2017-08-02 2815 瀏覽
前陣子老公去了幾次家庭飯聚我也有事未能出席, 每次他貼心的打包來一些飯餸給我, 龍蝦飽魚乳豬什麼都有, 十足富貴版飯盒, 心意當然足夠, 但也燃起我很想吃新鮮龍蝦和乳豬的慾望. 平時想吃乳豬實在不易, 尤其是二人份量, 乳豬放涼了皮便韌, 還得趁熱吃才好, 皇天不負有心人, 給我找到位於灣仔的兜記, 以乳豬馳名, 亦不限原隻, 可點例牌, 岩晒二人世界. 位於商廈樓上店, 沒有華麗的門面, 反而有種老牌地道飯店的感覺.​​用上傳統公雞碗碟, 增加點點懷舊氣氛.​​燒味是這裡的招牌, 大大個開揚燒味檔, 看到那些掛起的燒雞, 叉燒, 燒鵝, 乳豬, 就忍不住嚥起口水來; 加上這塊紅底白漆塗上的餸菜牌, 真的很有兒時街坊酒樓的味道, 現在已很少見了.​​即是為乳豬而來, 這一碟是基本上想也不想就落了柯打. 乳豬例牌 ($150) - 招牌菜總有招牌菜的功架, 上枱時肉和碟也微温, 哄近會嗅到乳豬的焦香味, 排得方正. 表皮烤得香脆, 夾起時裂開的聲音清脆, 皮下脂肪不多, 沒絲亳油膩感.​​皮香肉薄, 入口充滿燒烤的肉香, 不過鹹也鬆化嫩滑, 皮脆而不硬不鞋口, 相當令人滿意.​​附上仍熱
​​用上傳統公雞碗碟, 增加點點懷舊氣氛.
​​即是為乳豬而來, 這一碟是基本上想也不想就落了柯打.

​​附上仍熱辣辣的綠茶餅皮, 有點心思, 入口亦不如普通餅皮般寡, 夾着乳豬伴食, 口感味道妙得不能言喻.
​​
​​XO醬翡翠珊瑚蝦球 ($168)
比較健康的選擇, 蝦球和珊瑚蚌的份量頗多, 伴以大量西芹, 可吃多點蔬菜. 上枱時明顯看出菜式的油亮感不多, 雖然有點影響賣相, 但相對代表用油較少, 又健康一點, 也切合追求少油的飲食. 蝦球很有份量, 爽彈有嚼勁, 十分新鮮. 珊瑚蚌也彈牙爽脆, 入口鮮甜, 但XO醬味則不見突出. 如附上一小碟蝦醬伴吃會更有層次感.
​​
​​士多啤梨骨($118)
對於酸甜類的乜乜骨特別鐘情, 今次這個士多啤梨骨比較特別, 橙紅色金沙骨表面造到有拔絲效果, 相當香甜. 一碟有7-8條, 份量十足, 在酸甜醬下是軟稔, 入味, 肉和脂肪比例勻稱的排骨, 很惹味和開胃, 但士多啤梨味卻見突出.

​​晚飯後送腐竹薏米糖水, 清一清味覺, 很舒適美味.
​​很家常的一餐, 食客也多以家庭為主, 平日的人流不算太多, 環境清幽舒適, 地方也寛敞, 自認是老派人, 無需經常吃西餐上扒房Hightea, 中式小菜, 家常便飯更適合我, 也吃得滿足.
2017-06-29
2017-06-25 756 瀏覽
今晚朋友聚在一起,老公前年記得呢度炸子雞好味,所以提議再來。我們點了乳豬例牌、生炒排骨、蟲草花蒸班頭腩、腐乳通菜、啫啫芥蘭。乳豬例牌只有六件,皮好脆,肥廋平均,而肉就醃得剛好,果然係呢度招牌菜,雖然只得六件,不過貴精不貴多。👍👍👍炸子雞雞皮炸得唔夠脆,而雞味一般,比上次差好遠😅😅生炒排骨味道只屬合格,雖然甜酸味都可以,可惜排骨唔係半肥瘦,表皮脆道一般。蟲草花蒸班頭腩,味道算一般,因為頭腩唔算太新鮮,所以影響味道。腐乳通菜就好差,因為腐乳唔夠,完全食唔到鑊氣。啫啫芥蘭就好熱,打開煲蓋,聞到好香馬拉盞味,而且芥蘭好脆,呢個同乳豬咁好味。😋😋😋我覺得乳豬、啫啫芥蘭最好味,其他就好一般。

乳豬

炸子雞雞皮炸得唔夠脆,而雞味一般,比上次差好遠😅😅
炸子雞

生炒排骨

蟲草花班頭腩

腐乳通菜就好差,因為腐乳唔夠,完全食唔到鑊氣。
腐乳通菜

啫啫芥蘭

我覺得乳豬、啫啫芥蘭最好味,其他就好一般。
啫啫芥蘭
  • 即燒乳豬
這個星期六(10/6), 專程到灣仔兜記吃他的馳名乳豬, 點了一個乳豬套餐 (即例乳豬, 油菜和炒飯).  當乳豬上菜時發覺乳豬皮不鬆锈化, 加上皮下全是肥膏, 並沒有一點兒肉. 整碟乳豬就像隔夜的, 感覺十分失望. 以後也不會嘗試兜記的乳豬了.
2017-06-10
2017-06-16 392 瀏覽
今年提早慶祝母親節,  與老姊商量後, 決定到這間以即燒乳豬出名的菜館吃晚飯. 兜記有著傳統酒樓的格局, 碗碟還印有鯉魚圖案, 十分精美。餐前小食仍然有蕎頭, 爽脆帶點酸味, 現在已甚少見.乳豬 (1/4隻)乳豬只是微暖, 不像是即點即燒. 乳豬皮香脆可口, 皮下脂肪已被清除, 吃起來少了油膩感, 不過乳豬份量偏少, 每人只有約兩片乳豬皮. 附上的綠茶餅皮, 是用來包著乳豬皮吃的, 雖然軟身但沒甚綠茶味道.燒鵝 (1/4隻)燒鵝肉質頗嫩滑, 有肉汁, 不過燒鵝皮不脆, 如果皮脆的話就超美味!龍躉兩食龍躉炒球,龍躉頗大件, 肉質厚且彈牙, 味道也鮮甜.蒸龍躉頭腩龍躉皮膠質濃重, 清清地蒸熟吃, 盡顯鮮味之餘, 更可補充骨膠原!南乳粗齋南乳味道濃郁, 配上味道較淡的蔬菜, 以及索汁的支竹, 冶味送飯之選.吃過晚飯後, 餐廳送上兩款甜品: 南瓜西米露和椰汁紅豆糕.椰汁紅豆糕椰汁味不俗, 紅豆軟腍但味道未見突出, 不過食味也算不俗, 不會太甜.南瓜西米露色澤偏淡色, 質感較稀身, 南瓜味道偏輕. 如果南瓜多下一點, 應該會更好吃!雖然與預期中有點出入, 但總的來說, 食物水準和招呼算不俗,老媽

兜記有著傳統酒樓的格局, 碗碟還印有鯉魚圖案, 十分精美。

餐前小食仍然有蕎頭, 爽脆帶點酸味, 現在已甚少見.

乳豬 (1/4隻)

燒鵝 (1/4隻)

龍躉兩食
龍躉炒球,龍躉頗大件, 肉質厚且彈牙, 味道也鮮甜.

蒸龍躉頭腩

南乳粗齋

吃過晚飯後, 餐廳送上兩款甜品: 南瓜西米露和椰汁紅豆糕.
椰汁紅豆糕

南瓜西米露

雖然與預期中有點出入, 但總的來說, 食物水準和招呼算不俗,老媽也食得滿意。
2017-05-12
母親節
  • 龍躉兩食
  • 乳豬皮
朋友轉了新工在灣仔區, 為了慶祝朋友轉新工, 來到她公司附近食餐晚飯~兜記即燒乳豬專門店。 店內設計傳統中式酒樓裝潢,座位寬敞。 ***【金牌即燒乳豬皇】 $150 例牌 乳豬外層燒燒到金黃色,外皮酥脆, 肉質多汁嫩而不乾身,配上包皮同食, 可減輕肥膩感, 忍不住吃多幾件,齒頰留香。***【煎焗大魚雲煲】 $128 這魚雲煲煎得金黃比一般魚頭煲來得乾身, 並沒茨汁,所以香口不肥膩, 外脆內滑潤,美味非常。*** 【砵仔焗魚腸蛋】 $98 這款菜工夫繁複,好少地方有得食, 當然見有必會點來食。 香噴噴、熱呼呼出來,蛋面焗成金黃,十分吸引, 入口好滑而魚腸沒腥苦澀味, 味道濃郁帶甜味,口感及味道不錯呢! 最後,免費送上香甜椰汁西米露的甜品。
朋友轉了新工在灣仔區,
為了慶祝朋友轉新工,
來到她公司附近食餐晚飯~兜記即燒乳豬專門店。
店內設計傳統中式酒樓裝潢,座位寬敞。

【金牌即燒乳豬皇】 $150 例牌
乳豬外層燒燒到金黃色,外皮酥脆,
肉質多汁嫩而不乾身,配上包皮同食,
可減輕肥膩感, 忍不住吃多幾件,齒頰留香。

【煎焗大魚雲煲】 $128
這魚雲煲煎得金黃比一般魚頭煲來得乾身,
並沒茨汁,所以香口不肥膩,
外脆內滑潤,美味非常。

【砵仔焗魚腸蛋】 $98
這款菜工夫繁複,好少地方有得食, 當然見有必會點來食。
香噴噴、熱呼呼出來,蛋面焗成金黃,十分吸引,
入口好滑而魚腸沒腥苦澀味, 味道濃郁帶甜味,
口感及味道不錯呢!

最後,免費送上香甜椰汁西米露的甜品
2017-06-06 116 瀏覽
今日端午節, 和太太往灣仔兜記即燒乳朱專門店食晚餐, 我們點了即燒乳朱(例牌), 土魷蒸肉餅、涼瓜煎蛋白和蒜蓉炒白菜仔。即燒乳朱上桌時賣相一流, 冇諗過例牌都咁大碟, 這裡特色是將即燒乳朱配上夾餅和燒烤醬一起食, 夾餅熱辣辣,吸收到燒乳朱件和燒烤醬, 食落十分惹味,乳朱將皮和肉分開, 而且是去了骨,乳朱皮卜卜脆, 肉十分鮮甜, 皮脆肉滑;土魷蒸肉餅份量十足, 土魷味鮮, 肉餅肉汁鮮甜,送飯一流;涼瓜煎蛋白,蛋白好香好滑, 煎得乾身,涼瓜消暑食落爽脆,;最後蒜蓉炒白菜仔, 白菜仔好爽口新鮮, 食落不油膩, 配上蒜蓉食十分美味。酒樓座位舒適,味道一流, 乳朱好食, 美味的中菜。

即燒乳朱(例牌)
涼瓜煎蛋白
2017-05-30
2017-06-02 143 瀏覽
餐廳空間幾大,座位枱與枱之間幾闊落。雖然係平日,不過眼見有三五知己,亦有老有嫰既,佢地不約而同有種老主顧既感覺,同店員好熟咁!金牌燒鵝皇(1/4隻) 呢度每日都唔同既優惠,今日係燒鵝$148特價至$98真係好彩,叫例牌都俾左鵝脾。燒鵝油香十足,鵝肉嫩滑多汁。酸梅醬味道唔會太搶,甜酸比例岩岩好,亦中和返油膩感!乳豬皇(例)叫得乳豬專門店,唔係唔試下嘛?其實$150得六片乳豬都幾貴,不過都合理既!乳豬處理得好有心,每片都切左皮同肉之間既脂肪,乳豬皮夠脆,好香口!乳豬都配左片包,加埋乳豬醬,亦減低油膩感。海皇什菜煲呢個真心抵,唔洗$100,有大大隻蝦真係好吸引!海鮮有鮮味,菜腍得黎又唔會煮到老。所以就算唔係好特色,最後連湯都清哂!蒜蓉蒸開邊蝦呢個係店員推介既,餐牌無既choice。隻蝦幾大隻,鮮味彈牙,唔錯唔錯!南瓜西米露最後臨埋單店員仲主動請食糖水,唔太甜,Good!
餐廳空間幾大,座位枱與枱之間幾闊落。

金牌燒鵝皇(1/4隻)
呢度每日都唔同既優惠,今日係燒鵝$148特價至$98

乳豬皇(例)
叫得乳豬專門店,唔係唔試下嘛?
其實$150得六片乳豬都幾貴,不過都合理既!

海皇什菜煲

蒜蓉蒸開邊蝦

南瓜西米露
最後臨埋單店員仲主動請食糖水,唔太甜,Good!

2017-05-25
  • 海皇什菜煲
  • 燒鵝
  • 即燒乳豬
2017-05-30 162 瀏覽
兜記響灣仔算係一間價錢合理得嚟又幾好味既中菜廳,今日專登約埋幾個好朋友去試下都幾出名既燒乳豬講真香港做左咁多年港燦,乳豬真係細細個食到大,呢味例牌即燒乳豬作為兜記其中一個出名菜式,當然有番咁上下。雖則例牌上碟唔算好大碟,不過師傅精挑乳豬最滑嫩部份上碟,肉質細嫩、豬味濃郁、肥瘦均勻、豬皮香脆,實在是比你你你你你(我我我我我)由細細個食到大的烤乳豬更勝一籌,點得過!而呢個南乳粗齋煲雖則睇落好Dry,有白菜小唐菜西蘭花、腐竹雜箘粟米芯粉絲等等,不過南乳味道適中,菜蔬也不會煮得太腍有新鮮菜感覺,整體感覺還不錯,用來餸白飯食圍菜一流,算是唔錯的!說到呢個秘製話梅骨呢,堅真係比「話梅骨」呢3個字吸引,都有啲期待,不過講真,從味道而言呢,說酸也不夠酸,說咸也不會過咸,肉質軟腍肥瘦也適中有咬口的,不過就真的嚐不出有”話梅”味道,如果你不說這個是話梅骨,我絕對唔覺得呢碟小菜用話梅煮,真係有同經理反映架,希望下次再試的時候會有進步。呢個秘製話梅骨味道同肉質都fair enough的,70分啦~~最後係XO醬翡翠珊瑚蝦球,用西芹加XO醬抄,蝦球同珊瑚蚌同樣新鮮勁彈牙,咸度適中,基本上已經非常滿意,加上一小碟

最後係XO醬翡翠珊瑚蝦球,用西芹加XO醬抄,蝦球同珊瑚蚌同樣新鮮勁彈牙,咸度適中,基本上已經非常滿意,加上一小碟小弟唔係好識欣賞(但勁咸鮮)的蝦醬,我絕對相信,喜歡食蝦醬既朋友絕對會因為呢碟小蝦醬而加爆呢碟XO醬翡翠珊瑚蝦球既分!

呢間兜記其實真係唔貴,3個人食飯都係每人200蚊鬆D,兜記可以翻兜!
2017-05-29 1208 瀏覽
去了台灣考察幾天,除了放風的兩天可以偷閒到夜市掃掃街之外,其餘的時候吃的盡是些乏味又無聊的台式中餐。招待旅遊團體吃的東西,又怎能有甚麼期望 ?於是乎甫一下機,第二天就馬上約埋老友記一同食餐正式嘅廣東菜,順道聚舊一番吹吹水.... 來到位處灣仔的"兜記",不點點燒乳豬來吃吃,應便是枉來吧.... 雖然並非熱辣辣放入口,但皮仍是薄而脆的;肉鹹香度亦還可以。通常要吃到店乳豬的真正水平的話,務必一定要點全隻的。只光叫例牌,評價恐防有以偏概全之感....不過我們只得兩個人兩張嘴,要吃乳豬全體,恐怕是一件匪夷所思之事呢..... 脆皮燒雞加上豉椒炒蟶子,是當晚抵食A餐之選擇。前者差不多有半隻之量,皮鬆化而脆香,肉亦帶點點鹽香蠻入味,用來送飯是不錯的;後者則出奇相當夠份量,蟶子肉一點都不柴韌且非常爽彈,水準是好得有點出乎意料。只是若然可以弄得有鑊氣一些,不那麼溫溫吞吞的話,那就更好了..... 明知叫了那麼多東西二人實難吃得下,老友都堅持要來一碟拔絲咕嚕肉。肉是半肥瘦的不嚡韌,只可惜的是裹面的脆漿太厚不能全然貼伏於肉面上;拔絲的效果是營造得出來的;醬汁也算是調得甜酸合度,稠度亦可以....

食了太肉,埋尾諗住清清哋來個雜菜煲啦....

怎知一上桌,便看到在一眾菜蔬上堆滿斑肉、蝦、珊瑚蚌以及帶子,抵食又夠量足。西蘭花及小棠菜在嗦盡海鮮的鮮甜湯汁底下,甜味亦因而更突出了....

之前吃了那麼多天的"偽"中餐,今天能吃到這一頓,真幸福....
2017-05-28 150 瀏覽
老牌酒樓厄立不到,始終有理由。下午演藝睇完舞台劇,順道去灣仔一間燒乳豬非常聞名的酒樓晚餐,記得上次去己是數年前,好懷念。老火湯每次都好期待,今天是粉葛鰂魚湯,正好幫我下火。好鮮甜夠火喉。燒乳豬果然名不虛傳,皮薄鬆脆,多餘肥膏少,肉香四溢。伴碟有一籠新鮮熱騰騰的蒸包,綠綠地色,原來用了菠菜汁做成,好特別,非常軟熟,伴乳豬同吃可減輕肥膩感。傳統菜式蝦籽柚皮煲,今時今日少見。熱呼呼的,淡淡的柚皮充滿蝦籽香味,滋味!涼瓜煎蛋白碟頭大,抵食。蛋白嫩滑香口,不過少少油膩。整體保持水準,服務態度又好,值得推介。

涼瓜煎蛋白碟頭大,抵食。蛋白嫩滑香口,不過少少油膩。

整體保持水準,服務態度又好,值得推介。
2017-05-27
2017-05-28 816 瀏覽
我同老公其實都幾鐘意行街,行街唔係指shopping,而係係條街上面行👫今日我地window shopping完,由銅鑼灣行到去灣仔,就咁就搵到依間中菜廳😁上Openrice 見食評唔差,又有包包夾乳豬咁傳統既野食,即刻走去試😁依度既碗筷好具特色,之後上既菜色亦都一樣😘未上菜已經上碟好耐無食過既酸蔥頭😄但依度個d酸蔥頭好爽脆!由外脆到內,酸甜味食到入個心😁我地叫左個例牌乳豬配一口包。超級脆,乳豬d肉好滑,半肥瘦,又夠香~再配一口包,唔使怕肥膩,岩岩好😁一口包,少少甜,質地棉😘之後我地再叫左個餐,有豉椒炒聖子皇,再加當紅脆皮雞。聖子皇有4隻,隻隻都好肥好長,又鮮甜、新鮮。配青椒豆鼓炒,入晒味,非常好既配搭😋當紅脆皮燒雞,有半隻~雞皮超級脆,咬落聽到脆卜卜,而且肉嫩又滑😋加埋個甜鼓汁,非常美味😁仲要有雞脾、雞翼~兜記小炒王材料有韮菜、鮮蝦、紅椒、黃椒、蝦乾、魷魚。依個配搭非常惹味,蝦乾爆香才炒,再落xo醬,更惹味、更吊味~

依度既碗筷好具特色,之後上既菜色亦都一樣😘

未上菜已經上碟好耐無食過既酸蔥頭😄
但依度個d酸蔥頭好爽脆!
由外脆到內,酸甜味食到入個心😁

我地叫左個例牌乳豬配一口包。
超級脆,乳豬d肉好滑,半肥瘦,又夠香~
再配一口包,唔使怕肥膩,岩岩好😁
一口包,少少甜,質地棉😘

之後我地再叫左個餐,有豉椒炒聖子皇,再加當紅脆皮雞。

聖子皇有4隻,隻隻都好肥好長,又鮮甜、新鮮。
配青椒豆鼓炒,入晒味,非常好既配搭😋

當紅脆皮燒雞,有半隻~
雞皮超級脆,咬落聽到脆卜卜,而且肉嫩又滑😋
加埋個甜鼓汁,非常美味😁
仲要有雞脾、雞翼~

兜記小炒王
材料有韮菜、鮮蝦、紅椒、黃椒、蝦乾、魷魚。

2017-05-27
  • 燒乳豬
  • 兜記小炒王
2017-05-28 145 瀏覽
每逢週末,和家人吃飯都是必備節目吧!今晚來到這家乳豬專門店,店內空間感足,坐得舒服。 兜記即燒乳豬($383/半隻),豬皮香脆可口,肉質調味得宜,鮮嫩爽口。 上湯蒜子浸時蔬($78),菜夠翠綠,上湯味道不錯,但略老,未夠鮮嫩。 芝麻雞($288/一隻),芝麻的脆皮份外惹味可口,雞肉鮮嫩,味道不錯,雞肥瘦均勻,絶對適合我這個愛雞之人。 粟米石斑塊($148),魚肉鮮味,脆漿夠薄。 清蒸海石斑($398) ,約兩斤重,肉質爽嫩,味道鮮美,有水準!

粟米石斑塊($148),魚肉鮮味,脆漿夠薄。

2017-05-26
2017-05-27 126 瀏覽
好少機會去到灣仔區食晚飯,今晚難得去到呢區,當然就要揀間好食啦。最出味嘅燒乳豬,當然一定要試啦。例牌乳豬份量都幾多,而且燒得好香脆,豬肉又好嫩,點乳豬醬或者配上軟綿嘅包點,都一樣好好味,果然係呢度最出色嘅菜式。然後有薑蔥桶蠔,隻隻蠔都好大隻,感覺好滿足,而醬汁惹味,送飯就最一流。而龍躉兩味同樣出色,魚塊啖啖肉,再同西芹一齊去炒,鮮味十足; 而蒸龍躉亦亦係我嘅至愛,簡簡單單用上香蔥、果皮、豉油呢啲配料,都已經好好味。

2017-05-20
2K
2017-05-27 149 瀏覽
某一晚 , 我和太座到了位於灣仔的 兜記即燒乳豬專門店 吃晚飯 ~不論是碗、筷、茶具 , 都美觀而且十分乾淨企理 ~Menu ~眾所皆知 , 這家 兜記 出名是賣即燒乳豬的 , 我們當然也點了燒乳豬例牌 , 但侍應生就是落錯了單 , 端來的竟是燒鵝 .... 侍應生說可以退回廚房 , 再上乳豬 , 只是既然來了的就由它來吧 , 算是一種緣份 .... 反正我們也喜歡吃燒鵝的 ~金牌燒鵝皇 $ 128 ( 1/4 隻 ) : 皮脆又肉厚 , 肉嫩多汁 , 燒鵝肉味濃香 , 比起某些以燒鵝為招牌貨的 , 有過之而無不及 , 叫人再三回味 ~拔絲咕嚕肉 $ 118 : 咕嚕肉還真的可以拔到絲的 ( 有圖有真相 ) , 外層十分脆口 , 肉質爽嫩 , 味道是 6分甜 4分酸 , 而且味道很平衡不搶喉 , 放了長時間 , 口感還是非常脆口 , 很高水準 ~蜜椒爆鱔球 $ 188 : 一道極考功夫的菜式 , 鱔球肉厚而無骨 , 爆得外脆內嫩且滿有鱔的鮮味又不會腥 , 味道甜蜜之餘亦沒搶去鱔味 , 廚師夠功夫 ~ 總括來說 : 食物高水準 , 服務貼心 ~ 本篇完 ~
不論是碗、筷、茶具 , 都美觀而且十分乾淨企理 ~
Menu ~

總括來說 : 食物高水準 , 服務貼心 ~

本篇完 ~
2017-05-26 95 瀏覽
為補祝母親節和預祝端午節,一家人到灣仔兜記晚飯。選兜記,因為老人家還是偏好傳統廣東菜。屋企人經常話要試新嘢,但每次最後都係㸃番大家的「飛佛」!冇問題!最緊要係大家開心,同埋好食!乳豬半隻 - 兜記的招牌,一定要食!乳豬皮燒得卜卜脆,豬肉不太肥,燒得香,質地彈口,就稍為乾了些,要靠㸃乳豬醬補足。幾碟餸過後,再翻兜食多件乳豬,雖然放涼了,外皮沒有變靱,仍然保持上碟時的卜脆,值得讚賞!鹹菜胡椒豬肚湯 - 夏日炎炎,飲胡椒湯係有啲唔啱季節。但見到前面枱的食客食得咁高興,我又要點一個!鹹菜和豬肚都好足料,有幾件豬肚的表面焦黑了,可見廚司曾經將豬肚爆香,這另肚及湯都更香更好味!湯底的胡椒份量剛好,湯不會太辣和嗆喉,飲過一碗令全身滾燙流汗!咕嚕肉 - 肉質軟腍,汁醬都美味,唯肉塊大小不一,也未有理想中的外脆內軟,水準平實了㸃。粟米斑塊 - 上碟時以為係炸鮮奶或炸豆腐,炸皮大大塊的,心想:千祈唔好有厚叠叠的炸漿包住塊魚呀,唔該!儘管心存懷疑,都要試吓啦!Good 喎!好好味!外皮非常鬆脆,而重點魚塊也温熱軟綿綿,加埋粟米汁就更加滑溜!清蒸石斑和上湯菜心 - 還完基本嘅家常餸,其實都考心思同功力。約2斤
為補祝母親節和預祝端午節,一家人到灣仔兜記晚飯
。選兜記,因為老人家還是偏好傳統廣東菜。

!好好味

清蒸石斑和上湯菜心 - 還完基本嘅家常餸,其實都考心思同功力。約2斤重的石斑魚,肉厚足秤,但是不夠滑,幸好鮮魚的香甜補番!菜心選取菜遠部分,鮮甜而且爽口,用上湯勺過就更能香口!

在傳統的中菜館用餐總會有種「人性」的感覺!沒有集團連鎖酒樓的「標準」味道及「格式」服務,換成「自我感覺良好」!