2022-12-28 1045 瀏覽
荃灣小木屋餐廳已經到訪過好幾次今次朋友訂咗呢度驚喜嘅cheese birthday cake Happy birthday 字寫得好靚靚叫左兩個午餐比目魚菠蘿軟殼蟹螺絲粉悠閑的渡過一個下午永遠有傾唔完嘅話題
荃灣小木屋餐廳

軟殼蟹螺絲粉

悠閑的渡過一個下午
永遠有傾唔完嘅話題
2022-10-02 2944 瀏覽
Chalet是小木屋的意思,氛圍浪漫,落地大玻璃透入天然光,餐廳高闊的樓底,石牆加上藤蔓點綴,如置身於歐陸酒窖。💖射燈映照在排列整齊的酒櫃,感覺別居格調,點了豐富lunch set,享受慢活weekend! 傳統西班牙乳豬/ 午餐 $238巨型乳豬油光亮麗,玻璃脆皮酥香迫人,入口脆卜卜。脆皮下有薄薄的肥膏,入口肉質油潤結實,沾上酸甜乳豬醬,惹味多汁。跟配酸菜薯蓉,薯蓉軟綿細滑,平衡油膩感,完美配搭。法國麵包蟹如意大利飯/ 午餐 $218 意大利飯煙韌,口感濕潤,每粒飯都被柔滑醬汁包裹著,😘連同一絲絲蟹肉享用,🤩鮮香滿載。拌合芝士脆片享用,增添脆脆口感,鹹香滋味,更加提鮮。是日餐湯+自家製麵包+咖啡或茶紅甘筍湯酸甜、綿稠,拌勻奶滑忌廉,清甜順滑🥕。自家製麵包鬆化,充滿拉扯感,沾上暖湯,十分開胃。

傳統西班牙乳豬/ 午餐 $238

法國麵包蟹如意大利飯/ 午餐 $218
是日餐湯+自家製麵包+咖啡或茶
2022-09-06 664 瀏覽
位於IKEA 8 咪半對面~ 木屋既裝修🏠 價格有些少高 但值得一班朋友聚下or 閨蜜傾下心事又唔想係九龍港島迫既朋友仔💸麵包蟹燴意大利飯(HK$258):飯既軟硬到適中且有香蒜味🧄 飯粒間有蟹肉碎🦀 唔錯唔錯👍原隻波士頓龍蝦配青檸甜椒闊條面(HK$298): 比想像中辣左d😂 開邊既龍蝦都有蝦膏😂龍蝦湯(HK$88): 有蝦肉碎, 香濃~ 食得出係用心煲~ 唔係開粉既味道!總括黎講食個三樣味道都中上~ 可惜位置比較偏, 離mtr 一段路😢😢

今日和朋友在荃灣愉景新城逛街,行到傍晚時分就想找間餐廳飲杯野,傾下計。人人都說荃灣有很多臥虎藏龍的好餐廳,而眼看愉景新城的大多都是連鎖集團,平時都食到有點厭倦,所以就想在附近看看有沒有一些自家餐廳適合我們。原來在愉景新城對面就有一間非常有特色的木系西餐廳 - Chalet。Chalet 是由木系石牆裝潢,感覺就如進入了英國 Cotswold的環境。餐廳的裝修實在非常有心,大抵可以分為兩個設計,外邊是石牆園野風格,內裡就是傳統西式酒紅色bar枱,視乎大家想坐哪個位置。Chalet 有多款菜式選擇,除了有套餐set 之外,單點菜式似乎更加吸引。除此之外,餐廳當然亦少不了最重要的酒精飲品,如果喜好飲酒的人一定非常興奮。✜ 1. 香辣牛肉他他 (Steak Tartare)先點一份前菜來開開胃,順便可以送酒。Chalet 的香辣牛肉他他有別於其他西餐廳,餐廳特別用上經調味的雞蛋黃放置在他他上,經理還特意過來輕輕介紹一下,建議我們可以先將蛋黃撈拌一下,這樣食就會令到他他更加香口入味。牛肉他他調製得剛好,正正就喜歡入口的軟淋淋感覺,本身的辣牛肉味再加上雞蛋黃,令到他他完全提升了層次。✜ 2. 傳統
✜ 1. 香辣牛肉他他 (Steak Tartare)
香辣牛肉他他
✜ 2. 傳統西班牙烤乳豬 (Roasted Spanish Suckling Pig)
然後見到主菜上有傳統西班牙烤乳豬,而且餐牌上有餐廳的手指公讚好,足見烤乳豬應該有返相當品質保證。果然,看到烤乳豬的外表,未食都已經感覺到是皮脆肉嫩,經理說旁邊的sauce 是自家調製的,而且還在碟上沾了一些去油膩感的醬汁,可以讓我們在食到乳豬的肥肉時輕輕沾一下。食一口,烤乳豬的皮卜一聲應聲在口中鬆化,而且肉質非常嫩滑,完全不用多加咀嚼,自動在口中溶化。Chalet 烤乳豬的功架非常了得,可以做到皮脆肉滑,另外,餐廳亦添加了甜菜薯蓉作配菜,這份傳統西班牙烤乳豬絕對值得推介!
傳統西班牙烤乳豬
✜ 3. Kopi Teh (Cold)
來得Chalet,就當然要叫他們的signature cocktail 輕鬆一下的。見到有Kopi Teh,心想這不是星馬的咖啡和茶嗎?再看到入面的成分有: earl grey infused vodka, kahlúa, espresso and cream,就知道這杯咖啡cocktail 應該不錯的。Kopi Teh 除了豐有咖啡的濃香之外,還有陣陣earl grey 清新味,而它的酒底卻不會嗆口,就是非常易入口的。
Kopi Teh
✜ 4. Gin & Pear
另外就要一杯較為常見的 gin & pear,Chalet用上 Tanqueray gin, absolut pear vodka, orange bitters, elderflower syrup, fresh orange juice, fresh lemon juice and edd white 來調製而成。比起剛才的Kopi Teh,這杯Gin & Pear 就來得較為多層次,它有果香之餘而有帶點苦甘的味道,而且gin 的味道亦較出,酒味較強。
Gin & Pear
Chalet絕對是荃灣區臥虎藏龍餐廳之一,如果是慶祝或者包場的話,絕對推薦Chalet!
2022-08-27
Kopi Teh
Gin & Pear
❝Set Dinner❞ | $ 價錢按主菜劃分包含前菜﹑主菜﹑甜品嘅set dinner,前菜三文魚捲以三文魚﹑青瓜﹑乳酪﹑三文魚籽組成,搭配清新出眾,口感豐富。餐湯附有手工麵包極有彈性﹑鬆軟帶麥香。甜品麵包布丁配焦糖醬口味獨特,麵包布丁質感實在﹑唔會出現兩者分離。而主菜係最有驚喜!❝法式油封鴨腿配意式炸飯糰﹑芒果香橙莎莎❞ | $ 338油封鴨腿一直係法國菜之中其中一款signature,我本來其實對鴨肉一般般,但餐廳出品嘅油封鴨腿肉質係鬆化到唔需要用刀切﹑輕輕一按就散開一絲絲鴨肉個種,入口香味濃郁,外皮香脆。意式炸飯糰類近於中式芋波,配以芒果香橙莎莎酸甜口味幫手解膩。❝法式燒白春雞❞ | $298 係一般餐廳食到嘅春雞多數都係「外嫩內嚡」,事關完隻春雞去焗受熱一旦有少少不均成品已經差好遠,依到嘅春雞係切件呈上,除咗成功令佢肉質保持啖啖嫩滑之外,亦係享用時更加方便~春雞入味十足﹑唔會食到入面就淡而無味。𓂃𓈒 𓂂𓏸 Chalet 𓏸𓂂 𓈒𓂃荃灣青山公路407-411號金荃大廈地下B鋪港鐵荃灣站A3出口,步行約10分鐘抵達每日12:00 - 15:00/18:00 - 22:00營業餐
❝Set Dinner❞ | $ 價錢按主菜劃分

店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 二人﹑四人或以下﹑四人或以上聚餐
*Chalet*-小木屋朋友去過推介我去,提及裝修很別致,食物亦很有誠意,所以在紀念日去試試。柯打咗set dinner是日餐湯 雜菜湯~濃度調教得非常好並配一件餐包 ,餐包有驚喜好好食, 外脆內軟,忍唔住再叫多一客。前菜揀咗~煙三文魚包青瓜配以三文魚籽,味道相當配合,好清新,三文魚籽非常鮮味。主菜~油封鴨髀意式炸飯糰配芒果橙莎莎,鴨脾皮脆肉嫩,飯糰好特別,口感唔錯,芒果沙沙酸酸甜甜好醒胃。甜品~今次甜品係奶凍,面頭有啲紅莓醬,牛乳味道香濃,甜味剛好。另外,再柯打咗一啲小食~帝王蟹餅配蛋黃芥末醬,蛋黃芥末混合喺蟹餅入面,而且蟹肉好多,外邊煎到脆脆地,香脆好味。再加多一客匈牙利牛尾湯及芝士薯條,都係必食之選。
*Chalet*-小木屋
朋友去過推介我去,提及裝修很別致,
食物亦很有誠意,所以在紀念日去試試。

柯打咗set dinner

是日餐湯

甜品~
今次甜品係奶凍,面頭有啲紅莓醬,牛乳味道香濃,甜味剛好。

再加多一客匈牙利牛尾湯及芝士薯條,都係必食之選。
2022-08-29 211 瀏覽
今日放假去了荃灣逛逛、購物過後順道在附近食晚飯。經過這間瑞士小木屋的餐廳、感覺好有情調、正在做happy hour 優惠、就入去試下。高桌用餐區有點森林餐廳的感覺先點杯果汁消暑、新鮮菠蘿汁好清甜!另外叫杯mocktail - 以野人杯盛載吸晴可愛!以菠蘿汁、熱情果和芒果汁調成的、除了賣相有趣外 味道清新解渴!意粉、小食、主菜都有很多選擇~另外有set dinner 提供、包餐湯、小食、主菜和甜品。是日餐湯為蕃茄什菜湯、在小木屋裡喝碗熱騰騰的蕃茄湯、突然回想起在歐洲小鎮冬日旅行的時光。亮點是餐飽、非常軟熟、我想可能是餐廳自家新鮮焗的。半熟吞拿魚伴三文魚籽,卜卜脆帶鹹香魚籽跟吞拿魚好夾!法式油封鴨腿配意式炸飯糰、芒果香橙莎莎整體賣相好靚、以鮮花襯托的油封鴨腿以低溫燉煮後再煎、肉質軟嫩、保留鴨肉香氣、伴上芒果香橙莎莎、不覺油膩挺不錯! 旁邊的炸飯糰口感煙煙韌韌~另外點的小食 — 白酒忌廉青口配麵包脆片 $128。青口肉質飽滿、伴上白酒忌廉洋蔥是永遠也不會出錯的配搭。伴碟的是另一款麵包、亦十分鬆軟~跟餐的朱古力慕士蛋糕~

高桌用餐區有點森林餐廳的感覺

先點杯果汁消暑、新鮮菠蘿汁好清甜!

半熟吞拿魚伴三文魚籽,卜卜脆帶鹹香魚籽跟吞拿魚好夾!

法式油封鴨腿配意式炸飯糰、芒果香橙莎莎

跟餐的朱古力慕士蛋糕~
呢間餐廳係用左瑞士小木屋做主題 真係好特別🪵店內環境好舒服 員工服務態度都好好👍🏻.📌法國麵包蟹燴意大利飯 $218Risotto好creamy 飯粒口感好煙韌好有咬口 好似加左啲薏仁咁🤍飯入面有啲蟹肉同洋蔥粒 食落好鮮甜🦀🧅好好食 唔會食到好膩 完全唔夠喉呀‼️面頭仲有兩隻麵包拆埋肉嘅蟹鉗 夠晒方便 但調味濃左啲 令個味唔夠鮮🥺芝士脆脆係巴馬臣芝士嚟 鹹香味十足 不過就唔太夠脆🧀.📌傳統西班牙烤乳豬 $238估唔到乳豬份量咁多 有四大舊 仲有隻豬髀🍖烤到外皮好香脆 肉質好嫩滑 加埋啲肥膏 夠晒甘香🐷再配埋個酸酸甜甜嘅乳豬醬 味道更加提升 仲可以解油膩🥰底嘅薯蓉好綿密幼滑 調味唔會好濃🥔加埋啲甜菜同煙肉 啱啱好🥓.📌是日餐湯 $0係甘旬薑忌廉湯 質地好杰身 好足料🥕飲落甜甜地 後勁有啲薑味 冬天飲一定暖笠笠😝.📌自家製麵包 $0烘到脆卜卜 內裏鬆軟得嚟帶點煙韌🍞味道鹹鹹地 點落湯到食唔錯😚.📌Cappuccino $0面頭奶泡出奇地好滑 奶味都好濃🥛.📌Americano $0正常發揮~~

📌法國麵包蟹燴意大利飯 $218

甘筍薑忌廉湯
自家製麵包
餐飲
2022-08-28 276 瀏覽
生日慶祝,整體來講,唔值呢個價錢。環境優雅,氣氛合適作生日、拍拖傾偈。服務方面,侍應服務態度沒問題,只是餐廳安排連一杯水也需要收費,在這價錢下難免有點那個,不是負擔不了那杯水的價錢,而是感覺不良,像是廉價航空的安排,但又不是廉價餐廳。最後當然關於食物方面,完全失望,我選了牛與龍蝦,但入口竟然沒有熱、暖度,感覺好像煮好了放很久才上台,質素對不起這價錢。兩人消費過千,不是貴而是不值得付這價錢。有一點還好的,是送的甜品,那是當晚最好吃的一道菜。
生日慶祝,整體來講,唔值呢個價錢。
環境優雅,氣氛合適作生日、拍拖傾偈。
兩人消費過千,不是貴而是不值得付這價錢。
有一點還好的,是送的甜品,那是當晚最好吃的一道菜。
2022-08-23 233 瀏覽
上次同屋企人去荃灣行街,lunch就食咗中餐啦,而dinner我哋就去咗食一間以木屋為裝修風格嘅西餐😂😂~-Oyster of the day $198@6 pieces 當日嘅款式係西班牙生蠔,都幾大隻,夠新鮮又幾肥美,入口鮮甜又creamy,有海水味,唔錯💜-煙燻帶子海膽意粉 $268有兩大舊煙燻過嘅帶子,食落好香好鮮甜,仲有三文魚籽可以連埋creamy嘅海膽意粉一齊食,大滿足🥹🥹-帝王蟹餅配蛋黃芥末醬 $98呢個蟹餅切開真係啖啖都係蟹肉!😋😋可以食到蟹嘅鮮味,加埋個蛋黃芥末醬食好惹味🫶🏻🫶🏻
煙燻帶子海膽意粉 $268
帝王蟹餅配蛋黃芥末醬 $98
2022-08-21 180 瀏覽
荃灣一間非常有格調同氣氛嘅西式餐廳☺️,食物高水準之餘,服務態度同環境都係一百分💯!想慶祝生日或者紀念日,絕對唔會令人失望。🦀French Edible Crab Risotto($258)呢個意大利飯非常creamy😉,蟹味超級濃郁🦀,啖啖都會食到蟹肉!但絕對同一般餐廳唔同,唔會食到好滯😊!面頭嘅芝士脆脆都勁好食😍!Set Dinner ($338)🥒Smoked Salmon & Cucumber前菜有煙三文魚包青瓜,三文魚嘅鹹同青瓜嘅清新好夾😋,完全唔會搶走其中一方嘅味道,喺面嘅三文魚籽非常鮮甜😚,食完令人期待之後嘅主菜😌!🥣Soup of the Day南瓜濃湯唔會太水,亦都唔會太傑,清清甜甜,南瓜味突出😙,附帶一件包,會有少少乾,味道正常。🍖Duck Confit with Arancini & Mango, Orange Salsa主菜令我哋非常期待嘅油封鴨髀😇,一上碟就香氣撲鼻,外皮香脆😍,鴨肉鮮嫩多汁😍,配埋芒果橙莎莎解肥膩感💯。意式炸飯團味道有啲似芋頭糕😌,口感唔錯。🍮Dessert今次甜品係奶凍~面頭有啲紅莓醬。牛乳味道幾重,會有少少甜!📍荃灣青山公路407-411號

Set Dinner ($338)

🥒Smoked Salmon & Cucumber

🥣Soup of the Day

🍮Dessert
今次甜品係奶凍~面頭有啲紅莓醬。牛乳味道幾重,會有少少甜!

📍荃灣青山公路407-411號金荃大廈地下B鋪 (8咪半對面)
2022-08-21 1922 瀏覽
平時去愉景新城就多,但一橋之隔的福來邨附近有間西餐廳就真係無為意。晚上來到這間情調餐廳🥰 入去到頓覺去了外國的感覺,裝潢盡顯心思。餐廳劃分了「小木屋酒吧」及「戶外花園」區域,感覺各有不同。今次我倆就被安排在小木屋內用餐,燈光格外柔和😙 最搶眼必定是酒吧位置📸 剛好是happy hour時段,來一杯酒精吧😎🍻✨Hoegaarden $62✨Low Calorie $88這杯signature cocktail非常清新易入口😍 芒果味濃,像飲芒果乳酪般,但滲出淡淡酒精。好飲👍🏻✨帝王蟹餅配香辣芒果醬 $98很精緻的擺盤。食到啖啖蟹肉❣️ 配上酸酸辣辣的芒果醬,解膩又提鮮✨✨✨法式海龍王配麵包 $378熱辣辣地上枱,煲內有龍蝦、帶子、大蜆、魷魚及盲曹魚肉。2粒帶子大粒彈牙;魚肉結實;龍蝦蝦膏多。但精華是在於湯汁💓 湯汁是很鮮甜的龍蝦湯😍 用來蘸麵包確是一流👍🏻👍🏻👍🏻 最後湯汁被清光🙊🙊價格當然不能說便宜,但食物質素佳,性價比不俗。環境富情調,是約會慶祝不錯的選擇。

✨Hoegaarden $62

• Low  Calorie
  • Passion
  • 帝王蟹餅配香辣芒果醬
  • 法式海龍王配麵包
今年6月去完瑞士,返嚟發現原來有間叫Chalet嘅餐廳,其實係瑞士好多度假嘅小屋都會叫chalet,早排仲係心心念念瑞士,今晚終於有機會到訪呢間西餐~雖然係以瑞士小木屋命名,不過呢到嘅料理水準完勝瑞士啲餐廳🫡法國麵包蟹燴意大利飯 ($258) 意大利飯都好有咬口,而且索晒啲精華,食落去蟹膏味好香😍佢仲附有一啲薄脆,令個意大利飯嘅口感更加豐富🥳麵包蟹兩隻蟹鉗好cute,但係私心希望可以多少少蟹肉,唔係好夠喉😛黑松露薄片配大利飯配美國大啡菇牛肝菌泡沫 ($248)呢個一上菜賣相已經夠晒吸睛🤪意大利飯好creamy,加埋真材實料嘅黑松露同埋好多菇,食落去啖啖都好滿足🥰嗌咗個side dish 麵包($38) 估唔到好有驚喜💗 呢個麵包上枱個時熱辣辣,外面烘烤到有少少脆,入面係超鬆軟,最推介係呢個,配湯應該好正🫶🏻整體嚟講,呢到嘅裝修都幾舒服好坐,真係有種瑞士小木屋,假日過嚟放慢腳步嘅感覺😆特別一讚餐館嘅服務十分出色,畀人賓至如歸嘅感覺,難怪就算定價拍住瑞士,當晚都可以近乎full house!❃注意❃餐廳不設tap water,如果嗌水係要畀錢的~

❃注意❃
餐廳不設tap water,如果嗌水係要畀錢的~
  • 法國麵包蟹燴意大利飯
2022-08-13 224 瀏覽
今日晏晝放隻,當然要好好享受一下我嘅小假期餐廳環境寬敞舒適,整體感覺良好Set Lunch Menu 南瓜湯都幾濃,加上脆麵包🥯🐏蜜糖芥末籽果仁焗羊架 $168-羊架嫩口 焗得好腍-羊肉味道突出 果仁增加咬口-三支羊架肉多 都幾大支-配菜有瓜同薯仔🦀法國麵包蟹燴意大利飯 $218-將拆蟹肉放入去燴飯 每一啖都有鮮甜嘅蟹肉-意大利飯煮到好掛汁 口感好好-每一啖都充斥住鮮甜味+忌廉香總擱嚟講,呢間酒吧餐廳食物質素都唔錯,環境又幾有Feel,可以一試
今日晏晝放隻,當然要好好享受一下我嘅小假期
餐廳環境寬敞舒適,整體感覺良好

Set Lunch Menu

南瓜湯都幾濃,加上脆麵包🥯

🐏蜜糖芥末籽果仁焗羊架 $168

-將拆蟹肉放入去燴飯 每一啖都有鮮甜嘅蟹肉
-意大利飯煮到好掛汁 口感好好
-每一啖都充斥住鮮甜味+忌廉香

2022-08-11 286 瀏覽
前陣子同男朋友去南豐紗廠 途經一間西餐廳叫chalet~ 好耐以前食過一次dinner 嗰次都有好高評價 今次就入去食佢個lunch 睇下係咪都咁高質❤️🐻🐻食咗:✨法國麵包蟹燴意大利飯 - $218🐻🐻都幾鐘意食依個飯 難得地佢creamy得黎食得多都唔膩 飯做到rissotto嘅特色- 飯粒嘅中心微硬 加埋洋蔥粒豐富口感👍🏻 蟹肉都多 仲有小蟹鉗兩隻 🐻🐻覺得此飯嘅特別之處係塊法包 脆同埋有芝士味 同個飯幾夾 🌟Rate: 8.5/10✨豬里脊骨配豆蔻菠蘿配蜜糖燒烤汁 - $138👍🏻誠意推介 豬扒厚身 蜜糖燒烤汁均勻地掛在豬扒上 肉質嫩滑彈牙 食每一啖都係種享受 食完仲有一塊酸甜嘅菠蘿消滯❤️ 🌟Rate: 8.8/10✨跟餐嘅意大利雜菜湯+法包湯內雜菜新鮮爽口 味道唔似罐頭 唔會得個咸字 法包有點驚喜 十分鬆軟 層次分明 幾好食😋💫回頭率: 4.3/5 (餐廳”骨緻” 服務十分好 食物有heart 唯價錢略高)

🐻🐻食咗:
✨法國麵包蟹燴意大利飯 - $218