我和家姐都是一名綠茶痴,越濃味先感受到綠茶味.  自從在京都食過真正極濃既抹茶雪糕,朱古力,泡芙,和菓子後,一直念念不忘.  最近睇完網友食評"茶之環", 就去尖沙咀citysuper買來一試.  嘩, 不得了, 第一啖就令我超高興, 就係這種綠茶味啦, 能在香港品嘗到實在太幸福啦. 雖然一條卷蛋都要$150, 但我覺得都係值既.先講包裝, 因為來自日本, 用上日式包裝, 炭黑色蛋糕盒, 旁邊還有隔層放乾冰包, 加上蛋糕用和紙包裹, 好細心!  至於味道, 蛋糕顏色青綠, 質地好軟熟見到氣孔, 可以想像蛋糕打發時打入足夠空氣令質地像海綿, 而綠茶味濃, 不只有色還有味, 唯獨蛋糕質地太軟熟, 所以好易一拎就散.  中間既夾心綠茶忌廉是最精要, 極濃綠茶味混入滑溜溜既忌廉, 手指都要啜埋.
 雖然一條卷蛋都要$150, 但我覺得都係值既.

綠茶卷蛋
2014-01-26