2023-05-15
朋友請我睇周杰倫演唱會, 我回敬請她美味鐵板燒, 大家同樂! 訂了位於 銅鑼灣 , 放工去. 乘地鐵好方便.餐廳裝飾講究, 氣氛好好, 播著日本歌曲. 我們好欣賞這幅日本畫.餐廳內分兩張鐵板台, 店員安排座位, 立即送上花茶, 好合心意, 招呼不俗.今晚我們點了 OTETSU Dinner Set D, (御二人樣) 這套餐, 有我們喜歡的海產, 活龍蝦, 鮑魚, 和牛......還有湯, 飯, 甜品, 茶. 好豐富.先來開胃頭盤, 火炙鰹魚青木瓜沙律. 沙律菜新鮮爽脆, 顏色明亮, 有羽衣甘藍, 青木瓜, 車厘茄, 可以選配芥末汁/柚子醬汁. 我選了柚子汁, 入口酸甜開胃,主角系初夏時令魚, 鰹魚, 切得厚厚的, 肥美好味, 火炙後帶點油香, 入口即化.季節食材兩款: 第一款, 北寄貝, 師傅細心把 北寄貝 加入清酒牛油慢煮,來朵紫色食用花陪襯, 色, 香, 味都齊. 北寄貝肉質爽口, 味道甘甜, 好味得連汁也飲清.第二款, 鰤魚. 師傅把表面煎至金黃帶脆, 魚肉質柔軟, 口感鮮嫩, 魚油豐富, 配上柚子汁更提升鮮味.南非活鮑魚配海
訂了位於 銅鑼灣 [御鐵], 放工去. 乘地鐵好方便. 餐廳裝飾講究, 氣氛好好, 播著日本歌曲. 我們好欣賞這幅日本畫. 餐廳內分兩張鐵板台, 店員安排座位, 立即送上花茶, 好合心意, 招呼不俗. 今晚我們點了 OTETSU Dinner Set D, (御二人樣) 這套餐, 有我們喜歡的海產, 活龍蝦, 鮑魚, 和牛......還有湯, 飯, 甜品, 茶. 好豐富. 先來開胃頭盤, 火炙鰹魚青木瓜沙律. 沙律菜新鮮爽脆, 顏色明亮, 有羽衣甘藍, 青木瓜, 車厘茄, 可以選配芥末汁/柚子醬汁. 我選了柚子汁, 入口酸甜開胃,