2023-03-27 521 瀏覽
好耐無食過拉麵啦!之前北角都有一間博多拉麵別天神,但最近執咗,為咗重拾佢嘅味道,我決定去佢嘅另一分店:銅鑼灣告士打道鋪。但係,一去到門口就打咗個突,因為店面俾我想像中細勁多,如果要走到店鋪最入嘅座位,就算再瘦嘅人都要「縮起個肚、舉高個袋」先可以入到(出嚟嗰陣挺住個滿載而歸嘅肚,難度應該再高啲)......食個拉麵姐,都要過五關斬六將咁......我嗌咗一客蝦味噌套餐,配日式餃子。拉麵嚟講,湯底一如既往嘅好味,濃郁得嚟又唔會過咸;叉燒軟嫩,溏心蛋入口即溶,配菜又恰如其分地吊到味,唔會喧賓奪主;最特別係放喺中間嘅櫻花蝦,鮮艷奪目,為呢碗拉麵加唔少賣相分!至於日式餃子就相對普通,我嫌佢淋得濟,只可以用不過不失嚟形容。服務方面,店內只有一男一女店員,見佢地全程都默默做無停手,對客人態度良好,既勤快又有禮,值得一讚!整體嚟講,除卻店內環境過於狹窄之外,食物質素同服務都好好,值得一試(再試)!

蝦味噌套餐
2023-03-24