2022-09-13
超鍾意食懷舊菜式嘅我,終於係灣仔嗰度搵到一間我好滿意而且啱我口味嘅中菜館, 食我期待已久嘅懷舊菜👍🏻首先講咗裝修先,我覺得嗰度都幾有中國特色,喺嗰度食懷舊菜特別有風味😆侍應嘅服務我都覺得唔錯。好有禮貌。依家有咁嘅服務係中菜館已經買少見少。 先試古法蝦籽燜柚皮。呢個賣相精緻。味道都超級好,做法正宗。完全食唔到柚皮嘅苦澀味。而且食落仲有好重嘅蝦籽味。依家真係已經好難食到呢種味☺️☺️☺️懷舊錦鹵脆戈巴。呢個我真係好耐冇食過,所以對佢特別期待,一嚟到見到個汁。已經Feel到酸酸地嘅感覺。個酸酸甜甜嘅汁買鍋巴一齊食非常開胃。個甜酸汁除咗配鍋巴食之外,拎黎撈飯同配其他餸一齊食,我都覺得好滋味☺️之後就係順德煎釀土鯪魚,鯪魚煎到金黃色,賣相非常吸引。忍唔住吞咗兩啖口水,就即刻試食。外皮煎到脆卜卜,釀左鯪魚肉入面,食起上嚟好有層次感。而且亦都帶出左魚嘅鮮味。食咗咁多濃味嘅嘢,我就叫咗個蟹肉粟米羹嚟清清個口。呢個粟米羹好清甜,而且有勁多粟米同蟹肉喺入面,口感一流,絕對唔係淨係飲湯咁簡單。呢個我又係超級鍾意。總括嚟講,呢間餐廳嘅懷舊菜式都十分正宗。我已經好耐冇試過咁好味嘅懷舊菜。值得推薦俾朋友黎試😄