2022-12-14 101 瀏覽
今次去咗尖沙咀食韓國菜,餐廳係尖沙咀有兩間店舖,今次去咗帝國中心果間,講起韓國菜緊係離吾開韓燒,但今次主要係黎想試下醬油蟹,所以就無食燒肉。職員首先會奉上六小碟前菜,有沙律、泡菜、大豆芽菜、滷水鵪鶉蛋、酸蘿蔔同翠肉瓜,趁主菜未到,先食前菜開開胃。醬油蟹配紫菜飯我地叫咗兩隻醬油蟹,醬油蟹用大量醬油浸醃,有獨特嘅鹹鮮味,口感黏黏滑滑,味道甜甜地、吾會好鹹。醬油蟹爆曬膏,十分吸引,可以選擇一口吃下去,啖啖蟹膏蟹肉,或是伴紫菜飯一齊食,兩者都一樣咁美味。蜂蜜梨汁生牛肉成日食燒肉,今次就叫咗比較少食嘅生牛肉,先將醬汁、生雞蛋同生牛肉拌均,使生牛肉口感更嫩滑,醬汁清甜帶少少麻油香,生牛肉份量都比想像中多。牛胸肉大醬湯牛胸肉大醬湯有牛胸肉、豆腐、洋蔥等,湯頭濃郁麵豉湯味,少少辣辣地。

醬油蟹配紫菜飯

蜂蜜梨汁生牛肉