餐廳: 素之樂創意蔬食料理
資訊:

2015-04-25 2632 瀏覽
身邊多肉食者,搵人食素真係幾年唔逢一潤。上星期同動物脂肪結盟,其實呢個星期都係打算戒紅肉,素食,正好。一行13人,訂座,私房菜格局,兩張大枱,幾張四人枱,坐滿可能可以容納60-70人左右。可唔可以walk-in?唔知, 冇問。當晚仍有兩張4人吉枱。晚市套餐,全場都淨係得呢個餐。10-course + dessert杯茶好,解渴1)四式拼盤     "叉燒" - 青瓜 - "魚旦片" (佢真係數夠一人一片)- 南瓜蓉, 似旦黃      ok. 正常2) 御品鮮湯      菌類,清清地3) 彩虹壽司 (冇,當晚係蝦丸)      賣相好靚,細細粒一啖食晒,有d似芝士味的        餡4) 千層白肉卷       一片晶瑩冬瓜片包住textured soy protein (記憶中係pork flavor)       幾靚丫。5) 泰式鑲鬆      佢個英文形容易明過網名- Stir Fried Veggie Dices in Thai Style      有生菜包,可能要接近肉味,炒野調味好重手6)金絲翡翠      豆苗(响國內常吃的沒什麼葉哪種),個汁唔錯,好味7)黑松露

身邊多肉食者,搵人食素真係幾年唔逢一潤。

可唔可以walk-in?唔知, 冇問。
當晚仍有兩張4人吉枱。

晚市套餐,全場都淨係得呢個餐。

10-course + dessert

杯茶好,解渴

1)四式拼盤
      ok. 正常

2) 御品鮮湯
      菌類,清清地

3) 彩虹壽司 (冇,當晚係蝦丸)
      賣相好靚,細細粒一啖食晒,有d似芝士味的
      餡

4) 千層白肉卷
       幾靚丫。

5) 泰式鑲鬆
      有生菜包,可能要接近肉味,炒野調味好重手

6)金絲翡翠
      豆苗(响國內常吃的沒什麼葉哪種),個汁唔錯,好味

7)黑松露雜菌意式批
     可以,係我嗰件個面包餅底未熟透,不過算啦,面粉啫

8)東家小炒
     唔得,勁重口味,濃濃的調味。

9)日式燉飯
      可以, 冇咩特別,男士成餐無肉食都叫飯顶住。

10)千層蘋果酥
       我唔吃酥皮,不過都試下,不過不失,蘋果餡料可唔可以多番少少。

甜品 - 腐竹糖水,好食,腐竹能溶晒,靚腐竹。

HKD228+10% per head, 私房菜來說,抵。

註:我支持素食,不過我唔多中意仿肉製成的食品或原材料,即係flavored soy protein等等,詳情同食評無關,純個人選擇。

2015-04-24
  • 千層白玉卷