2010-04-19 7 views
成10PM先去到,咩都無得食LA。。好失望肉餅無。。排骨又無。。最後是但叫左2個送~口水雞<<< 肥美又林又滑 不過係凍食?。。淡左DD~生菜鮑汁螺<<< 一般~都OK,酒樓食飯味道但就親民價**口水雞其實都唔錯,係嫰滑板鹽焗雞但無咩驚喜。。今餐只覺得一般出街食飯感覺。。下次1定要試埋肉餅先再下定論
成10PM先去到,咩都無得食LA。。好失望

肉餅無。。排骨又無。。最後是但叫左2個送~
口水雞<<< 肥美又林又滑
不過係凍食?。。淡左DD~
生菜鮑汁螺<<< 一般~都OK,酒樓食飯味道但就親民價

2010-04-16
$60 (Dinner)
2010-04-15 29 views
開車來到大坑, 遠見這間小店已排哂長龍. 所以決定要試一試.2個人只叫左蒸肉餅同埋芥蘭炒牛肉. 蒸肉餅可能係加左好多肥肉. 所以入口即溶. 但感覺又唔膩. 好味!芥蘭炒牛肉都不錯. D牛肉好林, 芥蘭唔怕好老. 只兼太細碟2個人食到LUM LUM脷. 好滿足~ 好似返左屋企食飯咁. 一定會再黎!

2個人只叫左蒸肉餅同埋芥蘭炒牛肉.

2010-04-14
$55 (Dinner)
  • 蒸肉餅
2010-04-14 15 views
以前一向都係嚟食lunch, 而家响老年咁遠返工, 好掛住呢度嘅肉餅! 今晚帶住大小公子去維園行年宵, 因利成便, 就帶埋佢地嚟夜探民聲! 接近八點, 民聲門外已有十個八個人排隊, 原來車位更加難求, 兜了好幾個圈先有位泊... 坐低後, 眼見少東主撲來撲去, 似人手極為不足... 我也嗱嗱臨落柯打, 叫了: 招牌鹹蛋蒸肉餅 - 無嘢講, 次次食都咁好味! 口水雞 - 賣相因醬汁太多而失分, 但其實味道係唔錯的! 蒜片炒豆苗 - 還不錯, 落蒜片轉用蒜蓉, 加點椒絲, 則更惹味!味道是無可置疑的, 所以引來一大班食客, 但人手招呼不足的確很嚴重... 反而午飯時間還好些!
坐低後, 眼見少東主撲來撲去, 似人手極為不足...
我也嗱嗱臨落柯打, 叫了:
招牌鹹蛋蒸肉餅 - 無嘢講, 次次食都咁好味!

口水雞 - 賣相因醬汁太多而失分, 但其實味道係唔錯的!

無敵的鹹蛋蒸肉餅
口水雞也不錯
蒜片炒豆苗
2010-02-09
無敵的鹹蛋蒸肉餅
口水雞也不錯
  • 口水雞
2010-04-12 11 views
睇過各位食評, 慕名而嚟Order左"1) 塔型咸蛋蒸肉餅 - 鬆左d, 但味道唔錯, 送飯一流2) 口水雞 - 雞味馬馬地, 不過口水汁幾野味3) 膏蟹蒸水蛋 - 蟹多膏, 蛋又滑, 味遍淡樣樣都OK, 但無乜驚喜 (可能期望過高)順路可以試試其他出品!

睇過各位食評, 慕名而嚟

Order左"

1) 塔型咸蛋蒸肉餅 - 鬆左d, 但味道唔錯, 送飯一流
2) 口水雞 - 雞味馬馬地, 不過口水汁幾野味
3) 膏蟹蒸水蛋 - 蟹多膏, 蛋又滑, 味遍淡

樣樣都OK, 但無乜驚喜 (可能期望過高)

順路可以試試其他出品!
民聲
2010-03-26
$80 (Dinner)
民聲
  • 咸蛋蒸肉餅
2010-04-11 40 views
係摩頓台踢完波,順路行過去大坑搵野食。見到呢間咁多人食,每台都係咸蛋肉餅同豬扒抄意,坐低就叫呢兩樣。肉餅先上,鬆軟,好食,送飯一流。豬扒炒意夠份量,兩大塊,但同咸蛋肉餅比就比下去。咸蛋肉餅飯如果要凍飲埋單都52,我就覺得唔太抵食喇 lunch ja wor....anyway,行過大坑諗唔到食咩既呢度都可以一試既
Type of Meal
Lunch
  • 咸蛋蒸肉餅
2010-04-11 14 views
慕名而來, 一試鹹蛋蒸肉餅. 鹹蛋黃正, 但肉餅用了太多肥豬肉, 所以才有很滑的感覺.還好奶茶不錯, 但吃完了到晚上仍有 '漏' 的感覺, 想起那些肥豬肉. .....
2010-03-26
$38 (Lunch)
2010-04-09 27 views
專登去試下肉餅, 二個人食分別試了1) 泰式排骨無咩特別, 排骨多骨小肉, 唔係特別出色2) 肉餅我自己覺得真係幾好味, 不過成48一碟似乎貴左d我朋友就話肉餅太過粉, 佢唔太中意食3) 雞雞好滑, 都算可以整體上, 會再去既, 不過會隔好耐先再去但我朋友就話食物全部都係過甜
專登去試下肉餅, 二個人食
分別試了
1) 泰式排骨
無咩特別, 排骨多骨小肉, 唔係特別出色

2) 肉餅
我自己覺得真係幾好味, 不過成48一碟似乎貴左d
我朋友就話肉餅太過粉, 佢唔太中意食

3) 雞
雞好滑, 都算可以

整體上, 會再去既, 不過會隔好耐先再去
但我朋友就話食物全部都係過甜
2010-04-07
2010-04-06 10 views
行經此地很多次直到今天才第一次幫親. 叫了肉餅飯及凍檸茶.肉餅飯 $38 很鬆軟,味淡跟飯一起吃幾好食. 不過肥肉比較多, 所以要ON DIET既人就唔好叫啦.凍0茶- lemon非常fresh, 第一口以為自己飲緊nestle ice tea 添. 雖然有寫min 既消費係$38/per person 但友人真的想唔到咩要食, 所以我仲擔心真係2人要收足$76- 好在d 哥哥都好好人,見我地甘快還台,只收我地$51.
行經此地很多次直到今天才第一次幫親. 叫了肉餅飯及凍檸茶.

2010-04-03 9 views
星期六去完花展順便去民聲試一試午飯,叫左招牌咸蛋蒸肉餅、帶子蒸豆腐同义燒炒蛋。肉餅真係好鬆軟唔老幾好送飯,不過其它就無乜特別。唔係順路無謂專程去食。另外一提係佢地啲樓面態導好好,即便忙到氹氹轉都好有禮貌。
另外一提係佢地啲樓面態導好好,即便忙到氹氹轉都好有禮貌。
2010-03-21 24 views
報紙雜誌介紹得多大坑的'民聲冰室',想吃「金字塔」咸蛋蒸肉餅久了,去花展前先去醫肚!配白飯$38 --- 果然是金字塔式! 肉餅好鬆軟,原來那甜豉汁是精點所在! 肉餅一點都不酥,即叫即蒸~ 甚少肥膏,我一個人吃不下一碟,份量十足,可是配上的白飯又乾又硬,放了很久似的,不夠熱...$28 --- 豬扒跟丁麵分開上,豬扒是連著整粒蒜蓉一起煎的,在底貼著,很香蒜香味,不過沒切開一份份,吃得不方便,丁麵是你我家中必有的出前一丁,普通沒特別...飲品沒誠意,檸茶明明叫小甜郤一點糖水也沒,兼沒茶味,另外檸水又勁甜...店裏只有三張枱,即12 個位,太小,所以大部份食客在坐街邊吃,待應只有三個,好忙似的,連落單的時間都沒有,總之好多客,好好生意,叫了4次落單事頭婆先有空問我們食乜... 眼見其他食店都好靜,大坑莫非只有'民聲冰室'才這麼好吃? 我覺得又不是,只是傳媒大肆報道吧... 另外星期六、日去沒有跟餐,午飯沒飲品包括在內,要另叫的,$38一個飯加飲品$12共$50一餐晏仔,街邊檔茶餐廳來說我覺得有點貴...

[咸蛋蒸肉餅]配白飯$38 --- 果然是金字塔式! 肉餅好鬆軟,原來那甜豉汁是精點所在! 肉餅一點都不酥,即叫即蒸~ 甚少肥膏,我一個人吃不下一碟,份量十足,可是配上的白飯又乾又硬,放了很久似的,不夠熱...

[豬扒麵]$28 --- 豬扒跟丁麵分開上,豬扒是連著整粒蒜蓉一起煎的,在底貼著,很香蒜香味,不過沒切開一份份,吃得不方便,丁麵是你我家中必有的出前一丁,普通沒特別...

金字塔
你我都識煮的丁麵
飲品沒誠意
星期六下午真的超多人!!!
2010-03-20
$50 (Lunch)
金字塔
星期六下午真的超多人!!!
2010-03-16 14 views
話說前一秒喺隔離間潮民打完邊爐激到一肚氣,個肚好似無嘢落過咁...一氣下去咗呢間食...(亦係我一開頭就主張嘅)叫咗膏蟹蒸水蛋,鹹蛋蒸肉餅,口水雞, 清蒸黃花魚,春卷加白飯~看着四眼哥哥忙碌的身影來回穿梭,不亦樂乎~膏蟹蒸水蛋: 一絕~是真的膏蟹啊~連殼也有蛋呢~鹹蛋蒸肉餅: 哈哈~是5層寶塔沒錯~水準及得上grandma的好手勢~口水雞:不錯,也堆成一坐山啊~清蒸黃花魚:大魚內有小魚呢~春卷: 謝了...不過四眼哥哥口快快說是放久了~再叫了大可樂~真的是滿足了~之前的氣也因為這頓飯消了~
看着四眼哥哥忙碌的身影來回穿梭,不亦樂乎~
膏蟹蒸水蛋: 一絕~是真的膏蟹啊~連殼也有蛋呢~
口水雞:不錯,也堆成一坐山啊~
清蒸黃花魚:大魚內有小魚呢~

春卷: 謝了...不過四眼哥哥口快快說是放久了~

再叫了大可樂~真的是滿足了~之前的氣也因為這頓飯消了~
山般高的咸蛋蒸肉餅~
膏蟹蒸水蛋~
清蒸黃花~
春卷謝了...
反肚了的膏蟹~殼裡面也有水蛋啊~!!
山般高的咸蛋蒸肉餅~
膏蟹蒸水蛋~
清蒸黃花~
反肚了的膏蟹~殼裡面也有水蛋啊~!!
  • 膏蟹蒸水蛋
2010-02-28 26 views
星期天又到大坑嘗新,唉!又再次與Rouge無緣,只好另覓食點。走過幾條內街來到醒目搶眼的民聲冰室門外,只見狹小的店內坐滿了食客,而門外十張左右的塑膠小圓檯也擠滿食客,每檯都杯盤狼藉。哇!大家也真能吃喔!莫非此店真如傳聞所說的這麼好吃?!那就真的要試後才有分曉了!今天等了沒多久就有桌子,甫坐下就點了一客每位食客吃過後都大讚的鹹蛋蒸肉餅飯及凍檸蜜。不過由於胃納有限,所以唯有下次才能品嚐這裏聽說也很好吃的豬扒了。大約等了十分鐘左右,我的鹹蛋蒸肉餅飯及凍檸蜜都上齊了。雖然這裏的食客很多,但侍應都非常勤快,又落單,又傳菜,又收錢,又收拾杯盤,態度仍能保持親切有禮,實屬難得!首先說說那客鹹蛋蒸肉餅飯,與其說肉餅不如說肉山。有別於一般以鐵碟,一底一底蒸的肉餅,這裏是將豬肉(肥瘦比例大約一半一半)剁成粗粒砌成肉山,然後在「山頂」放上半顆鹹蛋黃。從外觀上一眼就看出肉餅蒸得很滑,表面看來充滿光澤油潤,連肥肉粒都蒸得晶瑩剔透。再用筷子一夾,點一點豉油,將肉送入口中,帶甜味的豉油帶出油潤軟滑肉末的鮮味。哇!簡直不得了!真的好吃莫明!終於明白為什麼此店會如此受歡迎。那半顆鹹蛋黃雖然外觀上不太吸引,好像過老,以致

首先說說那客鹹蛋蒸肉餅飯,與其說肉餅不如說肉山。有別於一般以鐵碟,一底一底蒸的肉餅,這裏是將豬肉(肥瘦比例大約一半一半)剁成粗粒砌成肉山,然後在「山頂」放上半顆鹹蛋黃。從外觀上一眼就看出肉餅蒸得很滑,表面看來充滿光澤油潤,連肥肉粒都蒸得晶瑩剔透。再用筷子一夾,點一點豉油,將肉送入口中,帶甜味的豉油帶出油潤軟滑肉末的鮮味。哇!簡直不得了!真的好吃莫明!終於明白為什麼此店會如此受歡迎。那半顆鹹蛋黃雖然外觀上不太吸引,好像過老,以致鮮艷色澤都給蒸褪了。不過吃後只覺蛋黃仍很軟身,而且又夠油潤,又夠粉,好味喔!那碗白飯反而給比了下去,飯身只是微暖,不夠熱,也沒有飯香。如果能夠換上一腕香噴噴的絲苗白飯就好了。至於那杯凍檸蜜則普普通通啦!

整體來說,我非常滿意今天在此店所嚐到的食物!
2010-02-28
$54 (Lunch)
2010-01-30 18 views
今日帶阿媽去大坑民聲食佢最出名嘅鹹蛋蒸肉餠, 仍然保持水準, 真係食得好開心! 兩點半已經買晒鹹蛋蒸肉餠, 佢地三點就話要落埸再預備整晚市,如果要食鹹蛋蒸肉餠一係就早啲, 一係就黃昏去!其次, 佢地嘅豬扒都"姣姣黐"架
今日帶阿媽去大坑民聲食佢最出名嘅鹹蛋蒸肉餠,
仍然保持水準, 真係食得好開心!

如果要食鹹蛋蒸肉餠一係就早啲, 一係就黃昏去!
其次, 佢地嘅豬扒都"姣姣黐"架

2010-01-30
$40 (Lunch)
  • 鹹蛋蒸肉餠
2010-01-17 37 views
在上年六.四晚會之後,入到來大坑找吃,本來想著吃民聲的肉餅,但是來到已經爆場.結果要去隔離的飯店.月前看到搵食能手在Facebook上,大讚民聲的肉餅,就是這個原因,再一次挑起入大坑的慾望,是夜便聯同多位朋友,來到民聲晚飯.橙底黑字的手寫餐牌,帶有懷舊起身,拿上手更有一陣異味.餐牌上面的大多是家庭式味道,好像小時候一到大時大節,家母才會弄的茄汁蝦.尚有炆腩肉,芥蘭炒牛肉,還可蒸條魚.全部菜式是那些長期缺乏家庭溫暖,無飯開人仕的佳音.作為家常菜其中之一味 - 蒸肉餅,民聲的肉餅賣相的確出位,堆到成座山一樣,就算你家母在家中煮肉餅,也沒有理由會整成如此樣子.是夜的蒸肉餅,並非像其他食家的相片中"高聳入雲",有點兒似山泥傾瀉.家母做出來的肉餅往往比較實,而民聲的肉餅就做得較為鬆軟.充滿豐富的肉汁,連鹹蛋黃一起吃,可以送一大碗白飯.當然,你問我喜歡家母的手勢,還是民聲的味道?我始終會說世上只有媽媽好.另一味瑞士汁梅菜炆豬肉,又是好吃.香甜的瑞士汁加埋梅菜,味道更加甜.炆到豬腩肉入味,豬肉肥瘦分明,實在很難不叫多一碗白飯.接著的三味全是香口一點的菜式,炸蝦餅香脆彈牙,泰式排骨其實是先將排骨炸過,

另一味瑞士汁梅菜炆豬肉,又是好吃.香甜的瑞士汁加埋梅菜,味道更加甜.炆到豬腩肉入味,豬肉肥瘦分明,實在很難不叫多一碗白飯.接著的三味全是香口一點的菜式,炸蝦餅香脆彈牙,泰式排骨其實是先將排骨炸過,再淋上些甜酸汁便成.就是"泰式".最後的椒鹽鮮魷,這味在街邊吃小炒局之中,出現最多的菜式.民聲做出來的椒鹽鮮魷,外層脆漿只是薄薄的一層,入口鬆化酥脆,魷魚有鮮味又彈牙,比很多小炒店做得更好.

結尾的凍奶茶,沖得不錯,奶同茶味均等,當然身為冰室,奶茶也應該沖得好才對.

好像這類做家常菜的食店,永遠受街坊歡迎,所以晚市長期爆場,不無原因,相信下次再來的時候,應該是今年六.四晚會之後,哼著民主歌聲來食肉餅.
2010-01-10 20 views
4/1(一) 6.30pm工展會的煞科日,早點請辭,冀望能拾到點滄海遺珠.不消兩句鐘把其攻陷,是次忍了手,收穫不算特別豐富.攜同戰利品徒步到了大坑的"民聲冰室",首嚐躍躍欲試的膏蟹蒸水蛋$55,鹹蛋蒸肉餅$45及茶走膏蟹蒸水蛋--不得不讚膏蟹味道鮮甜無比,蟹肉結實,無奈跟蒸蛋的味道南轅北轍,穿鑿附會的膏蟹.蒸蛋的面口似乎不太好看,痘皮處處!鹹蛋蒸肉餅--鬆高的肉餅山柔軟肉香,肉質肥瘦均勻;以起沙的鹹蛋黃點綴,跟甜豉油同食之,追加了一碗白飯也不為過!茶走--質滑順,茶味適度的茶走!四眼哥哥反應明快,態度專業,一人應付八至十臺食客,神態自若.走運來早半句鐘,若不,落得排隊苦候收場!
4/1(一) 6.30pm

茶走--質滑順,茶味適度的茶走!

走運來早半句鐘,若不,落得排隊苦候收場!
2010-01-04
$60 (Dinner)
  • 茶走