餐廳: 大班樓
資訊:

2015-07-29 6972 瀏覽
一局要排三個月的KC飯局,果然不負各位食友的期望,多謝 KC 及 Isaac安排。 令大家過了開心回味的一夜!大班樓一向嚴選食材,今晚仲份量十足,炸功更可能是全港最好(我覺得)餐前小吃酥炸蟹肉香菇盒 -似金錢蟹盒,如原味計我選澳門勝哥,但這個改良版都好正,料多及炸功好過勝哥。黑糖砵酒煎金蠔 我喜愛外皮多點蜜糖及脆些 二十年咸檸檬金銀蒜蒸蟶子 用上大孖陳年咸檸(因陳年咸檸味道比較清,正好夾海鮮) 蟶子也爽滑彈牙。煙燻野生青邊鮑片 煙燻味可再重些,鮑魚味再濃些就正啦湯品燉烏雞老火靚湯主菜蜜糖豆仁蝦油炒琵琶蝦 位上 份量十足,非常驚喜 蜜糖豆仁又美味 蝦又彈牙雞油花雕蒸花蟹配陳村粉 佢個花雕汁好好味及貴(65/兩)已是街知巷聞 但陳村粉質素則比之前退步,我想是來貨問題,以前好軟滑,今年食兩次都偏實香煎百花雞件配魚露 皮脆有雞味無花果麵醬牛三味 (坑腩、牛根、蝴蝶腩)全都燜得剛好,料材又靚見到這牛有食友又想起年初鏞記牛腩份量之少,所以食店出品真要過得人過得自己!時菜炒大班樓煙燻臘肉(天哥農莊自家生曬)臘肉都是冬天正D,肉味好 主食蟹肉糯米飯 飯香,如蟹肉再多些就完美甜品自家製桂花杞子及薑汁雪糕
餐前小吃
酥炸蟹肉香菇盒
黑糖砵酒煎金蠔 我喜愛外皮多點蜜糖及脆些
黑糖砵酒煎金蠔
二十年咸檸檬金銀蒜蒸蟶子
煙燻野生青邊鮑片 煙燻味可再重些,鮑魚味再濃些就正啦
煙燻野生青邊鮑片
湯品
主菜
蜜糖豆仁蝦油炒琵琶蝦
雞油花雕蒸花蟹配陳村粉
香煎百花雞件配魚露 皮脆有雞味
香煎百花雞件配魚露

無花果麵醬牛三味 (坑腩、牛根、蝴蝶腩)
時菜炒大班樓煙燻臘肉
主食
蟹肉糯米飯 飯香,如蟹肉再多些就完美
蟹肉糯米飯

煙燻野生青邊鮑片
蜜糖豆仁蝦油炒琵琶蝦
雞油花雕蒸花蟹配陳村粉
香煎百花雞件配魚露
無花果麵醬牛三味 (坑腩、牛根、蝴蝶腩)
蟹肉糯米飯
自家製桂花杞子及子薑雪糕