泰源大排檔

離遠都聽到炒野既聲~ 超有鍋氣呀!!!🤓我地叫Dinner Set waiter話唔岩食 仲可以自己轉菜式價錢差唔多就OK~🥳 太好啦餐廳就冇咩裝修 食呢啲地邊風味🤣店員仲會將洗完杯既水 潑出路邊😂真係買少見少🤣🤣🤣我地自己簡左D岩食既 & 老闆仲送左碟菜比我地可能疫情生意難做 但都係香港冇左好耐既人情味呀~大排檔必點的豉椒炒蜆同椒鹽鮮魷豉椒炒蜆好多汁 硯都算大同多肉 都冇咩沙👍🏻招牌乳鴿 豉椒炒蜆椒鹽鮮魷揚州炒飯炒菜
價錢差唔多就OK~🥳 太好啦

餐廳就冇咩裝修 食呢啲地邊風味🤣
店員仲會將洗完杯既水 潑出路邊😂
真係買少見少🤣🤣🤣
我地自己簡左D岩食既 & 老闆仲送左碟菜比我地
可能疫情生意難做 但都係香港冇左好耐既人情味呀~

大排檔必點的豉椒炒蜆同椒鹽鮮魷
豉椒炒蜆好多汁 硯都算大同多肉 都冇咩沙👍🏻
招牌乳鴿
招牌乳鴿

2021-07-16
2021-01-06 1367 views
今日繼續我的外賣人生,沒有dine in 。叫咗個$58的乾炒牛河,$58 揚州炒飯 ,同埋京都骨98$。 一打開個飯盒,嘩嘩嘩! 一定食唔曬!因為份量真係好多,直情可以用巨型來形容。 拎起手個飯盒係超重㗎,乾炒牛河應該係二人嘅份量,好似成座山咁, 乾炒牛河味道正常啦 ,不過有兩塊牛肉比較韌。 唔算油。 唔會食到成口油。揚州炒飯都正常,夠乾身,夠火候。京都骨真係要畀個讚佢啦 ,有好多菠蘿,多肉,唔多骨。正!叫了三樣東西,食唔曬,可以分兩日食。

揚州炒飯都正常,夠乾身,夠火候。

京都骨真係要畀個讚佢啦 ,有好多菠蘿,多肉,唔多骨。正!

叫了三樣東西,食唔曬,可以分兩日食。
乾炒牛河
京都骨
TakeAway
乾炒牛河
京都骨
2020-12-16 1201 views
由於要到火炭緊預約了的攝影師開會,會議完結後只是下午五點,所以和𡥄辣妹決定來過早的晚飯。會議進展不錯,所以決定啤啤佢賀一賀,最後選擇了來個大排檔。 大排檔必點的豉椒炒蜆和椒鹽九肚魚,都是阿辣妹的至愛。豉椒炒蜆比其他大排檔算是多汁,不過食頭兩隻已經中到沙,失望。椒鹽九肚魚不是起了骨的那種,可以。後來加了鹽焗雞腳,雜菜粉絲煲和鹹魚雞粒炒飯。鹽焗雞腳不夠淋,不接受。雜菜粉絲煲和炒飯也是正常的,沒失望。可能由於是疫情期間,店員最後送了一碟椒鹽豆腐,送酒一流🍻。後來發現每枱都有一碟,生意難做。 雖然我們吃的時間尚早,堂食也不算很多人,但是外賣看似出色,不停有客人架車來買,出出入入非常熱鬧。不過也沒有辦法,疫情已經進入了二人一台,眼見一家四口大大細細來食飯也要分兩枱。以大排檔來說他們的出品還算過得去,不是最出色的那種,不過家常便飯的話,應該可以。之前試過它隔離的另外一間店,以上次的經驗來說是失望的,兩間比較下的話,會選擇這間。沒特別不會特地來到火炭,不過下次如果在附近而沒有選擇的話可以考慮再來。

2020-12-09
Dinner
  • 椒鹽豆腐
2020-09-14 1328 views
本來每個小菜,味道也不錯也夠鑊氣,可惜就是每個小菜也非常咸,這是致命點,高血壓人仕小食為妙,希望店主聽到要改善,除咸之外,其他也大致ok,份量足料,有足夠冷氣。
椒鹽鮮魷拼白飯魚
椒鹽豆腐
西蘭花抄牛柳粒
紅燒乳鴿
椒鹽豆腐
2020-01-01 1836 views
有點失望,2019年的最後一餐,因為最近再重溫創世紀,看到裡面去了這家我就迫不及待的去了,點了黃金蝦,有點鹹,蝦算是新鮮個頭大,味道一般,椒鹽鮮魷,味道也不能說特別好,比較期待的花蛤,裡面更有不少沙子,失望
2019-07-21 2270 views
今日同一班好耐冇見嘅朋友聚會..由於其中一位係大肚婆..所以我哋就返佢屋企附近食飯...佢提出想食大排檔仲介紹我哋有間好好味好有歷史嘅大排檔...我哋仲印埋OpenRice嘅優惠券有椒鹽豆腐送.本身想試吓佢個椒鹽賴尿蝦..點知原來會賣晒㗎! 唯有下次再嚟食. 我哋帶咗一隻乳鴿.豉油王炒麵.鹽水浸花甲.蒜蓉炒菜心.椒鹽中蝦.椒鹽白飯魚.豉朝炒聖子王。全部都好有鑊氣好好味..重點係啲海鮮全部都好新鮮.花甲又冇沙.見到裏面啲廚師炒到好落力
2019-07-20
2019-06-02 1722 views
芹菜炒腰果蒜蓉蒸開邊蝦,我到愛,屋企整好考功夫所以通常出街都叫黎食,同埋我鍾意食啲粉絲下次叫佢多粉絲先椒鹽賴尿蝦,都幾入味乾炒牛河唔會太多油都有鑊氣最後仲叫左咸蛋黃炸魚皮真係好味到嘩嘩聲,係一個女侍應介紹的,真係回味無窮,食完新鮮油炸唔想食包裝買個d😂

芹菜炒腰果

椒鹽賴尿蝦,都幾入味

乾炒牛河唔會太多油都有鑊氣

最後仲叫左咸蛋黃炸魚皮
2019-06-01
2019-05-21 1247 views
泰源大排檔😌🐷一般大排擋的格局,圓檯十分熱鬧晚上🔸椒鹽豆腐$58炸得好香脆入面依舊保持住甘滑重點係超多炸蒜粒😍😍😍🔹招牌燒乳鴿$68(每隻)乳鴿皮小小脆,記得要趁熱食喜歡的話可以加小小椒鹽
泰源大排檔😌🐷
一般大排擋的格局,圓檯十分熱鬧晚上

🔸椒鹽豆腐$58
炸得好香脆入面依舊保持住甘滑
重點係超多炸蒜粒😍😍😍
🔹招牌燒乳鴿$68(每隻)
乳鴿皮小小脆,記得要趁熱食
喜歡的話可以加小小椒鹽
2019-05-14 1260 views
因明天母親節,細佬約了爸媽和我們一同去火炭食大排檔慶祝,火炭大排檔都有好幾間,我們就揀左呢間食飯,貪佢夠就腳。散叫太多款不知揀咩好,見餐牌有一些套餐,就叫了一個套餐,但套餐入面有一些不是十分想食,原來可以同伙計講轉菜式,佢地都幾靈活變通喎!!👍等我介紹一下先。燒乳鴿有三隻,切件後都有成12件,我地有八個人,夠晒食!乳鴿皮脆多汁多肉,配埋椒鹽真係冇得輸呀!👍雞粥有一鍋,但依家啲雞粥就冇以前咁好食,味道係粥還粥,雞還雞,好明顯係一鍋白粥加返啲雞上去,個粥完全冇雞油又冇雞味,失敗!👎白灼蝦夠新鮮,好彈牙又大隻,食得出蝦既鮮味!👍豉椒炒蜆好有鑊氣,味濃,又冇沙,份量都多,大部份蜆殼入面都有蜆肉,唔會覺得佢搵笨!椒鹽豆腐炸得剛剛好,外面脆脆,入面嫰滑,只嫌椒鹽唔多夠!椒鹽魷魚啖啖肉,魷魚都夠新鮮,唔靱,椒鹽咸度剛剛好!正!👍清炒白菜仔略嫌多油,但菜都尚算新鮮!粟米班塊,班塊好脆,就算有粟米汁都冇影响佢質感,好味!👍生炒骨味道一般,不過不失!伙計還送了一碟豉油皇麵給我們,賣相麻麻,但味道又出奇咁好食喎,但通常炒麵都會多油一點,所以我都係食左少少就算!其實一家人食飯食咩都唔緊要,最緊要係食得開心咩都

雞粥

白灼蝦夠新鮮,好彈牙又大隻,食得出蝦既鮮味!👍
白灼蝦

豉椒炒蜆

椒鹽豆腐炸得剛剛好,外面脆脆,入面嫰滑,只嫌椒鹽唔多夠!
豉鹽豆腐

椒鹽魷魚啖啖肉,魷魚都夠新鮮,唔靱,椒鹽咸度剛剛好!正!👍
豉鹽鮮魷

清炒白菜仔略嫌多油,但菜都尚算新鮮!
清炒白菜仔

粟米班塊,班塊好脆,就算有粟米汁都冇影响佢質感,好味!👍
粟米班塊

生炒骨味道一般,不過不失!
生炒排⻣

豉油皇炒麵

其實一家人食飯食咩都唔緊要,最緊要係食得開心咩都抵晒啦!😀

2019-05-11
豉鹽鮮魷
粟米班塊
豉油皇炒麵
2019-05-10 842 views
成日黎泰源都係食張菜,今日涼涼地朋友話打邊爐,一行5人manstalk。其實我對大排檔啲邊爐料不嬲都無乜信心,料亦都唔多選擇,但其實好食既野貴精不貴多。叫左鴛鴦湯底,一邊芫西,一邊麻辣。打邊爐肥牛必點啦,鮮牛肉,鮮魷,雞肉,牛柏葉。肥牛正常,88蚊一碟,口感唔會太鞋,無乜雪味,唔會太硬已經算係咁。鮮牛肉幾滑,落左蛋白醃,爽彈。最驚喜係個鮮魷,切得唔薄,滾20秒左右,超級新鮮,啲鮮味一咬落去爆曬出黎,同食刺身無乜分別,真係好正。其他野都好新鮮好好食,大排檔邊爐食過最好食既一。

叫左鴛鴦湯底,一邊芫西,一邊麻辣。

打邊爐肥牛必點啦,鮮牛肉,鮮魷,雞肉,牛柏葉。

鮮牛肉幾滑,落左蛋白醃,爽彈。

其他野都好新鮮好好食,大排檔邊爐食過最好食既一。
2019-04-24 662 views
一大班人想炒餸食飯或宵夜,想要有風味,小菜又有鍋氣,首選必定是大排檔。今次來到最出名食雞粥及乳鴿,而位於沙田火炭的大排檔~泰源。其實這裡除了雞粥,燒乳鴿外,還有美味的豉油皇炒麵,惹味的豉椒炒蜆,一看見已經想吃,另外還有試菜必選的咕嚕肉及京城骨,味道也不錯。如果想飲啤酒的話,酥炸魷魚鬚及酥炸墨魚咀是最佳配搭。還有在這裡的雞粥原來是可以添加的。整晚享受了那麼多的美食,價錢亦非常便宜。唯一不好的就是會比較熱,但這也是大排檔的特色。

2019-04-14
2019-01-04 1000 views
位置還比較好找,就在一個車站旁邊。里火炭地鐵站不算遠。香港最好吃的一類平價餐廳估計就是大排檔了。菜品種類非常豐富,海鮮都是按時價來算的需要提前問一下店員。雞粥一般,比較稀,雞肉也平淡,不如強記的好吃。本來要一碗結果店家給上了一小盆,根本吃不完,還多了40塊錢,大家點菜的時候要注意。海鮮三鮮不錯,魷魚、扇貝、蝦肉都很飽滿加了海鮮醬所以不會太淡又不重口,就連西蘭花也映襯得有點好吃了(*๓´╰╯`๓)♡炸魚香香的,要沾特調的醋汁來吃,像一種零食。扇貝比較油,很大一隻。店家還送了炸豆腐配甜酸醬,有點像台灣菜。
位置還比較好找,就在一個車站旁邊。里火炭地鐵站不算遠。

2018-11-26
2018-09-13 1679 views
好耐冇入過火炭,今日特登走去朋友個band show,黎到火炭就毫不猶豫去咗泰源大排檔食雞粥同乳鴿,對上一次黎應該有10年。原來而家個大排檔都已經全部包好晒,有晒冷氣,所以夏天都唔會特別熱。我哋一行九個人,自然會叫乳鴿同埋沙田雞粥,其他仲有個蠔仔粥(個味同雞粥其實一樣),沙嗲金菇肥牛煲,豉椒炒蜆,椒鹽豆腐,蝦醬通菜,西蘭花炒鮮尤,薑蔥魚雲,椒鹽墨魚咀。鑊氣同水準都唔錯,同10年前差唔多,亮點係個椒鹽墨魚咀,味道啱啱好,係送啤酒嘅良品。最後埋單每人$130左右,價錢以大排檔來講唔算特別平,但係一啲都唔貴,都算值得去。

2018-09-09
2018-05-15 1971 views
泰源食宵是我以前讀大學必體驗的活動之一。今日我和一班舊同學們在附近做完運動後一起回來體驗一下。 我們一到門口就有位叔叔立即招持我們入座,但十個人被安排坐張大概能容納六個人的枱,真的坐得超勉強。加上枱與枱之間迫到企一企起身便撞到鄰座🙈不過周圍沒更大的枱容納我們也沒辦法。只好坐得親密一點吧。不過這店的菜真係抵既。這個餐($950) 食到個個都飽晒。明明大家因爲做完運動後都餓到不行。人多餸多,枱面幾乎沒餘位🤣個人最喜歡的一定是雞粥。又香又滑,水和米的比例完美。仲有好多件雞。食完立即添多碗。👍🏻蜆光是看都知超大份,而且大部分都有蜆肉。豉椒夠惹味。椒鹽九肚魚沒有不愛的理由。脆口的咸香其實唔點汁都夠味。西檸雞稍為遜色。炸粉不均勻。肉少兼肉味欠奉。有進步空間。西蘭花炒得幾清淡。硬度適中👍🏻。豆腐都算是外脆內滑,可是椒鹽味並不突出。墨魚咀幾爽口。但我已經很飽,食了一口就投降了。這個蔬菜粉絲煲意外受歡迎。裡面各款菜都齊全。煮得幾淋而且入味。湯也煲得清甜👍🏻這個蠔餅又是食唔晒。蚵仔的量很多。但我嫌煎得太乾。想沾魚露濕潤一下,但又變得太咸。🤔🤔另外我們帶了個蛋糕,佢地都好好人幫手雪藏,又借我們打火機。服務算

人多餸多,枱面幾乎沒餘位🤣

蜆光是看都知超大份,而且大部分都有蜆肉。豉椒夠惹味。

椒鹽九肚魚沒有不愛的理由。脆口的咸香其實唔點汁都夠味。

西檸雞稍為遜色。炸粉不均勻。肉少兼肉味欠奉。有進步空間。

西蘭花炒得幾清淡。硬度適中👍🏻。

豆腐都算是外脆內滑,可是椒鹽味並不突出。

墨魚咀幾爽口。但我已經很飽,食了一口就投降了。

另外我們帶了個蛋糕,佢地都好好人幫手雪藏,又借我們打火機。服務算係咁。👍🏻
不限時、份量又飽足、價錢抵食。值得閒時來回味一下。😋
2018-02-05 2153 views
係天寒地凍的晚上,男朋友好甜心咁黎接我放工。為左解決呢個又凍又餓的situation,我,决定去食呢邊比較有名的大牌檔。先叫左一碟椒鹽鮮魷!椒鹽鮮魷的重點係炸得唔會太油膩同時唔可以太乾,呢到做到水準以上。另外,餐廳送左一碟椒鹽豆腐,豆腐炸得外皮香脆入內軟滑,都係水準之上。男朋友話想食下小炒皇,份量都唔少,不過就油膩左D啦,食落味道平平。天氣咁凍,當然要叫多份沙嗲肥牛粉絲煲,汁唔算特別濃,不過肥牛、金菇及粉絲的份量都幾多幾抵食。==============================鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)