2017-05-30 162 瀏覽
兜記響灣仔算係一間價錢合理得嚟又幾好味既中菜廳,今日專登約埋幾個好朋友去試下都幾出名既燒乳豬講真香港做左咁多年港燦,乳豬真係細細個食到大,呢味例牌即燒乳豬作為兜記其中一個出名菜式,當然有番咁上下。雖則例牌上碟唔算好大碟,不過師傅精挑乳豬最滑嫩部份上碟,肉質細嫩、豬味濃郁、肥瘦均勻、豬皮香脆,實在是比你你你你你(我我我我我)由細細個食到大的烤乳豬更勝一籌,點得過!而呢個南乳粗齋煲雖則睇落好Dry,有白菜小唐菜西蘭花、腐竹雜箘粟米芯粉絲等等,不過南乳味道適中,菜蔬也不會煮得太腍有新鮮菜感覺,整體感覺還不錯,用來餸白飯食圍菜一流,算是唔錯的!說到呢個秘製話梅骨呢,堅真係比「話梅骨」呢3個字吸引,都有啲期待,不過講真,從味道而言呢,說酸也不夠酸,說咸也不會過咸,肉質軟腍肥瘦也適中有咬口的,不過就真的嚐不出有”話梅”味道,如果你不說這個是話梅骨,我絕對唔覺得呢碟小菜用話梅煮,真係有同經理反映架,希望下次再試的時候會有進步。呢個秘製話梅骨味道同肉質都fair enough的,70分啦~~最後係XO醬翡翠珊瑚蝦球,用西芹加XO醬抄,蝦球同珊瑚蚌同樣新鮮勁彈牙,咸度適中,基本上已經非常滿意,加上一小碟

最後係XO醬翡翠珊瑚蝦球,用西芹加XO醬抄,蝦球同珊瑚蚌同樣新鮮勁彈牙,咸度適中,基本上已經非常滿意,加上一小碟小弟唔係好識欣賞(但勁咸鮮)的蝦醬,我絕對相信,喜歡食蝦醬既朋友絕對會因為呢碟小蝦醬而加爆呢碟XO醬翡翠珊瑚蝦球既分!

呢間兜記其實真係唔貴,3個人食飯都係每人200蚊鬆D,兜記可以翻兜!