2023-09-21 117 views
行過厚福街想食辣嘢,所以就入咗去呢間舖頭,叫咗乾鍋套餐,69蚊任揀三個餸,肉或者素嘅都可以,另外再包一支汽水食肉獸嘅我叫咗三款肉,分別係羊肉,牛肉同埋豬腩肉,要咗香辣小辣,試下水溫一上枱真係有少少驚訝,因為好大份,而且份量好足,本身以為揀三個餸,可能每一款肉都只有三四片,點知食極都仲有,連我呢個食肉獸都覺得有啲太多講返肉質,最好係豬腩肉,肥瘦相間,牛肉同埋羊肉其實就一般,因為羊肉好多都有筋,小辣對我嚟講唔算太辣可以返兜嘅,勝在抵食下次只會叫返豬腩肉,其他兩個餸會揀其他嘢同埋試下中辣

可以返兜嘅,勝在抵食

下次只會叫返豬腩肉,其他兩個餸會揀其他嘢同埋試下中辣
2023-09-13 118 views
叫咗二人套餐,其實按份量黎講,性價比係高但按質素黎講,真係麻麻地麻辣乾鍋唔夠熱,好似炒幾下就攞咗出黎,而且食唔出「麻」酸菜魚一般,冇乜魚味口水雞同清炒萵筍絲在合格線~
叫咗二人套餐,其實按份量黎講,性價比係高
但按質素黎講,真係麻麻地
麻辣乾鍋唔夠熱,好似炒幾下就攞咗出黎,而且食唔出「麻」
酸菜魚一般,冇乜魚味
口水雞同清炒萵筍絲在合格線~
2023-09-13
2023-08-29 702 views
好友為我慶祝生日,特意選了我們的共同愛好【川菜】。進入厚福街,行到中間就見到辣椒顏色的餐廳大名,嫲嫲辣辣🌶🌶🫚🫚🧄🧄🧅🧅四個醒神的大字。晚上7點幾,已經差不多滿座,幸好我們已經訂位。這裡的水煮魚🐟,酸菜魚🐠,辣椒干鍋非常出名,我們就是慕名而來的。在舒適的座位上,二話不說掃碼點餐,選擇非常多,但我們心裡有數,當然是點最愛的水煮魚,辣椒乾鍋四樣,老乾媽炒蜆,涼菜點了蔥油雞🐔,夫妻👩‍❤️‍👨肺片,食辣🍽🌶🌶野當然少不了飲品,一樽夏枯草平衡火氣🔥。😋😋😋😋😋水煮魚🐠顏色鮮艷,紅油鋪面,白色的魚肉片散發著鮮香又刺激的味道,軟滑爽甜的魚肉片又鮮又嫩,食不停口,辣椒湯裡還有很多雲耳,芽菜,窩筍,粉條,吸收了魚的鮮味,更加出彩。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️乾燒鍋四味羊肉,苦瓜,西蘭花,豆腐皮,孜然粉是乾燒鍋的內容,羊肉固然是最鮮美的,苦瓜西蘭花豆腐皮在孜然粉辣椒薑蒜洋蔥的薰陶下,變得不同凡響。🥳🥳🥳🥳🥳♦️♦️♦️♦️♦️老乾媽炒蜆🦪🦪用洋蔥辣椒老乾媽醬炒香又肥又大的蜆,味道剛剛好,鮮香辣集於一身。肥美的蜆肉鮮甜無砂,是送酒的好選擇。🐔軟滑蔥油雞🐔蔥油雞皮薄肉嫩,蔥油翠綠,巧妙地帶出雞的鮮味,爽脆的雞皮和軟滑的雞肉,顯出廚師的真

😋😋😋😋😋
水煮魚🐠

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
乾燒鍋四味

♦️♦️♦️♦️♦️
老乾媽炒蜆🦪🦪

🐔軟滑蔥油雞🐔

蔥油雞皮薄肉嫩,蔥油翠綠,巧妙地帶出雞的鮮味,爽脆的雞皮和軟滑的雞肉,顯出廚師的真功夫。👨‍🍳👩‍🍳
👩‍❤️‍👨夫妻肺片🫂

夫妻肺片用雞腎和青瓜製作,腎片爽脆,青瓜翠綠,辣得有些勁,還可以接受,一瓶冰凍的夏枯草這時候就起作用了。🤪🤪
這一餐真是豐富,食得滿足又過癮,難怪這裡常爆滿。👍👍
  • 乾鍋
2023-08-04 225 views
其實。。。一個人都可以食好啲嘅😜可能因為lunch時間, 人潮滿滿, 好彩唔使等好耐😜, 如果唔係咁易嘅🌡天氣🥵,係出面等頭都暈😅, 用q r code落單,上菜都好快👍🏻紅噹噹又麻又辣自選🌶乾鍋🌶♨️Chilli 抵食CP 直高嘅🌶自選3餸配 靚仔 🍚白飯一碗➕️飲品,今次揀咗🐮牛肉/魷魚鬚So🐙同田雞, 🌶🌶🌶中辣🌶🌶🌶🥰🐮牛肉好入夠辣🌶, 香脆花生🥜田雞炸得比較乾同鹹咗啲, 如果唔係應該更好食😅
其實。。。一個人都可以食好啲嘅😜

紅噹噹又麻又辣自選🌶乾鍋🌶♨️

🐮牛肉好入夠辣🌶, 香脆花生🥜
田雞炸得比較乾同鹹咗啲, 如果唔係應該更好食😅

2023-08-04
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 乾鍋
1K
2023-07-26 695 views
辣辣之夜,今晚約咗同樣愛好食辣既朋友,去咗厚福街正宗川菜館 「嫲嫲辣辣」,這𥚃主打麻辣干鍋,有香辣、麻辣、孜然和不同辣度,更有多達六十幾款配菜可供選擇,另外水煮魚和酸菜魚都非常出色,當然仲有大量四川美食,全部都係辣🌶️🌶️好味道😋🌶️▪️麻辣皮蛋 $ 40麻辣醬汁夠晒麻辣帶少少微甜,用上黃皮糖心皮蛋,蛋黃流心好正,皮蛋上有香蔥和花生,仲有爽口青瓜,撈埋麻辣汁超級美味🌶️▪️招牌酸菜魚 $ 218湯頭夠麻夠酸,最特別有柴魚,令湯更加甜,辣度我哋今次叫咗中辣,魚片非常嫩滑,而且份量非常多同埋好大片,食極個底都仲有好多,配料方面有芽菜、萵筍、酸菜,芫荽,同埋我最愛嘅寬粉,配料吸盡湯汁嘅精華,超級好味🌶️▪️老干媽炒蜆 $ 96老干媽醬香麻味道甜辣,配上蜆、洋蔥、青椒、辣椒、豆豉、蒜蓉爆炒,最後灑上芝麻,超級惹味,下飯一流🌶️▪️麻辣干鍋 中辣 $ 31 | 五花腩片 $ 40 | 雞軟骨 $ 34中蝦 $ 47 | 肥腸 $ 39 | 即炸土豆片 $ 31麻辣干鍋我哋揀咗麻辣中辣五個自己喜歡的配料,一上枱超級大份,滿滿辣椒和配料,爆炒得非常麻香和乾身,每樣材料都好入味,特別喜歡肥腸和即炸土豆片,超級香脆惹味,真

🌶️▪️麻辣皮蛋 $ 40

🌶️▪️招牌酸菜魚 $ 218

🌶️▪️老干媽炒蜆 $ 96

🌶️▪️麻辣干鍋
麻辣干鍋我哋揀咗麻辣中辣五個自己喜歡的配料,一上枱超級大份,滿滿辣椒和配料,爆炒得非常麻香和乾身,每樣材料都好入味,特別喜歡肥腸和即炸土豆片,超級香脆惹味,真心推介,下次又可以嚟食唔同嘅口味唔同材料👍🏻👍🏻

🥛▪️豆漿 $ 12 | 可樂 $ 14
飲品方面,我個人推介呢度嘅豆漿,豆味香濃唔太甜,而且好解辣

• 麻辣干鍋
  • 招牌酸菜魚
2023-07-25 182 views
行開尖沙咀鍾意食辣嘅朋友,可以黎呢度試吓黎過無數次既我,今日帶埋朋友一齊黎dry下全程由朋友發辦,鍾意食肉嘅,朋友點豬頸肉同牛肉,我就點左雞軟骨同我最愛嘅蓮藕仔,再配上香辣椒,非常入味👍🏻份量好。。。多酸菜魚個肉質都幾滑,應該係加咗蛋白落去醃,略嫌酸菜唔夠多,湯底係我食過咁多間之中最唔油,連湯都可以飲埋🫣如果個飲品種類,可以加多少少就好啦(今次有外國客人,聽到佢哋都係讚個乾鍋🤭)
行開尖沙咀鍾意食辣嘅朋友,可以黎呢度試吓
黎過無數次既我,今日帶埋朋友一齊黎dry下
如果個飲品種類,可以加多少少就好啦
(今次有外國客人,聽到佢哋都係讚個乾鍋🤭)
2023-07-06 298 views
來過這間川菜店很多次,雖然一直認為這間的干鍋味道不及其他地方,但偏偏只有這裡有我最愛的蓮藕仔(又稱藕尖或藕帶)。所以我又再一次來到這裡。這裡有川菜,有干鍋,不過我一般都是叫干鍋,貪佢一鍋有很多不同的配料。試過幾次不同的組合,選出了我最愛的幾款配料:蓮藕仔:首選,很少地方有得食,少少辣少少酸,非常開胃。午餐肉:干鍋必備,夠乾身,個面脆脆地,香口之選。排骨:幾款肉裡面,排骨最入味即炸薯仔片:又脆又夠味,我經常懷疑係市面買的薯片不過我始終覺得味道差少少,因為不太夠辣,如果揀大辣,都有啲辣,不過又唔夠麻,如果麻辣的調味再好一點,我應該會更多幫襯~

蓮藕仔:首選,很少地方有得食,少少辣少少酸,非常開胃。

午餐肉:干鍋必備,夠乾身,個面脆脆地,香口之選。

排骨:幾款肉裡面,排骨最入味

即炸薯仔片:又脆又夠味,我經常懷疑係市面買的薯片

• 蓮藕仔
2023-06-15 291 views
放假約埋一班最鍾意食四川菜嘅朋友,就嚟到位於尖沙咀厚福街(嫲嫲辣辣)食餐好嘅,入到店內已經聞到一陣陣好香嘅麻辣味道好吸引,餐牌亦多款菜式選擇。麻辣鮑魚麻辣鮑魚是一道非常受歡迎的川菜菜式,用了鮑魚、辣椒和花椒等調料製作而成。這道菜的特點是鮮香辣口,口感豐富,美味。蒽油雞蒽油雞肉質鮮嫩,口感滑嫩,而且汁多味厚,味道清爽又不膩口,是一道非常適合夏天食用的菜品。雲南花菜炒腩片是一道口感豐富、美味健康的菜式,花菜爽脆可口,五花肉每一片都切得好薄,鮮嫩多汁,配上香辣的調味料,口感豐富,非常開胃美味。招牌酸菜魚主要材料是新鮮的魚肉和酸菜,魚肉好滑口感鮮美,酸辣開胃,湯底又香又濃一啖接一啖好好飲,酸菜清爽開胃。整體不錯!嫲嫲干鍋這個干鍋可以先選鍋底再選配菜,配菜種類多達六十款,辣度我要按照個人喜好選擇,我們選擇咗肥腸、東風螺、蜆和中蝦。肥腸炸得好香脆,蝦肉爽甜,螺肉同蜆肉都好新鮮,炒得好惹味。最後飲埋罐加多寶,解膩一流👍
麻辣鮑魚
蒽油雞
雲南花菜炒腩片
招牌酸菜魚
嫲嫲干鍋
最後飲埋罐加多寶,解膩一流👍

2023-06-01 275 views
鐘意食重口味四川野嘅你就一定要去嫲嫲辣辣食!位於尖沙咀厚福街係總店黎,所以主廚方面係最有經驗而且口味亦係最四川正宗,價格合理,性價比高😆⭐自選干鍋+4個配菜一上枱已經聞到好香嘅麻辣味!鍋底簡咗香辣,配菜方面就揀左牛肉、墨魚丸、萵筍、四季豆辣度可自選,雖然成碗都係辣椒,但我揀左小辣就岩岩好,而且配菜超入味,正~💗⭐酸菜魚魚份量唔單止多,而且仲好滑加上有寛粉(好煙韌)同芽菜做底,食左一半已經有飽的感覺如果唔鐘意食芫茜,你仲可以選擇另上或者唔要😚⭐小菜孜然排骨呢個係100分香口同惹味!超多蒜,勁入味而且排骨都係有勁多肉, 唔係只係得骨,加分!⭐涼菜口水雞夫妻肺片2樣都好好食,食完覺得自己去左四川咁,開心!😆

⭐自選干鍋+4個配菜
一上枱已經聞到好香嘅麻辣味!
鍋底簡咗香辣,配菜方面就揀左牛肉、墨魚丸、萵筍、四季豆
辣度可自選,雖然成碗都係辣椒,但我揀左小辣就岩岩好,
而且配菜超入味,正~💗
⭐酸菜魚
魚份量唔單止多,而且仲好滑
加上有寛粉(好煙韌)同芽菜做底,食左一半已經有飽的感覺
如果唔鐘意食芫茜,你仲可以選擇另上或者唔要😚
⭐小菜
孜然排骨
呢個係100分香口同惹味!超多蒜,勁入味
而且排骨都係有勁多肉, 唔係只係得骨,加分!

⭐涼菜
口水雞
夫妻肺片
2樣都好好食,食完覺得自己去左四川咁,開心!😆
2023-05-27 209 views
嫲嫲辣辣呢間餐廳嘅名好早就聽過,不過一直未有機會嚟試。而無辣不歡嘅我今日就無啦啦被同事帶咗嚟一齊食午餐。呢到最出名同最有特色嘅就係麻辣干鍋,見佢有午市客飯,啱哂一人叫一個干鍋~😚自選干鍋 (午餐 - 1鍋底+3配菜) 💰HK$69我個鍋底簡咗香辣,而配菜就簡咗西蘭花🥦 + 豬頸肉 + 雞件!😋西蘭花好吸收到啲辣汁嘅味道,不過有少少咸。豬頸肉就夠薄切,好入味而且有口感,爽口彈牙。不過雞件就好普通,下次可以叫其他~同事大大推薦一定要叫午餐肉呢個配菜,我本身覺得會好唔夾好奇怪,但偷試咗佢一舊,又覺得ok喎,非常有驚喜,下次嚟一定會再叫🤪

自選干鍋 (午餐 - 1鍋底+3配菜) 💰HK$69

2023-05-25
$70 (Tea)
  • 干鍋客飯
2023-05-26 153 views
3:05入去叫咗個京蔥炒回鍋肉,未食過咁難食,又咸到苦!!!食物方面差都唔止,最大問題係只有15分鐘食嘢,不斷催埋單,明明聽到佢同遲入黎嘅客人話廚房放工,3點半截單,可以食到4點,點知食唔夠10分鐘就俾張單要埋咗數先,全場要俾晒錢果時3:25囉!雖然lunch,但食得果15分鐘仲要不斷俾人催埋單,咁嘅鋪頭你不如唔好做生意,咁多食肆揀,唔會一定要食呢間囉,唔會有下次!!😤😤
2023-05-26
$66 (Lunch)
2023-05-23 154 views
尖沙咀厚福街本身都係多野食聚集之地所以都唔擔心係果到行完街附近無野食如果鐘意食辣野 咁呢間都岩哂食辣既人本人無分四季都鐘意食辣 🤣乾鍋 中辣帶些小麻辣口感2人都叫得比較算多餸 🤣 加埋都10個餸個份量加埋好大碗😂粟米 大件夠鮮甜蜆都算大隻 起碼無沙 雞翼尖 入味 即炸土豆片 脆口,好似食緊薯片咁🤣肥腸 份量好似係比較多,食極都有、脆口油脂滿滿紅薯粉 本身都有預先煮熟,厚身薯粉又煙韌豬腸 雞軟骨 芋頭丸 雞腎 酸菜炒腩肉🐷酸菜本身都好送飯,飯前開口菜,腩肉薄片唔太鹹,要拎埋黎一齊伴飯酸菜牛肉炒飯🍚平時食開老干媽炒飯今次轉下口味試下其他都好意外地覺得好好食牛肉都有牛香味偏小小有筋不過無影響到開胃既感覺
尖沙咀厚福街本身都係多野食聚集之地

個份量加埋好大碗😂
粟米 大件夠鮮甜
蜆都算大隻 起碼無沙
雞翼尖 入味
即炸土豆片 脆口,好似食緊薯片咁🤣
肥腸 份量好似係比較多,食極都有、脆口油脂滿滿
紅薯粉 本身都有預先煮熟,厚身薯粉又煙韌
豬腸 雞軟骨 芋頭丸 雞腎

都好意外地覺得好好食
牛肉都有牛香味
偏小小有筋不過無影響到開胃既感覺
2023-04-08 262 views
話說前日放假經過依間野好似好正甘就入左去試我填咗個六餸套餐要薯粉嗌咗杯蜜桃茶同埋一個麻辣青瓜佢開頭收我六十幾蚊 心諗又幾平 跟住食食吓點解咁耐都仲未有嘢飲同個青瓜原來佢冇幫我落單 跟住再幫我加返單即時俾返我點知食食吓全部都係餸 食極都未見到薯粉我就問佢係咪冇加薯粉 佢就話六餸餐冇薯粉要H餐先有 所以無幫我加我話我有剔點解你唔講 後尾佢再加返俾我當晚我食完返屋企覺得個胃開始唔舒服 到左尋日開始無胃口 食咩都想嘔跟住開始肚屙屙咗四五次 仲發高燒睇醫生話我腸胃炎 我懷疑係呢一間唔乾淨 直到今日我仲屙緊水
話說前日放假經過依間野好似好正甘就入左去試

跟住開始肚屙屙咗四五次 仲發高燒
睇醫生話我腸胃炎

我懷疑係呢一間唔乾淨 直到今日我仲屙緊水
2023-04-04 309 views
今晚11點左右收工,來到尖沙咀舊舖嫲嫲辣辣,叫左碗中辣自選干鍋。吾夠五分鐘就拎左上枱,一睇色水已經吾對路,啲金菇白雪雪根本無炒過,魚蛋陣雪藏味臭到成口都係,最過份係紅薯粉明顯水烚完馬上拎去炒,大佬甘重水氣挭係無獲氣(正常應該用已瓊乾水粉來炒),拎出黎以為自己食緊濕炒河粉。另外,明明叫左中辣香辣,一啲都吾辣,廚師趕收工啲辣椒完全無爆香過,成碗野充斥油益味同水氣。同職員反映以上問題,只係講吾好意思,又話未請到廚師,當然我都吾期望有咩著數。二百蚊食個油益味濕炒河,已馬上回家刷牙漱口。以前成日來吃,疫情前2018,2019的水準吾差,中辣已經辣得過癮,現在過來品嚐,難為老顧客!

香辣干鍋
2023-03-18 290 views
同一班朋去左尖沙咀附近行街,上openrice search左間食麻辣既餐廳,所以行過去試下先😙😙😙不過好可惜,朋友唔食辣,所以我哋都點左唔辣既干窩🙃🙃🙃🙃另外加多一份葱油雞(例牌)雖然我心念念不忘食辣🌶️🌶️🌶️😎😎😎😎😎不過又無諗到唔辣又幾好食喎!最愛既當然係薯粉啦😍😍😍仲要係粗薯粉!Jeng到不得了(如果有連相信會更好食😙😙😙)葱油雞就一般,無特別驚喜☺️

雖然我心念念不忘食辣🌶️🌶️🌶️😎😎😎😎😎
葱油雞就一般,無特別驚喜☺️