嚟到觀塘apm,相信大家都對但馬屋唔陌生,「但馬屋」以一人一鍋為主題,提供多款不同口味湯底,可以根據個人喜好食火銅唔使迎合他人,食得輕鬆又自在~呢個夏天,但馬屋集團更推出夏祭蕃茄壽喜燒鍋,湯底由獨有特製壽喜燒汁加入原粒鮮蕃茄熬煮而成🍅 傳統壽喜燒又真係未試過,今次專登嚟試下咁創新嘅配搭,究竟甜甜嘅傳統壽喜燒加入蕃茄嘅「酸」味會擦出點樣嘅火花呢?衝住蕃茄壽喜燒鍋而來,我哋叫咗日本產黑毛和牛及北海道夢之大地豚放題套餐,一於睇睇咩質素👀💯[夏祭蕃茄壽喜燒鍋]喺鍋內鋪上夏日野菜,上桌後待煮至野菜水份散出並出煙,就可以鋪上肉類,然後倒入自家製蕃茄壽喜燒汁,呢個時候會因為熱力而發出「咋~~」嘅聲,喺湯汁咕嚕咕嚕冒泡嘅時候,連肉類都跟住一齊顫抖,就可以享用了🥢未倒湯前會見到鍋中有豐富嘅夏日野菜:蕃茄、冬瓜、秋葵、蟹味菇、蓮藕、洋蔥。而湯底酸甜濃郁,色澤透亮,係好有辨識度嘅味道😆入口先係微酸然後係微甜,煮到咁上下更滲透住蔬菜同肉類嘅香氣,煥發出食材最原始嘅鮮味。蕃茄嘅加入不僅中和壽喜燒嘅甜味,更大大提升清爽口感,我先後落咗個烏冬同拉麵配湯同食,軟滑彈牙嘅質感掛上濃湯,真係好好味嘅呢~呢個時候真係不易打
💯[夏祭蕃茄壽喜燒鍋]

未倒湯前會見到鍋中有豐富嘅夏日野菜:蕃茄、冬瓜、秋葵、蟹味菇、蓮藕、洋蔥。而湯底酸甜濃郁,色澤透亮,係好有辨識度嘅味道😆入口先係微酸然後係微甜,煮到咁上下更滲透住蔬菜同肉類嘅香氣,煥發出食材最原始嘅鮮味。蕃茄嘅加入不僅中和壽喜燒嘅甜味,更大大提升清爽口感,我先後落咗個烏冬同拉麵配湯同食,軟滑彈牙嘅質感掛上濃湯,真係好好味嘅呢~呢個時候真係不易打擾,因為要用心去感受當中嘅精髓😚

另外一個湯底我哋揀咗含豐富骨膠原嘅美肌鍋,入面有洋蔥同雞件,隨住加熱奶白半透明嘅湯汁釋出香氣,湯底清香溫潤,搭配出面搭調醬汁會更好味~貪靚嘅朋友千祈唔好錯過😉

==================
正所謂無肉不歡,食鍋物唔單止要有湯底相伴,肉類更係重中之重,但馬屋當然有提供優質嘅肉類💡
[日本產 黑毛和牛]
由日本全國中挑選其中最頂尖嘅黑毛和牛味道上乘,連色澤同油花都係按嚴格標準,輕灼幾秒即可食用,入口即溶嘅柔軟口感加上醇厚細膩嘅牛香,以及甘甜嘅油脂香氣,食過就知有幾「高汁」😚
[北海道夢之大地豚]
淡粉紅色又粉粉嫩嫩嘅外表令人無法抗拒,採用在北海道飼養嘅銘柄豚,其肉質幼嫩油脂略帶甘甜,油花均勻。薄薄一片豚肉經過湯底嘅洗禮肉質具有彈性,而且營養價值高,膽固醇亦係驚人地低,愛錫身子嘅朋友不妨試下💯
出面嘅配料區域有各式野菜、丸類、烏冬、拉麵等,另外醬汁吧好有驚喜,有超過10種醬料選擇,點樣選擇你喺醬汁碗入面放啲咩?正確答案係無規則!你可以隨心所欲,用各種調味料創作出絕妙嘅組合,如果食得辣不妨試吓18禁辣醬,享受身體內外嘅火辣辣🔥另外柚子醋x金桔降溫又解膩,想補補身子又可以試吓橄欖油 x 蔥絲 x 蒜蓉,點配都得!

雖然食到飽飽都緊係會預留另外一個位食甜品啦,雪糕方面提供四款味道Häagen-Dazs 雪糕供大家任食,朋友展示咗好身手,一口氣挖咗幾球雪糕,當中更有緊貼Häagen-Dazs最新口味嘅馬卡龍雪糕系列,好幸福呢!另外飲品方面亦設有多款汽水及茶類飲品🫡
最後大家仲可以試試手氣,參加夏祭限定嘅別活動「千本引」拉繩小遊戲」🤟客人可挑選任何一條繩子,拉起繩子,憑眼力實力選出夏日祭典玩具/零食/餐飲優惠券(價值$29)現場見到有個小朋友抽中佢鐘意嘅玩具,笑到卡卡聲😂

🥢但馬屋(觀塘)
地址:觀塘道418號創紀之城五期(apm) 4樓22號舖