2019-07-12 361 瀏覽
平時冇乜幾可會入筲箕灣,今次入去搵朋友,地膽話食呢間就信佢啦!常見小菜同打冷菜式都有得揀,仲有幾款較有特色ge「煮打菜」。打冷唔想左諗右諗,所以叫左滷水拼盤(小),三個人份量岩岩好,每款都不錯,唔會滷得大鹹,醋、辣椒油同埋魚露任你點,另有芽菜執底,幾爽口。潮式爆花蠔餅擺設好似Pizza,d脆脆真係好爆!食落「索索」聲,非常鬆化,仲一d都唔油,唔會炸到好似食緊薄罉咁咁多麵粉,蠔仔份量合理,都幾大粒,新鮮無沙。蜜椒薯仔牛柳粒就食得多,但蜜椒吊燒骨都係第一次食,排骨肥瘦適中,夠晒淋,炸完再落鑊加埋蜜糖黑椒兜兩兜,排骨掛滿晒蜜椒汁,面頭再灑上腰果碎,極之香口,送酒一流。蝦醬落得岩岩好,香而不鹹,通菜亦夠新鮮爽脆。紅燒茄子排骨煲好足料,茄子拉過油保持到紫色,排骨亦同蜜椒吊燒骨一樣係好貨色,熱辣辣!香噴噴!我地好鍾意食蠔,一碟蠔餅點夠喉,整窩蠔仔肉碎粥先,蠔仔同樣新鮮飽滿,加埋芫荽真係一碗接一碗,最後全窩清晒!

滷水拼盤(小)

潮式爆花蠔餅

蜜椒吊燒骨

蝦醬通菜

蝦醬落得岩岩好,香而不鹹,通菜亦夠新鮮爽脆。

紅燒茄子排骨煲

蠔仔肉碎粥