Restaurant: 明發小食
Info:

2 day(s) ago 0 views
🥢魚肉翅兩溝(大) $2️⃣7️⃣🍲魚肉肉質比較結實,有淡淡嘅陳皮味,碗仔翅都正常水準,冇特別驚喜🆗🥢煎鴛鴦煎餃四隻$2️⃣6️⃣🥟鴛鴦係兩隻韭菜,兩隻椰菜餃,比例都係菜多過肉,係我比較喜愛嘅比例,食到蔬菜嘅鮮甜味,同埋煎得好香脆👍🏻店舖唔係好大,坐滿食客,生意幾好是日消費$5️⃣3️⃣兩款小食,唔飽肚😂#魚肉翅 #煎餃子 #深水埗美食 #街頭小食 #香港美食 #shamshuipofood #相機食先 #hkfoodie #heleninocean
🥢魚肉翅兩溝(大) $2️⃣7️⃣🍲
🥢煎鴛鴦煎餃四隻$2️⃣6️⃣🥟

店舖唔係好大,坐滿食客,生意幾好

是日消費$5️⃣3️⃣
兩款小食,唔飽肚😂

必食推介:生菜魚肉、(熱)豆腐花呢度嘅生菜魚肉絕對係我由細到大食過最好食嘅一間!最鐘意加丁點麻油再配上辣菜脯,好味到連湯都飲埋❤️**食得辣嘅朋友真係一定要試下呢個辣菜脯,夠辣得嚟仲好香.. 勁惹味 😋😋(熱)豆腐花夠香夠滑!❤️之前住深水埗幾乎日日食,而家搬咗去較遠地區..有時放假都忍唔住特登出深水埗食!另外仲有新鮮每日即包嘅餃子、肉燥撈麵都好好食!而家仲有自家製蛋糕,但好快賣晒..唔係次次都有機會食到 😅😅想試嘅朋友要早 d 喇 😊
必食推介:
生菜魚肉、(熱)豆腐花

呢度嘅生菜魚肉絕對係我由細到大食過最好食嘅一間!
最鐘意加丁點麻油再配上辣菜脯,
好味到連湯都飲埋❤️
**食得辣嘅朋友真係一定要試下呢個辣菜脯,
夠辣得嚟仲好香.. 勁惹味 😋😋
(熱)豆腐花夠香夠滑!❤️

之前住深水埗幾乎日日食,
而家搬咗去較遠地區..
有時放假都忍唔住特登出深水埗食!

另外仲有新鮮每日即包嘅餃子、肉燥撈麵都好好食!
而家仲有自家製蛋糕,但好快賣晒..
唔係次次都有機會食到 😅😅
想試嘅朋友要早 d 喇 😊
終於都去左試😋餃子真係好好食啊🥹👍🏻-🥟香煎餃子(鴛鴦餡12隻) / $62勁飽滿嘅餡料啊,大大嚿!有韭菜及椰菜餡料~個人比較喜歡韭菜餡會較惹味!但椰菜都好好食-🥬生菜魚肉湯(大) / $27自行加辣菜脯~唔小心落多咗超辣魚肉質感有推車檔吃的感覺!超好吃又懷念~-🐟魚肉碗仔翅兩溝 (大)/ $27-🍜醬包肉麵(豬肉) / $38-🥛豆漿 / $6探店當日係公眾假期排隊的人數超多⋯下午茶時段過去都等了半個鐘左右才有位🫠
終於都去左試😋餃子真係好好食啊🥹👍🏻

-🥟香煎餃子(鴛鴦餡12隻) / $62
勁飽滿嘅餡料啊,大大嚿!有韭菜及椰菜餡料~
個人比較喜歡韭菜餡會較惹味!但椰菜都好好食

-🥬生菜魚肉湯(大) / $27
自行加辣菜脯~唔小心落多咗超辣
魚肉質感有推車檔吃的感覺!超好吃又懷念~

-🐟魚肉碗仔翅兩溝 (大)/ $27
魚肉碗仔翅兩溝

-🍜醬包肉麵(豬肉) / $38
醬包肉麵

-🥛豆漿 / $6

2024-03-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
魚肉碗仔翅兩溝
2024-04-21 213 views
這幾年香港的餃子店越做越出色、但個人認為明發小食的餃子可謂獨當一面、何解、因為我從來沒有去過一間餃子店所有餃子都是現造現包 、 叫一碗包一碗、不是一早包定、材料極為新鮮、尤其椰菜餃子甚為出色、水份剛好椰菜爽脆到好像食薯片一樣湯吃可以,煎也可以、四邊金黃色,生菜魚肉可謂另一樣名物、第一口湯底略帶清淡,但有後座力、鮮味慢慢湧上嚟、碗仔翅真正做到有懷舊感覺,稠身,手撕雞豬油渣麵用料十足、豬油渣鋪面盤滿缽滿,🍜爽滑、個人認為如果豬油渣能夠混合一些炸的會更開心辣菜脯也是自家製、金城帶甜、18座辣到乸胃、明發的帶點麻、各有千秋略嫌自家製豆腐花稍微遜色, 總結一絲不苟,價錢10分親民,絕對是香港寶藏之一

2024-04-03 397 views
懷舊的小店, 食物都唔錯, 行開深水埗可以試下 食物 : 豬油渣上海麵 $42 - 味道普普通通, 豬油渣唔係炸脆嘅魚肉碗仔翅(大兩溝) $27 - 碗仔翅比較稀, 唔係有好多料果種, 加上魚肉會比較好食, 魚肉味道正常 香煎餃子(鴛鴦餃8隻) $44 - 鴛鴦餃是韮菜餃+椰菜餃, 餃子粒粒都肥嘟嘟, 韮菜及棷菜餡都好食, 餃子是即叫即煎, 而且是煎到三面脆, 所以要耐心等下, 但真的好好味, 必點 環境 : 小店座位有限, 要在門外等位 服務 : 職員有禮貌 價錢 : HK$113 (無加一服務費)
懷舊的小店, 食物都唔錯, 行開深水埗可以試下
環境 : 小店座位有限, 要在門外等位
服務 : 職員有禮貌
價錢 : HK$113 (無加一服務費)
豬油渣上海麵
魚肉碗仔翅
香煎鴛鴦餃8隻
椰菜餃子
韮菜餃子
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$113 (Lunch)
香煎鴛鴦餃8隻
2024-03-23 382 views
近排完全愛上咗食餃子,瘋狂想試唔同舖頭嘅餃子🥹🥟呢一間明發小食係老字號,聽聞啲煎餃同埋魚肉碗仔翅好出名!雙拼煎餃(椰菜同韭菜)煎餃超級脆口,入邊嘅餡料係滿滿的!鍾意佢切到啲菜唔會太碎,仲咬到啲菜好爽嘅口感😍外脆內軟。呢間煎餃喺我心目中算係排頭幾位👍🏻!上碟嗰陣時,細心嘅店舖姐姐仲同我哋講先食咗淡味嘅椰菜先,之後再食比較濃味嘅韭菜會比較好。自家製豆腐花太耐冇食豆腐花,諗住過下口癮。豆腐花好軟滑,唔使落太多黃糖都得,本身都已經有糖水底。😝下次再試吓佢地既巴斯克芝士蛋糕先!🤩
近排完全愛上咗食餃子,瘋狂想試唔同舖頭嘅餃子🥹🥟
呢一間明發小食係老字號,聽聞啲煎餃同埋魚肉碗仔翅好出名!

雙拼煎餃(椰菜同韭菜)

自家製豆腐花

下次再試吓佢地既巴斯克芝士蛋糕先!🤩
2024-03-11 601 views
平時都好鍾意周圍搵餃子店去試😋今日就去左深水埗呢間小店度試下煎餃叫左雙拼:揀咗韭菜同埋椰菜兩款味即叫即煎黎到熱辣辣😋外皮煎到金黃色卜卜脆而且每粒個餡料都非常之多皮都算薄身要加埋辣菜脯一齊食非常推介😁👍🏻👍🏻👍🏻令我最期待嘅就係生菜魚肉🥬呢度嘅魚肉非常之彈牙唔會係好粉個一種而且有加蔥記得加埋辣菜脯食👍🏻👍🏻👍🏻另外仲有試埋碗仔翅呢款就正正常常同出邊食到嘅差唔多料唔算特別多如果黎呢度食都係推介餃子同埋生菜魚肉📍明發小食 (深水埗)深水埗基隆街239號地舖
平時都好鍾意周圍搵餃子店去試😋

另外仲有試埋碗仔翅
呢款就正正常常同出邊食到嘅差唔多
料唔算特別多

如果黎呢度食都係推介餃子同埋生菜魚肉

📍明發小食 (深水埗)
深水埗基隆街239號地舖
Type of Meal
Tea
  • 生菜魚肉
2023-12-29 1670 views
自從賣咗廣告之後,客似雲來,因此多請了員工,冇諗過包外賣阿姐態度勁差!此店等侯外賣比其他店的時間長很多,外賣包好了,問阿姐有冇菜甫?阿姐語氣勁惡劣話:你又冇講!氣冲冲拉開櫃桶取了一包菜甫好似施捨我咁。

TakeAway
2023-12-21 1734 views
碗仔翅能夠多些肉會比較好味,或者更加有咬口,味道方面很好,魚肉有果皮味,值得一讚。餃子方面:個皮好脆,又唔會油淋淋,肉唔太多,非常好,店員有禮貌,環境乾淨,食得舒服。
2023-12-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2023-12-06 2260 views
經同事介紹,昨日和老公特意到明發品嚐「三溝」(一向喜歡吃這些地道小食),好期待啊😚到達後,已有不少食客在店外等候,我們也等了十分鐘才有位子,地方不大,座位也有點擠。但食物味道真的不錯,我們點了「三溝、油渣麵、鴛鴦煎餃、豆漿」。魚肉量很多,油渣麵的湯底清清的,我也忍不住飲了一口又一口😋印象最深刻的是她們的待客態度非常親切,一句又一句「多謝曬、唔好意思、麻煩曬」;相反,有時候,光顧其他食店,侍應態度暴躁,令人都不想再光顧😌但明發一定是我們願意再光顧的食店之一👍🏼我們已計劃下次食「兩溝」,十分期待😚
魚肉量很多,油渣麵的湯底清清的,我也忍不住飲了一口又一口😋
我們已計劃下次食「兩溝」,十分期待😚
2023-12-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 懷舊豬油渣麵
2023-11-30 1763 views
行過深水埗,朋友揸住我個肩膀話,"拉!去嘗實啲地道街頭小食啦!" 推門進去,一間唔洋氣但氣氛濃厚嘅小食店映入眼簾。首先落場嘅係碗仔翅,個湯底勁正👍,魚肉彈牙得嚟又滑溜,啖啖都話得你「靚」!跟住就係鴛鴦煎餃子,煎得金黃脆口,閒時一咬,肉汁湧出,咸香得滯!再嚟個爆漿肉飯,講真我係冇咩期望,但佢真係令我大吃一驚,簡單得嚟又有內涵,每粒飯珠都粒粒分明,配上佢哋自家醬汁,夠香夠响!食完晒主餐,豆腐花必須嚟一碗,滑到不得了😋,姜糖加持,微微辣味解膩之余,令人一啖又一啖。最後,巴斯克蛋糕我諗無人會放過,啖啖芝士,甜而不膩,心情即刻好轉。整體嚟講,呢間小食店有佢獨特嘅香港味道,搵食嘅街坊慧眼識珍寶,流連忘返。下次再嚟深水埗,呢度絕對係我嘅必到之地!😇

2023-11-30 1755 views
平時每日放工只要冇特別野做都去買碗仔翅或者魚肉翅,雖然翅底係唔多款配料,冇冬菇冇肉絲冇木耳,只有蛋同粉絲,有時都好多粉絲,食完都好飽肚,而且個湯底真係特別好飲,稀杰適中。魚肉唔同宜家市面食到既,唔會腥,口感實,而且辣菜哺先係精粹。平時既店員好有禮貌好有心,見佢同d客都好熟絡,好多都係長期熟客,我要落咩調味走咩調味都會記得~ 好…讚完lah…呢個係以前…我都留意到有段片介紹都諗到會多人架lah, 不過都只係坐滿左加有幾個人排緊隊,咁我外賣唔緊要啦。我去到見唔係平時既店員,從來冇見過佢地係鋪面,而係片入面有出鏡訪問個位,我講左我要d咩調味啦,咁梗係有講要菜譜啦。等左有10分鐘,拎到番去,我得到一碗,稀到水,未裝滿,冇菜譜,好失望。圖中我食左兩啖後影低既~其實之前個幾星期前有日都味啖左一半,又稀左一半,但食開諗住間中失準,下次再買都有正常番,但今次之後我諗我都唔會再食了。可能我窮或者因為個度係深水埗,$27一碗我覺得要值得$27蚊,之前我好滿意,每日放工必去變左又要搵其他小食代替了。
2023-11-29 1096 views
我自小就不喜歡食生菜魚肉,因為魚肉好似一團粉又有腥味!在網上看到介紹明發小食的生菜魚肉好好味,今日又剛巧到深水埗,於是就試試。下午1時多仍大排長龍,幸而都排得快!生菜魚肉原來有分大細的,外觀魚肉係有葱,而味道有陳皮味,唔腥,好食,湯亦好好飲,加埋少少辣蘿蔔, 胡椒粉完美組合。不過掛住食忘記映相! 椰菜煎餃亦香脆多菜,餃子因全人手及即製,所以都要些時間等候。不得不提竟然有巴斯克芝士蛋糕柔軟又不會好甜。小店充滿人情味,原來都有好多熟客!下次會再來的。
  • 生菜魚肉
  • 巴斯克芝士蛋糕
2023-11-26 841 views
被網上宣傳,未去過有餃子🥟但又有蛋糕食既舖頭,今日放工就去試下啦😄環境簡潔👍樓面只有一位女士👩🏻佢服務好好❤️爭取同每枱客人傾計🗣我叫左台式肉燥飯,男友叫了雞扒米🍲凍檬茶。仲有8件煎餃🥟試飲了男友的凍檬茶🍋覺得好好飲😋加$3要多杯(因女士唔好飲太多凍野,平時多數是飲男友嗰杯幾啖就算)台式肉燥飯我開頭食覺得味道唔夠濃同少汁,不過男友就好欣賞個飯。食食下我又覺得幾好味wor😋😋試左男友碗雞扒米:雞扒好味,而種米粉就麻麻地🙃鴛鴦煎餃🥟🥟有椰菜及韮菜口味- 樓面姐姐建議我們吃椰菜味先。因為試啖味D就食到韮菜味多啲😉我見樓面姐姐差唔多同枱枱客透露係有位熟客幫佢做宣傳。話開左好多年,一直keep住係舊客,新客就好少。我同佢講我都係睇左宣傳過黎食ka😆

試左男友碗雞扒米:雞扒好味,而種米粉就麻麻地🙃

2023-11-20
今次再encore呢間深水埗小店,呢度除咗食餃子之外,估唔到有埋甜品,如果甜品都做得非常好食!店員話每日嘅貨量唔係好多,售完即止! 食完餃子, order個甜品作結非常之幸福😍芝士蛋糕芝士味好香濃,而且入口軟綿綿,亦唔會太甜!

• 巴斯克芝士蛋糕