2024-04-24 9 瀏覽
上年北上咗幾次搵食,發覺食海鮮都係要食番香港嘅😋因為價錢平嘅係唔好食又冇乜肉😖要好食嘅就冇香港性價比咁高了🤩上個月就約好朋友要去流浮山愛民回味吓,果然絕冇失望🤭朋友一早指定要“細細隻”嘅蝦,老闆娘話叫做九蝦,清蒸上啲肉又甜又唔駛挑腸,仲有蝦膏添,正我至愛龍蝦,老闆娘建議試吓煎米粉底,又得喎!本身個米粉煎到脆脆的,再沾咗啲龍蝦膏,好入味呀🤤 龍蝦就唔駛講啦,又多肉又彈牙,連腳都食晒鋪頭嘅招牌係蝦多士,我地叫咗四件一人一件,好脆又香口,點埋沙律醬一啲都唔膩💯再嚟朋友柯打嘅辣酒花螺,一開始覺得啲酒太勁,但食開就停唔到,差啲想叫碗白飯撈汁嚟食。本來仲想叫份外賣番屋企當零食不過真係太飽了下次再嚟食過算😆😆再來係薑蔥蠔,啲蠔好大隻啖啖肉食得好過癮呀🥰仲點咗一碟炆魚,今次要條細嘅所以唔算好肉地,不過啲魚整得好香口😋最後一樣海鮮係蟶子,估唔到細細隻蟶士又好甜喎,有驚喜😍其實我地得4個人但食咗好多嘢,仲有碟蝦膏通菜好大碟頭,又有開胃魚湯,又有馬豆糕同水果計埋都係每人五百幾,真係超抵呀!最重要係老闆娘笑容滿面又好相與,成日幫我地換碟,服務簡直💯!
上個月就約好朋友要去流浮山愛民回味吓,果然絕冇失望🤭

再來係薑蔥蠔,啲蠔好大隻啖啖肉食得好過癮呀🥰

最後一樣海鮮係蟶子,估唔到細細隻蟶士又好甜喎,有驚喜😍

清蒸九蝦
辣酒煮花螺
薑蔥蠔
  • 龍蝦煎米粉
2023-12-06 116 瀏覽
帶左1行23人去幫襯愛民,經whatsapp問餐單價錢時已感覺老闆娘好親切。當日嘅美食大份、好食、新鮮!個個職員都好nice打晒招呼又同你吹水。23人都讚口不絕!價錢抵到爆!大概200幾蚊一位!有魚蝦蟹蟶子桶蠔魚係石斑兩食🤩極力推介
當日嘅美食大份、好食、新鮮!
個個職員都好nice打晒招呼又同你吹水。
23人都讚口不絕!

價錢抵到爆!大概200幾蚊一位!
有魚蝦蟹蟶子桶蠔
魚係石斑兩食🤩
極力推介

2023-12-05
2023-04-26 412 瀏覽
訂咗七點鐘抬, 早咗到六點三入座, 可能時間嘗早冇乜人。我哋一行六人坐左張10人枱, 非常鬆動,食得舒適👍 出去魚缸揀完海鮮後,剛坐底無耐就端上一盤熱騰騰嘅海鮮白菜湯,這個湯是送贈送的,但係出奇地鮮甜😍😍我哋點咗5樣海鮮。。。 上湯芝士焗龍蝦, 蒜蓉蒸蟶子,清蒸蒜蓉扇貝, 鹽焗花螺, 砵酒焗蠔, 油鹽水菜心,咕嚕肉共七味餸。 上菜速度很快, 現蒸嘅全部都熱度十足😉飯後有一段小插曲, 展現了店員服務好又細心👍 事緣係吃到尾聲嘅時候媽咪被龍蝦嘅骨哽親😥 媽咪去咗廁所扣喉,但不成功, 舊骨唔上唔落之際,店員立刻攞出一盤切好嘅橙, 建議媽咪試下把橙吞下去, 結果舊骨真係吞咗落去,無再痴住喉嚨, 抵讚👍👍👍總括嚟講, 食得出海鮮新鮮, 冇被換過。 食物cp值高,實而不華,唔會劏客咁劏,下次會再幫襯👌
訂咗七點鐘抬, 早咗到六點三入座, 可能時間嘗早冇乜人。

上湯芝士焗龍蝦伊麵
蒜蓉蒸蟶子
清蒸蒜蓉扇貝
上湯芝士焗龍蝦伊麵
蒜蓉蒸蟶子
清蒸蒜蓉扇貝
2023-04-10 266 瀏覽
Easter 假期無出外旅遊, 於是朋友提議去流浮山食 lunch 海鮮,於是一行4人揀左呢間愛民試下🙂呢間野都行得幾入, 初初都有d 猶豫入唔入去,因為無人 !但我地都決定比機會試下! 老闆同伙記都好熱情,帶我地返門口揀海鮮,提議我地可以食咩,聽到我地唔食既野就介紹第二啲! 見我地order 左4個就叫我地唔好再叫,怕我哋食唔晒,唔會一味 hard sell, 讚👍🏼!豉油王蝦碌,幾野味!蒸扇貝幾大隻,味道都唔錯!炸蠔,都好食! 豉椒炒蟶子王加煎米粉底,好好味!鹽焗奄仔蟹,好野味!炒左個椒絲腐乳通菜,味道淡左啲唔知係咪食完奄仔蟹,所以味覺失準整體服務野食收費都係食得開心,仲有佢地免收加一,大家都支持下呢d小店!P.S.餐廳可以收payme 同 轉數快,唔洗怕帶唔夠錢😎
呢間野都行得幾入, 初初都有d 猶豫入唔入去,因為無人

豉油王蝦碌,幾野味!
蒸扇貝幾大隻,味道都唔錯!
炸蠔,都好食!
豉椒炒蟶子王加煎米粉底,好好味!
鹽焗奄仔蟹,好野味!

P.S.餐廳可以收payme 同 轉數快,唔洗怕帶唔夠錢😎
2023-04-09
$402.5 (午餐)
  • 奄仔蟹
3⃣️字形容,平,靚正,今日拜完山一行20幾人浩浩蕩蕩架車入流浮山食海鮮,我早1⃣️個月前已訂定愛民海鮮酒家,今次一定要贊同在Openrice 推介比大家,味道唔咸重食倒海鮮的鮮味,鮑魚超級大,另外西澳龍蝦開邊焗伊麵,超正,推介
3⃣️字形容,平,靚正
2023-03-25
2023-02-09 281 瀏覽
難得放假一家人揸車去流浮山行下,入得流浮山必去食海鮮🦞,去到即刻選生猛海鮮,久違既海鮮餐,叫左八餸一湯,白飯任裝😆個個食到流晒口水,捧住個肚出黎😂龍蝦伊面、啖啖鮮甜蝦肉😋,龍躉兩味炸魚骨好脆好香,送啤酒🍻一流,清炒龍躉好滑既魚肉,非常爽脆,冰鎮鮑魚(必試)👍🏻鮑魚濃濃既酒味,大大隻好爽好正,豉椒炒蟶子,椒鹽魷魚,炸得好香 ,唔錯既選擇,一定有下次龍蝦伊面椒鹽魷魚豉椒炒蟶子龍躉兩味冰鎮鮑魚炸蠔
,豉椒炒蟶子,椒鹽魷魚,炸得好香 ,唔錯既選擇,一定有下次
龍蝦伊面

海鮮
椒鹽魷魚
豉椒炒蟶子
冰鎮鮑魚
炸蠔
海鮮
2022-12-31 244 瀏覽
除夕夜想食餐好嘅,就去咗流浮山食海鮮。見呢家海鮮好生猛,喺門口嘅職員都幾友善又幾好招呼就入去了。喺門口揀咗幾樣,我最愛椒鹽龍蝦,肉質鮮甜,食到唔停得口椒鹽粒送飯一流,龍蝦身做咗刺身,都幾彈牙;炆魚球整得好脆口又乾身超正,不過最後一碟上已經好飽要打包;朋友就鍾意鹽焗奄仔蟹因為有好多蟹膏,同埋辣酒煮花螺。附送嘅魚+龍蝦湯有驚喜,有得食湯料,暖胃好飲。我地仲叫咗扇貝同薑蔥蠔好大隻總結每樣海鮮同埋招呼都非常滿意,為2022年劃上完美的句號。回味之選一定再去
除夕夜想食餐好嘅,就去咗流浮山食海鮮。
見呢家海鮮好生猛,喺門口嘅職員都幾友善又幾好招呼就入去了。

喺門口揀咗幾樣,我最愛椒鹽龍蝦,肉質鮮甜,食到唔停得口
椒鹽粒送飯一流
,龍蝦身做咗刺身,都幾彈牙;炆魚球整得好脆口又乾身超正
,不過最後一碟上已經好飽要打包;

朋友就鍾意鹽焗奄仔蟹因為有好多蟹膏

我地仲叫咗扇貝同薑蔥蠔好大隻

2022-12-31
  • 鹽焗奄仔蟹
  • 椒鹽龍蝦
2022-12-08 169 瀏覽
由於要同朋友Farewell ,我哋就預訂咗流浮山食海鮮,唯一要預訂嘅食物就係醉鮑魚啦!醉鮑魚一定屬於必食之選,今次鮑魚有手掌咁大隻,再配上辣椒豉油,味道上的層次立即提升。另外我哋仲叫咗蒜蓉粉絲蒸扇貝,椒鹽賴尿蝦,炸蠔,龍蝦伊麵等。龍蝦伊麵配上芝士,一啖面一啖龍蝦,簡直令人回味無窮。由於喺流浮山,海鮮真係十分新鮮,故此每一樣的海鮮都十分之好味。另一樣不是海鮮的食物就是咕嚕肉,咕嚕肉也是絕頂的好食,他的炸粉十分之薄,而他用的是肉片,所以炸出來十分之脆口。另外餐廳都好好,有免費嘅橙同甜品附送。

另外餐廳都好好,有免費嘅橙同甜品附送。
冰鎮鮑魚
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 冰鎮鮑魚
  • 咕嚕肉
2022-10-01 243 瀏覽
屋企人有朋友住流浮山,可以預先幫手揀海鮮,所以每幾個月就會去流浮山食海鮮。而每次都會去愛民,因為平靚正,服務好,但環境比較逼,漁村酒家feel。今次一行六人,同學聚會。 本灣奄仔蟹:主角登場!今次就係為佢而嚟。鹽焗,多膏,蟹肉鮮嫩,正!我哋每個都食到停唔到口。象拔蚌刺身:口感鮮嫩、爽脆,唔錯!象拔蚌泡飯:將象拔蚌個膽煮泡飯,好鮮甜,一定要落胡椒粉先好食。鹽焗花螺:新鮮,咸香入味。炆魚:外脆內香,炆得恰到好處。椒鹽瀨尿蝦:好大隻,好多肉,好香口,好鮮甜,色香味俱全,正呀!蒜蓉粉絲蒸扇貝:味道正常,口感都算嫩滑,冇乜特別驚喜。上次母親節嚟食,人多廚師水準keep唔到,今次平日嚟keep到水準,碟碟都好精彩,下次識揀時間了。

本灣奄仔蟹
象拔蚌刺身:口感鮮嫩、爽脆,唔錯!
象拔蚌刺身
象拔蚌泡飯
鹽焗花螺:新鮮,咸香入味。
鹽焗花螺
炆魚:外脆內香,炆得恰到好處。
炆魚
椒鹽瀨尿蝦
蒜蓉粉絲蒸扇貝:味道正常,口感都算嫩滑,冇乜特別驚喜。
2022-09-29
本灣奄仔蟹
象拔蚌泡飯
椒鹽瀨尿蝦
同屋企人好耐冇食海鮮,咁啱有朋友推介愛民,所以就黎試下啦🙈首先,佢呢間海鮮酒家係可以係度叫埋新鮮海鮮然後呢度加工埋,係一站式嘅,唔洗走黎走去咁麻煩😌而且係店面買海鮮個陣係有店員幫你諗點整,同埋按人頭預返海鮮數量,唔會搞到點得過多導致食唔晒豉油王大蝦🦐全部都大大隻,蝦頭有膏,唔會太鹹,但都好香豉油味,蝦肉彈牙😋我連d洋蔥都食埋🫢好香奉送嘅海鮮魚湯🐟🥣入面有西洋菜,豆腐,魚同埋一d蝦蟹殼類嘅,清清地蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝好大隻,蒜蓉同粉絲嘅份量都唔少✨酥炸鮮蠔🦪佢嘅渣粉唔會好厚,而且蠔肉食落新鮮😋脆脆地好味龍躉兩味🐟第一碟係魚塊,啖啖肉,唔會太鹹!第二碟係炸嘅魚骨,都幾入味!鹽焗奄仔蟹🦀️今次呢兩隻比較細,但都有膏,同埋鹽焗可以保持原味😋豉椒蟶子每條都好大條,而且整得好入味,鮮甜😋椒絲腐乳通菜🥬份量多,而且唔會太鹹🧂送嘅馬豆糕🫘唔會太甜,而且係呢度店員自己整嘅,好似話係有晚市堂食先會整🙈送嘅水果🍊
同屋企人好耐冇食海鮮,咁啱有朋友推介愛民,所以就黎試下啦🙈

豉油王大蝦
豉油王大蝦🦐

魚湯

奉送嘅海鮮魚湯🐟🥣
入面有西洋菜,豆腐,魚同埋一d蝦蟹殼類嘅,清清地

蒜蓉粉絲蒸扇貝

扇貝好大隻,蒜蓉同粉絲嘅份量都唔少✨

酥炸鮮蠔

酥炸鮮蠔🦪
佢嘅渣粉唔會好厚,而且蠔肉食落新鮮😋脆脆地好味

龍躉兩味🐟
第一碟係魚塊,啖啖肉,唔會太鹹!
第二碟係炸嘅魚骨,都幾入味!

鹽焗奄仔蟹

鹽焗奄仔蟹🦀️
今次呢兩隻比較細,但都有膏,同埋鹽焗可以保持原味😋

豉椒蟶子

每條都好大條,而且整得好入味,鮮甜😋

椒絲腐乳通菜

椒絲腐乳通菜🥬
份量多,而且唔會太鹹🧂

送嘅馬豆糕🫘

送嘅水果🍊
豉油王大蝦
酥炸鮮蠔
2021-07-29 570 瀏覽
入到流浮山,d餐廳多到眼花撩亂,今次就揀左愛民😉魚湯 (我估係😆)😋😋每枱都送一窩,清清地的白色例水配2條白菜😁🔻黃金炸蠔😋😋😋😋😋本身想食薑葱蠔但呀遮遮堅稱炸好味d,我仲懷疑係d蠔唔新鮮🧐嚟到食咗一舊好有驚喜,好鮮甜Juicy,個炸又薄又脆😍 連我唔鍾意食炸野都覺得好味😊🔻蒜蓉粉絲蒸扇貝😋😋😋😋都係咁啦冇乜特別😂 冇沙、新鮮👍🏻🔻鹽焗蟹😋😋😋平時我好難食蟹因為要剝殼,但呢隻蟹d殻比較軟容易handle,而且d膏都好甜😚🔻豉油王花竹蝦😋😋😋😋😋好大隻🤩 好爽甜,外殼沾滿豉油王,甜甜地鹹鹹地,我食左4隻😝🔻椒鹽瀨尿蝦😋😋😋😋😋雖然剝殼有d艱辛,但好新鮮👍🏻重點係下面啲椒鹽,我逐粒逐粒夾黎食😆 送飯一流🍚🔻菠蘿咕嚕肉😋果然食海鮮既地方唔應該食其他野🥲🔻椒絲腐乳通菜😋😋除咗好咸好咸仲係好咸😅但送飯又幾正,食完瘋狂飲水🥲
入到流浮山,d餐廳多到眼花撩亂,今次就揀左愛民😉

魚湯 (我估係😆)
😋😋
每枱都送一窩,清清地的白色例水配2條白菜😁

魚湯

🔻黃金炸蠔
😋😋😋😋😋
本身想食薑葱蠔但呀遮遮堅稱炸好味d,我仲懷疑係d蠔唔新鮮🧐

黃金炸蠔

🔻蒜蓉粉絲蒸扇貝
😋😋😋😋
都係咁啦冇乜特別😂 冇沙、新鮮👍🏻

🔻鹽焗蟹
😋😋😋

鹽焗蟹

🔻豉油王花竹蝦

豉油王花竹蝦

🔻椒鹽瀨尿蝦
😋😋😋😋😋
雖然剝殼有d艱辛,但好新鮮👍🏻
重點係下面啲椒鹽,我逐粒逐粒夾黎食😆 送飯一流🍚

🔻菠蘿咕嚕肉
😋
果然食海鮮既地方唔應該食其他野🥲

菠蘿咕嚕肉

🔻椒絲腐乳通菜
😋😋
除咗好咸好咸仲係好咸😅
但送飯又幾正,食完瘋狂飲水🥲

椒絲腐乳通菜街
2021-07-20
黃金炸蠔
豉油王花竹蝦
  • 椒鹽賴尿蝦
  • 豉油王竹蝦
2021-07-25 364 瀏覽
今次同屋企人黎流浮山食海鮮,見到呢間係有賣埋海鮮嘅就入左黎。呢個海鮮湯係餐廳會送嘅,都幾鮮甜。呢個係豉油王炒大蝦,蝦肉都夠多,味道正常發揮。呢個係蒜蓉粉絲蒸扇貝,都夠多蒜同埋粉絲。呢個係豉椒炒聖子,唔會太辣,而且好入味。餐廳有童年回憶,好耐冇飲過樽裝嘅汽水,覺得好味過罐裝。呢個蟹係鹽焗,蟹肉同埋膏都好多,食到好飽。呢個就係龍躉兩味,其中一碟,覺得偏鹹左。叫左碟椒絲腐乳生菜,味道幾好,而且份量都多。
海鮮湯
呢個海鮮湯係餐廳會送嘅,都幾鮮甜。

呢個係豉油王炒大蝦,蝦肉都夠多,味道正常發揮。
蒜蓉粉絲蒸扇貝
呢個係蒜蓉粉絲蒸扇貝,都夠多蒜同埋粉絲。

呢個係豉椒炒聖子,唔會太辣,而且好入味。

餐廳有童年回憶,好耐冇飲過樽裝嘅汽水,覺得好味過罐裝。

呢個蟹係鹽焗,蟹肉同埋膏都好多,食到好飽。
呢個就係龍躉兩味,其中一碟,覺得偏鹹左。
叫左碟椒絲腐乳生菜,味道幾好,而且份量都多。
2021-02-04 789 瀏覽
週末總想遠離市區,所以今次選擇咗入流浮山,食我最鍾意嘅海鮮,仲可以去附近行吓同埋手信。泊完車,停車飛上有幾間酒樓係食完有泊車費回贈,所以我就根據泊車飛上嘅酒樓名稱,隨意選擇左一間未試過嘅。店面唔算好大,裝修亦比較舊,不過店員好熱情。喺外面揀完海鮮,佢就已經上咗一個海鮮湯,材料有豆腐、菜、魚、龍蝦、大蜆,非常鮮味,而且喺屋企整唔到,因為你唔會買咁多種材料為咗整一碗湯。呢排澳洲龍蝦真係好平,雖然喺呢度食已經比外面街市買貴,但價格依然非常吸引,今次叫咗芝士焗,極鮮味,肉嘅質感真係唔係波士頓龍蝦可以媲美。另一個我好鍾意叫嘅餸係砵酒局焗蠔,呢度做得非常之好,雖然今次我哋揀嘅本地號係比較細隻,但亦都不失美味。建議下次嚟呢度可以揀比較大隻嘅桶蠔。另外我哋叫咗蒜蓉粉絲蒸北寄貝。唔知係唔係北寄貝本身質感問題,蒸完出嚟始終有點銀,比唔上食刺身嘅口感,亦都唔似蟶子既嫰滑。睇嚟北寄貝都唔係一個適合蒜蓉蒸嘅品種。

芝士南澳龍蝦

砵酒焗蠔

蒜蓉粉絲蒸北寄貝
2021-01-17
芝士南澳龍蝦
砵酒焗蠔
2019-01-06 1423 瀏覽
最近到流浮山食海鮮,朋友帶我第一次去愛民。位置喺正大街比較裡面,如果唔係朋友帶路都唔識有間咁嘅hidden treasure。當日試咗幾道菜,豉椒蟶子非常惹味,蒸金鼓同蒜蓉粉絲蒸元貝都蒸得火候剛好,一D都冇蒸得老,炸生蠔鬆脆香口,成餐飯整體味道都非常好。同流浮山其他去過嘅酒家比較,愛民環境靜同舒服,服務招呼更好,仲有個疑似太子女嘅美女招呼同介紹菜式,十分適合我哋幾個人食飯傾計。按上次體驗,愛民十分值得推介,農曆年前已經計劃再同幾個朋友去食生日飯。

2018-12-23
2018-06-18 1261 瀏覽
今日父親節,屋企人原本打算去流浮山買海鮮再返屋企煮,但發覺已經唔夠時間,所以簡好海鮮再叫佢煮埋。我地一行十三人,買了6樣海鮮。避風塘瀨尿蝦-瀨尿蝦外殼炸得香脆,外殼沾滿了避風塘,蝦肉鮮甜多汁,非常惹味。龍蝦芝士伊麵-龍蝦鮮甜爽口,配上香濃的芝士,每條伊麵索晒芝士汁,真係好邪惡呀。蒜蓉粉絲蒸扇貝-粉絲唔入味,只係鋪左上扇貝面,但扇貝上有蒜蓉,蔥,辣椒可以吊一吊味,但又可以吃到扇貝的鮮甜味。豉椒炒聖子-最緊要聖子冇沙,聖子新鮮,好大條,爽口彈牙,炒得惹味,汁唔會太鹹。清蒸鮑魚-隻隻都好大隻,大隻過包裝紙巾,肉質厚實,充滿嘴嚼彈牙口感。辣酒煮東風螺-不算太辣,有少許酒味散發出來,好新鮮,肉質爽嫩,非常美味。但餐廳門口沒有大枱,要坐入面房,但接近廚房,油煙攻晒入黎,而且仲要壞冷氣,愈坐愈熱,又多煙。
我地一行十三人,買了6樣海鮮。

2018-06-17
父親節