2010-05-16 10 瀏覽
今晚差唔多8點半到去到冇人等位, 佢地有兩邊廳, 我地被安排坐右手邊既廳坐, 呢邊計埋我地只係得3枱人喺到食野, 有枱就火煱, 有枱就食粥麵, 只有我地係叫套餐, 因為喺門口見到呢款套餐都幾抵食$198 有9樣野包埋湯同甜品添松茸菇燉豬展湯 - 真係好足料既, 好大舊松茸菇, 又有好多豬展喺到, 但又係味精湯, 第一啖入口已覺好咸, 仲要越飲越咸添懷舊生炒骨 - 生炒骨唔錯, 菠蘿酸酸甜甜好開胃美極鮮班塊 - 真係美極魚塊啦, 點解咁講呢? 用成枝美極鮮醬油炒既一碟魚塊, 真係咸到不得了醬爆牛仔骨 - 賣相唔錯家, 仲比埋刀同叉我地切添, 好可以啲牛仔骨好un又多根, 最慘又係好咸百花蒸釀豆腐 - 豆腐面係墨魚膠黎, 唸住清清地豆腐一定冇咸味啦, 點知墨魚膠又係偏咸 翅湯浸時菜 - 翅湯?? 唔好比佢個名呃左, 只係上湯浸時菜啫, 個湯低都係咸薑蔥撈麵 - 麵同湯係分開上既, 啲麵幾彈牙, 唔錯懷舊脆麻花 - 幾鬆化有糖漿同芝麻喺面, 唔會太甜幾好食, 好可以呢個2人餐份量都好多, 食到呢個甜品時已飽到9成啦, 一碟有4件, 我地只食2件咋薑茶蕃薯糖水 - 呢個幾好味, 薑味好重, 蕃

懷舊生炒骨 - 生炒骨唔錯, 菠蘿酸酸甜甜好開胃

薑蔥撈麵 - 麵同湯係分開上既, 啲麵幾彈牙, 唔錯

薑茶蕃薯糖水 - 呢個幾好味, 薑味好重, 蕃薯已煲到溶晒落啲糖水到啦, 第一啖入口已感覺到好重薑味亦食到啲蕃薯蓉, 食完個胃都暖晒

總結呢個套餐真係好抵食, 呢個份量3個人都ok, 只可惜每樣餸都偏咸呢!!!
2010-05-16