2024-04-25 150 瀏覽
今日約左朋友打火鍋😆,捉住冬天的尾巴打下火鍋,熱一下身體😆,找到一間任食的,可以任叫配料😆當時全場full,可想而知🤣辣椒和花椒的香氣彌漫其中,讓人垂涎欲滴。在邊爐中煮食材的過程中,食材會吸收湯底的風味,能滿足人們對辛辣口味要求澳其優質的口感和風味而聞名。肉質細嫩多汁,帶有天然的甜味。穀飼牛肉的肌肉紋理緊密,脂肪分佈均勻,直接用來打火鍋牛肉更加美味。以其鮮美的口感和獨特的風味而聞名。這種豬肉來自丹麥特定品種的豬隻,肉質細嫩多汁,脂肪分佈均勻。打火鍋時食用無腥味,帶有淡淡的甜味,保持其原有的鮮美口感其他配料就一般、沒什麼特別😆

當時全場full,可想而知🤣

麻辣火鍋

丹麥皇冠豚肉

其他配料就一般、沒什麼特別😆
麻辣火鍋
丹麥皇冠豚肉
2024-01-14 1375 瀏覽
星期日中午12點幾到達,唔使等位,直入😆,我哋三大一細,被安排坐喺玻璃窗口嘅卡位 ,座位寬闊😙。服務員叫我哋每人選一個湯底, 我哋揀咗兩個 蕃茄湯底,一個麻辣鍋,一個清湯, 任飲任食90分鐘,大人每位179蚊, 小朋友99蚊🤑+10%。第一碟牛肉同埋豬肉明顯靚過之後嗰幾轉🤫,食物大致新鮮,蔬菜有好多款揀😋(相比其他火鍋店有更多選擇), 個人覺得最吸引就係häagen-dazs有四款不同嘅味道任食🤩,如果愛吃雪糕嘅人士,就一定回到本喇~值得一提嘅係近來香港人喜愛北上消費😎,明顯食肆人流 不多,我哋見成個午餐時間都有吉嘅座位, 本地食肆連一轉枱都做唔到🤐,睇嚟市道真係不太理想😪。
2024-01-05 875 瀏覽
約左朋友係觀塘食飯,想食打邊爐於是就是但揀左間食,第一次嚟呢到食,成間餐廳俾人嘅感覺好乾淨,唔錯,而且上菜速度好快,呢個係好快,叫幾多上幾多,唔會扣起,呢點係抵讚。但有讚自然有彈,亦有佢不足之處,就係用餐限時90分鐘真係好唔夠喉,食得好急,除左肉之外其他野食都係出面拎,變相好多人都逼係出面,拎野食都要等,咁樣令到90分鐘時間顯得更加唔夠,我地兩個只有不停極速食到最後,埋單人均$300,對唔住呢個價錢,所以我之後都應該唔會再黎食
2023-10-11 1113 瀏覽
我係午市嘅時候過嚟揀咗個90分鐘嘅午市套餐套餐係最平嗰個💰$179 有兩款肉🐄嚴選牛肉🐖丹麥皇冠豚肉兩款肉都好韌分別食咗一碟已經唔係好想再食出邊都有自助吧有蔬菜類、丸類、汽水、雪糕整體嚟講其實好唔吸引因為而家出邊嘅火鍋午市套餐時間可能係60分鐘或者75分鐘都係講緊$72至$118 左右自助吧嘅嘢食好豐富所以相比起依一間餐廳$179再要加一嘅價錢真係唔會考慮再食第二次
我係午市嘅時候過嚟
🐖丹麥皇冠豚肉
兩款肉都好韌
分別食咗一碟已經唔係好想再食

出邊都有自助吧
有蔬菜類、丸類、汽水、雪糕
整體嚟講其實好唔吸引
所以相比起依一間餐廳
$179再要加一嘅價錢
真係唔會考慮再食第二次
2023-09-10 966 瀏覽
見食評咁好,今次第一次試而且係因為媽咪生日(total 7個人)A票 1-2人 B票 3-4人C票 5-6人 D票7-12人去到都多人咁就等下啦,一等就成粒幾鐘(每枱個半鐘正常第一批人已經走),點知都冇得入就諗住問下個服務員。唔問由自可,一問把幾火服務員:冇大枱喎我:咁可唔可以分開兩張枱食服務員:你地前面仲有幾張3-4人枱未入(補充翻,因為等左個幾鐘,所以好清楚全部係遲過我地嚟按票嘅)我:咁其實係我地嚟先嫁喎,睇翻個時間然後佢hea下我地就算。其實依個時間遲過我地嚟嘅全部人都已經入晒去食🙂包括幾張2人枱同3-4人枱係未有得入其間,一直keep住有入客嘅。到最後成肚氣,搞幾搞終於入去食得,但都要分兩張枱坐感想---後來聽佢講最大果張枱其實都只係6人桌,頂咁好老實講你整乜鬼D票7-12人姐?cancel左佢啦全晚入得果D001票。而態度敷衍到好似俾我感覺係完全唔想做我地生意咁,恃住自己多客啊?唔想做生意咪摺左佢咯。食到最後都未夠鐘就開始趕客咁,碗入面啲野都未食晒,未到點就話夠鐘直接收走晒所有野,今時今日咁樣樣嘅服務態度真係有夠垃圾咁都可以稱做服務業,收啦就算野食再好食都冇用,更何況
見食評咁好,今次第一次試
而且係因為媽咪生日(total 7個人)

A票 1-2人 B票 3-4人
C票 5-6人 D票7-12人

服務員:冇大枱喎
我:咁可唔可以分開兩張枱食
服務員:你地前面仲有幾張3-4人枱未入
我:咁其實係我地嚟先嫁喎,睇翻個時間

咁都可以稱做服務業,收啦
就算野食再好食都冇用,更何況一般
三個字:唔建議
In the restaurant, the service is very good. Most of the waiters were very helpful to us. I get my soup base in no time. There are also many packages available for us to choose from. for different sets. There are different types of beef and pork. Self help is very easy. We could choose our own drinks and toppings. There are different options. Vegetables, meatballs, and noodles are all available. The restaurant environment is very clean. The food is also delicious and fresh. It is a good choice to enjoy a good meal in the restaurant.
*💭但馬屋來自日本的涮涮鍋放題,最近新推出夏日蕃茄壽喜燒湯底,再加限定北海道夢之大地豚放題套餐,可以任飲任食𝟗𝟎分鐘😍餐廳是以𝐐𝐑落單點肉類,另外還可出去到自助區拿醬料、蔬菜、丸類、麵類和飲品。種類選擇多,應有盡有。►蕃茄壽喜燒鍋🍅上鍋前已放滿各款野菜和菇類,店員會幫忙加入豬肉片及倒入以新鮮蕃茄製成的壽喜燒汁,蕃茄味道濃郁,加入了壽喜燒醬汁不會過酸過甜,清新開胃🫶🏻►北海道夢之大地豚梅肉、豚西冷夢之大地豚有兩款部位選擇,色澤紅潤,肉味濃,但完全沒有羶味,口感嫩滑,油花均勻🤤不小心煮耐了也不會變柴🫣另外夏祭期間門口更有抽繩小遊戲,有機會抽中玩具、零食或是優惠卷😍
💭但馬屋

►蕃茄壽喜燒鍋🍅

►北海道夢之大地豚梅肉、豚西冷

放假去APM行街,行到腳攰就去咗但馬屋食餐正嘅補充下腳骨力。見到佢哋做緊北海道夢之大地豚放題套餐($299/per person),套餐可以選擇北海道夢之大地豚肉、澳洲產長期穀飼牛、嚴選牛肉、丹麥皇冠豚肉等等,望落幾吸引。.同朋友一人叫咗一款湯底一個係骨膠原美肌鍋,一個係佢哋今期限定嘅蕃茄壽喜燒湯底🍅。美肌鍋裏面有少少雞肉,湯底純白濃郁,而蕃茄壽喜燒就好有驚喜,食落去酸酸甜甜,有少少蕃茄嘅自然酸香,好開胃。.所謂嘅夢之大地北海道豚,其實係由日本四個最佳豬種混種育成,其中包括有長白豬,大約克郡豬、杜洛克和伯克郡豬等等🐷。望落去色澤光鮮紅潤,肉味比一般嘅豬肉濃郁,而且無豬羶味,肉質鮮嫩有彈性,加上佢哋係食小麥和土豆為主,所以就相對更加健康,營養價值比普通嘅豬肉高,就算同和牛比都無失色。除咗夢之大地豚之外,佢哋整體嘅其他肉類都好唔錯,啱晒我呢啲食肉獸。.除咗肉之外出面仲有自助吧,有大量蔬菜烏冬麵同埋Häagen-Dazs雪糕等等。蔬菜方面推介大家試下貴價d嘅紫心蘿蔔羽衣甘藍等等,想要蕃茄壽喜燒湯底再濃啲嘅話,就可以加埋佢哋嘅蕃茄,佢哋嘅蕃茄好新鮮大塊,我都encore左唔少。.另外秋葵冬瓜都

另外秋葵冬瓜都可以令酸酸甜甜嘅蕃茄壽喜燒湯底更添清新。澱粉控可以試下烏冬加麻醬,或者粉糯綿綿嘅芋頭,都非常不錯。
日本過江龍人氣shabu shabu 「但馬屋」新推出的夏祭限定蕃茄壽喜燒鍋,今次去到觀塘創紀之城分店,卡位座位寬敞,坐得舒服,加上枱面又夠大,可以放到大量食物,打邊爐自助配料區潔淨又衛生,放題套餐就選了日本中北海道夢之大地豚放題套餐。晚餐成人價錢$299一位,小童$149,瘋狂任食90分鐘,點選了新推出的夏祭限定蕃茄壽喜燒鍋及美肌鍋shabu shabu。點完餐後,店員就送上材料豐富的壽喜燒鍋,鍋內鋪上蕃茄、冬瓜、蟹味菇、蓮藕、洋蔥和秋葵,首先將各種野菜煮香,然後加入肉類,最後倒入加了切碎番茄的秘製壽喜燒汁,將材料煮到完全入味。清新酸甜的番茄配上鹹鹹地、甜甜地的秘製壽喜燒醬汁,味道特別,酸酸甜甜非常開胃,適合夏天。番茄的果酸可以分解油脂,為傳統的壽喜燒食法帶來味蕾新衝擊。美肌鍋shabu shabu美肌鍋真材實料以雞肉熬煮出來,猶如喝下一碗滿滿的膠原蛋白,滋補養顏,食完少女心立即大噴發。北海道夢之大地豚套餐提供來自北海道夢之大地豚,色澤光鮮紅潤,肉質鮮嫩富彈性,入口柔軟嫩滑,肥瘦比例適中,味道鮮甜。澳洲產長期穀飼牛色澤嫩紅,油花分佈均勻,牛肉肉質細嫩富彈性,牛味濃郁,就算不小心放在鍋

蕃茄壽喜燒北海道夢之大地豚套餐
美肌鍋
美肌鍋shabu shabu
北海道夢之大地豚套餐
澳洲產長期穀飼牛
色澤嫩紅,油花分佈均勻,牛肉肉質細嫩富彈性,牛味濃郁,就算不小心放在鍋內過久,也不會令牛肉變得過韌。
除此,套餐肉類還包括左嚴選牛肉和丹麥皇冠豚肉,四款靚肉可以任點任食。
自助區既選擇包括有:番茄、生菜、洋蔥、冬瓜菇、油麥菜、南瓜、娃娃菜、羽衣甘藍、心內美蘿蔔、蟹味菇、木耳、豆腐卜、芋頭、蓮藕、豆苗、紫莧菜等;而丸類方面包括有:香菇貢丸、愛心魚板、魚豆腐、墨魚丸、白魚蛋、脆皮腸等,仲有即食麵、拉麵、烏冬。飲品有蘋果汁、玄米茶、綠茶和飲品凍櫃有十多款罐裝飲品。大量調味醬料,例如18禁辣醬、山椒七味粉、自家製炒辣菜脯、炸蒜、烤花生碎、冰青金桔、三重香蔥、蒜蓉、芫茜和雙色小辣椒、韓式辣醬油、特調柑橘醋、甘甜橘子醬油、自家製濃香味噌芝麻醬和特製利尻昆布醬油,配菜醬料可以任食任拎,超級多選擇。
Häagen-DazsT
甜品方面,Häagen-DazsTM與Pierre Hermé聯乘推出的馬卡龍雪糕系列,三款口味包括士多啤梨紅桑子馬卡龍雪糕、雙重朱古力馬卡龍雪糕和柚子檸檬 馬卡龍雪糕。
另外但馬屋仲推出了「千本引 」拉繩小遊戲,憑眼力選定獎品,拉出繩索,有零食、玩具、餐飲優優券等獎品,一次過滿足晒三個願望。
夏祭限定蕃茄壽喜燒 2023年7月12日-8月31日
2023-08-12
蕃茄壽喜燒北海道夢之大地豚套餐
美肌鍋
Häagen-DazsT
2023-08-09 222 瀏覽
好耐冇出去食飯啦,今次黎到但馬屋食他們的夏祭限定,令炎炎夏日都可以開胃地食餐好!但馬屋今次既夏祭限定是蕃茄壽喜燒,壽喜燒汁用上原粒蕃茄熬煮,味道十分酸味味!店員上鍋時入面已經有大量蔬菜,再於上面加入北海道夢之大地豚,再倒入蕃茄壽喜燒汁,煮一會就可以吃,味道很正!我們選了北海道夢之大地豚放題套餐,除了包括了北海道夢之大地豚,亦有丹麥皇冠豚、澳洲長期穀飼牛和嚴選牛肉,以上幾款肉都可以任點!北海道夢之大地豚肉質較軟腍唔鞋口,而牛肉肉質都鬆軟,口感不錯!除了肉類,自助區有多款蔬菜、丸類、烏冬等可以選擇!醬料亦有多款可以自由配搭!飲品方面有汽水、茶飲等任飲!最後還有Haagen-Dazs雪糕任食,口味還有近期新出的馬卡龍雪糕系列,吃得非常滿足呢!
2023-07-20
2023-08-09 1757 瀏覽
《夏祭蕃茄壽喜燒鍋 🍅》———————————————-#但馬屋 🇯🇵-日本品牌但馬屋又有新搞作,呢個夏天新推出夏祭蕃茄壽喜燒鍋,夠哂特別😝 -🍅 蕃茄壽喜燒鍋喺傳統嘅壽喜燒內倒入蕃茄湯汁,略帶酸味,更加清新開胃😄熱辣辣而發出咋咋聲,十分療癒😙 裡面已經有大量野菜,例如蕃茄、秋葵、蟹味菇、蓮藕、洋蔥等,煮到酸甜濃郁☺️-💭 北海道夢之大地豚鍋上鋪滿豚肉,肉質幼嫩,食落帶有油脂甘香,油花均勻,而且營養價值高,富含膠原蛋白-套餐除咗豬之外,仲包有澳洲產長期穀飼牛,同樣唔錯👍🏻自助吧亦有好多季節性野菜、火鍋食材,至少有三十款,非常豐富😍飲品同Haagen-Dazs 雪糕仲係放題任食🍦-🎁 抽獎遊戲 堆單時仲可以玩千本引拉繩小遊戲,好運嘅隨時仲會中獎🏆-⭐️價錢參考:(另收加一)北海道夢之大地豚套餐:$299🍌抵deal 指數:7/10-📍 但馬屋:觀塘道418號創紀之城五期(apm) 4樓22號舖
《夏祭蕃茄壽喜燒鍋 🍅》
———————————————-
#但馬屋 🇯🇵
🍅 蕃茄壽喜燒鍋
💭 北海道夢之大地豚
🎁 抽獎遊戲
堆單時仲可以玩千本引拉繩小遊戲,好運嘅隨時仲會中獎🏆
⭐️價錢參考:(另收加一)
北海道夢之大地豚套餐:$299
🍌抵deal 指數:7/10
2023-08-06
香港人一年四季都會打邊爐😂😂上星期比我物色到但馬屋蕃茄壽喜燒最平個餐$299就有交易🔥即刻Happy Friday去食!90分鐘晚市放題套餐有3種價位$299 、$389 、$439 貴餐有黑毛和牛食$439級數最靚今次食299餐一定係試埋最新推出的夏祭限定「蕃茄壽喜燒」 果然係期間限定吸引左我🍅番茄係夏日清爽配搭 果酸仲可以分解油脂❣️配合甜甜嘅壽喜燒湯底 我好中意👏🏼自助吧熟食/飲品/Häagen-Dazs雪糕全飲任食~爽爽爽 而等待壽喜燒嘅期間................一於睇下火鍋材料自助吧有咩食啦自助區提供各式至少有三十款 ✤腸丸類✤麵類✤野菜菇類🥬食物區乾淨衛生 賣相都唔錯 !! 呢到供應超過10種火鍋醬汁 自己喜愛調配醬料 18禁辣醬同埋柚子醋幾特別🌿中意試新野嘅朋友可以一試~壽喜燒已經舖上大量野菜並用上傳統壽喜燒嘅扁鐵鍋 待燒熱後加入肉 最尾再倒入蕃茄壽喜燒湯汁就食得👍🏼可以話即燒 同日本食過嘅做法差唔多~🥩澳洲產長期穀飼牛/嚴選牛肉 牛肉油脂分布均勻 ⭐️ 帶微微油香口感嫰滑 ⭐️有好香肉味且有咬口 🥩北海道飼養的銘柄豚 (夢之大地豚肉)只有外圍帶油花 ⭐️ 食落口感肉質
香港人一年四季都會打邊爐😂😂
上星期比我物色到但馬屋蕃茄壽喜燒
$299 、$389 、$439 貴餐有黑毛和牛食
$439級數最靚

今次食299餐一定係試埋最新推出的夏祭限定「蕃茄壽喜燒」
果然係期間限定吸引左我🍅
番茄係夏日清爽配搭 果酸仲可以分解油脂❣️
配合甜甜嘅壽喜燒湯底 我好中意👏🏼

自助吧熟食/飲品/Häagen-Dazs雪糕全飲任食~
爽爽爽 而等待壽喜燒嘅期間................
一於睇下火鍋材料自助吧有咩食啦
自助區提供各式至少有三十款 ✤腸丸類✤麵類✤野菜菇類🥬
食物區乾淨衛生 賣相都唔錯 !!

呢到供應超過10種火鍋醬汁 自己喜愛調配醬料
18禁辣醬同埋柚子醋幾特別🌿
中意試新野嘅朋友可以一試~

🥩澳洲產長期穀飼牛/嚴選牛肉
牛肉油脂分布均勻 ⭐️ 帶微微油香
口感嫰滑 ⭐️有好香肉味且有咬口

🥩北海道飼養的銘柄豚 (夢之大地豚肉)
只有外圍帶油花 ⭐️ 食落口感肉質幼嫩🥢
肉味香濃且肉質幼嫩 勁好食呀 ⭐️
完全沒有雪藏味 有驚喜!!

配料蕃茄 蟹味菇 蓮藕同個「蕃茄壽喜燒湯」好夾 😂😂記得要食~

最後係雪榚部分🍨
係Häagen-Dazs同Pierre Hermé聯乘推出嘅馬卡龍雪糕系列
✤士多啤梨紅桑子馬卡龍雪糕
✤雙重朱古力馬卡龍雪糕
✤柚子檸檬🍋Like

食飽飽記得玩埋夏祭限定拉繩小遊戲碰下運氣
2023-08-05 183 瀏覽
Lunch Time 邊爐癮起,走咗去但馬屋打邊爐🍲😝揀咗北海道夢之大地豚套餐放題,除咗豬,當然仲有澳洲產長期穀飼牛啦。見到有夏祭蕃茄壽喜燒鍋🍅,叫咗嚟試吓。壽喜燒鍋蕃茄味非常香濃。店員首先幫我哋加湯再將一啲肉放入鍋中,入面仲有好多其他嘅配料。呢一隻北海道夢之大地豚肉估唔到咁好食😋大大塊肥瘦適中,又唔會太肥,但係肉質腍身,豬味又香。呢一隻豬肉比起穀飼牛仲好食! 牛味道都唔錯,肉質瘦而不柴,牛味唔錯👍🏻放題用QR code落單。另外自助區有多款蔬菜、丸、麵等等火鍋配料,仲有飲品任飲!呢度甜品好吸引,係Häagen-Dazs雪糕任食。食完之後埋單可以參加拉繩抽獎遊戲 ,好有日式感覺,贏到小禮物幾得意。

見到有夏祭蕃茄壽喜燒鍋🍅,叫咗嚟試吓。

呢度甜品好吸引,係Häagen-Dazs雪糕任食。

2023-08-04 216 瀏覽
最近在但馬屋品嚐了新推出的「蕃茄壽喜燒 TOMATO SUKIYAKIYA 」 使我一食難忘!🤩💕湯底:獨有特製壽喜燒汁,加入原粒 鮮蕃茄 🍅🍅🍅熬煮而成

清新酸爽蕃茄 融合甘甜壽喜燒 相乘創出夏日🌞開胃新滋味 😋 🇯🇵夏祭限定
蕃茄壽喜燒 TOMATO SUKIYAKIYA
料理長先於鐵鍋塗上少量欖油,並於鍋裡鋪上夏日野菜, 上桌後待煮至野菜水份散出並出煙 , 我再沿鍋圈加入肉類 ,倒入自家製蕃茄🍅壽喜燒汁 ,會聽到「咋 ~~」聲音後,煮熟食得!
我們選了日本🇯🇵黑毛和牛 及 北海道夢之大地豚 放題套餐!日本產黑毛和牛不只味道上乘,色澤和油花都是按嚴格標準 從日本🇯🇵全國中挑選其中最頂尖的,享受那份入口即溶的柔軟,口感和甘甜的油脂香氣。
北海道夢之大地豚採用在北海道飼養的銘柄豚,其肉質幼嫩油脂略帶甘甜!加上現時還有夏祭限定 - 千本引」拉繩小遊戲
,大小朋友用眼力實力選出夏日祭典玩具或零食或餐飲優惠券,感覺好有趣!

湯底:獨有特製壽喜燒汁,加入原粒 鮮蕃茄 🍅🍅🍅熬煮而成

清新酸爽蕃茄 融合甘甜壽喜燒 相乘創出夏日🌞開胃新滋味 😋

🇯🇵夏祭限定

蕃茄壽喜燒 TOMATO SUKIYAKIYA

我們選了日本🇯🇵黑毛和牛 及 北海道夢之大地豚 放題套餐!

日本產黑毛和牛

北海道夢之大地豚
採用在北海道飼養的銘柄豚,其肉質幼嫩油脂略帶甘甜!

加上現時還有夏祭限定 - 千本引」拉繩小遊戲

嚟到觀塘apm,相信大家都對但馬屋唔陌生,「但馬屋」以一人一鍋為主題,提供多款不同口味湯底,可以根據個人喜好食火銅唔使迎合他人,食得輕鬆又自在~呢個夏天,但馬屋集團更推出夏祭蕃茄壽喜燒鍋,湯底由獨有特製壽喜燒汁加入原粒鮮蕃茄熬煮而成🍅 傳統壽喜燒又真係未試過,今次專登嚟試下咁創新嘅配搭,究竟甜甜嘅傳統壽喜燒加入蕃茄嘅「酸」味會擦出點樣嘅火花呢?衝住蕃茄壽喜燒鍋而來,我哋叫咗日本產黑毛和牛及北海道夢之大地豚放題套餐,一於睇睇咩質素👀💯[夏祭蕃茄壽喜燒鍋]喺鍋內鋪上夏日野菜,上桌後待煮至野菜水份散出並出煙,就可以鋪上肉類,然後倒入自家製蕃茄壽喜燒汁,呢個時候會因為熱力而發出「咋~~」嘅聲,喺湯汁咕嚕咕嚕冒泡嘅時候,連肉類都跟住一齊顫抖,就可以享用了🥢未倒湯前會見到鍋中有豐富嘅夏日野菜:蕃茄、冬瓜、秋葵、蟹味菇、蓮藕、洋蔥。而湯底酸甜濃郁,色澤透亮,係好有辨識度嘅味道😆入口先係微酸然後係微甜,煮到咁上下更滲透住蔬菜同肉類嘅香氣,煥發出食材最原始嘅鮮味。蕃茄嘅加入不僅中和壽喜燒嘅甜味,更大大提升清爽口感,我先後落咗個烏冬同拉麵配湯同食,軟滑彈牙嘅質感掛上濃湯,真係好好味嘅呢~呢個時候真係不易打
💯[夏祭蕃茄壽喜燒鍋]

未倒湯前會見到鍋中有豐富嘅夏日野菜:蕃茄、冬瓜、秋葵、蟹味菇、蓮藕、洋蔥。而湯底酸甜濃郁,色澤透亮,係好有辨識度嘅味道😆入口先係微酸然後係微甜,煮到咁上下更滲透住蔬菜同肉類嘅香氣,煥發出食材最原始嘅鮮味。蕃茄嘅加入不僅中和壽喜燒嘅甜味,更大大提升清爽口感,我先後落咗個烏冬同拉麵配湯同食,軟滑彈牙嘅質感掛上濃湯,真係好好味嘅呢~呢個時候真係不易打擾,因為要用心去感受當中嘅精髓😚

另外一個湯底我哋揀咗含豐富骨膠原嘅美肌鍋,入面有洋蔥同雞件,隨住加熱奶白半透明嘅湯汁釋出香氣,湯底清香溫潤,搭配出面搭調醬汁會更好味~貪靚嘅朋友千祈唔好錯過😉

==================
正所謂無肉不歡,食鍋物唔單止要有湯底相伴,肉類更係重中之重,但馬屋當然有提供優質嘅肉類💡
[日本產 黑毛和牛]
由日本全國中挑選其中最頂尖嘅黑毛和牛味道上乘,連色澤同油花都係按嚴格標準,輕灼幾秒即可食用,入口即溶嘅柔軟口感加上醇厚細膩嘅牛香,以及甘甜嘅油脂香氣,食過就知有幾「高汁」😚
[北海道夢之大地豚]
淡粉紅色又粉粉嫩嫩嘅外表令人無法抗拒,採用在北海道飼養嘅銘柄豚,其肉質幼嫩油脂略帶甘甜,油花均勻。薄薄一片豚肉經過湯底嘅洗禮肉質具有彈性,而且營養價值高,膽固醇亦係驚人地低,愛錫身子嘅朋友不妨試下💯
出面嘅配料區域有各式野菜、丸類、烏冬、拉麵等,另外醬汁吧好有驚喜,有超過10種醬料選擇,點樣選擇你喺醬汁碗入面放啲咩?正確答案係無規則!你可以隨心所欲,用各種調味料創作出絕妙嘅組合,如果食得辣不妨試吓18禁辣醬,享受身體內外嘅火辣辣🔥另外柚子醋x金桔降溫又解膩,想補補身子又可以試吓橄欖油 x 蔥絲 x 蒜蓉,點配都得!

雖然食到飽飽都緊係會預留另外一個位食甜品啦,雪糕方面提供四款味道Häagen-Dazs 雪糕供大家任食,朋友展示咗好身手,一口氣挖咗幾球雪糕,當中更有緊貼Häagen-Dazs最新口味嘅馬卡龍雪糕系列,好幸福呢!另外飲品方面亦設有多款汽水及茶類飲品🫡
最後大家仲可以試試手氣,參加夏祭限定嘅別活動「千本引」拉繩小遊戲」🤟客人可挑選任何一條繩子,拉起繩子,憑眼力實力選出夏日祭典玩具/零食/餐飲優惠券(價值$29)現場見到有個小朋友抽中佢鐘意嘅玩具,笑到卡卡聲😂

🥢但馬屋(觀塘)
地址:觀塘道418號創紀之城五期(apm) 4樓22號舖