2024-03-16 174 瀏覽
喺澳門大三巴🏛️附近,行入街角入面,我哋搵到一間休閒又日系嘅刨冰店🍧。呢度裝修簡約又有啲精緻🌟,用嘅餐具都好啱feel。而家仲有期間限定刨冰㖭✌🏻,好啱喺附近行完景點,過嚟唞下、影靚相📸。.🍧焦糖焙茶日式刨冰焙茶醬份量好夠🍵,每一片冰花都有茶香味❄️,唔會食到中間變咗白冰。而且每片冰都好綿👅,入口順滑。仲有甜香焦糖醬🍮、脆口焦糖餅碎🍪、同埋煙韌台式珍珠🧋,口感好豐富。.🎌原味日式蕨餅($40)同平時食到嘅完全唔同😍,煙靭軟嫩嘅感覺好高質🫦,口感好好。因為係舖頭自家製,所以質素控制得唔錯🙌🏻,配埋經典嘅黃豆粉、黑糖漿、煉奶🤤,味道口感都好啱feel。.🥟日式餃子($38)簡單嘅餃子都處理得好好,外層炸得夠香脆💥,金黃色嘅外層好香口😝,而且亦都皮薄、餡多💕,食落好滿足。.🍑白桃烏龍茶($44)呢度嘅熱茶用咗好精緻嘅茶具擺設🫖,倒出嚟好有儀式感🌟。飲落烏龍茶香味好出🍵,在香口裏面慢慢滲出一啲白桃香味♨️,配埋甜品感覺夠清新。.🗻富士山($42)顏色好夢幻😍,用咗蝶豆花嘅天然藍色🪻,配埋椰奶變成粉色系嘅天藍色🩵,配埋富士山形嘅杯好啱影相📸。飲落有椰子嘅清香🌴。.🌅日落碳酸冰茶($44)熱情果嘅日落黃
🍧焦糖焙茶日式刨冰
🎌原味日式蕨餅($40)
🥟日式餃子($38)
🍑白桃烏龍茶($44)
🗻富士山($42)
🌅日落碳酸冰茶($44)
熱情果嘅日落黃昏色❤️‍🔥,好夾飲品名嘅意境。熱情果味道啱啱好,既有果香味,亦都唔會過甜✌🏻。
2024-03-12
下午茶
-🦄 ʜᴀɴᴏ @hano.macau ・❄️ 雪飄花落柳絮飄揚の圓舞曲 🎻・🥀 煙霧籠罩 驀然間 婀娜化蝶 …🌙 雪漫玲瓏 剎那間 帷幕翩翩起舞・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🍧 【 𝓗𝓪𝓷𝓸 𝓚𝓪𝓴𝓲𝓰𝓸𝓾𝓻𝓲… 】・不是普通刨冰那麼簡單 而是主打日系かき氷喜歡店舖的簡約純白風 頓時令人靈魂全放空亦有幸當天天氣不太冷 那就是吃冰好時機嚕・🌸 宇治抹茶クリームかき氷 ᴍᴏᴘ88🍂 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌗🌑・說到かき氷抹茶是定番 一心只想吃抹茶口味我有先要求不要焦糖餅 皆因想盡量降低甜度かき氷看著感覺很巨型 但我相信是一人份量那當然我是二人分享的 畢竟脂肪須幸福傳播而かき氷的冰感很不錯 故拍照什麼亦無大礙喜歡這かき氷充滿變化 由外到內味道都不同先來是表面的小裝飾們 花花最中餅跟白糰子最中餅質感軟淋非薄脆 糰子就是軟糯且煙韌かき氷的表層最為水嫩 感覺像是抹茶粉伴水很輕盈也懂得秒速溶化 味道甘香得份外清醇向內延伸的抹茶かき氷 奶感就會愈來愈濃重就像喝抹茶牛奶般滑溜 增添了一份厚重質感那當然甜度亦緩緩提升 但仍是洽到好處的甜抹茶かき氷的中心位置 會是忌廉雪糕般滑嫩那就是最好吃的部分
🦄 ʜᴀɴᴏ @hano.macau

❄️ 雪飄花落柳絮飄揚の圓舞曲 🎻

🥀 煙霧籠罩 驀然間 婀娜化蝶 …
🌙 雪漫玲瓏 剎那間 帷幕翩翩起舞

📍 ʜᴀɴᴏ @hano.macau
👉🏻 新馬路龍安圍8號地下A座
2024-02-20
2024-03-20 34 瀏覽
澳門快閃掃街系列-日式刨冰😋🍧焙茶刨冰(限定) $65焙茶味濃,碎冰中有一層層焦糖餅碎加黑糖珍珠,有驚喜🤩(個人認為媲美香港過百元名牌刨冰👍🏻)🍧日式蕨餅(原味) $40係日本嘅味道🥹煙靭口感配黑蜜,加埋煉奶又有另一番風味👍🏻👏🏻
澳門快閃掃街系列-日式刨冰😋
🍧焙茶刨冰(限定) $65
焙茶味濃,碎冰中有一層層焦糖餅碎加黑糖珍珠,有驚喜🤩
(個人認為媲美香港過百元名牌刨冰👍🏻)
🍧日式蕨餅(原味) $40
焙茶刨冰
日式蕨餅(原味)
焙茶刨冰
日式蕨餅(原味)
2023-11-11 149 瀏覽
行街街行到勁熱中暑咁濟 幫身體降降溫最佳之選緊係要食刨冰啦!!!(❁︎´ω`❁︎)有一排係社交平台成日見到呢間舖頭嘅廣告 好多口味嘅冰 成日都有限定口味 全部都好想試好吸引!一早bookmark左 難得去到澳門緊係要去食一食🤍/檸檬茶雪花冰 $65凍檸茶關注組人士表示熱死一定要飲返杯凍檸茶 平時多雪花冰就食得多 但係檸檬茶味真係第一次食!冰係刨得好綿 唔會突然有好大粒啲冰 而味道方面就好似市面上紙包檸檬茶味道 不過係幾特別嘅🤍✨而且佢有脆脆餅碎係面頭增加左口感 同埋有啲類似蒟蒻/椰果嘅粒粒係邊邊 扮凍檸茶嘅冰 好得意₍ᐢ⸝⸝› ̫ ‹⸝⸝ᐢ₎
檸檬茶雪花冰 $65
2023-08-07
📍澳門日系文青刨冰雪花冰店率先試朱古力石板街秋日限定口味🛎️推出不足兩星期~👉🏻 朱古力石板街口味 $98:(圖 2 ➡️)香濃朱古力配上棉花糖、堅果、朱古力碎及朱古力塊附上朱古力漿自己倒作調味更可以refill 大甜控都不怕唔夠喉🤎👉🏻 益力多口味 $65:(圖 3 ➡️)有驚喜🤍雪花冰配粒粒爆豬蒟蒻益力多亦冇覺得淡📌室內室外都有精裝打卡位(圖 4-5 ➡️)平日都有機會要等位感覺是澳門學生必到點五點多過黎見好多學生幫襯🫶🏻是次介紹貨幣為𝗠𝗢𝗣💰
📍澳門日系文青刨冰雪花冰店
率先試朱古力石板街秋日限定口味🛎️
推出不足兩星期~

👉🏻 朱古力石板街口味 $98:(圖 2 ➡️)

香濃朱古力
配上棉花糖、堅果、朱古力碎及朱古力塊
附上朱古力漿自己倒作調味
更可以refill 大甜控都不怕唔夠喉🤎

👉🏻 益力多口味 $65:(圖 3 ➡️)
有驚喜🤍
雪花冰配粒粒爆豬蒟蒻
益力多亦冇覺得淡

📌室內室外都有精裝打卡位(圖 4-5 ➡️)
平日都有機會要等位
感覺是澳門學生必到點
五點多過黎見好多學生幫襯🫶🏻

是次介紹貨幣為𝗠𝗢𝗣💰

天氣好熱( ´▽`),真的好熱好熱呀(´Д` )!!!! 在澳門走來走去,我快要像雪人☃️一樣溶化了~這個時候,當然要吃冰😏,消暑降體溫啦!!! 喜歡日系風格,又喜歡甜品的朋友(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),應該對 かき氷專門店 🇯🇵 𝐇𝐀𝐍𝐎 かき氷,並不陌生。日式文青裝潢,不論店𥚃店外都打卡一流,我超喜歡的🥰!!雖然是刨冰專門店,但也有正餐和小吃供應,一次過滿足你兩個胃口啦😆! @親子丼🍚 $𝟕𝟖 我喜愛吃親子丼的😍!! 呈上時已傳來香濃雞蛋香,雞肉嫩滑多汁,蛋液香甜可口,配上白飯,令人一口接一口吃個不停(*¯︶¯*)! @日式餃子🥟 $𝟑𝟔 餃子同樣不錯,煎至外焦內軟,好吃耶~ @日式厥餅✨ $𝟒𝟎 厥餅可選原味或抹茶味,軟糯又煙靭😚,甜度剛剛好,加點煉奶更美味。 @蜂蜜乳酪刨冰🍧 $𝟖𝟖 期待已久的蜂蜜乳酪刨冰❄️,登埸啦!! 刨冰冰感細緻,蜂蜜香甜不膩,加上乳酪的味酸,更加清新❤️! 內𥚃還藏在丸子和脆脆,口感好豐富的~• 🍧 𝐇𝐀𝐍𝐎 かき氷 🗝️ #澳門 新馬路龍安圍8號地下A座

@親子丼🍚 $𝟕𝟖

@日式餃子🥟 $𝟑𝟔

餃子同樣不錯,煎至外焦內軟,好吃耶~

@日式厥餅✨ $𝟒𝟎

@蜂蜜乳酪刨冰🍧 $𝟖𝟖

• 🍧 𝐇𝐀𝐍𝐎 かき氷
🗝️ #澳門 新馬路龍安圍8號地下A座
2023-08-19
舖頭係日系簡約 style 嘅cafe🍡內外都幾啱打卡!不過佢位於巷仔嘅角落,冇地膽我諗我(aka路痴)真要花啲時間搵🤸🏻‍♀️佢哋嘅冰品分咗「かき氷」#日式刨冰 同 #雪花冰~ plink 小隊今次各試咗一款!✌🏽先係佢哋今年春日限定嘅 #特濃豆乳 刨冰 🍼「特濃」是冇呃人的,口感唔會得薄薄一浸冰,食到最尾仲有濃厚嘅豆乳味,完全唔會有空虛感!再加上附送咗煉奶(?),整體唔會過淡/過甜。不過期間限定嘅佢已經消失咗喺 IG 上嘅 menu,希望大家之後試到啦!🥹🥹 另外雪花冰我哋嗌咗 #泰式奶茶 口味~唔知關唔關冰品類型唔同事🤔,食落去泰奶嘅味道冇特濃豆乳刨冰咁突出。不過佢勝在層次幾豐富,除咗雪花冰本人,仲有珍珠同脆脆~都surprise嘅!😌總結:有機會想試埋其他味同埋主食~推推!!!

先係佢哋今年春日限定嘅 #特濃豆乳 刨冰 🍼
春日限定 - 特濃豆乳刨冰

另外雪花冰我哋嗌咗 #泰式奶茶 口味~
泰式奶茶雪花冰

總結:有機會想試埋其他味同埋主食~推推!!!
2023-06-10
春日限定 - 特濃豆乳刨冰
泰式奶茶雪花冰
HANO是一家充滿日式風格的刨冰專門店。由於我期待了很久,所以很早就到店等開門,還成為了當天第一個客人!店內裝潢非常精緻,充滿著日式風格,讓人感到非常舒適和放鬆。這家店的氛圍非常適合拍照打卡!焦糖焙茶冰的焦糖味道非常濃郁,而茶味也非常濃厚。Oreo牛乳冰的口感綿密,而且奶香味也很濃郁。刨冰口感細膩,讓人可以感受到每一個層次的味道和質感。而且不會太甜膩。如果到澳門旅遊,也可以安排在行程中!HANO Kakigōri @hano.macau📍A,地下A座, 8 龍安圍澳門🕰️12:00–20:00 🏷️人均 HKD70#hkfoodie #hkeat #hkig #hkfood #美食博主 #探店 #澳門美食 #HANO #日式刨冰

焦糖焙茶冰的焦糖味道非常濃郁,而茶味也非常濃厚。
Oreo牛乳冰的口感綿密,而且奶香味也很濃郁。

如果到澳門旅遊,也可以安排在行程中!

HANO Kakigōri @hano.macau
📍A,地下A座, 8 龍安圍澳門
🕰️12:00–20:00
🏷️人均 HKD70

2023-06-28 221 瀏覽
「HANO Kakigori」 是一間「かき氷專門店」,即是刨冰專門店。店舖整體設計走日系木調,餐牌除咗刨冰之外,都有其他小食( 煎餃子,炸雞,丼飯🍱)店舖位於小巷入面,人流唔算多可能因為我哋七點幾先去到😆P.s需要留意番佢哋比較早收!!!Lastorder係7:30pm !!!室內空間都算比較充足,唔會話枱同枱之間太貼,不過都需要注意返自己音量🫢入到去之後揀咗限定口味 - 荔枝玫瑰+ oreo $8一上枱已經覺得超靚😳無論係佢整體色調同擺盤 😚😚個擺設超可愛唔建議大家水果冰+oreo 因為真係唔夾😬個冰底本身係冇乜味,主要靠佢個汁後尾因為真係冇味所以又再問佢攞多杯😂佢中間有寒天 啫喱 少量荔枝肉 都幾多層次不過個冰唔夠綿 顆粒狀🧊有見其他post如果係泰式奶茶 抹茶嗰啲應該係牛奶冰底 ,應該會好食啲地址:澳門白馬行龍安圍8-A地下A座(水坑尾秋葉原斜路轉右)營業時間:14:00-20:00 (L.0 19:30)*逢星期二休息

店舖位於小巷入面,人流唔算多
可能因為我哋七點幾先去到😆
P.s需要留意番佢哋比較早收!!!
Lastorder係7:30pm !!!

荔枝玫瑰

入到去之後揀咗限定口味 - 荔枝玫瑰+ oreo $8

唔建議大家水果冰+oreo 因為真係唔夾😬
個冰底本身係冇乜味,主要靠佢個汁
後尾因為真係冇味所以又再問佢攞多杯😂

佢中間有寒天 啫喱 少量荔枝肉 都幾多層次
不過個冰唔夠綿 顆粒狀🧊

地址:澳門白馬行龍安圍8-A地下A座(水
坑尾秋葉原斜路轉右)

星期二休息
2023-06-25
2023-05-24 295 瀏覽
早排去澳門覓下食,搵到呢間文青風嘅甜品店,門口簡潔得嚟又有棵花俾大家影下相☺️ 午後時間開始等,雖然等咗半個鐘,但同友人影下相時間好快過。日式朔餅(抹茶味)自從上回壽喜燒食過日式朔餅,就對佢幾有好感。 呢度嘅除咗有QQ口感外,仲附上煉奶同黑糖醬😋有加成。 用淨咗嘅醬用嚟點刨冰都好正😋焙茶味刨冰 (限定口味)呢度除咗刨冰,其實仲有雪花冰但細兜d,不過天氣咁熱最後都係叫咗大大兜刨冰好啦🤣 焙茶味係限定口味,食落個冰底已經有淡淡嘅茶香,另外再倒上佢個焙茶醬,甜度適中幾好。店員仲好好服務,話如果唔夠仲有得加醬添。

日式朔餅(抹茶味)

焙茶味刨冰 (限定口味)

2023-05-20
下午茶
三年幾冇嚟過澳門 一定要嚟嘅就係呢間「HANO——かき氷專門店」‼️主打多款口味嘅日式刨冰、蕨餅、甜點同一系列咖啡茶飲😍新推出嘅仲有唔少熱食~裝修非常日系 環境恬靜舒適 有種慢活嘅感覺12點幾到竟然唔使排隊 店員都超級友善🥰味道絕對有驚喜 不愧係我期待已久嘅店🥹🔸宇治抹茶Kakigōri MOP88 (8.5/10)賣相實在非常吸睛 上面奶蓋、櫻花餅同白玉配襯🤩叫咗抹茶味道完全冇失望 味道濃郁 微苦回甘🍵食落嘅刨冰好細滑 入邊仲有焦糖醬Lotus餅乾同小丸子 口感豐富🍧旁邊可以淋上煉奶醬 簡直係睇得又食得👍🏻🔸香草焦糖布丁 MOP36 (8/10)布丁非常動L 口感嫩滑🍮味道唔會太甜 蛋味香濃 配上熱茶一流🔸抹茶蕨餅 MOP44 (8.5/10)有原味同抹茶味兩種 抹茶口味味道濃郁🍵但又唔覺得太苦 口感軟糯煙靭 淋上黑糖同煉奶醬之後味道更加豐富😋🔸白桃烏龍茶 MOP42 (8/10)茶味很清香 連阿媽都話好飲😂連續添咗三次熱水 解膩一流🔸Cappuccino MOP38 (4/10)咖啡反而有少少失望 咖啡味很淡😩上面灑上太多朱古力粉 反而掩蓋左咖啡嘅味道💡整體嚟講 日式刨冰同甜品都非常
裝修非常日系 環境恬靜舒適 有種慢活嘅感覺
12點幾到竟然唔使排隊 店員都超級友善🥰
味道絕對有驚喜 不愧係我期待已久嘅店🥹

🔸宇治抹茶Kakigōri MOP88 (8.5/10)
賣相實在非常吸睛 上面奶蓋、櫻花餅同白玉配襯🤩
叫咗抹茶味道完全冇失望 味道濃郁 微苦回甘🍵
旁邊可以淋上煉奶醬 簡直係睇得又食得👍🏻

🔸香草焦糖布丁 MOP36 (8/10)
布丁非常動L 口感嫩滑🍮
味道唔會太甜 蛋味香濃 配上熱茶一流

🔸抹茶蕨餅 MOP44 (8.5/10)
有原味同抹茶味兩種 抹茶口味味道濃郁🍵
但又唔覺得太苦 口感軟糯煙靭
淋上黑糖同煉奶醬之後味道更加豐富😋

🔸白桃烏龍茶 MOP42 (8/10)
茶味很清香 連阿媽都話好飲😂
連續添咗三次熱水 解膩一流

🔸Cappuccino MOP38 (4/10)
咖啡反而有少少失望 咖啡味很淡😩
上面灑上太多朱古力粉 反而掩蓋左咖啡嘅味道

💡整體嚟講 日式刨冰同甜品都非常高質
裝修門面又好靚 性價比很高☺️
最主要係唔使排隊 非常推介呀!

✄------------------------------✄
整體味道😋: 8/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 9/10
環境服務🥂: 9/10
推薦指數👍🏻: 9/10

🍴: HANO
📍: 澳門新馬路龍安圍8號地下A座
🔍: 12:00-20:00 (Wed-Mon) *TUE OFF*

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie澳門
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie日式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodie甜品
Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰綿綿雪花冰| 煙韌不黏牙蕨餅-. 位於澳門的「HANO——かき氷専門店」於 2022年 11月開業,店主秉承匠人精神,將「氷」最完美的瞬間呈現客人,店主十分友善體貼🥰 主動推介食品同時亦會了解客人對食物的意見👍🏻 店舖主打日式刨冰、雪花冰及蕨餅,除此之外還提供飲品,稍後時間更會提供輕食。店舖裝飾主要為日本自然風格,給人舒適休閒慢活感覺。店舖售賣的蕨餅分別有原味及抹茶味,亦設有蕨餅禮盒選購,味道可以單點或者雙拼,一次過滿足貪吃的客人😋「原味蕨餅」$36採用日本進口黃豆粉,豆味醇香,蕨餅以植物蕨粉撲工製成,口感煙煙韌韌且柔滑不黏牙,並帶有清涼感,特別之處是配有黑糖糖漿外,另配有煉奶,適合好甜的朋友!「蜂蜜乳酪 - 日式刨冰」$78店主稱會不時轉換味道,踏入春季,日式刨冰轉換了蜂蜜乳酪及焦糖焙茶,小編喜歡甜甜味道,所以品嚐了蜂蜜乳酪味道,份量足夠 2 人開心Share,乳酪的微酸配上甜甜蜂蜜,愈吃愈開胃,面層灑上楓糖脆脆令口感不單一,如果在炎炎夏日吃這個刨冰,絕對能一解悶熱🥰「泰式奶茶 - 雪花冰」$65雪花冰口感十分軟綿,泰式奶茶味道突出,雪花冰亦無
Let's Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰
綿綿雪花冰| 煙韌不黏牙蕨餅

原味蕨餅
「原味蕨餅」$36
「蜂蜜乳酪 - 日式刨冰」$78
泰式奶茶 - 雪花冰
「泰式奶茶 - 雪花冰」$65
雪花冰口感十分軟綿,泰式奶茶味道突出,雪花冰亦無因為溶化而味道變淡,頂層配上一塊焦糖餅乾、巧克力百力滋及黑糖珍珠,驚喜地雪花冰內配有粒粒焦糖餅乾提升口感。

喜歡刨冰或者蕨餅的朋友,小編推介這間位於旺中帶靜的刨冰店,可以放下急促的腳步慢活一下👍🏻

🏡環境舒適:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
😋好味指數:😋😋😋😋
🏼服務態度:❤❤❤❤
📸打卡able:📸📸📸📸

📍HANO——かき氷専門店
@hano.macau

地址:澳門白馬行龍安圍 8-A地下 A座
時間:14:00-20:00(週二為定休日)

2023-03-27
原味蕨餅
泰式奶茶 - 雪花冰
  • 泰式奶茶雪花冰
  • 蜂蜜乳酪日式刨冰
2023-03-09 286 瀏覽
女朋友上網睇到推介 於是有咗第一次黎澳門食冰🧊經驗等候入坐:因為間鋪都開始有少少出名,去到果陣時同店員講底有幾多人,就會俾張籌。等候期間,可以係出面打下卡,或者出一出去大街快行一陣。店舖環境:地方雖然細,但係唔會因為做生意,而安排其他一齊搭枱,盡量俾返私人空間,呢一方面做得幾好。甜品:款式雖然唔算唔算好多,但贏在用心製造。而且刨冰款式會不斷轉變,同埋有唔同嘅新口味。果日就試咗朔餅同焦糖焙茶刨冰。🍘朔餅好有𡁻口同彈口,會另上一杯細嘅黑糖同煉奶調味,名副其實係一個‘甜品’。🍨刨冰方面,唔係我食過最綿嘅刨冰,同埋分量有少少欠奉,但係整體味道唔差,就算食到底都唔會變咗味。服務:由入去到走期間,都有服務有態度,唔會因為想做多幾個生意而趕客走。整體評價:一間中上小小甜品舖。行到攰可以入去坐下休息下。
女朋友上網睇到推介 於是有咗第一次黎澳門食冰🧊經驗

整體評價:一間中上小小甜品舖。行到攰可以入去坐下休息下。

焦糖焙茶刨冰
焦糖焙茶刨冰