2010-05-29 37 瀏覽
因為自己太懶, 唔想整野食, 再加上要趕大學的功課, 所以近來每晚都落去大快活食晚餐. 在裝修之前我都係成日買黑豚扒餐來食, 因為自己鐘意食日本餐, 而且仲做過一年日本餐廳, 所以我通常食都會叫一餐日式食品. 由於食開有感情, 所以近來推出的黑豚扒餐自自然成為目標. 要知我對呢個餐幾瘋狂, 可以找經理問一問, 經理一定會答到你.裝修後的第一日, 因為繼續忙住我的工作, 所以都係大快活一餐搞掂. 出奇地今晚呢餐真係進步左好多, 唔會感覺到好多油, 而且碟底的油都唔係積聚左好多, 可見師傅有隔油. 外層脆而中間鬆軟多汁, 可以話呢個餐唔單止賣$35咁平. 不過我呢間大快活只係做街坊生意, 做到呢個水平可以話超班. 要我俾一個價錢去評呢個餐, 我覺得最少都應該賣$500. 但在呢間大快活食到咁高水準的食物, 對我地呢班街坊來講, 可謂是有食神相吧!

2010-05-29
  • 黑豚扒料理