2016-10-29 1058 views
重陽節同親戚飲茶,食左勁多野,勁飽。乾炒牛河,d粉碎濕濕,調味ok。牛仔骨炒麵,勁正,牛肉骨肥肉勁甘香。魚香炆伊麵,辣辣地正。叉飯,叉燒半肥瘦正。豬腳仔,好入味。紅油抄手,勁辣!好多蝦彈牙好食。素粉果,粟米雜菇好爽。甜品流沙煎堆仔,入面係芝麻餡,甜甜地正。
重陽節同親戚飲茶,食左勁多野,勁飽。

乾炒牛河,d粉碎濕濕,調味ok。
牛仔骨炒麵,勁正,牛肉骨肥肉勁甘香。
魚香炆伊麵,辣辣地正。
叉飯,叉燒半肥瘦正。
豬腳仔,好入味。
紅油抄手,勁辣!好多蝦彈牙好食。
素粉果,粟米雜菇好爽。
甜品流沙煎堆仔,入面係芝麻餡,甜甜地正。
2016-10-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2016-06-11 1962 views
端午節同阿爸阿媽飲茶,難得放假都咁早起身,去嘆下茶先,元朗有n間茶樓,想飲平茶要黎權發,地點唔易搵,雞地人就會知喺邊。食個魷魚鬚,唔知係無早無人叫,好大碟,唔厚粉,炸得好香,唔係萬年油。再黎個豬手,上次食過好食,今次唔得,少左芫茜,唔夠薑,豬手唔爽。飯碗叉飯夠飽肚,叉燒鬆化,夠甜夠咸,飯散d無飯味。唔夠喉再炒多碟野,豉椒牛河夠多汁,好大碟抵食。三個人都係食左百零蚊,平呀

飯碗叉飯夠飽肚,叉燒鬆化,夠甜夠咸,飯散d無飯味。
唔夠喉再炒多碟野,豉椒牛河夠多汁,好大碟抵食。

三個人都係食左百零蚊,平呀
2016-06-09
$50 (Breakfast)
2015-11-14 2950 views
冬天好像就離不開打邊爐、燒烤、雞煲,繼上兩次雞煲之後,今次輪到了打邊爐~山長水又遠黎到美食之都元朗,任食火鍋才$128~超抵食~~食物選擇都幾多,丸類很多,牛肉片、豬腩片,還有很特別芝士撻~最特別居然有一次排隊拎片皮鴨~還有每位送新鮮鮑魚一隻~~飽魚仲識郁下郁下架~最特別係呢間既豬腩肉居然比肥牛好味⋯完全無食到肥牛⋯就係拎豬腩肉食~呢個價錢咁多選擇都算幾可以~

冬天好像就離不開打邊爐、燒烤、雞煲
繼上兩次雞煲之後,今次輪到了打邊爐~
山長水又遠黎到美食之都元朗,
任食火鍋才$128~超抵食~~
食物選擇都幾多,丸類很多,牛肉片、豬腩片,
還有很特別芝士撻~
最特別居然有一次排隊拎片皮鴨~
還有每位送新鮮鮑魚一隻~~

飽魚仲識郁下郁下架~

最特別係呢間既豬腩肉居然比肥牛好味⋯
完全無食到肥牛⋯就係拎豬腩肉食~
呢個價錢咁多選擇都算幾可以~
2015-11-12
2015-10-20 2340 views
一家人出街食飯,落左樓下權發酒樓,見到有新甜品---- 燉椰皇,想試下。問個侍應等幾耐到,佢答十五分鐘。差唔多食飽飽就落單啦。點知等左二十分鐘都未到,就問個侍應,佢話廚房唔出,我都冇辦法,轉頭又講要再等多十五分鐘。等了又等,十五分鐘過後,個椰皇仲未出現,再次問侍應,佢只係問要幾多個椰皇,就走左去,完全冇回覆。再等多五分鐘,仍然未黎,諗住埋單走人,點知無侍應理我地,可能怕我地又催單。結果。呢個椰皇由落單到到達需要九個字時間。味道方面,不過不失,唔算特別出色,唔值得等咁耐。唔食好過食

味道方面,不過不失,唔算特別出色,唔值得等咁耐。唔食好過食
2015-10-20
Dinner
2015-09-15 1498 views
呢間野對我黎講真係又愛又恨,野食唔貴,宵夜時段可以算平,是日靚湯的足料程度什至可比鴻X,但以一半價錢享受,係好抵。我推薦烏雞海螺瘦肉湯同冬瓜盅。兩款湯都十分之足料入味,正氣,份量夠。冬瓜盅更係一大個原盅燉,足足夠4個人飲,每人兩碗。另外小菜都抵食,亦多海鮮類揀,每碟都係80蚊左右,兩個人叫兩餸一湯仲可以打包,可想而知夠晒份量。我地今次另外叫左個本地龍蝦跟芝士伊麵底,龍蝦夠肉地,味道就不及過江龍蝦啦,但勝在有芝士伊麵底搭救,都夠晒味。美中不足的是某些staff的態度,大部份staff算nice, 係其中一個員工俾左個好差的經驗我,詳情不再說了, 不過明顯唔識咩叫以禮待客,食到條氣頂住就好無意義,最後我無同老細投訴,希望老細會自己發現問題員工,作出應份的指引啦。

• 例湯,冬瓜盅
2015-09-12 1275 views
同細妹食生日飯~ 佢話想食乳豬~ 於是揀o左去呢度食小菜~6個人每人揀個餸...好開心咁食o左餐~呢度星期六都幾旺場...滿座...好彩有訂位~BB豬個皮真係好脆~ 而且比乳豬仲要少d肥肉~ 不過就細碟少少lor...炒蜆味道都幾好~ 但係好多殼...唔OK...蓮藕餅都煎得好香口~ 味道又唔太咸~不過我地初時以為係會將d蓮藕mix埋落d肉度...哈哈~芝士粟米翡翠豆腐好好味~ 係炸過o既玉子豆腐~ 雖然唔係好滑...但係面頭又有d菜...又炸過...外皮脆脆地加埋好多芝士汁真係好好味~西檸雞炸粉好薄~ d汁夠晒酸~ 唔錯~蒜子莧菜份量都ok~ 另外送o左紅豆沙或麥米粥~ 後者好足料~ 又唔太甜~ 侍應服務都好好~ 出菜又快~ 如果o係元朗...人又多要搵地方食飯我都會揀佢~
同細妹食生日飯~ 佢話想食乳豬~ 於是揀o左去呢度食小菜~
6個人每人揀個餸...好開心咁食o左餐~
呢度星期六都幾旺場...滿座...好彩有訂位~

炒蜆味道都幾好~ 但係好多殼...唔OK...
蓮藕餅都煎得好香口~ 味道又唔太咸~
不過我地初時以為係會將d蓮藕mix埋落d肉度...哈哈~

芝士粟米翡翠豆腐好好味~ 係炸過o既玉子豆腐~
雖然唔係好滑...但係面頭又有d菜...又炸過...
外皮脆脆地加埋好多芝士汁真係好好味~

西檸雞炸粉好薄~ d汁夠晒酸~ 唔錯~
蒜子莧菜份量都ok~
另外送o左紅豆沙或麥米粥~ 後者好足料~ 又唔太甜~

侍應服務都好好~ 出菜又快~
如果o係元朗...人又多要搵地方食飯我都會揀佢~
2015-09-12
Celebration
Birthday
2015-08-28 1058 views
好耐無去飲茶食點心, 見到好多食評都話權發既點心抵食, 今日一於去試下, 2點去到都好多人吓, 要撘枱, 原來1:45已經係下午茶時間。 都有好多點心選擇, 我哋叫咗咖哩蒸土魷、鮮蝦菜苗餃、煎蝦米腸、芋絲餅、山竹牛肉、燒賣、雞扎, 雖然係下午茶特價, 啲點心一啲都無欺場, 大大件。 咖哩蒸土魷夠入味、菜苗餃入面隻蝦都幾大隻, 啲蒸嘢唔錯, 不過碟煎蝦米腸同芋絲餅就麻麻哋 。  2碟都唔熱, 蝦米腸有啲硬, 芋絲餅就唔夠脆, 有啲失望。 我見好多人食紅荳沙, 本來我都想試吓, 不過實在太熱, 都係走人。  2個人埋單都係 $100, 又真係好抵喎, 唔怪之咁多食評話佢抵食啦。

咖哩蒸土魷、菜苗餃、煎蝦米腸、芋絲餅
山竹牛肉、燒賣
雞扎
Other Info. : 權發開咗2年都係第一次去, 不過個場好殘, 地下上酒樓個樓梯係仲有的霉味, 地毯都好殘吓, 仲有冷氣完全唔凍, 坐到好鬼熱, 好彩無叫粥,我諗要等冬天先至會再黎
2015-08-18
咖哩蒸土魷、菜苗餃、煎蝦米腸、芋絲餅
山竹牛肉、燒賣
雞扎
2015-06-21 1248 views
最近忙得很,連飲茶都少左,今日黎左權發飲個下午茶,張點心紙又多左幾款新野喎。蛋煎糯米雞蛋漿包住糯米雞煎香,好脆口,新款又好食。蜜糖脆麻花好好彩新做起,好脆又有蛋香,糖漿再多點更好。芋絲炸春卷一絲絲芋絲,少少五香粉調味,炸得香脆。潮州粉粿粉葛,花生,芫荽加上調味唔錯,粉皮又唔黏口,好味。黑椒蒸大腸蒸得好淋好入味,黑椒都幾辣好刺激。沙薑豬手好鐘意佢個汁,有芫荽,南薑,辣椒等,豬手爽脆,點汁食真係好正。椒鹽魷魚鬚呢個太炸啦,燶哂,粉又厚,勝在好大碟。醬汁蒸鴨掌好入味又蒸得夠哂淋,芋頭吸哂啲汁好味。蓮容蛋黃包上枱熱辣辣好軟熟,蓮容不過甜又滑,大大粒鹹蛋黃正呀。好彩坐到中間枱,冷氣夠涼。如果坐近門口好熱㗎,上次仲有蚊咬添。
蛋煎糯米雞
蛋漿包住糯米雞煎香,好脆口,新款又好食。
蜜糖脆麻花
好好彩新做起,好脆又有蛋香,糖漿再多點更好。
芋絲炸春卷
一絲絲芋絲,少少五香粉調味,炸得香脆。
潮州粉粿
粉葛,花生,芫荽加上調味唔錯,粉皮又唔黏口,好味。
黑椒蒸大腸
蒸得好淋好入味,黑椒都幾辣好刺激。
沙薑豬手
椒鹽魷魚鬚
呢個太炸啦,燶哂,粉又厚,勝在好大碟。
醬汁蒸鴨掌
好入味又蒸得夠哂淋,芋頭吸哂啲汁好味。
蓮容蛋黃包
上枱熱辣辣好軟熟,蓮容不過甜又滑,大大粒鹹蛋黃正呀。

2015-06-14
2015-05-31 976 views
之前來過權發飲茶,發覺這間酒樓的價錢是超低價,好像時光倒流十年八載般,故今日帶位朋友來試試。潮州蒸粉果($6.9),包着沙葛粒、芹菜、蝦米仔和花生,材料雖然簡單,只要配合得好,原來是最好。蟹子燒賣皇($11.9),清楚吃得出由蝦粒、肥豬肉粒、瘦肉粒組成餡料,有口感,但稍鹹。陳皮紅豆沙(超特價$3.9),今次紅豆沒有之前這麼多,紅豆够稔,吃到"起沙"的感覺,甜度適中。茗茶每位$5。下午茶特價單定期更換,雖大同小異,都算有少少新鮮感。

2015-05-22
Tea
2015-05-31 805 views
雞肉炸雲呑(超特價$4.9),蝦肉炸雲吞便吃得多了,雞肉是第—次嘗試。大件夾抵食,熱辣辣脆卜卜,雞肉餡都OK。南乳花生豬手($11.9),花生和豬手都稔兼入味,可惜今次調得超鹹。芋絲脆春卷($6.9),脆卜卜的春卷皮包着很多芋絲,芋絲稔稔的,似預先蒸過後才包起來炸,口感都幾好。以這個價錢,要求都不能再多了。
2015-05-08
Tea
2015-05-02 1047 views
今日難得放假,就約埋朋友一齊去tea一tea...輕鬆下~於是就揀左位於雞地既「權發」因為之前同屋企人飲過,覺得幾有元朗風味⋯⋯兩點幾去到,唔算多人⋯等左陣就有位了,雖然係搭檯  朋友好體貼叫左壺普洱~同推介試下呢度既黃金糕+粉果迷你珍珠糯米雞---因為有少量蝦米、臘腸、咸蛋, 所以入口有陣陣既咸香味, 很有港式茶樓風味足料燒賣---粒粒都有鮮蝦、豬肉, 口感十足可媲美正中印尼糕點的黃金糕---入口煙韌, 口感係一絲絲的, 有點像"白糖糕"粉果---因為本人麻麻地好芫荽同中芹...所以覺得唔係太好食...(因為以為佢係潮州粉果先叫的)

兩點幾去到,唔算多人⋯等左陣就有位了,雖然係搭檯

朋友好體貼叫左壺普洱~同推介試下呢度既黃金糕+粉果
迷你珍珠糯米雞
燒賣皇
足料燒賣---粒粒都有鮮蝦、豬肉, 口感十足
黃金糕
粉果
2015-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
迷你珍珠糯米雞
燒賣皇
黃金糕
粉果
2015-04-18 994 views
酒樓的裝修還算好,就是地毯有些不乾淨。第一道是甜薄撐,不是太甜,而且花生和椰絲也算多。第二道是燒賣,肉質都算是新鮮,粒粒飽滿,挺好吃的。第三道是潮州粉果,用料十足,非常豐料。第四道是糯米麥粥,甜度適中,麥米彈牙,花生夠稔,豐料糖水。第五道是南乳花生豬手,豬手夠稔夠入味,又不算肥,比較健康,花生也很稔。第六道是煎腸粉,腸粉很滑,很好吃,而且也煎得很好第七道是灌湯餃,我們點了兩個,這個沒什麼特別,但是用料也算挺好,起碼沒有內臟什麼的。第八道是馬拉糕,馬拉糕非常鬆化,軟綿綿的。以上為星期六下午茶的特價點心紙,非常抵食。我們吃了九個點心也才$110,已星期六來算都已經是幾平喇。而且茶錢也是$5,價錢非常實惠,可以說是街坊價。
酒樓的裝修還算好,就是地毯有些不乾淨。
甜薄撐
第一道是甜薄撐,不是太甜,而且花生和椰絲也算多。
燒賣
第二道是燒賣,肉質都算是新鮮,粒粒飽滿,挺好吃的。
潮州粉果
第三道是潮州粉果,用料十足,非常豐料。
糯米麥粥
第四道是糯米麥粥,甜度適中,麥米彈牙,花生夠稔,豐料糖水
南乳花生豬手
煎腸粉
第六道是煎腸粉,腸粉很滑,很好吃,而且也煎得很好
灌湯餃
馬拉糕
第八道是馬拉糕,馬拉糕非常鬆化,軟綿綿的。

2015-04-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
甜薄撐
煎腸粉
灌湯餃
馬拉糕
2014-09-13 1566 views
探訪完同事新居後,第一次來這間元朗權發,由元朗西鐵站慢慢行過來,約十分鐘,都唔算遠,好少來這邊,多了很多新樓,附近亦相繼開了很多食肆, 鍋貼大蝦球,我話似蝦多士多D,好正 屬小食類,超好味鮑魚仔 超勁膽固醇的 椒鹽鮮魷 我至愛 脆卜卜燒雞現在去 快餐店晚飯都要你五六十元,話這裏超值都絕對啱啩!

鍋貼大蝦球,我話似蝦多士多D,好正
鍋貼大蝦

屬小食類,超好味鮑魚仔
冷食鮑魚仔

超勁膽固醇的 椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷

我至愛 脆卜卜燒雞
炸子雞

蒸魚

桂花榚

價錢超值

現在去 快餐店晚飯都要你五六十元,話這裏超值都絕對啱啩!
2014-08-21
鍋貼大蝦
冷食鮑魚仔
椒鹽鮮魷
炸子雞
蒸魚
桂花榚
2014-05-18 1817 views
見上次新春都無加價,母親節又黎碰下運氣先,同樣無加價,不過今日無左特價點心,計返下午茶點心價錢,比起其他茶樓都算係咁。豆沙煎軟餅,面底沾滿芝麻好香口,煎起即刻上碟所以熱辣辣好好食,豆沙不太甜,凍食會變得有點硬,還是趁熱食好。炒米粉,碟頭大,不算油,料亦下得頗多,炒得夠鑊氣,乾身好食。馬拉千層糕,咸蛋的咸香加上馬拉糕軟熟香甜,又係好好味,不過凍左變硬又濕左就麻麻。珍珠糯米雞,有雞肶肉,蝦,瑤柱同肥豬肉等,混入紅米增加口感,味道唔錯,飽肚之選。
2014-05-11
Celebration
Mother's Day
2014-03-22 2696 views
很厭倦到新元朗中心那兩間酒樓飲茶,於網上無意中搜尋到這間位於雞地的新酒樓,本來對這酒家沒甚期望,甚至連酒樓的名字也覺得很老套,心想又是那些平價酒樓,應該都是一般水準而已,但看看食評又好像不錯,還是親身試試虛實!酒樓沒人帶位的,要自行找坐位,不過十一時多到達,也有3數張4人吉枱,不用等位實在太好了!看看點心紙,早茶優惠居然到中午12時,比平常的酒家足足延長了1小時,而且特價點心種類也多,所以就點了數款試試.茗茶每位: $5潮州靚粉果 ($3.8) 每人限點一籠粉果外皮很黏,一夾時也黏着傍邊的粉果,以致內饀倒了大半出來,外皮不太好吃,但內裡餡料很足,也有香脆的花生,而且不會太鹹,以$3.8來說都ok.羊城菜肉包 ($6.8)一籠三件的菜肉包即蒸外皮鬆軟,而且不會過厚,肉饀比菜還要多,而且肥肉不多,個人幾喜歡.臘味糯米飯 ($10.8)臘味不多,但糯米飯軟硬適中,以$10.8來說做足功課.自選孖寶 ($16.8)鳳爪排骨飯賣相不錯,但我沒試吃呢!蟹籽燒賣皇4粒飽滿的燒賣單看賣相已一流,爽口蝦肉加上豬肉的燒賣是賣飛佛!家鄉釀茄子 ($8.8)釀茄子也是大大件的,剛炸起很味呢!桂花椰汁糕 ($7

茗茶每位: $5

潮州靚粉果 ($3.8) 每人限點一籠

羊城菜肉包 ($6.8)

臘味糯米飯 ($10.8)

臘味不多,但糯米飯軟硬適中,以$10.8來說做足功課.

自選孖寶 ($16.8)

鳳爪排骨飯

賣相不錯,但我沒試吃呢!

蟹籽燒賣皇

家鄉釀茄子 ($8.8)

釀茄子也是大大件的,剛炸起很味呢!

桂花椰汁糕 ($7.8)

桂花的清甜與椰汁的香濃也很夾呢,而且彈性十足,$7.8一客真是平到呢!

叫了很多點心,知道一定吃不完的,所以外帶了很多回家成為下午茶了.

這店的點心份量很大,而且價錢平得過份,難怪客人也不少.

總共7款點心,結帳只是$71,沒想過會那麼平,而且水準絕對令人滿意,一定會再來呢!
2014-03-11