2020-02-11 5079 瀏覽
市道低迷晚飯只有四枱人侍應殷勤服務問你要咩汽水,幫你插埋飲管食手工的中菜。蒸魚只落少少豉油,太好!最欣賞放置壽包的羅馬旋轉閃燈架。燈飾用USB插頭,架有power band侍應話是度身訂造
2020-02-10
生日
燉雪梨
  • 川貝冰糖陳皮燉原個雪梨
  • 胡麻鮮淮山
2020-01-28 5215 瀏覽
今晚同屋企人食晚飯,揀左呢間幾出名既中菜館,唔係黎食飯都未必會行到咁入🤪見大廚上過咁多電視雜誌,又咁多明星效應,所以都有啲期待😌😌前一晚訂左枱六點,準時到達😆時間尚早,只坐滿四五枱。被安排坐比較入既卡位,擔心易被孤立,好彩無咩呢啲情況😂😂😂🥢拖地蜜汁黑豚肉緊係要試招牌野😆見到厚切叉燒就興奮,瘦肉同肥膏比例係9:1,我鍾意呢個比例🤣🤣但肉質好稔好軟熟,而且可能因為用黑豚肉,所以豬味比較濃,不過食落差在一分油香味,衰啲講句似只係食緊甜甜地而又好稔好稔既豬肉🙈🙈有少少失望😌🥢素耳露荀馬蹄炒藕片正常野,個名已經show晒有啲乜😏食中菜,點都要叫碟菜黎平衡下🤣🤣🥢竹炭脆豆腐黎到係勁熱!豆腐完全做到外脆內軟😍!!炸得非常非常鬆脆可口😋😋!!外層竹炭無咩味,加分位在於上面舖滿椒鹽既粒粒,立即令熱辣辣既豆腐更為惹味,又熱又鹹香又少少辣🤤🤤🤤即使凍左依然脆口👍🏻我地都覺得好特別好好食丫!!!😌🥢招牌話梅雞(半隻)呢碟話梅雞,等到頸都長😒吹左兩三次!最後等左40分鐘先到。黎到係仲滾緊,絕對燙口🤨媽媽以佢經驗,表示雞應該係冰鮮既,肉質我覺得都ok喎🧐唔會霉,仲幾滑tim😂😂只係靠個汁,雞一啲都唔入味,話梅味

🥢拖地蜜汁黑豚肉

🥢素耳露荀馬蹄炒藕片

🥢竹炭脆豆腐

🥢招牌話梅雞(半隻)
呢碟話梅雞,等到頸都長😒吹左兩三次!最後等左40分鐘先到。黎到係仲滾緊,絕對燙口🤨媽媽以佢經驗,表示雞應該係冰鮮既,肉質我覺得都ok喎🧐唔會霉,仲幾滑tim😂😂只係靠個汁,雞一啲都唔入味,話梅味完全唔夠,如果話梅用黎醃雞應該會仲正仲入味😌😌咁會更加貼題!

🥢三十年新會陳皮紅豆沙
呢碗紅豆沙話用三十年新會陳皮🤔講到咁勁抽,梗係要試試喇!估唔到個碗都印埋個名🤣🤣洗唔洗咁誇呀!?食落有陣陣陳皮味既,但微微陳皮香姐,又唔覺得用左咁昂貴既陳皮喎,定係我地唔識野?🙈呢到既紅豆沙煲到爛晒,半粒紅豆都睇唔到,唔係我喜歡既口味🙈🙈呢碗野我地都唔識欣賞!

大約6:30就已經坐爆晒,要食既訂定枱穩陣😌服務ok既,唯獨有個講野唔正既女侍應,問非所答,完全解決唔到我既疑問🤔🤔食物方面,有待改善啦🤔我又唔覺得同外界講得咁出色,究竟唔係我地口味定被吹捧得太厲害呢!?🤧

2020-01-05
  • 竹炭脆豆腐
2019-12-22 2819 瀏覽
之前有一日去尖沙咀行街,想食少少中菜,行吓行吓見到呢間餐廳,有好多明星合照,價錢又OK,所以就入去試試,要上一層樓,沿樓梯看到很多餐廳的報導,還有明星捧場的照片。點左一個日本秘製黑蒜醬鮮露荀紅皮炒飯,造型像一個金字塔,份量都很多,很香的黑蒜味,蘆筍很有口感,味道很新鮮少見的炒飯。之後叫了一個金磚豆腐,外脆內滑,炸得非常好,豆腐面放了一些很脆的蒜,味道很夾,很香很好吃,豆腐很滑,我吃不停口。最令我們期待的是這碗遠年陳皮紅豆沙,用30年新會陳皮製成,每一匙羹都吃到陳皮絲,紅豆沙配陳皮香,非常濃香,甜度適中,價錢又合理!抵!

從未試過這一類中高價類的中菜但試過你會覺得物有所值,即使價格比一般中菜館貴首先你會發覺她們的開胃小菜已經跟平時的開胃菜有分別<避風塘芙蓉茄子>從未想過避風塘+芙蓉+茄子原來可以出現在同一款菜式裡面更想像不到原來味道是可以這麽夾避風塘帶來的咸辣香脆加上芙容可以平衡菜式的油膩感<安格斯牛柳粒>安格斯牛柳就是這道菜的靈魂,加上芥末沙律汁。推介!<拖地蜜汁黑豚肉>以傳統廣東叉燒的煮法去燒黑豚肉,燒出來的那種香,甜,脆,加上黑豚肉本身的肉質鮮甜所有叉燒王都要比下去<清爽釀蟹蓋><醒胃話梅雞>一款比較少品嚐過的菜式酸酸甜甜,伴飯一流,份量多而且食得多亦不會覺得膩
從未試過這一類中高價類的中菜
但試過你會覺得物有所值,即使價格比一般中菜館貴
首先你會發覺她們的開胃小菜已經跟平時的開胃菜有分別

<避風塘芙蓉茄子>
從未想過避風塘+芙蓉+茄子原來可以出現在同一款菜式裡面
更想像不到原來味道是可以這麽夾
避風塘帶來的咸辣香脆加上芙容可以平衡菜式的油膩感
避風塘芙蓉茄子
<安格斯牛柳粒>
安格斯牛柳就是這道菜的靈魂,加上芥末沙律汁。推介!
安格斯牛柳粒

<拖地蜜汁黑豚肉>
以傳統廣東叉燒的煮法去燒黑豚肉,
燒出來的那種香,甜,脆,加上黑豚肉本身的肉質鮮甜
所有叉燒王都要比下去

<清爽釀蟹蓋>
清爽釀蟹蓋

<醒胃話梅雞>
一款比較少品嚐過的菜式
酸酸甜甜,伴飯一流,份量多而且食得多亦不會覺得膩

醒胃話梅雞(半隻)
2019-10-24
避風塘芙蓉茄子
安格斯牛柳粒
清爽釀蟹蓋
醒胃話梅雞(半隻)
2019-12-05 1486 瀏覽
星期三和家人去了位於尖沙咀的雲來軒食中菜,第一次去不知道味道如何呢?茶位,小食需另外收費的。拖地蜜汁黑豚肉:必推介!黑豚肉肥瘦適中,口感又爽又林,每舊黑豚肉厚度十足大大增加口感。加上蜜汁味道很甜,整體味道十分配合,相信男女老少也愛吃!窩粑士多啤梨骨:窩粑口感很爽口,加入了士多啤梨醬令整體味道偏甜。燒鵝 (例):燒鵝皮香脆,肉質嫩滑,不時滲出油份,如二人食用,例牌已足夠啊!海鮮兩面黃:當中包有帶子,斑球,蝦球,菇。麵很香脆,食落有卜卜脆口感,不會因為炸而令整覺得油膩。蝦球口感同樣爽口,帶子和斑球味道帶少少鮮味。

茶位,小食需另外收費的。

2019-11-27 852 瀏覽
呢間張貼著大量名人曾光顧既相片一睇就知好味道連陳百祥(呀叻)肥媽(瑪俐亞)任達華(華哥)馬浚偉(馬仔)甚至係戰狼吳京都黎食就知呢到嘅食物來頭唔少海鮮兩面黃就好似我地平時食嘅肉絲炒面,不過肉絲就變左做海鮮,肉絲炒面即係用預先炸過嘅麵餅,食嘅時候再加芡汁一齊食,但呢度嘅兩面黃會將面同芡汁分開上,食嘅時候可以隨個人喜好食脆卜卜面餅,或者淋上芡汁食。兩面黃炸得幾通透,每一條面都炸到脆卜卜芡汁入面都有好多料,包括有魚肉、帶子、蝦同埋冬菇,蝦爽口彈牙,帶子鮮甜極品長壽伊面味道唔錯,不過我就覺得濕左少少柚子蝦球大大隻蝦中間嘅柚子醬係我嘅最愛蝦仁炒蛋都好夠滑,而且蝦係相當大隻嘅
呢間張貼著大量名人曾光顧既相片一睇就知好味道

連陳百祥(呀叻)
肥媽(瑪俐亞)
任達華(華哥)
馬浚偉(馬仔)
甚至係戰狼吳京都黎食
就知呢到嘅食物來頭唔少

極品長壽伊面味道唔錯,不過我就覺得濕左少少
柚子蝦球大大隻蝦
中間嘅柚子醬係我嘅最愛
蝦仁炒蛋都好夠滑,而且蝦係相當大隻嘅
2019-11-01
2019-11-24 507 瀏覽
同朋友happy hour 完途經見到呢間裝修好清新既雲南菜餐廳,就去試一試! 價錢不算平,但每碟菜都十分精緻有心機! 口水雞❤️超入味,雞肉嫩滑,骨少之餘更啖啖肉 😋花膠濃湯時菜❤️花膠份量很多,完全不吝嗇!吸哂湯底精華超鮮味!安格斯牛粒黑松露石鍋飯❤️一口牛size剛好一啖飯到,高質牛無根牛味突出,黑松露香味溢出👍芒果西米露❤️好足料,仲有針筒可自己唧上花奶,西米精盈通透,芒果份量多多多😍秒制辣椒油/醬❤️可問部長拎,香料出色,辣度適中又惹味,必試!

價錢不算平,但每碟菜都十分精緻有心機!

口水雞❤️
超入味,雞肉嫩滑,骨少之餘更啖啖肉 😋

花膠濃湯時菜❤️
花膠份量很多,完全不吝嗇!吸哂湯底精華超鮮味!

安格斯牛粒黑松露石鍋飯❤️

芒果西米露❤️

秒制辣椒油/醬❤️
可問部長拎,香料出色,辣度適中又惹味,必試!
2019-11-14
2019-11-22 514 瀏覽
上星期同男朋友喺尖沙咀行完街,晚間時分好想食中菜但係又唔知道邊間小菜好,想去OpenRice望下見到呢間口碑唔錯所以就試吓金磚豆腐 呢個係店員推薦佢哋嘅招牌菜,我亦留意到每一台客人都有點呢碟,四個字表達到,外脆內嫩,而且亦都揸得啱啱好唔會有過多油黐住豆腐,廚師控制火候抵讚奇香粉絲蟹煲 呢個就係因為我想食海鮮宴自己想叫嘅,結果冇嗌錯,非常適合送飯,醬汁酸酸甜甜配上新鮮嘅蟹肉味,我同老公結果食咗三碗飯鹽焗雞 老公係食肉獸嘅關係佢就叫咗呢碟鹽焗雞,味道非常濃郁,除咗有啱啱好嘅鹹味之外仲有少少香草嘅甘香味,令到雞肉有種回甘嘅口感,非常抵讚!下次尖沙咀小菜呢間一定係首選!

2019-11-19 426 瀏覽
上海工作嘅好友回港,當然要聚一聚,佢睇完電視台三位嬌小玲瓏嘅靚女主持介紹,好有興趣到寶哥哥主理這間以陳皮入饌嘅食肆,為食嘅我舉腳贊成啦。晚飯當晚,好友到達才發覺原來自己之前嚟過。由於相隔已有一段時間,已經唔太記得食過什麼,只記得叉燒好味,以為佢主要叫陳皮做嘅菜餚,原來佢最想食係30年陳皮做嘅紅豆沙。一行五人,叫咗一湯四餸一麵一甜品:1. 拖地蜜汁黑豚肉 — 即係厚切叉燒,切到咁厚都唔會韌,而且好入味,真係超正2. 例湯(粟米紅蘿蔔馬蹄煲豬展) — 餐牌顯示四人份,但分比我哋五位飲,每人都分到咁大碗,ok喎3. 靈芝野菌燒豆腐 — 我唔識什麼是靈芝或是靈芝菇,亦唔覺得特別好味,不過紅燒豆腐都幾滑4. 四川水煮牛 — 牛肉滑,辣度適中,墊底嘅粉皮索哂汁比較辣,但未必人人接受到這辣度5. 杞子花膠濃湯浸時蔬 — 估唔到花膠有好多,湯底都算鮮甜6. 海鮮兩面黃 — 個麵煎得兩面香脆,海鮮略少,按我個人口味不太喜歡7. 遠年陳皮紅豆沙 — 餐牌寫明用30年陳皮做,紅豆煮到起沙,有幼絲陳皮在內,少少甜加上淡淡陳皮香,好欣賞。食過這碗才知道我從前食嗰啲係紅豆糖水或紅豆湯,今次才是我一生人第一碗紅豆沙

2019-11-01
  • 拖地蜜汁黑豚肉
  • 遠年陳皮紅豆沙
2019-11-10 594 瀏覽
在公司一到午飯時間,同事們都比較喜歡到雲來軒食飯,這裏食物選擇比較多,價錢合理,還有個私房午宴都較為受歡迎,每天度身訂造菜單,很有心思。一到午飯時間就會比較多人。芝麻醬豆腐(前菜)涼浸浸凍冰冰豆腐非常嫩滑,加入芝麻醬,一啖食落去,非常開胃😋亞保靚湯今日靚湯是粉葛湯,份量很多,好濃好足料。春卷外皮炸得香脆,外脆內軟,餡料食落啖啖肉,有芋頭,蝦肉等,口感非常豐富😋😋😋沾上喼汁吃味道甚佳👍蝦餃外皮晶瑩通透,蝦肉爽滑無比,又夠彈牙😋蒜蓉炒油麥菜油麥菜炒得好有鑊氣,不會太油,簡簡單單加入蒜蓉已經好好味😋乾燒伊面炒得乾爽入味,香噴噴。糖水每食一啖都食到豐富的材料,食飽完嘆返碗糖水非常滿足👍

芝麻醬豆腐(前菜)

亞保靚湯
今日靚湯是粉葛湯,份量很多,好濃好足料。

春卷

蝦餃
外皮晶瑩通透,蝦肉爽滑無比,又夠彈牙😋

蒜蓉炒油麥菜
油麥菜炒得好有鑊氣,不會太油,簡簡單單加入蒜蓉已經好好味😋

乾燒伊面
炒得乾爽入味,香噴噴。

糖水
每食一啖都食到豐富的材料,食飽完嘆返碗糖水非常滿足👍
2019-11-10 530 瀏覽
電視都市閒情節目裏面,教烹飪環節既其中一位廚師保哥經常在節目中示範唔同既新派菜式,菜式精緻,賣相非常靚,一直都好想試下,網上見佢在尖沙咀棉登徑有間私房菜餐廳,就上網搜尋,原來要先訂位,今日老公放假,我就訂咗位,同佢試下名廚設計既菜式。餐廳門口有密麻麻的保哥同來過佢間私房菜品嚐既明星合照。餐廳偏中式設計,環境幽雅,侍應有禮地為我地安排座位同開茶。我地見餐廳有份私房午宴,一位💰98,免茶免芥免加一,有齊燉湯、前菜、小菜、點心、特色粉麵飯同糖水,兩位先係💰196,梗係叫啦🤭前菜係蔴醬茄子,第一次試,點點和風味,原來茄子配蔴醬都幾好食😋椰子燉烏雞,燉湯好鲜甜,仲有陳皮絲,最配合依家乾燥天氣,夠滋補😋點心有蝦餃,潮州粉果同春卷,蝦餃同潮州粉果皮薄,飽滿,春卷有芋泥,炸得香脆,唔油膩,三款都好棒👍🏻小菜五彩炒北寄貝,北寄貝鮮甜,木耳爽口,配菜火喉剛剛好,唔會過熟😋炒飯有松子仁,肉崧同芥蘭芯,炒飯乾身,唔油,入口有種清香感覺,問咗部長,原來係加咗柑桔蓉,所以清新香口,仲詢問我地對菜式的意見,態度親切👍🏻,老公食到唔停得口😂糖水係蕃薯糖水,加咗薑汁,呢餐午餐,由燉湯、小菜、點心、炒飯以至糖水,每款都好

餐廳門口有密麻麻的保哥同來過佢間私房菜品嚐既明星合照。

餐廳偏中式設計,環境幽雅,侍應有禮地為我地安排座位同開茶。

糖水係蕃薯糖水,加咗薑汁,呢餐午餐,由燉湯、小菜、點心、炒飯以至糖水,每款都好好食,我地都覺得超值👍🏻
2019-11-05
2019-11-09 396 瀏覽
再次來到棉登徑這裡 想再個中菜找到這家🤤進到去裡面環境挻舒服 燈光柔和不會太光挻好職員安排了卡位 可以靜靜地食個晚飯挻好的🤭·日本花菇雞腳燉螺頭 HKD$68 用茶壺裝著的湯 裡面的材料很多🤤 有很多螺頭湯的味道挻香甜 還有辣椒醬油配著食湯的材料·口水雞 HKD$108 挻大份的口水雞😋 雞件的味道辣辣的很惹味雞肉肉質不會太韌 用來伴飯很不錯的一個菜耶~·迷網陳村咕嚕黑豚肉 HKD$138 賣相不錯的小菜 還有紅肉火龍果伴著 挻大份吧黑豚肉肉質很腍身 醬汁味道酸酸甜甜很開胃的味道食物和環境素質不錯 價錢是中等價位 性價比不錯晚飯時間餐廳坐無虛席 看來很受大家歡迎吧🤭

再次來到棉登徑這裡 想再個中菜找到這家🤤
進到去裡面環境挻舒服 燈光柔和不會太光挻好
職員安排了卡位 可以靜靜地食個晚飯挻好的🤭

·日本花菇雞腳燉螺頭 HKD$68

用茶壺裝著的湯 裡面的材料很多🤤 有很多螺頭
湯的味道挻香甜 還有辣椒醬油配著食湯的材料

·口水雞 HKD$108

挻大份的口水雞😋 雞件的味道辣辣的很惹味
雞肉肉質不會太韌 用來伴飯很不錯的一個菜耶~

·迷網陳村咕嚕黑豚肉 HKD$138

賣相不錯的小菜 還有紅肉火龍果伴著 挻大份吧
黑豚肉肉質很腍身 醬汁味道酸酸甜甜很開胃的味道

食物和環境素質不錯 價錢是中等價位 性價比不錯
晚飯時間餐廳坐無虛席 看來很受大家歡迎吧🤭

2019-11-07
2019-11-08 336 瀏覽
每次放假都是相約媽咪去飲午茶,開始有些沉悶,知道雲來軒有幾款午市套餐,有飯有點心食就過來試一試👍餐廳位於二樓,沿途上餐廳途中都看見好多獎狀及雜誌介紹。我們最後選擇左午市優惠套餐,每位都是$88(免茶、免芥、免加一)套餐裏面有燉湯,點心,燒臘飯和油菜,非常抵食。招牌阿寶靚湯燉湯火候十足,味道香濃,連湯渣一齊飲好正😋拖地蜜汁黑豚肉叉燒咬落肉質鬆軟,肥瘦適中,後設啖啖肉,配合埋蜜汁撈飯,味道一流😋蝦餃皮薄透明,蝦肉新鮮爽口😋潮州粉果外皮煙韌透薄,而餡料非常多,內裏包着韭菜,花生,豬肉,彈牙又爽口😋我最愛的菜心,很翠綠,很嫩,很簡單碌一碌巳經健康好好食😋
餐廳位於二樓,沿途上餐廳途中都看見好多獎狀及雜誌介紹。
招牌阿寶靚湯
燉湯火候十足,味道香濃,連湯渣一齊飲好正😋
蝦餃
皮薄透明,蝦肉新鮮爽口😋
潮州粉果
我最愛的菜心,很翠綠,很嫩,很簡單碌一碌巳經健康好好食😋
2019-11-08 548 瀏覽
由於近來尖沙咀星期六日晚都有事情發生,加上港鐵又經常無故封站,為左避免有家歸不得,所以已經好耐都冇黎呢間度食飯啦,今次專登簡平日黎食,因為真係好掛住佢個海鮮兩面黃海鮮兩面黃依舊高質,脆脆嘅面餅係我嘅至愛入面配料份量唔算多不過款式都有班球、帶子、蝦仲有冬菇絲極品長壽伊麵配料有花膠絲、海參絲、鮑魚絲,加入伊面中令伊面口感十足,整體賣相好矜貴柚子蝦球啖啖蝦肉,中間嘅柚子醬甜甜的完全冇酸味,正👍🏽👍🏽話梅雞半隻已經好大碟,肉質鮮嫩得黎而且好重話梅味,鐘意食酸甜味嘅朋友必點

海鮮兩面黃依舊高質,脆脆嘅面餅係我嘅至愛

入面配料份量唔算多不過款式都有班球、帶子、蝦仲有冬菇絲
海鮮兩面黃

極品長壽伊面

柚子蝦球啖啖蝦肉,中間嘅柚子醬甜甜的完全冇酸味,正👍🏽👍🏽
柚子脆蝦球

柚子脆蝦球
醒胃話梅雞
農家雞蛋炒蝦仁
2019-11-06 347 瀏覽
好耐無同屋企人食飯啦,老一輩都中意食中菜多D,所以今次就book左呢間名廚餐廳食下。餐廳需要上一層的,上到去唔算話好大,有卡位亦有圓枱,亦有間開房間,我地唔係好多人所以安排坐於位,都幾舒服。座低後侍應就開茶俾我地,同埋送上小食一碟,小食好特別,除左有花生係入面,仲有木瓜片,幾特別。屋企人中意飲湯,所以叫左個湯俾佢飲。日本花菇雞腳燉螺頭,呢個湯係用茶壺裝的,好特別,飲果陣倒落個杯仔到飲,反而更加飲到湯的味道。湯好鮮甜,而且茶壺入面真係有雞腳,好足料。醒胃話梅雞半隻,係網上見到大家都話呢度既話梅雞好食,所以就叫黎試下。雞用左石鍋裝,可以保住雞既溫度。茨汁帶有少少酸味同埋三色椒既味道,所以好香。雞肉好嫩滑,有少少話梅味,酸酸地咁幾特別。水芙蓉蒸明蝦球,呢款菜式係呢度主理既廚師得獎菜,當然要試試佢。佢既蒸蛋係用左蛋白黎蒸,好滑溜,而且女士食唔怕食左蛋黃好肥。蝦球應該有事先整過,所以可以整到蝦肉捲起,好靚。而蝦肉彈牙鮮味,唔怪得枱枱都叫黎食啦。呢度D野食都幾大碟,價錢又唔會因為廚師出名而好貴,值得再黎。

屋企人中意飲湯,所以叫左個湯俾佢飲。