2020-01-29 443 瀏覽
A姐一聽到「寒冷天氣警告現正生效」,我就知道佢會話今晚去打邊爐,無他嘅滾下滾下,有幾暖粒粒㗎!今晚決定去九龍城火鍋頭,聽講佢個招牌豆腐木棉魚燉湯好正㗎!火鍋頭招牌豆腐木棉魚燉湯湯底永遠都係打邊爐嘅靈魂所在,招牌豆腐木棉魚湯底一啲都無令人失望。個湯底煲到乳白色,仲有陣陣好香嘅魚香味。寶物沉歸底,除咗粟米同雜菇之外,裏面原來仲有原條木棉魚,真材實料,一啲都唔馬虎。打邊爐前,飲返碗湯先,鮮味十足,配埋木棉魚食,無得彈!墨魚油炸鬼啲料未嚟到嘅時候,最啱食啲小食。墨魚油炸鬼新鮮炸起,一啲都唔油膩,墨魚膠鮮味彈牙,點埋泰式辣醬,好惹味!甜蜜麻辣雞翼雞翼表面有一層口口嘅蜜糖,甜得來又有一陣麻辣味,出奇咁夾,味道豐富,正!手切頂級安格斯牛小排安格斯牛小撬厚薄適中,雪花分佈平均,口感柔軟,牛味濃郁。海鮮拼盤哇呢個海鮮拼盤賣相非常吸引,有游水鮮甜花竹蝦、沙插活帶子、北海道野生元貝、游水瀨尿蝦同游水青龍蝦。全部海鮮都非常新鮮,花竹蝦嚟到嘅時候非常生猛,仲識郁㗎,所以肉質鮮甜美味。另外,瀨尿蝦都充滿驚喜,肉質結實。鮮蝦丸 + 梅菜王豬肉丸餐廳有10多款自家製火鍋料,我哋揀咗鮮蝦丸同梅菜王豬肉丸。鮮蝦丸非常彈牙

手切頂級安格斯牛小排
安格斯牛小撬厚薄適中,雪花分佈平均,口感柔軟,牛味濃郁。

鮮蝦丸 + 梅菜王豬肉丸
餐廳有10多款自家製火鍋料,我哋揀咗鮮蝦丸同梅菜王豬肉丸。鮮蝦丸非常彈牙,一咬就食到好大舊蝦肉,真材實料,好香蝦味。我梅菜王豬肉丸就好似食緊梅菜蒸豬肉咁,豬肉質地結實彈牙。

招牌鮮炸金響鈴
響鈴吸晒豆腐木棉魚湯底,超級鮮味啊!

西洋菜
打邊爐就梗係要食菜啦,呢個天氣最啱食西洋菜,鮮嫩爽口。

自家製竹蔗茅根
自家製竹蔗茅根十分足料,有淡淡的竹蔗味,清甜解渴。
2020-01-21