去開銅鑼灣,就醒起之前見過人推介呢間餐廳嘅手造pasta💡一於搭叮叮入去試下!餐廳距離跑馬地電車總站幾分鐘路程,唔算難搵當日因為係心血來潮去食,冇訂位爭啲食唔到!好彩最後店員都安排到位俾我哋,不過要45分鐘內還枱... 照食!!! 🌟講下環境先餐廳唔算好大,但感覺都cozy嘅我哋坐bar枱,座位都舒適一開始店員會同客人逐一介紹regular menu上面嘅唔同意粉,仲有pasta嘅真身你可以睇到每款係點嘅menu上面pasta dish都係可以request轉其他意粉不過感小姐覺得跟餐廳嘅recommendation去食最食得出餐廳嘅心思🥰仲有today's special就係海鮮pasta,價錢係貴啲嘅,另外有個牌list出嚟由於時間關係,2個人叫咗1個starter2個pasta另加每人$10嘅free flow sparkling water🤩佢係水機斟出嚟嗰種,但有呢個option唔洗開支好貴嘅水都係欣賞嘅👍🏻Starter:Zucchini croquettes with garlic mayonnaise 3🧡/5賣相嚟講有啲inconsistent,大小不一之餘亦有幾件係
去開銅鑼灣,就醒起之前見過人推介呢間餐廳嘅手造pasta💡
一於搭叮叮入去試下!
餐廳距離跑馬地電車總站幾分鐘路程,唔算難搵
當日因為係心血來潮去食,冇訂位爭啲食唔到!

講下環境先
餐廳唔算好大,但感覺都cozy嘅
我哋坐bar枱,座位都舒適

由於時間關係,2個人叫咗1個starter2個pasta

賣相嚟講有啲inconsistent,大小不一之餘亦有幾件係比較燶,不過食落冇燶味嘅
坦白講因為Zucchini本身就唔係好重味,最主要係食佢外脆而裏面滑身嘅creamy paste,味道主要係點嘅mayonnaise醬比較突出

Pasta 1:Homemade Papardelle Bolognese 4🧡/5
Homemade Papardelle Bolognese

鐘意食手工麵就係因為佢口感好煙韌😃
呢個闊麵好彈牙,每條麵都有汁cover,好滿意
感小姐本身唔好蕃茄base嘅pasta,但個汁調味適中,絕對唔似港式肉醬意粉咁酸咁濃
係我心目中食傳統意大利菜嗰種感覺:簡單烹調食佢材料本身嘅原味道
唔錯!👍🏻

Pasta 2:Hokkigai Tagliolini 5🧡/5
Hokkigai Tagliolini

呢個好食!係北寄貝意粉
北寄貝有三片喺面,仲有啲切粒嘅mix咗落去個意粉度
佢個味有少少似vongole, 蒜香味好重,微微辣
食落又係令我回想起去意大利小島旅行random行入一間小餐館食到嗰種好鮮味好香嘅海鮮pasta
(不過可能純粹係食我回憶中嘅美好🥰)

🟢總結:4🧡/5
兩個pasta都好食,但個人偏好後者,食起上嚟層次豐富啲
可惜趕住還枱冇叫dessert,同埋其實pasta portion唔算大,唔係太飽
可能下次要叫多一兩個appetizer會好啲
會再嚟試其他菜🧡