2019-11-14 263 瀏覽
時間未到,人已到,因為原本計劃行程去唔到,本來以為過唔到嚟,仲通知店家如需提早關門通知便可,見一直無回覆,叫人都到咗,就試吓,好在附近環境尚算正常,好多人真係行街,總算放心。約咗晚市開門時間,為免企門口所以行到夠晒鐘先到,已有一枱入座,被安排到角落落地玻璃位,外面聲音入哂嚟,背景音樂又大,不太舒適。坐低職員放低餐牌,轉頭就回來落單,因為餐牌從未改過,一早睇定可以即時落到,兩份Set Dinner。是日餐湯,洋蔥湯及包,一上湯已見大量洋蔥,但飲落係牛骨粉定濃縮牛骨湯膽?同越式湯底味道一樣,係無油面,洋蔥有少炒過,見到少許燶位,但明顯連金黃都未到,更唔好話最佳甜度,之後蒸煮加入,湯入唔到味,變咗食煮洋蔥。餐包扁平,法包脆皮,內質筋性,微暖,口感唔錯,但湯太差,做唔到提升。頭盤,半熟吞拿魚伴三文魚子,半熟吞拿魚有用煙燻處理,望落中間雖然紅,但咬落質感已改變,少帶韌性,微微煙燻味帶有鹹香,味道剛好,三文魚子帶有鹹鯹,配上淡味芥末醬,去除到鯹味。主菜之一美國頂級西冷牛扒12安士,叫了七成熟,感覺似八成,但厚身牛扒不易處理,火候很平均,切開有少少血水,之後是深色的肉汁 ,質感軟熟,容易切,入口牛味

主菜之一美國頂級西冷牛扒12安士,叫了七成熟,感覺似八成,但厚身牛扒不易處理,火候很平均,切開有少少血水,之後是深色的肉汁 ,質感軟熟,容易切,入口牛味濃無脂肪感,本身醬汁扁濃,但倒到扒上連同留出嘅汁,味道剛好。烤蒜如傳聞般出色,每粒蒜都軟熟,沒了特有怕被人聞到嘅味道,烤到一切爆汁嘅原串蕃茄仔甜度完全帶出,但原串無法原粒入口,一粒粒更方便。年幼得入面豆都未成形嘅四季豆?口感脆脆的,每樣都發輝到作用。

主菜之二美式燒烤醬豬助骨配薯條,火箭菜沙律,望落好深色,擔心會太濃味,原來唔會,醬只在表面,無入味,味道遍淡,食到豬肉原味。切先係最難,佢肉多,肉質亦好,所以唔會好似食開嗰啲一切就得,要用佢俾過把扒刀先切得到,枱面個把全無反應,而且切時太大動作,連薯條上嘅鹽都飛起哂,氣管受刺激,想飲水,但只有收費的支裝礦泉水,果然不能期望有暖水。薯條炸得夠脆,如上面所講已無鹽味,點茄醬都唔錯。火箭菜直食帶苦味,連同肉食又另一感覺,非常合適。

是日甜品,奶凍,奶味幾香,滑,質感唔錯。見網上寫該月生日可獲贈自選甜品一客及寫上生日祝福語,預約時雖已通知要叫甜品先有,但原來跟餐甜品唔計,要單點,奶凍、蛋糕加雪糕球?放係一齊寫甚麼都難看吧?仲要食得落,最後放棄。

食物整體可以,半熟吞拿魚伴三文魚子最為驚喜,但作為頭盤味道遍濃,又無供應水清清口腔,可能你會講點解唔買礦泉水,相信好多人最近同我一樣氣管敏感,飲凍水會刺激氣管,礦泉水是硬水,效果可能更差。職員有認真服務,但唔自然,被安排在死角位,一開始附近無其他客,佢不停在兩柱間探出看進食情況,行為明顯得有壓力,相信亦無人西餐會食梗快。玻璃外見到來往的車,本身已沒風景可言,不停來往的警車同救護車更令人神經緊張,越坐越想快啲走!隔音成本高做唔到無辦法,建議裝上稀疏窗簾,午市有光可以透入來,晚市看不到行過的車,只有移動的燈光透入,音樂柔和啲會更舒服。一般餐廳職員會輕鬆走過,不經意地望餐桌情況,如果位置唔許可,裝CCTV都好過人肉CCTV,以茶記嚟講當然無問題,但以依個收費嚟講服務同環境都唔舒服,從來未試過有依種感覺。