2019-07-27 526 瀏覽
今日約左幾個朋友食飯,其中朋友介紹呢度的食物有水準,所以就訂左呢度食飯。入到去環境光猛,簡潔,寛敞,我們被安排坐在卡位的最後位置,比較清靜,侍應放下小食,小食入面,除左有花生外,我見個小食有啲一片片的東西,食落應該係南瓜片,食落都幾得意,又脆,又甜甜的。一路食就一路睇下餐牌的小菜,餐牌入面好多小菜賣相都相當吸引,唔知食落又會點呢?我地太多小菜想點了,好在個侍應好nice咁推介左幾款小菜給我們,跟著加多幾碟就搞掂!第一味上枱係侍應推介的金磚豆腐,全碟金黃色,炸得好靚,賣相真係相常吸引,所以忍唔住立即拎起筷子夾黎食,面頭炸得好靚,好薄,入面豆腐好滑好滑,沾埋喼汁真係冇得頂!唔怪得係推介小菜啦!真係好正!第二味係杞子花膠濃湯浸時蔬,我們選了用白菜仔,入面濃湯令到白菜仔好甜,花膠都唔少,面頭除左有花膠,我們食到一塊塊爽口的東西,幾好食的,一問之下,原來係名貴的羊肚菌,羊肚菌對身體好好的,口感又好,令到成個菜生色不少!第二味侍應推介的係新會陳皮香酥骨,香酥骨炸得好好,唔油膩,細細件一口一件,面頭好香好鬆脆,沾上十五年陳皮製造的陳皮醬,真係不得之了,個陳皮醬好香,陳皮味好出,同個香酥骨簡直係絕配,

前菜(花生+南瓜片)

金磚豆腐

杞子花膠濃湯浸時蔬

第二味侍應推介的係新會陳皮香酥骨,香酥骨炸得好好,唔油膩,細細件一口一件,面頭好香好鬆脆,沾上十五年陳皮製造的陳皮醬,真係不得之了,個陳皮醬好香,陳皮味好出,同個香酥骨簡直係絕配,真係想成碟自己食晒!大家都食到豎起手指公話好正!旁邊仲有幾條菠蘿,等你清一清口腔,等你食到真正陳皮味道!

新會陳皮香酥骨

第三個侍應推介係醒胃話梅雞,我們只叫了半隻,但出黎的份量根本唔似半隻,隻雞好大隻,上枱時啲汁還在跳動,見到都已經垂涎三尺啦!
喜愛食雞既我就梗係唔放過佢啦,一食落,有種淡淡的甜甜酸酸的話梅味,唔會太濃,又可以食到雞的味道,雞整得好嫰滑,令人不自覺咁食完一件再一件,真係回味無窮!

醒胃話梅雞(半隻)

再黎係雪山花之戀,係一道由蛋白,蟹肉,墨魚做成的,廚師炒完蛋白,用心用加上蕃茄同合桃砌成一朵花,賣相名貴,蛋白加上蟹肉炒得好滑,入面有一片片的墨魚片,墨魚片唔靱,核桃炸得好脆,帶有甜味,食完濃味食返呢個清淡小菜就最好不過!

雪山花之戀

最後一個係海鮮兩面黃,麵同海鮮係分開上,唔會令到麵淋晒,麵炸得剛剛好,唔會好似出面的食店炸得過火,但又食到麵的脆口,海鮮入面係由蝦,魚肉,帶子,冬菇,菜心,黃椒,紅椒做成,我還食到魚肉唔係普通魚肉,我食到佢仲有厚厚的魚皮,如冇估錯,應該佢係採用了龍躉肉,所以會食到厚厚魚皮同結實魚肉,真係估佢唔到呀!

海鮮兩面黃

我們四個都食到津津有味,本來想食埋佢地既甜品燉原個雪梨,但點知侍應該冇晒燉梨,所以唯有下次再試過啦!

在香港已經好耐冇食過咁有質素的粵菜了,這裡的侍應又有耐心和招呼,下次一定要帶爸爸媽媽再黎呢度食過先得!
2019-07-24
前菜(花生+南瓜片)
金磚豆腐
杞子花膠濃湯浸時蔬
新會陳皮香酥骨
醒胃話梅雞(半隻)
雪山花之戀
海鮮兩面黃