2016-03-23 200 瀏覽
估唔到上次喺佐敦食完das bier, 經過開元朗 會見到佢有分店喺度。 未食lunch既我 勁肚餓 於是就入去食個lunch加 tea , 食店係食德國菜 例如腸 豬手 小食等等, 另多仲有唔同種類既酒飲, hooagarden stella, fristenberg 有draft ,類其它都有一枝枝點既啤酒 而有d 特別既啤酒 因為香港稀有 所以唔係成日有貨, 好似我想點來自比利時 既修道院啤酒 都冇貨 於是我點左chocolate stout朱古力啤酒SAMUEL SMITH ORGANIC CHOCOLATE STOUT (9pm前 58蚊 後 68蚊)來自英國既stout啤酒 睇到menu話係制作啤酒既過程放入有機可可豆 . 所以啤酒朱古力口味濃郁。本身stout啤 已經味道偏濃 而落左朱古力既香味更強 聞落已有朱古力芳香, 啤酒呈深黑色 飲落 比較爽口,而 啤酒泡密度高 所好飲完會有d 啤酒泡喺咀唇上面 , 無論泡同啤酒 都充滿住可可味道 , 可可味 係口入面久久不散 ,係喺hk幾難飲到既特別啤酒德國咸豬手配酸菜及薯仔沙律(碎上) 175 蚊英式炸薯角 48蚊炸薯角 用藍色
朱古力啤酒
德國咸豬手配酸菜及薯仔沙律(碎上) 175 蚊
英式炸薯角 48蚊
炸薯角 用藍色鐵桶裝住,美觀得黎鐵桶夠深可保住温度。 薯角勁多 估計接近用左兩個薯仔。 薯條係厚切 表面落左 胡椒同鹽 而食落去粉狀嗰款薯條, 熱辣辣得黎帶有少少胡椒同鹽既香味 再點以凍既茄汁 唔錯!
豬手 大大隻 切好一片片後 排列整齊 豬手皮好脆 而厚度有大慨2mm . 咬落去卜卜聲, 豬手冇想像中肥, 充滿住筋肉 所以咬落有少少煙韌彈牙, 最邊邊位 即係皮同肉之間 先會帶少少脂肪。 連埋德國獨有既酸菜 , 酸菜比較幼身 酸酸地 可中和豬手既滯感, 而薯仔沙律 比較多沙律醬 薯仔呈粉狀 連埋 豬手同酸菜食 , 又飽肚又好味!

整體黎講 食物正 啤酒又特別。 鍾意德國野既朋友必試!
2016-03-23