2024-04-24 48 瀏覽
上年北上咗幾次搵食,發覺食海鮮都係要食番香港嘅😋因為價錢平嘅係唔好食又冇乜肉😖要好食嘅就冇香港性價比咁高了🤩上個月就約好朋友要去流浮山愛民回味吓,果然絕冇失望🤭朋友一早指定要“細細隻”嘅蝦,老闆娘話叫做九蝦,清蒸上啲肉又甜又唔駛挑腸,仲有蝦膏添,正我至愛龍蝦,老闆娘建議試吓煎米粉底,又得喎!本身個米粉煎到脆脆的,再沾咗啲龍蝦膏,好入味呀🤤 龍蝦就唔駛講啦,又多肉又彈牙,連腳都食晒鋪頭嘅招牌係蝦多士,我地叫咗四件一人一件,好脆又香口,點埋沙律醬一啲都唔膩💯再嚟朋友柯打嘅辣酒花螺,一開始覺得啲酒太勁,但食開就停唔到,差啲想叫碗白飯撈汁嚟食。本來仲想叫份外賣番屋企當零食不過真係太飽了下次再嚟食過算😆😆再來係薑蔥蠔,啲蠔好大隻啖啖肉食得好過癮呀🥰仲點咗一碟炆魚,今次要條細嘅所以唔算好肉地,不過啲魚整得好香口😋最後一樣海鮮係蟶子,估唔到細細隻蟶士又好甜喎,有驚喜😍其實我地得4個人但食咗好多嘢,仲有碟蝦膏通菜好大碟頭,又有開胃魚湯,又有馬豆糕同水果計埋都係每人五百幾,真係超抵呀!最重要係老闆娘笑容滿面又好相與,成日幫我地換碟,服務簡直💯!
上個月就約好朋友要去流浮山愛民回味吓,果然絕冇失望🤭

再來係薑蔥蠔,啲蠔好大隻啖啖肉食得好過癮呀🥰

最後一樣海鮮係蟶子,估唔到細細隻蟶士又好甜喎,有驚喜😍

清蒸九蝦
蟹籽蝦多士