2023-01-31 1998 瀏覽
有啲人真係好興突然1,2日前即興約食飯,冇主題,冇指定菜式,隨心冇限制,其實都幾好。其中一個話想大魚大肉,掉咗幾間餐廳出嚟畀大家揀,結果我揀咗呢間食德國嘢,懷念吓疫情前嘅德國之旅。3個人嗌咗一個沙律🥗,一個炸物拼盤🍤,一個脆皮豬手配酸椰菜炸薯仔🍖,一個德式香腸拼盤,一個芝士麵糰配青蘆筍,甜品嗌咗火焰雪山配杏仁芭菲鮮果🍰🍓🫐🍒,一個字:癲!最後當然係食唔晒要打包拎走😅😅沙律就正常嘢,個炸物拼盤我去到餐廳嘅時候已經上咗枱超過10分鐘,但食落都唔會好淋好油。豬手好脆,唔韌,不過配菜嘅酸椰菜就一般般,啲炸薯亦好淋。個德式香腸拼盤有幾款腸,雖然都係德國腸(應該係,除非唔係)但食落同德國當地食嘅硬係差少少,個人覺得以前Beerliner嘅香腸拼盤好食啲。至於個芝士麵糰就漏得嚟唔好味,可能係我唔鍾意啦!同行朋友嗌咗2杯cocktail,我嗌咗杯橙汁,我從來未飲過咁難飲嘅橙汁,又淡又澀,好似用爛橙榨嘅咁……🫗🤢🤢全晚最驚喜係個火焰雪山,勁好味,童年回憶返晒嚟,印象中好似小學之後都冇再食過,個甜度啱啱好,啲生果都好新鮮,好好味,小朋友見到一定好開心。用饍中途斜對面枱有人生日,餐廳送上生日蛋糕之餘除咗會播
用饍中途斜對面枱有人生日,餐廳送上生日蛋糕之餘除咗會播歌,仲為壽星女戴后冠奉上權仗,仲播埋港姐首主題曲《Un banc, un arbre, une rue》,然後叫個壽星女繞場一周(佢繞咗2、3張枱就返埋位),全場客人即時歡呼!🥳🥳🥳 我唔知呢一part到底係餐廳預備嘅,定係客人自備嘅環節,但睇啲員工咁熟手做嘢,似係餐廳本來就有嘅服務,成件事都好歡樂,不過個壽星女嘅表情就有啲尷尬囉,但我哋真係睇得好開心!🤣🤣🤣
炸海鮮拼盤
脆皮豬手配酸椰菜炸薯仔