2014-12-13 1065 瀏覽
終於完sem,所以約啲朋友輕鬆下。朋友住海逸豪園,於是夜晚近近地落樓下商場食飯。意想不同係細細嘅商場竟然有間甘大嘅酒樓,而菜式都幾特別。 一坐低,見到是日特價三寶係堂剪豬,魚同羊腩煲。我地一行十個人,所以可以叫兩樣特價菜。朋友介紹依到嘅燒味幾出色,於是選擇左堂剪豬同羊腩煲。第一味菜式係堂剪豬,依到嘅豬比平時食嘅特別脆。皆因隻豬係燒完即原隻上枱,又有專人為我地切成一件件,所以仲好熱,又吾太肥。羊腩煲啲羊肉好嫩,但可能係特價菜,所以份量對於我們十個人來說比較少。另一推介菜式係咕嚕肉,甜酸度剛剛好,而份量又不會太少。菠蘿 青椒 肉 等等都好足份量。總括而言,菜式嘅份量比一般酒樓還要大 (特價菜例外),而價錢亦算抵。抵食!抵食!
朋友介紹依到嘅燒味幾出色,於是選擇左堂剪豬同羊腩煲。
2014-12-13
  • 堂剪豬