2020-12-10 1312 瀏覽
係中環打工嘅小編其實一直都對呢間甜品店非常好奇。友人午飯後突然想食甜品,咁啱想食嗰間執咗笠,於是就趁機試吓呢間中式甜品店。坐低之後發現原來有粉面賣,而且見到隔離枱食緊嘅豬手麵、牛腩麵、雲吞麵全部都好吸引,而且頗大碗,好抵食咁我同友人一齊分享芝麻糊同糖不甩。湯圓糖不甩大大粒好飽肚,但味道一般般。芝麻糊入面有好重杏仁味(唔鍾意杏仁味嘅食家要留意啦),入口順滑,質感偏稀,甜度適中,還可以接受的呢間甜品店嘅重點係見識到老闆娘鬧人嘅情況。從坐低到買單,有人同我都見識唔少老闆娘樓顧客嘅情況,有人本身想叫碗牛腩麵外賣晚上食,但驚咗老闆娘,最後決定唔買,笑死我過咗一星期後,剛好到同一條街食飯,再次經過呢間甜品店又聽到老闆娘鬧人。小編覺得老闆娘嘅態度一如既往都仲做到生意,感到佩服而且覺得頗有趣之後再睇返開飯啦平台嘅評價覺得仲有趣。原來好多食家都有同感,而且遇到千其百趣俾人鬧嘅情況,真係笑死我

2020-11-04
  • 糖不甩