乾濕燒

乾濕燒

(Closed)
乾濕燒 (Closed)
gpb
高性價比燒烤
gpb
Level 2
2020-10-11
Follow
上星期假期前夕同太座盪左黎呢間鋪頭,感覺都幾良好,於是前幾日放工再同朋友黎食飯。 今晚去左銅鑼灣,就同老婆細路再黎食多次喇,變相兩星期內已幫襯左三次。餐廳有分室內同室外,之前兩次坐係室內方便傾計,今次本來想轉到室外試試,但一聽到室外唔禁煙,有細路係度就算喇。 鋪頭老闆同伙記都友善好招呼,時不時走埋黎睇下我地攪唔攪得掂,有唔識燒嘅野記得問老闆。今次有點嘅包括金磚牛仔骨、大墨魚、鵪鶉脾,燒蘑菇番薯等,本來厚燒白鱔之前試過都好好食,但因為叫多左隻蟹,費事食唔哂今次就無叫到。 今次印象最深刻嘅係隻大墨魚,燒完柔軟唔韌又超好味,非常推介。 另外隻蟹都好食,就咁食同燒一燒再食風味又有唔同,而且都幾多糕,不過我老婆唔係太好蟹羔,所以深象無咁深刻。另外今次都有叫金磚牛仔骨, 燒鵪鶉脾同燒蘑菇,黎左兩三次都重覆order,就知道梗係好野黎喇。三個人埋單找數連加一大概千二蚊左右,如果唔點隻蟹應該一千樓下可以落到樓。 以佢嘅水準同份量,仲要係呢個地段同環境,都算好合理喇。Read More
大墨魚
raymchanwm
Level 3
2020-09-26
Follow
昨晚有朋友吹雞介紹一間燒烤餐廳,一行人操上去銅鑼湾一間叫乾濕燒餐廳。一間由一位很有heart,很堅持的香港人開的燒烤餐廳。老闆對食物質素的要求及堅持,在他介紹食材的時候,完全感受得到。例如,他堅持用木炭去燒烤,但如果燒他的招牌牛仔骨要改用荔枝木炭可見一斑。這間燒烤餐廳相信在香港是獨一無二。我們常常在電視介紹日本海鮮燒烤,每次看到都羨慕不已,恨不得立刻飛過日本吃個痛快,在這裡我覺得有過之而無不及,而且不單止日本海鲜,還有韓國等等。例如,日本五大名蟹之一花咲蟹,這個蟹在日本極北地区才有機會捕獲,我已很久沒有吃過這樣爆羔蟹味濃郁的蟹了,除了新鮮,還有海洋的味道,老闆推薦可再燒一下,果然更香更美味。還有極有蠔味的韓國蠔,燒烤完之後,味道超級正,媽媽咪呀。兒時久違了的味道返哂嚟。其實我無誇張,因為這些東西很難得,人生不會有很多機會嘗到!每次去完一間餐廳,如果你吃完之後忘記了吃什麼,那就真的好極有限。記得上次去北海道小樽吃了一隻松葉蟹,至今仍忘不了,這間餐的蟹及海產質素味道,比上述北海道的味道高幾班Read More
+ 3
lamlamkalam
銅鑼灣抵食餐廳
lamlamkalam
2020-09-11
Follow
喺銅鑼灣普通價錢食到咁既質素真係值得推介一下~💖💖平時食串燒嗰D通常薄薄一片,但呢間D鱔超級肥美,❤️個牛仔骨~非常嫩口重牛味👍仲有一樣比較特別既就係鵪鶉肶,比較少地方有得食!💯💯最重要個老闆都係對食係有要求既人👍所以D食材全部都係餐廳自己醃製,全部真材實料,唔放味精👍👍餐廳老闆和職員亦都十分親切有禮!服務態度非常好~餐廳有分室內和室外~而餐廳廁所亦都非常乾淨衛生!!真係值得再去!💯💯Read More
鵪鶉髀
enjoylifelovefood
自製醃料好入味
enjoylifelovefood
Level 2
2020-06-23
Follow
豬頸肉無懈可擊,一定要試。因為係老闆自己醃製,醃製元嘅豬頸肉,非常之入味,而且好Juicy。除咗豬頸肉之外,金磚牛仔骨亦都係非常之出色。鵪鶉臂肉好嫩滑。長腳蟹、蜆,亦值得一試。Read More
Royy50
環境可以,但食物質素就⋯
Royy50
2019-11-23
1K views
Follow
灣仔收工想搵間近近地既地方食下燒烤,見依間評語幾好就決定黎試下。黎到環境五錯,服務員都好熱情招待,食物選擇都足夠。點左幾款肉類,有牛肉串,豬肉串,羊肉串,雞翼,春雞,牛舌,蕃薯仔,蒜蓉多士仲同雞軟骨,仲有店員好熱心介紹咗個鱔,叫埋試下,的餸上齊老闆仲行埋黎話除咗牛舌之外,其他都有味,我仲滿心期待,二話不說就燒個豬同羊黎試吓,點知好失望,鬆肉粉太多,的肉那得太勁,的肉醃到全部肉都一樣味,食到要飲勁多水😖,本身諗住牛舌仲有一絲希望,點知un 到好似橡根咁,諗住呢餐氣數已盡,本住放棄既心態燒埋個雞軟骨同蕃薯仔走人,點知就有驚喜既事情發生,可能因為冇醃,所以有返的正常既感覺,不過如果雞軟骨可以做多小小功夫串起佢就好了,反而其他食物可以慳返的時間唔好醃,食到差唔多見個鱔冇黎,我都費事追,因為見到隔離枱個鱔係紅色😥😥,總括嚟講環境相當還可以,鬧市中有燒烤,不過食物質素要認真改善一下。Read More
kwwnnn
Best spot for gathering
kwwnnn
2019-10-12
Follow
已經唔係第一次食,但實在太出色,所以要寫番一篇食評去表揚下老闆,員工同炊事員。次次去都係同同事去食,絕對係放工relax下嘅好地方。行到熱辣辣,即刻叫番杯麒麟沙冰啤 + 泰式辣鳳爪 降降溫先。打開本menu,有好多款野食揀。作為一個專業嘅吃貨就梗係咩都叫d黎試。以下係我嘅心水推介。1. 金磚牛!!!好食到不得了!!!肉質鮮嫩,牛味濃,再加原粒燒蒜!!!鐘意嘅仲可以用生菜包住食。2.鵪鶉腿!!!!!!十級推介!!!!聽個名覺得怪怪地,但食落好好食,仲好食過雞脾!燒到外皮脆,入面juicy。如果去食係一定要叫,仲要唔只一碟。3.燒墨魚嘩!未食過d甘厚嘅墨魚,再配埋個汁燒!非常惹味。4.刀貝非常新鮮又鮮甜,仲要唔貴。5.燒白鱔首先冇骨,第二我彷佛置身東京食緊燒鰻魚。又厚肉,個燒汁又好match。冇得輸!6.芝士燒蟹蓋入面有蟹肉,蟹膏同芝士,好多料,5個人分都分到好多啖。我地仲叫左個蒜蓉包去送佢。Perfect match~7.牛脷厚燒牛脷,好厚好大塊😍8.馬友燒魚好出色,送酒一流!我地仲有叫左老火湯,58蚊任飲唔嬲。燒到甘上下,飲碗冇味精湯落去,幾正!每次去食都食到11/2點先走,同同事吹下水飲下酒,有時老闆過黎出手相助嘅時候又會一齊傾下計。Hehe Haha甘就一晚。有個甘嘅空間俾你relax下,何欲何求。Read More
+ 8
EatWithMiii
食物水準一流!老闆員工無得頂 ❤️👍🏻
EatWithMiii
1K views
Follow
話說多日無同老公拍拖撐枱腳, 沉晚機會終於來啦! 由於下星期就要去pre wedding, 節食左咁耐係時候要括出去一次 (然後重有一星期減肥) 🙊 哈哈哈! 十分喜歡吃燒燒燒既我, 講真食過咁多間除了屯門的’ 五月燒 ‘之外, 其他都食到我好失望 🙈 今次呢間’ 乾濕燒 ‘ 係朋友大大力推薦! 地點方便, 近我同老公放工, 所以就決定過來食 😍 一上到來, 老闆同員工耐心為我們介紹食物, 我地點左 ( 去圖 💕 )招牌菜’ 金磚牛仔骨 ‘ ❤️超級好食! 老公心心眼, 不停叫我幫佢影多幾張牛仔骨相話好靚好好食! 一睇就知係心機之作 👍🏻員工話醃左一星期𠺢啦! 唔怪得咁入味! 完全唔會老同鞋口, 非常juicy 😋老闆提議用生菜包住食無咁溜, 一流! 👍🏻‘ 燒刀背 ‘ 😍好正好鮮甜! 我想叫多份都無啦 😭下次要留定多幾碟 🙊😍❤️為食既我掛住食, 一次過影曬d食物相 😂燒完忘記影直接食曬 🤣續一介紹 💁🏼‍♀️挑戰 ‘辣味雞翼! ‘ ❤️老闆同員工叮囑過真係好辣 😆 但我要繼續挑戰 💪🏻 結果是辣到個咀腫曬 hahahaha ! 老公都辣到喊 🤣🙊 我繼續食埋另一隻 😋 正正正, 咀腫曬都無所謂 🤣👍🏻另一招牌菜係 ‘ 厚切白鱔 ‘ ❤️想講既係原本唔喜歡食鱔既我都搶左一半鱔來食! 😝 口感, 味道滿分 👍🏻‘ 燒雞腎 ‘ ❤️雞腎我由細到大都好中意食!老闆醃到好入味! 老公食第一舊都話好正喎! 水準之作 😋😋😋辣到腫曬的咀 🙊😆‘ 牛油燒虎蝦 ‘ 😍聽個名都知無死啦! 大大隻又新鮮 👍🏻另外我地重叫左兩份 ‘燒韭菜’ , ‘燒茄子’ 同 ‘燒聖子’ ❤️哎喲真係好食到爆! 又係為食之過忘記影相 😂 總括而言極力推薦呢間店 ❤️原因 1) 良心店鋪! 食物水準在意料之上!好有心機, 食物味道醃得好好, 好入味, 剛剛好 ❤️原因 2) 老闆, 員工態度好! 有禮貌! 值得一讚係幾位年輕員工態度好好, 好細心 💕 周不時會來講解點燒同幫忙, 睇得出熱愛這工作, 我同老公講, 員工熱愛工作只有一個原因 , 就係老闆好 😊👍🏻 加油❤️❤️❤️後日同妹妹慶祝生日飯再來試埋另一招牌菜 ‘ 鵪鶉脾 ‘ 😋😋😋Read More
+ 2
更正,人均消費around $500 😂💕
刀背
厚燒白鱔
ho.glenn
食物質素極高餐廳員工友善熱情
ho.glenn
Follow
餐廳位於樓上,老闆鬍鬚佬同所有員工非常親切!! 😍😍我叫咗太多餸佢反而叫我 可能食唔曬減返啲!!食物上枱唔會一次過求其上曬,會留意番你燒到咁上下先再拎上嚟,非常細心。一啲精美食材,員工會幫你燒燒到恰到好處🥰老闆 非常好客熱情 直都有好多 珍貴食材 隱藏喺menu嘅面, 同佢傾多兩句就會拎出嚟😂😂😂金磚牛仔骨非常入味 仲有生菜包住嚟食 鵪鶉髀 蒜蓉大虎蝦 極度推薦!!! 香港好耐冇見過啲咁用心經營嘅小型網燒店 希望良心小店繼續努力😚Read More
+ 3
金磚醃牛仔骨
鵪鶉髀
厚切燒大鱔
LokLok Niki
食物新鮮, 服務一流
LokLok Niki
2019-06-18
Follow
咁嘅價錢食到咁嘅質素,抵。 小店經營服務周到 ,上菜速度快 ,店員仲會教你點樣燒唔同嘅食物。 有啲比較難燒,難掌握嘅食物, 老闆會親自出手, 一定要食方塊牛 同燒大鱔, 好新鮮,好多肉汁。Read More
mumimumi
包場氣氛好食物好老闆好
mumimumi
2019-05-05
Follow
今晚包場食飯,慶祝生日,環境好好,啱晒包場,夏天都唔怕太密,冷氣風機都幾大。食物酒水任飲任食,食物質素夠高,員工都好好服務,好有心機幫下我地燒嘅難燒嘅野。叫乾濕燒,因為有得用炭爐燒,又有一個爐煲一煲好有質素嘅湯,無味精,大家飲完又飲。喺市區入面,有得用炭爐燒,的確幾特別,特別香!馬友好味,鱔好味,秘製牛仔骨用紅酒醃左成個禮拜,所以好入味! 蒜蓉包嘅蒜蓉牛油都係自己整,可以燒到又脆又香。另外配有一啲秘製燒醬,如泰式酸辣醬,幾好。老闆好好傾,好識同大家一齊玩,開心嘅晚上。Read More
馬友
牛仔骨
ClareNg2467
有驚喜的燒烤
ClareNg2467
2019-04-20
Follow
食材新鮮 員工服務態度一流 全晚有幾個侍應幫我們燒烤, 燒出來的食物很嫩不會老。 每一樣食物燒出來都帶有驚喜! 尤其是個鵪鶉髀 好嫩滑,焗麵包蟹蓋配蒜蓉包非常好食!從來未試過有中式湯可以refill, 湯完全冇味精。Read More
Ratings
鵪鶉髀、 羊架、 麵包蟹蓋
shasa
最好吃的燒烤
shasa
2019-02-10
Follow
真材實料!材料全部都好新鮮,是我吃過最好吃的一家燒烤店,選擇好多,每款都好有特色,有部份仲係其他燒烤店未見過,大蝦、豬T骨、大香菇、白鱔好食到不得了,雞翼點左芝士、辣味同原味,我個人鐘意食辣,辣味雞翼真係好夠味,屋企人就鐘意芝士同原味雞翼,仲有老火靚湯,最後一定一定要食蒜蓉包,老闆同員工都親切有禮,仲會幫忙燒烤,唔怕自己燒得唔好味,環境坐得舒服,好適合朋友或家庭聚會,家人同朋友都食得好開心,個個都好滿足,一定會再嚟Read More
大蝦
豬T骨、白鱔、蒜蓉包
szepan34
真村實料的一餐👍🏻
szepan34
2019-02-09
Follow
朋友食完超級推薦,今日一試果然有驚喜👍🏻只說重點🤣同大家分享吓1)價錢合理2)食材新鮮,用心-用豬膏起燒烤網➕荔枝柴燒烤,特別好味,第一見,超用呀~🥩🍆🦐🦑🥜🍗🍖🥬🍺3)服務一流😆員工親切熱情,特別一提鬍鬚佬👨🏻(老板)真喺冇得頂超Nice除左親身幫我哋燒烤外...免得浪費食材,令我哋食到食物最好嘅口感,仲不停請我🍺飲酒🤣🤣回本啦~4)Outdoor 環境好正⭐️食完會諗定下次幾時再去🤣🤣Read More
+ 2
pearl_z
用心經營的好店👍🏻
pearl_z
2019-02-04
Follow
新年前與朋友聚一聚,不經意搵到呢一間餐廳,特別之處是可以燒烤🔥又可以火鍋🍲 預約時,知道餐廳有炭火燒肉,但訂位時間比較遲,故安排普通爐燒烤。下次一定要早d 預約室外炭火燒烤的位置!食物水準一流,當天叫了只有唯一一份的蠔、羊肉串、咖哩雞肉串、虎蝦、鮑魚、茄子、雞翼等等海鮮超級新鮮,肉類十分入味👍🏻👍🏻超級推薦!仲有,餐廳同事每位都好友善、亦好主動教我地食物點燒!呢一點真係好好、好難得🥰🥰Read More
+ 5
石蠔
麻辣雞翼、咖喱雞肉串、羊肉串
茄子
一試難忘,値得推介
KS Au
2018-12-23
Follow
約了一班同事一齊試新嘢,果然真得,海鮮有蝦,龍蝦,鮑魚,石蠔,油甘魚胶,馬友,重有無得頂嘅大肉鱔等,除了有雞牛羊豬串燒,還有頂級的牛扒豬扒,還有一些特別食物超辣雞翼同田雞腿,金磚牛仔骨,一口豚,款式多,味道好!一定再去Read More
新鮮龍蝦
鮑魚