2015-05-12 1447 瀏覽
一直久仰川善茶居ge大名,今日肥豬專情帶我黎試下.地點好近地鐵站, o係一座商業大廈入面, 星期六下午2:30去到, 排第6張台,等左20分鐘就有位了.茶居裝修好特別,帶有中國色彩,不過地方好迫, 相信係因為呢度太出名了. 身為抹茶迷ge我點左Matcha Snow White, 抹茶心太軟同抹茶鐵板brownie.Matcha Snow White其實係green tea latte加vanilla ice cream. 雪糕慢慢溶落latte令奶味愈來愈濃,抹茶味淡淡的, 可以再濃一點, 不過已經值得encore.抹茶心太軟果然無令我失望, 一打開好多好多抹茶醬湧出黎, 心太軟ge外皮好軟好熱, 抹茶醬超濃郁, 再沾埋vanilla 雪糕真係超正!! 係我食過最好食ge抹茶心太軟!! 一個2份share真係唔夠侯><><><><><抹茶鐵板brownie制作需時30分鐘, 用鐵板上ge抹茶brownie已經有夠吸晴,將抹茶醬慢慢倒落鐵板ge時候, 相信係鐵板唔夠熱, 所以都無炸炸聲. Brownie g
抹茶鐵板brownie制作需時30分鐘, 用鐵板上ge抹茶brownie已經有夠吸晴,將抹茶醬慢慢倒落鐵板ge時候, 相信係鐵板唔夠熱, 所以都無炸炸聲. Brownie ge texture 很好, 但不夠抹茶味, 抹茶醬都唔夠濃, 不過軟軟ge brownie同冰凍ge雪糕就好夾!!
食過2款招牌甜品,覺得抹茶心太軟真係100分!! 十分推介!!
2015-05-09