搵啖食 (皇后大道西)

搵啖食 (皇后大道西) (Closed)

搵啖食 (皇后大道西) (Closed)
2K
食過番尋味的香港情懷⭐️級車仔麵😋
2019-02-01
Follow
話說幾日前,無意中系網上發現上環有間⭐️級車仔麵,今日終於的起心肝一試真偽🤓入到餐廳,環境乾淨企理,店員溫柔有禮,笑容好溫暖,(即時加哂分😍)一坐低即刻嗌左主打既明星麵,明星麵有:蘿蔔,豬紅,魚蛋,魚皮餃,豬頸肉加上豬腸,牛肚,冬菇,雞翼尖,魷魚,香辣齋,油菜⋯應有盡有,再加上自家制獨門秘方——辣汁😋十分豐富,蘿蔔系車仔麵既靈魂,好食既車仔麵就系:蘿蔔煮到岩岩好,唔會硬到咬唔落又唔會太腍,冇渣仲好清甜🤤彈牙魚蛋襯埋鮮甜豬紅簡直系絕配👍唔知點解車仔麵一定要食牛肚同埋豬頸肉,「搵啖食」呢2款餸都做得非常出色,爽口之餘仲好入味🤤(又加分👍)雞翼尖煮得好腍好入味,吮得好過癮🤤豬腸唔會太肥,抵讚👍再加埋獨家秘制既辣汁好特別,夠辣之餘系出面系食唔番,食完會掛住😘系成碗麵最吸引既地方😍用冬菇點辣汁食仲更加惹味😋車仔麵精髓除左蘿蔔就緊系湯底啦!最後撈埋辣汁再飲啖湯,湯底不算咸,香辣之餘仲帶點清甜👍加場老闆親自特制——香煎腸粉&長洲大魚蛋+獨家秘制辣汁豬皮🤩🤩香煎腸粉:甘大個女第一次食到甘特別既腸粉👍外脆內軟,再加上甜醬麻醬,好食到非筆墨能形容😍請大家自行前來一嚐😝長洲大魚蛋彈牙之餘再加上爽口入味既辣汁豬皮簡直系錦上添花👍(影相的時候已偷食了一粒😂)Read More
長洲大魚蛋:$14@2粒+辣汁豬皮:$12
👍🏼令人回味😋嘅親民⭐️級食店
Antiwati Susanto
2018-12-02
Follow
一向唔多鍾意食飯當正餐嘅我,收到風話上環尾近西營盤有間⭐️級車仔麵店,咁就即刻去試試,一入舖就見到牆上面好多歌手、明星同老闆嘅合照,心諗會唔會又係“伏”店以明星作招牌!車仔麵就揀咗豬紅、咖喱魷魚、牛筋腩、咖喱魚蛋、幼麵配辣汁,4款餸都好入味喔~ 牛筋爽滑仲好有咬口添👍🏼👍🏼,至於“辣汁”就真係正👍🏼👍🏼👍🏼,令成碗麵增添味美!而小食今日就揀咗“腸粉+燒賣”同埋“香煎蘿蔔糕”,好有回憶嘅味道呀⋯⋯ 滑滑嘅齊醬腸粉再加彈口嘅魚肉煩賣👍🏼,雖然蘿蔔糕等咗好耐至嚟,店員話要用中火慢慢煎所以需時,但真係外脆內軟,好好味喔👍🏼👍🏼!Read More
+ 1
有溫暖感覺的食店
or#Tm65146501
2018-11-02
Follow
今天多謝老闆,特意上來留言,這裡人情味濃厚食物亦有水準,感謝老闆你帶給我們愉快的午餐,你的笑容跟熱誠我們都收到了加場老闆親自特製 - 煎鹹肉粽,平生首次嚐試,外面香脆內裡軟跟QQ,材料亦非常足加上秘製辣汁,不花太多添加的形容詞請大家自行來嘗試但這不是餐牌有的,請在老闆在現場給他一個可愛微笑,或許就會報上這一粽之樂必定回頭再品嚐的小店相信有更多未知的驚喜會發生我還試了一個牛筋腩豬紅粗麵,相機來不及已被消失,水準之上,還有很多項目想測試,期待期待Read More
cat4
10蚊5小片豬皮
cat4
2018-08-18
Follow
點攪?! 店名叫揾啖食,但我無啖好食! 平日總是匆匆經過,這天終於有機會入去試一試,下午4點幾諗住tea一tea食少少野,叫了豬皮及夢白糕,下午茶時段飲品沒有優惠就沒有叫,豬皮先上,一望阿姐放低果隻碗,O咗咀 $10得5小片豬皮,1/3隻碗都無既然中伏都無計,食完個5片豬皮,等來等去都未見我份蘿白糕,全塲連我在內只有3位客人,催阿姐,三位阿姐都話蘿白糕要慢慢煎,OKOK,我諗慢工出細貨也合理,就等喇,等了15分鐘終於碟蘿白糕上枱,嘩! 唔係呀!竟然係急凍點心! 唔知係公X定淘X,我自己係屋企煎都唔使5分鐘Read More
Ann1112
上環星級車仔麵
Ann1112
Level 4
2018-06-21
2K views
Follow
#上環星級車仔麵 ⭐️ .#星級車仔麵 🍜#搵啖食 @wendanshi_28 點解係#星級?因為連 #cheflemon 🍋都成日幫親囉!車仔麵精髓梗係個湯底啦!呢到既秘制湯底竟然有蝦成份,44蚊四餸一麵,仲要係港島鋪租貴,點為皮呀?🤨小妹對蝦過敏,所以湯底轉咗蘿蔔湯,但加上呢度既秘製辣汁🌶一樣咁好味!😋必試👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻#長洲魚蛋 大大粒,好彈牙🐟#蘿蔔 清甜無比🥕#豬腸 滷得好入味🐷#冬菇 夠厚身 🍄 嗱!快d認住老闆偉仔個樣,佢煎既#腸粉 色香味美 手勢一流👍🏻#foodblogger #gotravelwithandie #食玩焗煮遊世界 #hkfoodie #hkig #sheungwan #cartnoodlesRead More
+ 3
KobeCheng0506
又幾好食喎!衰鬼
KobeCheng0506
2018-05-29
1K views
Follow
前陣子看到其他人食評寫到「搵啖食」的車仔麵一絕,又有明星推薦,原本想說肯定誇張了吧?但心想小店也不至於會有打手吧?於是有日收工比較夜,便跑去試一試「搵啖食」的車仔麵,食完不禁由衷讚嘆一句:「又幾好食喎!衰鬼」店裡主要食車仔麵,但也有盅頭飯可以選擇,價錢對比同區食店算便宜。由於晚餐時間比較餓,所以這次選了四餸車仔麵,另外加$6要了一杯豆漿。豆漿味道沒什麼特別,怕辣可以叫來解解辣每次食車仔麵,我一定會點豬皮蘿蔔,因為夠入味,蘿蔔沒有渣並且非常鮮甜,入口不用怎麼咀嚼便融在口裡,豬皮有嚼勁又吸滿了湯底,非常惹味。另外,牛筋腩大塊不韌,炆得很稔,加上辣汁湯底簡直一絕。秘製辣汁其實是額外加了一勺醬汁提味,味道有點像辣豆瓣醬混合沙茶醬,味道有點熟悉但又說不出來,不過整碗麵的湯底味道就昇華了,辣得夠過癮!唯一要說的是豆卜偏硬身,也不太能吸收湯汁。除此以外,整碗車仔麵沒有可挑剔的地方了。剛好經過的話可以一試,確實有驚喜。Read More
Rico Yau
好難先揾到啖咁好味既車仔麵
Rico Yau
2018-05-23
Follow
每樣餸都造得咁入味咁好味,食得辣既朋友一定會好鍾意佢既秘製辣汁!老板的確係好用心經營既一間食店!!就好似日本飲食節目"百年食堂"既同每一位老闆一樣,認真造好每樣食材既味道。尋日食過第一次之後第二日就已經心思思掛住想去再食,一種的確令人忘懷既味道!Read More
叉燒先生
值得我為你寫我第一個食評
叉燒先生
2018-05-14
Follow
知道朋友開了一間群星拱照嘅車仔麵店 , 開店後一直見到不時有藝人朋友現身支持 , 加強了我對佢地嘅好奇 , 以及期待 !!!店面乾淨整潔 , 座位都自成一角 , 幾唔錯 ~車仔麵 , 我自己係必食大腸 , 同豆卜 ( 吸晒味好正 ) 當日就叫左上面嘅膽 , 拖菜餃豬紅 , 另加油菜 , 如果食得辣 , 真心推介佢地個辣汁  入口甜 , 嗒落香 , 食落去滑 , 最後回辣 果種感覺真係令我來回地獄又折返人間 當大家都認為車仔麵都係一般野 , 唔覺有特色嘅時候 , 搵啖食 , 用心做好每一個細節 , 無論係料 , 麵底 , 湯 , 灼菜 , 甚至連杯凍啡都係一絲不苛 ,點止係車仔麵咁簡單 ?? 正當我和友人研究長洲魚旦同潮州魚旦嘅分別之際 , 上圖就出現波咁大粒嘅長洲魚旦了  Read More
招牌辣汁
Penny1013
Level 2
2018-05-09
Follow
最近朋友介紹上環有間車仔麵食物有質素好食喎,我心諗 “車”食車仔麵$30-50可以有質素?⋯⋯🤔🤔不過身為香港人其實真係要支持有誠意製作小店,車仔麵看似簡單,但”搵啖食”食物唔會因為係平民價錢而製作求求其其,環境亦乾淨,坐位多而空間唔算有壓迫感,以食肆地鋪嚟講好難得。推介:豬紅 (咬感堅掂)豬皮 (爽口)牛筋腩 (喜牛的必食)蘿蔔 (清爽鮮甜,應該有揀過)咖喱魚蛋(無得輸)豬大腸 (乾淨、肯定唔係香口膠質素)最正配辣汁👍🏼👍🏼👍🏼🍜 幾個朋友食過後,用心有誠意又抵食,都話好食過附近既”X磚”,員工服務仲好Nice,想知有幾得?去食下就知Encore機率有幾高🤪🈵(臨走前發現有粥、盅頭飯,下次試下先😋😋) Read More
豬紅
JY1127
Level 2
2018-05-05
Follow
經過這店見到好多明星照片,便入去試吓,果然好好味,叫左雜會浄餸,新鲜入味,粉腸、豬皮、豬红、雞亦、豬頸肉、蘿蔔、菜......$48價錢合理,仲有我至愛嘅支装可樂。店铺乾浄,店员有禮,老板熱誠靚仔,值得支持嘅香港小食,一定會再来。Read More
車仔雜會
Mag Tam
西營盤終於有好食嘅車仔麵
Mag Tam
2018-04-04
Follow
對車仔麵一向冇咩期望但呢間意想不到好味喎佢豬皮豬紅都好入味好正我仲叫埋腸粉都ok wor最正係佢個秘製辣醬連唔好食辣嘅我都覺得正,真係有d料到仲有樣好重要係佢唔會好多油食完唔覺口渴即係味精都唔多$44 四個餸,其實真係好抵食🤔Read More
Ratings
lazybo.w
搵啖車仔麵食下都好喎🤤
lazybo.w
Level 4
2018-03-30
Follow
今次覓食覓到黎西環 唔想食西餐喇行行下發現呢間搵啖食 究竟有咩食呢🧐原來係港式味道嘅車仔麵🤤四餸一麵都只係 ($42)我揀左最正嘅豬紅同牛筋腩 超入味仲有咖哩魷魚,貢丸 配油麵 夠飽肚而不得不讚係佢嘅辣汁 真係十分出色一開始覺得惹味 但後勁好強 辣得好好食👍🏻所以食得辣嘅你 一定要加喔🌶除左車仔麵 仲叫左雞翼同雞翼尖 ($25)非常入味 雞翼愛好者必試🐣P.S 聽老闆講有唔少明星去食架得閒黎撞下佢地都幾好啊😍________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂Read More
四餸一麵
雞翼
wu_shuang526
秘製辣汁取勝,豬紅大驚喜
wu_shuang526
2018-03-17
Follow
被食客的牛腩豬紅照片吸引, 慕名而去,果然跟照片的感覺一樣,辣汁絕對要試,牛腩牛筋超入味,魚蛋有兒時的感覺,豬紅比想像中好味,停唔到口, 超值 !順帶一提,還有煎腸粉,雖然有點fusion,但,超滿足!Read More
kittymama301
豬紅豬皮蘿蔔必食
kittymama301
2018-03-17
Follow
好耐無食過咁正嘅豬紅,入味之餘又夠滑,推介!豬皮唔係薄切,係有厚度仲要夠入味; 蘿蔔淋甜無渣,睇得出誠意之作。牛筋腩夠淋又入味,加上老闆自己秘製辣汁,香辣兼備,一定要試!Read More
peggy6650
車仔麵,秘製辣汁好味道
peggy6650
2017-11-18
Follow
今日食晏,去左皇后大道西揾啖食,食車仔麵。 果度都好迫夾架,坐得唔舒服嘅,啱晒d一人 揾食, 食完就走嘅人,全部坐摺凳仔架,價錢一般,我就覺得車仔麵價錢有d貴,因為要10 蚊一個餸:(坐在面壁位,叫了3 餸麵 $36:蘿蔔豬皮豬大腸油麵 加秘製辣汁* 麵黎到,份量一般,唔算大碗,還可以食落秘製辣汁好好味,覺得同豬皮蘿蔔好夾,好正豬大腸好淋,好味道,唔錯豬皮好入味蘿蔔又甜又淋,配埋辣汁,好味道呢到有盎飯食架,都好多人食,應該都好食,唔係唔好咁多人叫囉,價錢好似仲抵食過車仔麵添,下次試下囉Read More
Like
有員工態度很好很有禮貌,但有員工卻嫌麻煩態度差,食店的服務由天堂打到地獄⋯⋯下次見到有禮貌果位員工先會考慮再買~~
2017-12-14
收錢果位男士好好禮貌,服務態度非常好架,俾次機會佢地啦^_^
2017-12-14