2017-05-05 195 views
難得踏足荃灣,又難得吉X家26週年紀念特價 - 牛肉飯做緊$26蚊碗,屈小姐話想有飯到肚,就問賴生食《樓下冰室》好丫定係《吉X家》好? 聰明既你一睇就知道屈小姐其實係想食《樓下冰室》啦於是,賴生就火速帶屈小姐到《樓下冰室》開餐啦 不過,由於晚市係繁忙時間,要安排入座加同人搭檯嫁,但要食好西就唯有將就下啦!(賴生心諗:仲好,可以坐屈小姐隔離)不過呢度既卡位比起正常餐廳既細,一男一女坐都有啲逼由於今次我地唔想咁heavy(其實因為岩岩掃完街),屈小姐叫左個素什錦蕃茄湯螺絲粉,而放棄左招牌鼓油皇雞脾啦,而賴生就叫左個焗豬扒飯屈小姐叫既 - 素什錦蕃茄螺絲粉(小辣):⭐️⭐️(2星)第一樣一定要講既係配料,餐牌上既素什錦寫住:腐皮、粟米、菇同時蔬,頭3樣都岩啦,但點解時蔬係咸酸菜黎既?我理解唔到囉!除左同蕃茄湯一啲都唔夾之外,更污染左個蕃茄湯,令蕃茄湯多左份格格不入既Up味!另一樣野係我地叫左小辣,但真係冇辣咁濟喎⋯⋯而且我地本身諗住可以有菜落下肚健康啲,點知好失望最後,個炒滑蛋⋯熟過頭! 佢可以拎到2星純粹係因為個蕃茄湯(未被咸酸菜破壞部份)都仲食得下,蕃茄味都夠濃!賴生就叫左 - 焗豬扒飯:⭐️
於是,賴生就火速帶屈小姐到《樓下冰室》開餐啦

(賴生心諗:仲好,可以坐屈小姐隔離
)不過呢度既卡位比起正常餐廳既細,一男一女坐都有啲逼

由於今次我地唔想咁heavy(其實因為岩岩掃完街
,而賴生就叫左個焗豬扒飯
素什錦蕃茄螺絲粉
屈小姐叫既 - 素什錦蕃茄螺絲粉(小辣):⭐️⭐️(2星)

好失望

焗豬扒飯
賴生就叫左 - 焗豬扒飯:⭐️⭐️⭐️(3.5星)

要讚一讚佢既豬扒好厚好大塊,一個飯用上塊半,好足料!而且煎得夠香同Juicy! Yummy!

另一樣要讚既係佢個炒飯底 - 超多蛋絲!

可惜只有蛋絲,味道同口感都欠缺層次,硬係差少少咁⋯如果加上磨菇、雜豆,洋蔥同菠蘿等等配料,加上磨菇獨有既香味,洋蔥既甜味,菠蘿既酸味同雜豆既口感⋯就會好食好多啦! 所以整體上 - 我地prefer大X樂既一哥焗豬多啲

#提示式問題
#終於食飽飽
#要有飯到肚
#8卦2人組
2017-04-15
$46 (Dinner)
焗豬扒飯
2017-05-05 165 views
放假又到荃灣搵野食。今次黎到路德圍一間超人氣冰室。大約十一點半去到,已經被食客坐滿晒。等咗5分鐘度就有店員帶位,都算幾快。坐低咗就order 「番茄濃湯炒蛋通粉」加「油雞脾」。其實都幾好食,未試過食通粉個湯底咁濃咁惹味。而個雞脾絕對唔係普通茶記食到果種... 淡淡肉,配埋特製醬汁簡直係食到停唔到口!不過略嫌重口味咗啲!散叫嘢食就可以半價試到特色飲品。今次叫咗「忌廉紅豆冰」。好有誠意既一杯飲品:超多忌廉同紅豆,嘢飲又好夠味!有機會大家都可以試下菠蘿冰... 之前有朋友試過都大讚!

番茄濃湯炒蛋通粉

油雞脾

忌廉紅豆冰

2017-05-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
番茄濃湯炒蛋通粉
油雞脾
忌廉紅豆冰
2017-05-05 2222 views
是晚走到路德圍的>>>樓下冰室<<<,一嚐其招牌番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋。 餐牌上HKD40與HKD48兩款組合,分別在於後者的配菜相對豐富,而且獨立上菜,前者的是加入通粉之中。要是不愛通粉的話,不妨轉為螺絲粉、意粉、米線或公仔麵吧;想要更飽肚的話,可點湯飯。辣與不辣,亦能自行選擇。除了番茄濃湯,也可選香濃豬骨湯噢。這配搭組合出來還真夠多,即使將之變成每日例餐,天天到訪,也總能有所變化。 今晚先來一客最基本的,再配瑞士雞翼。番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋的顏色鮮艷奪目,很能引起食欲。以牛乳炒蛋,不但香氣四溢,口感更見幼滑細緻,是另一層次的享受;份量與通粉配合,不會少得可憐那三兩口,剩下只能吃淨通粉的悲劇。通粉煮得恰到好處,挺彈牙的,不會太軟,以匙羹攪勻,通粉仍舊狀態良好,沒有變得稀巴爛。番茄濃湯名副其實,濃稠感令其感覺很實在,味道卻沒有太過,容易入口;吃後也不見得特別口渴,相信沒怎加入味精。 瑞士雞翼也是用心之作,入味非常;無論雞槌、雞中翼或是雞翼尖,平均地醃得入味,整個也是美味。雞肉質感也是上乘之選,軟滑不鞋口,烹調時間控制一流。只加HKD8就有
今晚先來一客最基本的,再配瑞士雞翼

瑞士雞翼也是用心之作,入味非常;無論雞槌、雞中翼或是雞翼尖,平均地醃得入味,整個也是美味。雞肉質感也是上乘之選,軟滑不鞋口,烹調時間控制一流。只加HKD8就有兩隻雞全翼,可謂相當抵食的組合,值得推介。
2017-05-01 180 views
放假想起去荃灣行下食下,睇到人講呢間唔錯,所以今日一試。等了1會,好快有位,但店員會叫客人坐埋一邊卡位,因為多人。叫了1個午餐同一個下午茶餐。個茄通好濃茄味,好食,蛋好滑,不會太生,雞腿同平時出面食差唔多,略為細隻啲。全店唯一我認為差嘅係,刀叉好dirty,未食已經痴立立。等食物上嘅時間都頗為慢。
放假想起去荃灣行下食下,睇到人講呢間唔錯,所以今日一試。
等了1會,好快有位,但店員會叫客人坐埋一邊卡位,因為多人。
叫了1個午餐同一個下午茶餐。
全店唯一我認為差嘅係,刀叉好dirty,未食已經痴立立。
等食物上嘅時間都頗為慢。
下午茶瑞士雞腿
午餐
下午茶瑞士雞腿
午餐
2017-04-26 437 views
為食的人,由茶餐廳到酒店的高級餐廳,都可以食得津津有味,稱心滿意。今日係荃灣,無心插柳下去了樓下冰室,找到了驚喜。入到去面門各樣光猛整齊樓底高,冰室來說很不錯了。好喜愛個個可樂罐造型的胡椒粉:-)冰室推介蕃茄通配炒滑蛋。色澤鮮紅夠傑身濃郁,酸度剛好,好好飲,一滴不剩。通粉口感偏硬,爽口有咬感,yummy! 滑蛋都炒到perfect, 沾滿蕃茄湯,双倍滋味。真心推!又一招牌瑞士雞翼。上碟個時仲有煙出緊,睇個色黑實實的,已經知道個汁好到家,雞翼也十分入味,同通粉的味道都夾既:-)晚餐不一定叫碟頭飯食,想食得light 一啲,呢個啱曬,有齊蛋治沙津豬扒。要讚的係吉列朱扒,無好似一般的沾滿炸粉,熱氣到爆,反而外層輕輕的吉列一下,個豬扒仲有一定厚度,咬上去好juicy!看圖不多作解釋,見到個蛋咁足料,夫復何求呢!餐牌並未有甜品,只好叫個西多士當甜品。一粒粒整定好曬,方便我呢啲懶人!多士好夠份量,勁厚,而且個心仲搽滿花生醬,仲食到好多花生粒,豐富左口感,不錯不錯。老實講,兩條友埋單先百四蚊,有得食,有得飲,有甜品,邊個話貴野一定好食,平民價就係劣食?!個蕃茄通要encore!!!!

入到去面門各樣光猛整齊樓底高,冰室來說很不錯了。
好喜愛個個可樂罐造型的胡椒粉:-)
蕃茄通粉配炒滑蛋
瑞士雞翼
蛋治沙津吉列豬排
看圖不多作解釋,見到個蛋咁足料,夫復何求呢!
西多士
2017-04-26
$140 (Dinner)
蕃茄通粉配炒滑蛋
瑞士雞翼
蛋治沙津吉列豬排
西多士
2017-04-23 300 views
是日星期日黎到午餐門口排左十個人左右~等左大概十五分鐘 俾台俾得算快黎到當然要食蕃茄湯縲絲粉 同瑞士汁雞脾啦番茄湯底好濃郁仲有茄肉上面有牛乳滑蛋 好味 幾滑有唔同粉選擇 我就選左縲絲粉 較有口感份量都幾大碗 食到好飽套餐黎既 配左瑞士汁雞脾超入味 深色既程度同佢味道一樣好入味 好味 又唔會話咸 食左好多次 呢間餐廳都鐘情於瑞士汁雞脾或雞翼加配飲品 半價 朋友就叫左個比較輕食少少瑞士汁雞翼沙律配蒜容牛油豬仔包份量適中 包埋飲品作為輕食既lunch都係唔錯既選擇
是日星期日黎到午餐

門口排左十個人左右~
等左大概十五分鐘 俾台俾得算快

瑞士汁雞翼沙律配蒜容牛油豬仔包
份量適中 包埋飲品
作為輕食既lunch都係唔錯既選擇

• 蕃茄濃湯通粉
荃灣一向多平民美食,這個晚上約了朋友到荃灣挺挺,經過一家冰室,決定進內試試它的招牌食物。門口寫著樓下冰室,字與字之間有個大蕃茄,不難想像這家冰室的招牌必定是蕃茄。由於時間尚早,冰室內還沒有滿座,我和朋友很快便找到個位置。入店的時候,服務員態度一般,個人認為他當時好像有點火爆,不過我們並沒有理太多,找到位置後便開始點食物。餐牌種類便不算多,而我和朋友決定各自叫自己想吃的再share,我們這個晚上有點餓,所以每人點了兩款食物再加一杯飲品。蕃茄濃湯公仔面配瑞士雞翼(兩隻) ($48) + 凍檸茶 ($9)首先蕃茄濃湯的蕃茄味非常突出,吃得出蕃茄是真材實料,啖啖蕃茄,滑蛋份量有點兒太小,但味道是可以的。瑞士雞翼則瑞士汁過重,我覺得還可以,朋友則認真味道太重,他不喜歡。焗肉醬熱狗 ($35) + 火腿奄列玩蒜茸多士 ($31) + 紅豆冰 ($22)朋友並沒有點餐,我個人覺得他點的這個配搭有點兒貴,不過他不介意,我和朋友都覺得焗肉醬熱狗非常吸引,首先肉醬味突出,其次是芝士的香和肉醬香腸配合得非常好。火腿奄列玩蒜茸多士則不過不失,蒜茸多士的蒜茸醬有點兒不夠,還好是奄列的內裡有蛋漿,令整個口感很好。

朋友並沒有點餐,我個人覺得他點的這個配搭有點兒貴,不過他不介意,我和朋友都覺得焗肉醬熱狗非常吸引,首先肉醬味突出,其次是芝士的香和肉醬香腸配合得非常好。火腿奄列玩蒜茸多士則不過不失,蒜茸多士的蒜茸醬有點兒不夠,還好是奄列的內裡有蛋漿,令整個口感很好。 朋友說這杯紅豆冰還好,下次如果還會來的話,他依然會點。
是日晚上十分隨意的一餐,還好食物還不錯,我點的那個餐,個人是覺得挺便宜的,價錢不貴,又是吃這家冰室的招牌菜!
2017-04-19
$71 (Dinner)
2017-04-16 230 views
本身以為只是一間普通的茶餐廳,但坐下來看看四周,才發現室內裝修都流露著小小的心思.先是餐廳左面牆身是西式的裝潢-配合Cafe; 而右面則是中式的佈置-配合冰室...加上配合"樓下冰室"的意思,老闆特意在天花上加上小欄杆及假窗景. 令坐在餐廳正中的我更感受"樓下"的意境好!說回食物, 瑞士雞脾加蕃茄通粉($48), 蕃茄通粉內有很多蕃茄碎而且湯味亦濃郁,但略微不夠酸(對於蕃茄控); 瑞士雞脾十分滑, 但我最愛是它的瑞士汁, 咸味適中加陣陣的甜味, 令我一點再點😋😋另外, 由於路德圍四周都是小食及飲品. 餐廳沒有把飲品捆綁客人點菜(可以半價加配), 我十分欣賞. 令我的胃有多點位置試試其他美食.

• 蕃茄濃湯通粉
每次來到荃灣都會在路德圍食食食,今次輪到食樓下冰室🍅。冰室其實在環境方面有比d心思,望上去那些圍欄就如有上層,就像形成了"樓上"和"樓下"兩層的感覺。另外牆身一邊以懷舊咖啡室為主題,另一邊有如西式cafe的裝潢,幾得意。繁忙時間都會安排同邊坐,少少逼。看過餐牌,還是點招牌吧!蕃茄的滋味,好多人都喜歡,因為夠醒胃又健康養顏,果然一上桌,望落已覺濃郁,再加上霧煙,熱乎乎的,要吞口水啦。-蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋+吉列豬扒 ($48)湯底酸中帶甜,令人一口接一口,又有蕃茄肉,十分足料,簡直可以飲到見底🙈!而炒蛋想不到又幾幼滑,不過通粉略嫌不夠軟身,如果林少少應該蕃茄味會更入味。另外如碗子可以不破舊就會更提升賣相呢⋯吉列豬扒薄身,不算油膩,亦不會炸至乾身,不過不失。有點建議是碟子能大一點就好,切的時候總會飛到枱面上呢(汗顏)。很後悔沒有點瑞士雞脾,大大隻,朋友讓我吃了一口,超好吃!又入味,又幾嫩,如果下次再來一定要自己吃一隻!😋
每次來到荃灣都會在路德圍食食食,今次輪到食樓下冰室🍅。
繁忙時間都會安排同邊坐,少少逼。看過餐牌,還是點招牌吧!
蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋+吉列豬扒 ($48)
另外如碗子可以不破舊就會更提升賣相呢⋯
蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋
)。
吉列豬扒
2017-04-15
2017-04-15 185 views
蕃茄麵總有股攝人魅力,會令人上癮。中環的勝香園出品很出色,尖沙咀的星座冰室都唔錯,偶爾好想回去上上電。 荃灣路德圍亦有個吃蕃茄麵的地方,叫樓下冰室。店子剛開業時我曾到訪,感覺不怎麼樣,可能是那瑞士雞翼累事。之後,每次路過均人山人海,本人再也沒衝動走進去。 這一天,攰得很,打算瞓晏些少才工作,怎料一睡就是十時半。施施然梳洗過後,不如去食個Early Lunch? 十二點未夠的樓下冰室,人客未算多,但這情況只維持了十五分鐘,當我食完離開之時,門外始有人排隊。 雖然午餐有唔少選擇,但一心來吃蕃茄麵,就不再轉軑,要了有茄麵的一款。 套餐還跟上蒜泥牛油脆豬、炒蛋,以及火腿。火腿實在沒什麼好說,豬仔包尚算是脆,但牛油與蒜香俱不足。幸而,炒蛋有夠滑身,水準不俗。 豬潤公仔麵,配蕃茄湯底,先喝幾口湯是我的習慣吧!內有不少新鮮蓄茄之湯底,帶出頗自然的酸味,沒過份造作。豬潤雖不很厚身,卻尚且爽脆,唔怕有陣陣異味,處理還好。 仍在咳,放棄咖啡奶茶,不過,凍凍地喝杯熱檸檬茶,都幾舒服。 撞鬼!明明我一條友食,張單既Guest No. 寫住 2既?!

仍在咳,放棄咖啡奶茶,不過,凍凍地喝杯熱檸檬茶,都幾舒服。

2017-04-14 392 views
成日聽朋友話荃灣好多野食,所以過開荃灣都or下有咩平靚正。發現有間樓下冰室好似幾出名,就算唔岩,都可以去隔離3條魚。此行目的為左食茄通加瑞士肶,竟然48蚊一個set,可以嘆齊樓下名物茄通炒蛋加瑞士雞肶,絕對值得街坊一試,而且就算遠道而來都會不枉此行。瑞士雞脾未食已經被瑞士汁香氣吸引,濃濃的蕃茄味加上香滑炒蛋,簡單得來但又好滿足。咖哩牛腩飯不算名物,但味道比大集團已經好,睇得出唔係交行貨。難怪樓下經常高朋滿座,實在不難理解。

難怪樓下經常高朋滿座,實在不難理解。
瑞士雞脾
咖喱牛腩飯
  • 蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋
  • 金牌咖喱牛腩飯
2017-04-12 127 views
樓下冰室真係好食🤘🏻平民首選,平靚正。先講個台式肉燥煎蛋飯,雖然隻蛋對我而言有dd overcook,但配埋肉燥同咸酸菜真係好夾,全部撈埋一齊好鬼好食,午市推介仲有必試的瑞士雞脾,好大隻,層皮好薄,無乜脂肪,但d肉好嫩滑好juicy,好入味,食過幾次水準都能保持好好,真係必食無走雞。另外都叫左招牌蕃茄濃湯螺絲粉(配炒滑蛋加牛肉),中規中矩啦,啖湯很不錯,唔似罐頭湯,其他都唔錯,份量幾足另外仲貪得意叫左麻辣脆雞粒,好惹味辣辣地,肉質滑又唔會好多粉,有d似KFC d雞粒,但都好多粒野飲叫左幾健康既話梅柑桔蜜,唔錯,飲完喉嚨無咁痛,甘甘地,仲有粒核,真材實料價格好抵食,上菜都快。
樓下冰室真係好食🤘🏻平民首選,平靚正。

價格好抵食,上菜都快。
2017-04-10 139 views
呢間食左幾次, 因為食過其他店既蕃茄通粉, 都係佢最好食, 可能佢既蕃茄湯係偏甜的, 酸甜味最夾滑蛋了, 配塊炸豬扒, 食到抱住個肚走佢既炸物都唔錯的, 炸完個豬扒冇乾又冇硬, 同埋次次都係即炸的, 超熱!

2017-03-15
2017-04-08 307 views
今日6點前同男朋友一齊去食下午茶餐,黎過呢間餐廳幾次,都覺得佢啲野幾好食。所以決定今次幫呢間餐廳寫寫食評!😆😆😆環境方面都算幾企理😊啲職員落單快,而且算有禮貌,比起某啲茶餐廳,呢間都幾好加啦!😉今次就試食咗呢間餐廳嘅瑞士雞髀拼薯角,男朋友就叫咗吉列魚柳拼沙律。😃雞髀幾香幾好食,但皮有少少硬,可以接受的。至於吉列魚柳都有返咁上下嘅水準,值得推薦!👍🏻而奶茶少冰少甜多奶,幾好飲!👍🏻蕃茄濃湯都唔錯,果然係招牌!👍🏻

吉列魚柳沙律
番茄湯
瑞士雞髀拼薯角
凍奶茶少甜多奶
吉列魚柳沙律
瑞士雞髀拼薯角
凍奶茶少甜多奶
2017-04-06 230 views
路德圍有好多唔同既餐廳,淨係諗食咩好都花多眼亂。今日行過呢間樓下冰室,見到佢既餐牌上面既蕃茄炒蛋通粉好似好吸引,就決定試下啦。一坐低就當然叫最多人叫既蕃茄濃湯系列,啲野食好快就黎到。瑞士汁雞脾都幾大隻,而且煮得啱啱好,唔會太老,肉質都幾嫩滑。隻雞脾醃得好入味,不過可惜瑞士汁鹹左少少,甜味唔夠,如果個汁甜返少少應該會更加正。蕃茄通粉既湯底味道好濃郁,蕃茄既酸味同甜味夾得啱啱好,好開胃。仲有啖啖蕃茄肉係入面,好足料呀。唯一略嫌通粉既質地偏淋,唔夠彈牙。另外蕃茄同蛋不嬲都係絕配,夾埋一齊點都一定好味。佢個蕃茄通粉上既炒蛋好幼滑,一咬落去仲有少少蛋汁流出黎。整體黎講$48有一大碗蕃茄炒蛋通粉加一大隻瑞士雞脾,都算ok抵食,下次去開荃灣都會再黎食。
一坐低就當然叫最多人叫既蕃茄濃湯系列,啲野食好快就黎到。
$50 (Dinner)