泰源大排檔

2012-04-25 287 views
泰源向來都是中大學生的聚腳點,最近大學裏沒有什麼大事件發生,所以非常客亦可到這邊聚一聚享受一刻寧靜寫意~今次我和朋友二人去「食宵」,哈哈… 人少少但想吃的就非常多,建議人少少的話可以散叫,因為好吃的清湯腩通常也不會在套餐內啊!首選超正清湯腩!看也看得出是坑腩,而且份量很足($98一開始也覺得有點貴…)清湯加了胡椒,不過儘管天氣有點熱但也相當不錯,蘿蔔如果再軟身一點會更好~必食雞粥!真的挺綿綿的~而且每一次去都覺得它的雞很入味!人少的話不用叫一窩,一碗$25齊分享也可以~蠔餅是正常的蠔餅…我覺得如果它有大份和小份的分別就完美了,因為兩個人要吃完一整碟也真的有點太過…茄子份量也很足,真師傅加了很多大葱,吃到底分不清那是葱還是茄子。送的清菜~ 師傅人很好,可選送清菜還是雞粥!!其實還有很多好吃的小炒炸物等等… 但這次的二人份量也算是超多了!所以建議大家有機會要多來嚐嚐火炭的大排檔,把酒言歡~
所以非常客亦可到這邊聚一聚享受一刻寧靜寫意~

清湯腩
首選超正清湯腩!

清湯加了胡椒,不過儘管天氣有點熱但也相當不錯,
蘿蔔如果再軟身一點會更好~
雞粥
必食雞粥!真的挺綿綿的~
而且每一次去都覺得它的雞很入味!
人少的話不用叫一窩,一碗$25齊分享也可以~
蠔餅
蠔餅是正常的蠔餅…
我覺得如果它有大份和小份的分別就完美了,
因為兩個人要吃完一整碟也真的有點太過…
茄子煲
茄子份量也很足,真師傅加了很多大葱,
吃到底分不清那是葱還是茄子。
送既
送的清菜~ 師傅人很好,可選送清菜還是雞粥!!

所以建議大家有機會要多來嚐嚐火炭的大排檔,把酒言歡~
2012-04-23
$130 (Last Night Supper)
送既
茄子煲
雞粥
清湯腩
蠔餅
2012-04-13 246 views
說好了要一同吃宵,懷舊一番,是夜5人到了泰源一坐下來阿妹點了2支啤酒~再點了幾個小菜店東送了雞粥,我們點了椒鹽豆腐,炒蜆,沙拉骨,西蘭花鮮魷和蠔餅是夜很熱,一面吃一面在流汗椒鹽豆腐的椒鹽做得惹味非常炒蜆也是佐酒必備!西蘭花鮮魷鑊氣夠,泡油泡耐一點點應會更好吃吧,沙拉骨和蠔餅,不過不失
說好了要一同吃宵,懷舊一番,是夜5人到了泰源

一坐下來阿妹點了2支啤酒~再點了幾個小菜

是夜很熱,一面吃一面在流汗

椒鹽豆腐的椒鹽做得惹味非常
炒蜆也是佐酒必備!
西蘭花鮮魷鑊氣夠,泡油泡耐一點點應會更好吃吧
,沙拉骨和蠔餅,不過不失

2012-04-11
$72 (Last Night Supper)
2012-04-08 153 views
成為了所謂的沙田達人之後,最大的影響,是令我在出外覓食方面,由離心轉回向心,打後將會多些在區內發掘及尋回一些有價值的地方。最近也不知為何,想重溫當年的區內三寶 --- 乳鴿、豆腐或雞粥,趁時間空檔之下,近日就去了火炭工業區一躺。想多年廠廈林立,工業活動車水馬龍,草根聚集之下,也造就了大牌檔食肆的誕生,加上火炭離馬場亦是不遠,賭仔贏錢後,自有馬會資助晚餐宵夜,大杯酒大塊肉,再伴上鑊氣小菜相伴,夜市來說確真好不熱鬧,至於收費來說,平民百姓,會貴得到哪裡去。津津、德記已做到街知巷聞,全盛時更伸延至沙田的民居,今天選的泰源,是幾間之中規模較少的,但口碑來說,卻是較好的一間,尤其是那裡的雞粥,想多年已不涉此地,真想知今天的水準是何等境界。先來一客椒鹽豆腐,不說不知,當沙田還未完全開發時,水質是何等清澈,區內也有人設置豆品廠,所以有馳名的山水豆腐之說,現今,一切也是俱往矣,城門河更是慘不忍睹。其油豆腐自是區外的來貨,但油泡後的「金磚」也真香脆,上面還鋪上一點炸金蒜,油份亦覺不重,外脆下的豆腐亦見嫩滑,正是爛船自有三分釘,雖欠缺以往那層山水之味,挾上一件沾點喼汁,再呻一啖啤酒,也沒甚麼可苛求了。所謂
成為了所謂的沙田達人之後,最大的影響,是令我在出外覓食方面,由離心轉回向心,打後將會多些在區內發掘及尋回一些有價值的地方。最近也不知為何,想重溫當年的區內三寶 --- 乳鴿豆腐雞粥,趁時間空檔之下,近日就去了火炭工業區一躺。
津津德記已做到街知巷聞,全盛時更伸延至沙田的民居,今天選的泰源,是幾間之中規模較少的,但口碑來說,卻是較好的一間,尤其是那裡的雞粥,想多年已不涉此地,真想知今天的水準是何等境界。
所謂物以罕為貴,因地理上的優勢,沙田曾成為九龍與新界間的門戶,在柴油火車的時代,更是內地物資的中轉站,今天所吃到的中山石岐乳鴿,在港九各區已不難吃得著,加上來貨質素每況越下,鮮宰貨買少見少,已多以冰鮮貨為主流。這四十八元的一隻紅燒乳鴿,沒錯外層還算香脆,可惜找不著上皮及風乾後的應有味道,肉質尚算偏嫩,就差了滷汁令其入味,總括來說就是不甚滋味。
最後來個廿五元的鮮雞粥,試後的感覺還是不俗,說味道濃厚其實騙人,但粥底確真綿滑,加上所用的雞肉十分鮮嫩,雖不代表是新鮮雞,在滿有米香之餘,還是嚐出一層淡淡的雞油味道,正是各花入各眼,生滾粥不一定要「重味」才叫好吃,嚐出淡甜亦是一種得著,上一代是較容易滿足的一群,同時亦懂知足常樂的道理。

三樣食品再加一枝大啤,結帳價約為一百四十元,屬大排檔式的格局,廚房還是有其鑊氣及功夫,炸豆腐雞粥還是可堪一吃,原本想點多一個豉油皇炒麵,考慮到一個人未必吃得完,還是要忍手至下次再來。用炒麵來配生滾粥,或選其他小菜,怎也好過只得軀殼的冷藏鴿肉........就正如現在的火炭工業區,工業北移之後,已是今非昔比,當年的宵夜勝地,如花點車費,附近的區域不乏更多選擇,上世紀的黃金時代,現今只得懷緬了。

陵之微調:B

用餐於二零一二年四月三日晚上
2012-04-03
2012-04-03 240 views
因為返夜班,與同事1點幾放工,搓車去左泰源食宵夜...我地一行六人坐一圍枱,其他枱都FULL晒,不過我們唔洗等位...呢度老闆服務幾好,上菜時間又快.....難怪咁多人黎架!!呢度夜晚勁旺....最多當然係大學生成班人來食宵夜啦,好有氣氛!(中大好多學生來食野的老地方)第一次介紹同事過來食,大家都話好介紹!! 而事實呢度好適合大班人來食宵夜,飲下啤酒食下小菜,真係好好架!搭帳蓬大排檔,外面對住巴士總站,環境唔迫,好氣氛!!絕對係一大班FD來聚舊聊天的好地方美食太多,睇下相啦!!必叫之選:墨魚嘴送雞粥,正!!!呢度D蠔餅係出名超厚超大份,同事話稍嫌厚粉咗少少!不過要注意叫咗蠔餅都好濟,唔係好使叫飯食,哈哈!其他小菜
因為返夜班,與同事1點幾放工,搓車去左泰源食宵夜...
呢度老闆服務幾好,上菜時間又快.....難怪咁多人黎架!!

美食太多,睇下相啦!!

必叫之選:墨魚嘴送雞粥,正!!!
墨魚嘴,次次去都叫,真係好好味!!好開胃!!
雞粥差唔多每次食都叫,因為可以送炸物
炸蠔餅,同事估唔到佢會咁大份,仲叫咗飯,飽到佢地食唔晒
其他小菜
炒蜆
沙拉骨,大件,不過就冇咩沙律味..普普通通
西蘭花炒鮮魷
2012-03-15
$100 (Last Night Supper)
雞粥差唔多每次食都叫,因為可以送炸物
炒蜆
墨魚嘴,次次去都叫,真係好好味!!好開胃!!
炸蠔餅,同事估唔到佢會咁大份,仲叫咗飯,飽到佢地食唔晒
2011-04-19 235 views
我住附近, 平時都成日黎食, 今日第一次寫食評俾泰源不嬲都唔中意去津津同德記, 只食泰源泰源雖然海鮮唔夠津津多, 但可以自己帶拎俾佢地整, 或者早D同佢地講等佢地準備之前釣完魚, 就拎過黎叫佢地蒸都冇問題黎食飯要知道呢度會送多個餸, 多數係送椒鹽瀨尿蝦, 椒鹽豆腐或者菜我地點左腐乳通菜, 炒蜆, 椒鹽豆腐, 仲送碟瀨尿蝦椒鹽豆腐:係我最愛, 豆腐又香又入味, 煎炸野一定油多, 我就冇咩問題瀨尿蝦:送的瀨尿蝦, 唔係大隻個D, 冇膏的, 但椒絲炒得夠香口腐乳通菜:叫左落多D腐乳, 非常入味炒蜆:同黎送飯食一流, D 汁好好味
我住附近, 平時都成日黎食, 今日第一次寫食評俾泰源
不嬲都唔中意去津津同德記, 只食泰源
之前釣完魚, 就拎過黎叫佢地蒸都冇問題

我地點左腐乳通菜, 炒蜆, 椒鹽豆腐, 仲送碟瀨尿蝦
椒鹽豆腐:

瀨尿蝦:
送的瀨尿蝦, 唔係大隻個D, 冇膏的, 但椒絲炒得夠香口

腐乳通菜:
叫左落多D腐乳, 非常入味

炒蜆:
同黎送飯食一流, D 汁好好味

腐乳通菜
兩個人四個餸^^
送的瀨尿蝦
2011-04-05
腐乳通菜
兩個人四個餸^^
送的瀨尿蝦
2011-04-18 225 views
老實講, 我開個open rice account都係因為lee間泰源.好耐冇食得咁窩心.店員真係好親切!話說我係中文大學同學仔, 有一次同學帶過我來後, 自此就愛上左lee度每次黎佢都一定會送一碟野比我地, 不管你兩人定係6-8人*** 通常送椒鹽豆腐, 亦試過送白灼蝦同椒鹽x尿蝦.個兩人餐, 真係勁底食.兩個女仔去係冇可能食得曬囉!同埋碟碟都好好味.又唔味精feel!1) 雞粥真係冇得頂, 我覺得係咁多間乜乜沙田雞弼最好食既!d粥唔駛食雞都食倒好香雞味.又滑, 又棉2) 椒鹽豆腐正!唔識用筆墨形容, 總之好好食3) 蒜容粉c蒸茄子真係好正呀!一定要連埋d蒜容食, 精華所在!!4) 乳鴒,本人一向都麻麻地, 所以唔識話好唔好食.5) 椒鹽雞軟骨+墨魚咀好熱氣, 但係好食到停唔倒6) 豉椒炒蜆勁大碟囉.d肉好似仲多過d殼! 有次兩個女仔去食, 食完打包返去比男朋友食, 佢以為我專登叫左一份比佢.大碟到!我唔明點解樓下的member可以寫到佢咁差.我lee個月都去左幾次.次次都勁大碟!冇可能會覺得冇肉!!!!!7) 西蘭花炒龍利柳龍利柳麻麻地, 不過d新蘭花勁新鮮! d味好似同出面街食唔

好耐冇食得咁窩心.店員真係好親切!

每次黎佢都一定會送一碟野比我地, 不管你兩人定係6-8人

*** 通常送椒鹽豆腐, 亦試過送白灼蝦同椒鹽x尿蝦.

1) 雞粥

2) 椒鹽豆腐

正!唔識用筆墨形容, 總之好好食

3) 蒜容粉c蒸茄子

真係好正呀!一定要連埋d蒜容食, 精華所在!!

4) 乳鴒,

本人一向都麻麻地, 所以唔識話好唔好食.

5) 椒鹽雞軟骨+墨魚咀

好熱氣, 但係好食到停唔倒

6) 豉椒炒蜆

次次都勁大碟!冇可能會覺得冇肉!!!!!

7) 西蘭花炒龍利柳

龍利柳麻麻地, 不過d新蘭花勁新鮮! d味好似同出面街食唔係好同咁fresh.

窩心事件簿: 雖然我都係去過幾次, 但次次都印象難忘!我覺得佢地待客至誠係真架囉

1) 入面冇曬位, 有次我要坐出面.

個人又少少怕凍.問佢可唔可以幫我轉入去...佢話等等...冇位.

佢行左出來好多次, 都係冇....佢最後幫我拎d膠出來撐起佢, 同我擋風.果個moment真係覺得好warm呀!(雖然作用唔大.哈)

2) 有次3個後生仔去食.

咁岩兩個男仔偏大食.一個3-4人餐唔飽, 打算叫多bo粥

唔知係咪呀姐睇我地學生哥估我地應該唔係好有米果ja...

佢話係咪唔夠食呀?我不多d粥比你地啦!唔駛叫啦!不過冇雞架喎~

我地當然好開心啦!冇咩所謂

之後佢真係不返一大窩出來.同平時咁大囉.好sweet呀嬸嬸~

3) 兩個女仔, 成日傻下傻下, 其實我地兩個都唔多like乳鴿既

次次去都會轉第樣

其實果次明明係我地冇講清楚要換走乳鴿, 點知呀叔走去換走左碟蜆拎左隻鴿來

明明係我地冇講清楚掛住傾偈, 但係佢都肯換返比我地.話下次唔好喇!

真係待客最上呀!!!!超讚!!!!

4) 泊車....我其實都係泊向街邊.呀叔話比一個鐘佛車我,

我又懶......行來行去.

咁佢話, 好啦, 我得閒同你出去裝下啦.

真係見倒佢一得閒又行去望.但係佢都好多台客架!好忙!

真係覺得呀叔好sweet呀!

5) 另一樣係個人喜好, 我真係覺得佢個嬸嬸好sweet架

有次又轉野, 問佢有咩好食呀?

佢唔知答左咩野....之後我地又問, 你自己中唔中意食先?

佢面紅囉......係咁向度笑.....梗係中意啦! 好鬼死cutie~

食食下又會走來問岩唔岩食呀之類......唔係是但sell樣野架.睇得出佢做得好開心lee份工~

食物又咁好食, d人又咁好,仲要平成咁. 又有得泊車.所以我上個月去左5-6次喇!
2011-04-12
  • 雞粥
  • 炒蜆
  • 雞軟骨
  • 蒜容蒸茄子
2011-04-17 110 views
早兩日心血來潮想食乳鴿~~等到星期六放工終於有時間~上網睇好評都唔少結果來左火炭泰源叫左個阿姐落單,套餐D 食送 可以轉來轉去好自由 我地4 個人叫左 乳鴿兩隻 雞粥 椒鹽豆腐 椒鹽墨魚咀 西檸牛仔骨 豉椒炒蜆總括來講乳鴿不是出色..尚可食用....汽水罐裝有保證.......其他食物真係估唔到咁樣
雞同粥分開晒..雞唔好味..粥係白粥味
早兩日心血來潮想食乳鴿
~~等到星期六放工終於有時間
~上網睇好評都唔少結果來左火炭泰源

叫左個阿姐落單,套餐D 食送 可以轉來轉去好自由
最可怕呢個西檸牛仔骨..牛仔骨冇肉味唔知食咩都還好....個汁係我咁耐以來見過最嘔心既汁....就好似用D鼻涕+體液+檸汁煮埋咁
油淋淋...估唔到....
2011-04-16
2010-12-05 93 views
睇完食評一行四人慕名到這大排檔食晚飯. 點了椒鹽狗肚魚, 燒乳鴿, 辣酒煮東風螺, 豉椒炒蜆, 粉絲雜菜煲, 椒鹽墨魚咀, 雞粥. 椒鹽狗肚魚 - 以為外脆內熱, 但咬一口就發覺外面唔脆, 淋淋地, 一陣粉味, 完全冇味, 最差係裏面是暖暖的, 估計是預先炸定, 好次超市貨色燒乳鴿 - 尚可, 但肉質霉霉地, 雪藏貨 辣酒煮東風螺 - 冇辣酒味, 最慘係隻隻都係霉的, 應該叫"鹹酒炆東風螺", 適合有胃病人士, 我估要炆幾日先有咁霉豉椒炒蜆 - 半碟都係得個殼, 問個伙計, 佢話呢個季節D蜆係會瘦D, 會唔會瘦到連肉都無埋呀! 粉絲雜菜煲 - 淋Pet Pet 一煲野椒鹽墨魚咀 - 差, 得粉漿味雞粥 - 好甜, 好似食緊鹹腐竹糖水 最好食都係免費奉送的椒鹽豆腐總括來說: 徙油費駛車來食呢D貨色, 重徙埋個胃口, 真係好失望

差, 睇落幾好, 咬落去無哩火氣, 重唔熱!

睇完食評一行四人慕名到這大排檔食晚飯.

, 估計是預先炸定, 好次超市貨色

燒乳鴿 - 尚可, 但肉質霉霉地, 雪藏貨

粉絲雜菜煲 - 淋Pet Pet 一煲野

椒鹽墨魚咀 - 差, 得粉漿味

雞粥 - 好甜, 好似食緊鹹腐竹糖水

最好食都係免費奉送的椒鹽豆腐

2010-12-04
2010-10-09 157 views
fd推介既大排檔,聽講幾好味又低食,加上又有炒蜆食,即吸引左呀,個大排檔係火炭,平時唔會去既地方,去到時好似係6~7點,唔洗點等位呀,坐入面既位可嘆冷氣呀,叫左個好抵食既套餐,個餐有好多野,有7個餸,4人食~~~!乳鴿,有兩隻,雖然濃左少少,不過都食好味呀~!椒鹽瀨尿蝦,喱個係送既,好抵呀,瀨尿蝦幾新鮮,唔錯呀~!豉椒炒蜆,最鍾意食喱個呀,好味呀~~~~~~~!田雞粥,本身唔太鍾意食粥,不過喱個田雞粥我又幾鍾意呀,因為唔係清淡既粥,可能係煲田雞之下,d粥好綿,食落又好清甜,田雞又唔係因為咁而冇晒味,keep到個清甜味同個味唔淡,好味呀~!瑤柱白菜~!咁多肉之下要食點菜,唔錯呀~!椒鹽豆腐,食左少少呀,因為太多野食之下,掛住食其他野,喱個豆腐個外皮冇咩味,不過食落去入面熱辣辣,豆腐好滑呀,唔錯呀~!豉椒鵝腸,d鵝腸咬落好爽口,同好入味呀~!我地4個人每人大約係$110到,幾抵呀,同每碟餸既份量都幾多,幾好食,唔錯呀~!

乳鴿,有兩隻,雖然濃左少少,不過都食好味呀~!

椒鹽瀨尿蝦,喱個係送既,好抵呀,瀨尿蝦幾新鮮,唔錯呀~!

豉椒炒蜆,最鍾意食喱個呀,好味呀~~~~~~~!

瑤柱白菜~!咁多肉之下要食點菜,唔錯呀~!

:chopstick:豉椒鵝腸,d鵝腸咬落好爽口,同好入味呀~!

乳鴿
2010-10-09
乳鴿
豉椒炒蜆
田雞粥
椒鹽墨魚嘴:::::好香口!!好好味!!!完全估唔到會咁好食!!食到唔停得口!!!炸大腸::::醃得紅紅地大腸.外皮炸得香脆,同朋友吹下水!!!佐酒一流!!!!!GDGDDDDDDD椒鹽鮮魷::::炸得很脆口,很乾身!!!雞軟骨炸::::脆得黎唔會乾身 食得個個唔停口1!!!!

椒鹽鮮魷::::炸得很脆口,很乾身!!!

雞軟骨炸::::脆得黎唔會乾身 食得個個唔停口1!!!!
(Non-member)
2010-07-06 48 views
今晚收工 跟左同學去火炭食大排檔 心諗 熱死人了...點知去度竟然見到用D膠包住 仲寫埋冷氣開放有冷氣果下實在太令我感動 可以食到我最鍾意既墨魚咀 同 炒蜆 正!仲有個炸大腸 香口 野味! 雞粥 乳鴿 都係水準之作第二樣令我驚喜既係 條龍利魚 真係超大條 勁抵 老闆話係益街坊 68蚊係今晚送既懶尿蝦細碟左之外 樣樣都
今晚收工 跟左同學去火炭食大排檔
心諗 熱死人了...

點知去度竟然見到用D膠包住 仲寫埋冷氣開放
有冷氣果下實在太令我感動

可以食到我最鍾意既墨魚咀 同 炒蜆 正!

仲有個炸大腸 香口 野味!
雞粥 乳鴿 都係水準之作
係今晚送既懶尿蝦細碟左之外 樣樣都

2010-07-05
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
  • 龍利魚
  • 炸大腸
  • 墨魚咀
2010-07-02 26 views
果日過左午餐高峰時間,冇咩人,一去到就有位坐。我同我媽咪去食,唔記得佢食咩喇,因為我果碟鮮茄豬排炒意粉實在太正!!汁又夠多、豬排又香(因為佢煎過!),而且意粉硬度適中,真係好好好好味!凍好立克又夠濃,正上加正~
凍好立克又夠濃,正上加正~
2010-06-27
  • 鮮茄豬排炒意粉
  • 凍好立克
2010-06-01 35 views
每次坐火車經過火炭,都只是看見很多工廠大厦及貨倉,從來都沒想過這裡隱藏了一家如此有火氣的平民大牌檔。和日本來的朋友相約了去吃飯,同行友人便建議去吃大牌檔,通過幾次電郵之後,我們五個人一致決定去吃泰源,雖然由天后前往好像比較遠,但一頓飯下來,大家都懷著心滿意足離去。星期六的晚上天氣非常悶熱,下了一場雨,但似乎對悶熱的天氣好像沒有改善。下了火車需要步行腳程大約十五分鐘,到達時我們都已經香汗淋漓。旁邊的工業大厦都已經關門,只有那裡幾家店燈火通明,聚滿了識途人士,熱鬧非常。大牌檔一般都不習慣用菜單點菜,供應的菜式只是寫在掛在牆上的木板,很隨意!先來的是乳鴒(2隻)。乳鴒炸得皮香肉嫩,很好吃! 肉醃得入味,喜歡的還可以略加一點椒鹽,鹹香下酒更是配合。皮炸得很脆,入口非常燙熱,內裡的肉還是嫩嫩的,水份都保留了。叫大牌檔老闆送的炒蜆。蜆雖然有點細只,炒得還不錯,有點辣,很惹味。八珍豆腐煲。有很多材料,硬豆腐、豬肉片、菌類、豬肝等,當中豆腐最好吃! 也可以用來下飯。主角要出場 - 椒鹽墨魚嘴非常驚喜的一道菜式,少少的墨魚嘴竟然如此美味,椒鹽下得很猛,墨魚嘴當中保留一些軟骨,放在口中嘴饞很有嚼勁,筆墨難

主角要出場 - 椒鹽墨魚嘴
非常驚喜的一道菜式,少少的墨魚嘴竟然如此美味,椒鹽下得很猛,墨魚嘴當中保留一些軟骨,放在口中嘴饞很有嚼勁,筆墨難以形容的味道! 吃罷眼睛睜得大大,果然給奇怪的外貌騙了。我無聊的在想一客用上了多少隻墨魚的嘴呢?
因為墨魚嘴供應不穩定,如果要吃的話,建議先致電查詢一下,較為妥貼。
炸大腸。醃得色澤紅紅的大腸,外皮炸得透徹香脆,但我嫌脂肪太多太厚,只吃了兩件便放棄。
XO醬炒雞柳
雞柳及芹菜,如此這般平凡的材料,經過廚師神乎奇技,雞柳炒得嫩滑,XO醬的份量毫不吝嗇,香氣四溢。
最後還點了西蘭花炒帶子,其實我們都快飽到走不動。很香港味道的菜式,帶子大火氣的快炒,上碟時只是僅熟,火侯恰到好處,海鮮減輕了油膩感,又可以多吃一點。
是晚有人請客,謝謝唷~
我的blog: http://blog.yam.com/cheesecake424/article/28771313
2010-05-22
  • 椒鹽墨魚嘴(必吃)、八珍豆腐煲(佐飯一流)、乳鴒
(Non-member)
2010-05-17 28 views
今日一同9人去左火炭食飯 佢地話要上OPENRICE度留COM慶祝 ROSE B'DAY! 係你啦! ROSE! HAPPY BIRTHDAY!去返食開既泰源 老細依然十分落力拉客 好彩認得佢既作風 差DD去錯隔離照舊 叫左個"平靚正"餐 今次老細送左雞粥比我地食左都好多野..有豉椒鵝腸柏葉,蠔餅,乳鴿,炒白菜仔,炒蜆,雞軟骨,沙爹肥牛煲,墨魚咀,椒鹽九肚魚,沙拉骨,椒鹽鮮魷,腐乳通菜,西檸牛仔骨,避風堂炒蟹...雞粥一樣都係好正又有雞味D雞又滑,乳鴿也屬水準之作 很香同肉質一流,椒鹽鮮魷同九肚魚都控制得岩岩好! 最想推介既係個避風堂炒蟹 真係落足料去整 風味十足! 勁野味! 其他碟碟都好有水準! 味道一流! D服務態度又好!去開依邊既話 泰源絕對係開飯之選

去返食開既泰源 老細依然十分落力拉客

2010-05-16
Celebration
Birthday
2010-05-07 24 views
上年母親節本身打算同媽咪黎食...最後都無黎到..今年,4月左加同家姐商量後...打算去火炭既大排檔食...上OPENRICE睇到泰源既口碑最好...就決定黎一試...一黎到....泰源都唔難搵既係巴士站隔離....一去到...老闆好識做咁話送瀨尿蝦比我地食...一坐低....睇左一陣..Order4樣野:1:豉椒炒蜆-D汁OK...不過有少少沙...2.生炒骨-好食...都OK抵食....又唔太酸3.八珍豆腐煲-D豆腐OK滑4.椒絲腐乳通菜-好食..又有味...再加埋5.椒鹽瀨尿蝦(送既)-好好食....又多椒鹽...GOOD最想推介係白粥..好味....D粥又綿...又有味~我地食左以上4樣野,再加3個白飯+1白粥,4罐汽水..都係$263~食到飽...又抵食...服務態度又好....下次有機會一定要再去試其他....
上年母親節本身打算同媽咪黎食...最後都無黎到..
今年,4月左加同家姐商量後...打算去火炭既大排檔食...

一黎到....泰源都唔難搵既
係巴士站隔離....
一去到...老闆好識做咁話送瀨尿蝦比我地食...
一坐低....睇左一陣..

Order4樣野:
1:豉椒炒蜆-D汁OK...不過有少少沙...
2.生炒骨-好食...都OK抵食....又唔太酸
3.八珍豆腐煲-D豆腐OK滑
4.椒絲腐乳通菜-好食..又有味...
再加埋
最想推介係白粥..好味....D粥又綿...又有味~

我地食左以上4樣野,再加3個白飯+1白粥,4罐汽水..
都係$263~
食到飽...又抵食...服務態度又好....
下次有機會一定要再去試其他....

2010-05-05
Celebration