2014-12-15 315 瀏覽
好朋友熱烈推介呢度既芥茉心太軟, 雖然本來真係唔係好想黎, 山長水又遠咁入粉嶺, 仲要聽到芥茉心太軟呢個咁怪既配搭. 但由於朋友熱情到車埋我入黎, 盛情難郤, 就黎試一試啦!睇佢呢度店仔細細, 眼見只有5-6個BAR枱位, 咦? 冇人排隊既, 裡面都冇其他顧客既.... 奇怪, 去慣既甜品店都一定大排長龍, 真係靜得咁緊要, 定係太新未為人知呢? 不過一場黎到, 點都要試一試架喇! 我地3個人一人揀一款SHARE 食, 試下不同口味. 我首先揀左檸檬撻, 因為唔係好多甜品店有, 而且一見到檸檬撻响個MENU 度, 諗起檸檬的酸味, 我就已經開始流晒口水, 少少一件, 撻皮鬆化, 檸檬醬細滑, 味道甜酸適中, 非常非常清新可口. 肉桂蘋果批, 肉桂味濃, 批皮鬆化, 入口冇硬掘掘的感覺, 批皮入口就軟化, 加埋雲尼拿雪糕, 甜味剛剛好.芥茉心太軟是必試之選, 蛋糕不是一般的質地, 我唔知點形容, 應該係類似豆沙包既質地? 但朱古力味? 唔知道, 但質地有少少煙靱既感覺, 最期待一刻來了, 是否流心呢? yeah ! 成功流心, 仲要係好滑的朱古力醬, 不像坊間的一pat pat, 哈!

我地3個人一人揀一款SHARE 食, 試下不同口味.

檸檬撻
肉桂蘋果批
芥茉心太軟是必試之選, 蛋糕不是一般的質地, 我唔知點形容, 應該係類似豆沙包既質地? 但朱古力味? 唔知道, 但質地有少少煙靱既感覺, 最期待一刻來了, 是否流心呢? yeah ! 成功流心, 仲要係好滑的朱古力醬, 不像坊間的一pat pat, 哈! 很動人的一刻. 膽粗粗試了一口, 正! 一直以為甜中帶辣會是很怪的事情, 但要更正的, 是甜中帶芥茉味, 並不辣, 有少算芥茉的香味, 也不至於攻鼻, 非常有趣的體驗.
2014-11-28
$70 (宵夜)