2018-07-04 161 瀏覽
男朋友放工嚟接我,帶我去咗荃灣食dinner,今次去咗荃灣廣場附近嘅一間西餐小店,食飽仲可以行埋街添!一入到嚟覺得環境都算舒服,見到餐牌上好多菜式都好吸引,我哋決定咗叫龍蝦湯、鮮蝦沙律、松露雜菌忌廉汁意粉、香煎波士頓龍蝦配牛腹肉同埋伯爵茶布甸。先嚟嘅係番茄龍蝦湯,味道好香濃,面頭嘅多士浸左湯一齊食味道好好,湯頭唔會好腥,夠熱,配上麵包幾夾!鮮蝦沙律,不過不失,蝦肉都幾大隻,有少少酸酸地嘅醬汁都幾開胃清新。松露雜菌忌廉汁意粉,賣相一般,但係份量幾多,因為啱啱煮好咗就上菜,所以好夠熱!一嚟到有好香嘅松露味,啲菇都切得幾大粒,增加咗口感,唔錯!香煎波士頓龍蝦配牛腹肉,龍蝦望落就大隻,但係蝦肉就小咗啲。牛腹肉3成熟,幾香牛味,亦都唔韌,幾唔錯!旁邊仲有原個蒜頭同半個燒番茄。伯爵茶布甸差唔多每一枱都必點,賣相都幾靚,仲有少少玫瑰花瓣同糖漿伴碟。但係食落就有啲扣分,因為面頭嘅糖漿真係太甜啦!就咁伯爵茶布甸都已經夠晒~最後叫咗2杯嘢飲,檸檬蜜桃梳打同蜜糖生薑茶。前者有啲似退燒藥味,後者就幾好飲,薑味都幾香。

2018-06-14