2016-04-13 2816 瀏覽
好多事情的發生總係意想不到,就正如食肉獸如我都會選擇食齋。不過點都好,都係一個好的體驗。雖然少食齋,但都早已聽過東后齋大名,亦知道有唔錯的評價。老闆娘好nice好健談,佢話呢度係食全齋,即係連雞蛋、牛奶、洋蔥等等都唔用,各位全素食者可放心食。香口三色拼盤($188)係最受歡迎菜式之一,係幾貴,但都幾大碟。拼盤包括椒鹽豆腐、生炒骨同沙拉骨。椒鹽豆腐留待下一道菜再講,生炒骨用左蓮藕代替,講真口感同真的當然係兩碼子的事,蓮藕切得比較大件,唔夠鬆化,還好咕嚕汁酸酸甜甜,以味道搭夠。沙拉骨其實係腐皮造成,易咬之餘沙律醬亦醒胃。其實呢度最吸引我係有一道黑松露醬炒麵($108),中式齋菜館食到黑松露醬都幾驚喜,況且我係黑松露控,所以呢道菜必點。炒麵甫上枱已經非常香,黑松露醬下得慷慨,好難唔好食,難得麵條炒得乾身唔油膩,加左芽菜亦增加爽脆口感。因為見到隔離枱碟椒鹽豆腐($78)賣相好靚,於是衝動地又點左,完全唔醒起拼盤已經有,真係失策。豆腐粒粒大小相若,色澤金黃,但裡面仍保持非常嫩滑,用筷子夾起要好輕力先夾到,可見火候拿捏得好好。調味方面椒鹽落得適中兼且均勻,唔會太鹹。芋頭魚好大條,係鬆化的脆漿下裡面
其實呢度最吸引我係有一道
因為見到隔離枱碟
芋頭魚好大條,係鬆化的脆漿下裡面全部係芋蓉,老實講的確幾飽滯,如果冇甜酸汁的輔助,恐怕都幾難食得晒。
前菜
陳醋青瓜木耳好清爽,酸味十足,係清清味蕾的好選擇。
雖然每道菜價位都定得偏高,但分量係足的,而且味道都唔錯,偶一為之係可以的。
這一餐,難忘。
值得去指數: