燒白蘑菇⭐️$20這家店的串燒大部分都呈現食物原味,很少醃漬,只是撒些調味料提味而已。咬一口白蘑菇,汁液從口裡迸發,肉質柔軟,鮮味多汁。⭐️香甜燒菠蘿⭐️ $16x2新鮮菠蘿烤過之後依然鮮甜多汁,一口一口的吃,令人十分滿足喔!⭐️炭燒豬頸肉⭐️$18這道豬頸肉炭燒味十足,豬頸肉肉質飽滿有嚼勁,風味十足喔!左⭐️A5近江牛柳⭐️$68右⭐️近江和牛串⭐️$48牛柳和和牛的味道其實差不遠,烤過之後已經全熟,個人比較喜歡和牛串,肉質較嫩一些,朋友就喜歡牛柳,各有所好。⭐️蜜汁串燒秋葵⭐️$14秋葵爽脆多汁,咬下去黏黏糊糊,口感綿密香甜,滲出清香。⭐️沙爹串燒雞腎⭐️$18吃到最後忍不住加追了一串小辣雞腎,真的很美味呢!亮點全在於沙爹醬!非常惹味,就是我想像中的那種炭烤串燒,雞腎肉質爽脆,配上沙爹醬令人一口接一口,很棒喔!▪️食店堂食不設加一,不過我覺得外賣更佳,可以買回家慢慢享用,呵呵▫️餐廳用「炭」燒食材,而且食材大多呈原味,沒有多餘加工,確能吃出食物的滋味!▪️沙爹醬真的很令人難忘,多點沙爹醬系列的串燒不會令人失望呢!Read More
招牌碳燒白蘑菇
風味串燒 @ 炭燒
sky_0721
2017-12-28
Follow
早前去了九龍城炭燒食串燒, 這裡最特別的地方是用炭燒. 串燒選擇也有不少, 我就試了炭燒白蘑菇, 燒鱔柳, 沙嗲手打牛丸, 沙嗲串燒牛肉和串燒翠肉瓜. 沙嗲串燒牛肉. 我唔食得辣, 選了唔辣沙嗲醬, 仲有小辣和大辣選擇. 沙嗲夠香, 又惹味. 牛肉尚算嫩滑. 炭燒白蘑菇. 蘑菇好多汁, 完全唔會覺得乾, 非常好味. 燒鱔柳. 魚皮燒到帶脆身, 有點似食薯片的口感. 而魚肉幾滑身, 味道不錯. 沙嗲手打牛丸. 手打的牛丸質感係有所不同, 帶有咬口, 啱晒我的口味. 串燒翠肉瓜. 一口氣食了幾串帶濃味和肉類的串燒, 食番一串蔬菜中和一下. 這個翠肉瓜感覺幾清新. Read More
+ 4
係炭燒呀😋
chloe06060
2017-12-26
Follow
黎到店名炭燒食串燒 鋪名簡單 餐牌只簡單掛牆 落單口述或白紙手寫 可能呢間新開無耐或者行簡約路線首先講沙嗲系 一入去望牆我為意到近半產品都係沙嗲串 串燒專門店黎講比較少見 落單人會問辣度 分大中小 食開譚仔小辣既在下覺得小辣量既辣椒粉都夠 沙嗲影相效果唔好所以好快就開動 雞牛豬當中我鍾意牛豬多啲特別係牛 即係最黑媽媽果條 雖然黑但係食落就知無燶 細細地既牛肉咬落幾實在又唔會韌沙嗲又入味 雞雖然都唔韌不過好似無咩特別 另外第一次食燒香腸燒賣同牛丸串 香腸成本咁低不過見佢賣得10蚊都幫襯下 燒賣係魚肉 手打牛丸就覺得唔錯不妨一試 仲有一條腐皮卷都少啲見 岩食既都可以叫 所有沙嗲系串燒不過$1x 淺嘗又得似我肚餓喪叫又得沙嗲以外其他試左既肉類有近江和牛串 雞軟骨 豬頸肉 和牛串相對貴少少豐儉由人 雞軟骨食到炭燒味脆口值得推介 豬頸肉係少數唔係串上 份量都多 呢兩串肉同辣粉又幾夾食得幾過癮 不過唔明既係印象中七味粉辣度應該低啲 唔應該touch到譚仔小辣等級我既辣點 叫左支樽裝可樂都唔係好夠飲 另外漏左魷魚單補叫返 呢份魷魚切得細辣粉覆蓋面高又有咬口 簡直係下酒恩物 可惜呢度似乎無酒牌 唯有汽水配最後有蔬菇類 白磨菇串最吸晴 食落又juicy 難怪叫招牌串就係唯一 翠肉瓜無記錯有五塊份量唔算少 味道都ok 友人特別點叫秋葵 我自己第一次食覺得有啲似豆角 係質感比起豆角滑汕汕少少 我一般友人就覺得幾好食P.S. 食完出門先發現門口貼住話點讚送汽水 大家為意返慳返幾個錢Read More
+ 3
hkeateriespot
用炭火起爐的港式串燒
hkeateriespot
2017-12-24
Follow
去完九龍城泰國雜貨舖買餸,下晝三四點見肚餓,就周圍搵野食。行到侯王道,見到有幾個家長同佢地既小朋友等呢間串燒,就中左入去買幾串串燒頂肚。店裏店外都有木牌寫住串燒名同價錢,大部分都係十幾蚊一串。廚房係半開放式,可以見到師傅用炭起爐。師傅好認真地睇住火爐燒,平均地烘熟食物既兩邊,唔會令串燒燒燶。燒到最後,塗上蜜汁,令串燒入味啲。初頭以為舖頭係立食,原來係有吧櫈坐,咁等串燒既時候都等得舒服啲。左: 沙嗲串燒雞肉 ($18) 右: 沙嗲串燒雞腎 ($18) 呢度既沙嗲醬係精粹,夠香夠多汁,味道甜甜地,而且有好多花生碎。雞肉都醃得入味,而且肉質唔鞋; 雞腎爽口得黎唔會太硬,不錯。 左至右: 蜜汁串燒秋葵 ($14); 近江和牛串 ($48); A5近江牛柳 ($68); 特製燒鱔柳 ($58); 炭燒豬頸肉 ($18) 呢一盤串燒比上一盤較惹味,因為灑左少少辣椒粉係面。燒秋葵擺盤幾靚,紅紅綠綠咁。味道方面,辣得黎之餘,有甜甜的蜜汁中和辣味,食返啲新鮮既蔬菜可一解肉膩。近江和牛串同A5近江牛柳味道相約,牛柳則肉汁較多,可惜牛串未完全解凍,食唔出和牛味,而且有點韌。特製燒鱔柳燒得最出色,正宗皮脆肉嫩,加上無骨肉厚,又無泥腥味,好食!炭燒豬頸肉係我最愛的一串,以蜜汁燒,甜甜地得黎又外層香脆,有少少似叉燒,肉夠薄,油脂適中,非常香口。烏龍茶同支裝汽水食完辣串燒,點都要飲野解辣。咁啱有推廣活動,讚完佢地個Facebook page送汽水,咁又一餐豐富的下午茶了Read More
+ 7
wgglee
久違了的風味
wgglee
2017-12-23
Follow
細個既時候好多時都有車仔檔一車車推住不同既熟食,記得自己最喜歡就係炭爐串燒配上沙爹醬很滋味。隨著社會變遷大部分車仔檔已經不存在,一知道有炭爐燒立刻去試一試店內細少裝修簡潔,真正嘅炭燒風味十足牛肉同豬肉串都好味,肉質不靭配埋沙嗲汁真係超夾,自家調製沙嗲汁味道香濃仲有少少粒粒花生好味菠蘿超香甜,細心地以去皮切粒雞軟骨爽脆和牛肉粒串,油脂豐富,入口即溶燒秋葵—呢個好特別,未試過食咁食,好香口配上自家汁,呢個好新穎,推介燒雞翼我鍾意食,炭燒嘅其中一個好處就係可以將雞皮嘅邊燒得脆加有炭燒味燒粟米—粟米香味燒完仍然不會太乾喜歡食串燒嘅朋友不妨去試一試喔Read More
+ 2
燒秋葵
美食伊人
炭香燒物
美食伊人
2017-12-21
Follow
今天與小a 專誠到九龍城炭燒吃炭爐串燒,小a 熱切期待,皆因串燒是她的心頭好。遠遠已看見門外高掛的大紅燈籠,非常奪目,店內全以木系裝潢,時尚簡約,這裡是以炭爐燒烤,但店內環境及空氣,感覺相當清爽舒適。特製燒鱔柳,面層燒得香脆,內裡肉質柔軟彈牙,入口充滿魚鮮的油香。近江和牛串,剛好的火候,牛香撲鼻,口感鬆軟,肉汁豐富。鹽燒雞軟骨,必吃之選,最愛煙韌咬口之中的香脆,混著淡淡鹽香,簡單風味,出色滋味。沙嗲串燒雞中翼,外皮微焦,內裡肉軟嫩,蘸上特製的沙嗲醬,十分香口。沙嗲串燒雞腎,燒得剛好,又爽又彈,口感一流。沙嗲串燒腐皮卷,還是第一次吃腐皮卷串燒,口感特別,面層微焦酥脆,內裡帶點煙韌,蘸滿沙嗲醬,十分惹味。燒手打墨魚丸,爽口彈牙,入口啖啖墨魚粒,真材實料。招牌炭燒白蘑菇,肉厚圓潤,軟中帶爽,無需任何調味,清香美味。蜜汁串燒秋葵,燒得微乾,沒有黏溜,帶點蜜糖的香甜,清新健康。古法燒魷魚,師傅推介,原隻魷魚放在炭爐燒至乾脆,師傅窩心的剪至幼條,淋上醬油,灑點辣椒粉,熱辣辣、香噴噴,佐酒一流。飯後果,香甜燒菠蘿,粒粒厚切,香甜多汁,這個也是必吃的。炭燒除了食物美味之外,秘製沙嗲醬,也做得非常出色,充滿花生香,小a 極愛。但自己覺得這裡精選的食材,配著炭火燒烤,實在無需其他的醬汁提味,享受真材實料的炭香燒物,就是最好的。Read More
。艾子隨行。
用心製作的老板! 串燒好好味!
。艾子隨行。
2017-12-20
Follow
難得經過九龍城,看見有間小店叫炭燒,門面就是放了一個炭爐,而入面就是一張張的企枱,牆身就有一個個木牌寫著各種串燒的價錢。嗯,這樣簡簡單單的風格吸引了我進去試一試。老板好像剛開門,正在準備食材,不發現我們兩個不速之客進店。叫了老板一下,老板沒說甚麼,就給了我們紙及筆,著我們點菜。看了一看,選擇不算太多,時間也就下午三點多,剛好是下午茶的時間,就點了幾款串燒試試吧。老板看了一看我們的點菜,就問我們要不要飲料,我們說不用了。老板就在炭爐附近在忙著。看到老板很是認真的在弄串燒,還拿了芭蕉扇出來撥火?這年代不用風扇來撥,省時省力嘛?不久,一碟又一碟的串燒就送上來了。首先來到的是燒菠蘿、雞軟骨及燒咖喱魷魚。第一口吃的時候,我終於明白為何老板是這樣的燒,他用的火力不大,慢慢燒好,燒咖喱魷魚吃起來很軟,而且辣味跟炭香味相輔相成,味道就是跟你在路邊買的燒魷魚是兩個層次;燒菠蘿甜甜的,兩邊微微烤焦,口感不俗;雞軟骨看上來很乾,但吃起來卻是爽脆的。後來上來的是燒鱔柳、燒秋葵及燒翠肉瓜。這三樣的東西都是同行說要點的,而我就覺得58元吃燒鱔柳不太值得,另外兩樣我自己就不太愛吃。吃了一口燒鱔柳,外層脆脆的而且裡面軟綿綿的,還有肉汁在裡面,跟我認知的鱔不太一樣,這個鱔柳吃起來很香軟可口。然後就是燒鴨腎,上面的醬汁很香,老板一送上來就聞到了。鴨腎吃起來不硬,是軟軟的口感,比起很多小店的燒鴨腎,他的味道及口感做得很出色。我吃著這些串燒,吃得出老板的用心製作,或許有人會覺得這些街頭小店哪裡都能吃得上,但是老板這樣用心去製作的,相信在香港很難找到。老板上菜的時間是比坊間慢,初時還等得有點不耐煩,我只是想吃一串串燒而已;不過吃過之後就發現老板的心機,這份努力是值得我們去光顧及支持。Read More
+ 1
燒鱔柳
eunice2046
燒出遺忘了的香港街頭風味🔥 炭燒
eunice2046
2017-12-18
Follow
雖然在香港到處都見串燒店,不過有些只是以電爐烤製串燒,總是不如炭燒般會產生微熏焦香,幸好上星期就讓我在九龍城找到了店如其名的炭燒。店面不大,採用立食形式,值得一讚的是通風設備相當完善,封閉式的廚房設計,吃完串燒後也不會沾上一身燒肉味。餐牌選擇不多,以肉類為主,如果可以有更多蔬菜類選擇就更理想了。 師傅以舊式草扇往炭爐上搧風點火,火舌被撥得越來越猛,確實是名副其實的傳統香港街頭炭燒風味。   招牌炭燒白蘑菇 $20白蘑菇肉身肥厚,質細味香,燒後就可帶出菇菌類的獨有香氣,不會燒得過乾而變苦。香甜燒菠蘿 $16個人尤其推介燒菠蘿,滿載著水果的天然酸甜味,不像平時生食時那樣酸澀。炭燒豬頸肉 $18豬頸肉肉質夠爽口,加上本身帶有油脂,所以以燒的方式來處理,吃起來更添脆度。沙嗲串燒豬肉 $18沙嗲串燒腐皮卷 $12這裡的沙爹醬分成三大辣度,吃不了辣的我就選了完全不辣,惹味開胃之餘,濃度亦是調得剛剛好,不會太稠身,也不會水水的。 蜜汁叉燒串 $22肥瘦度適中,肉質細緻,外微脆,內封汁,炭香的味道混合蜜汁香甜味道,味濃甘香。沙嗲串燒雞肉 $18燒雞肉串啖啖肉,表面微焦,內裏多汁,而且已經去掉雞皮,入口不會太油膩。沙嗲串燒牛肉 $18燒牛肉稍嫌燒得有點韌,不過這裡大部分燒肉串不會加過多的香料,以免遮掩了肉類的原味,留住原汁原味。燒手打墨魚丸 $24墨魚丸口感未夠彈牙,不過始終每一樣食品都是即叫即燒,不像坊間一早烤到半熟,等到客人下單時才再燒熟,所以裡裡外外都是燒到滾熱燙口,誠意可嘉。Read More
+ 9
懷舊炭爐串燒
Ube Yim
2017-12-16
Follow
今日去完九龍城買魚蛋,順道行吓九龍城。途經候王道。見到有間串燒店燒緊食物。因為係用透明窗。所以見到係用舊式炭爐。見到真係好吸引。忍唔住買咗幾串係店裡面食。店舖唔大,只有3~4張枱。係企位。食完覺得真係唔錯。好有風味。再買外賣返屋企比我對寶貝品嚐。古法燒魷魚$28~係魷魚乾再加辣汁。真係好似戲院門前嘅燒魷魚燒手打墨魚丸$24~大大粒,一串有3粒。彈牙,有墨魚肉炭燒豬頸肉$18~控制得好好,唔會乾,肉唸蜜味叉燒串$22~燒得好靚,肉汁鎖住咖哩魷魚翼$28~一串有2片,燒完之後會幫我地切成小件。咖哩味道濃郁招牌炭燒白蘑菇$20~呢款我非常欣賞及推介比大家。蘑菇大大粒,一串三粒。蘑菇好多汁,而且菇味香濃。(通常會用大啡菇。第一次食燒白蘑菇。真係好好味)沙嗲串燒腐皮卷$12~都係第一次食。燒到脆卜卜。好吸引香甜燒菠蘿$16~冇改錯名,真係好香甜。菠蘿味濃厚鹽燒雞軟骨$18/沙嗲燒雞翼$18。呢兩款就冇咩特別。但都係燒得好靚仔。Read More
招牌炭燒白蘑菇
梳乎蛋
真正炭燒
梳乎蛋
2017-12-12
Follow
喺香港想食真正炭燒唔容易,因為高樓大廈多,防火規例嚴格,不過最近我喺九龍城搵到一間。行過鋪面,見到玻璃廚窗後面的炭燒嘅爐,燒呀燒,見到肉汁慢慢爆出嚟,真真香!明明夠鐘搭車去食晚飯,忍唔住先食幾串。快熟嘅首先到,燒鱔+椒鹽雞軟骨,師傅好有心機咁慢慢做,啱啱熟,有些脆,好美味。好少人做呢款,招牌炭燒白蘑菇,記得又真係幾好,唔乾不置可仲有汁。叉燒串(小辣)肥美惹味,令一款必食。香甜粟米,無需加牛油,超甜。自從上次BBQ 之後愛上,香甜菠蘿,名副其實,熱力帶出香甜。千祈咪走寶,行過嚟試吓,包你好失望,平靚正呀!Read More
+ 7
肥柑子
九龍城不錯的串燒小店
肥柑子
2017-12-10
Follow
炭燒在九龍城應該是一個較特別的選擇,至少在九龍城內,小食類是一門較新鮮的選擇。炭燒的門面很易認出,一個大紅燈籠在店外,而店內是卡位為主由於是小食類別,我單點了近江牛柳串、燒菠蘿、燒白蘑菇、燒腐皮卷、燒雞腎、燒雞肉、燒牛丸、燒墨魚丸、燒豬頸肉、燒雞軟骨及燒鱔柳。第一輪燒上的串燒有近江牛、燒菠蘿、燒白蘑菇、燒豬頸肉近江牛接近五成熟,入口油份充足,肉質嫩滑,而白蘑菇有些微出水,菇味很重,豬頸肉燒得比較乾身,但肉質仍很嫩滑,加上有辣椒碎醒胃,刺激食欲,燒菠蘿則很甜,用來解除串燒的燥熱感一流。第二輪則是燒腐皮卷、燒雞腎、燒雞肉、燒牛丸、燒墨魚丸、燒雞軟骨及燒鱔柳。其中燒鱔出奇地好食,用的是正宗白鱔,燒完仍爽口彈牙,味道一流。燒雞腎、燒雞肉一者是彈牙有咬口,另一個嫩滑有肉汁,各有千秋。燒牛丸、燒墨魚丸方面,在獨特的沙嗲醬下,不單吃到肉質鮮甜的感覺,還有本身濃厚的牛肉及墨魚肉味。燒雞軟骨火喉剛好,而腐皮卷則算是比較平庸的一款食物。店舖主打串燒,不過可以選擇的款式較少,但以炭火燒烤的店舖而言,做出來的食物確是不俗,希望將來可以有更多款式的食物推出。Read More
Ratings
豬頭肉、白蘑菇、近江牛、燒菠蘿
近江牛串燒
豬頸肉串燒