2017-05-16 2736 瀏覽
由於中了些Lucky money於是同太座去了上址一嚐西班牙美食, 而餐廳亦同某個網站合作揀星期二作出指定主菜買一送一吸引食客收宣傳之效, 無疑這是一招雙嬴的方案, 客人可以試多一些菜式之餘,店方亦可比較容易介紹自己的新菜式,餐廳係落地庫內裡燈光柔和空間感闊落同另一間同區不過在樓上的西班牙餐廳正好成一反比, 那邊是日間光線充足夜間亦看見中半山上樓房景觀, 這裡則是日夜都只有一個TONE, 我們被安排坐落於角落頭位置, 相對是廳中央的落地吊燈, 感覺好舒緩尤其是前半場差不多只我倆享用整個大廳, 同另一枱客都幾有距離下, 後面吧枱又是另一個空間, 隔咗個類似屏風嘅間隔, 整晚吧位客人不多可能只有四個啩, 重要兩出兩入嗰種, 我們叫了一支水$68, 酒兩杯Macabeo/ Rosado$78/Glass麵包都係那種將包切成小方塊沾欖油同塩食, 其實唔係咁鍾意硬係要將件包裁成某個形狀食覺得好扮野, 明明係而片包! 口感係好食嘅因為攞咗個包芯出來嘛! 欖油則除非有好獨特嘅氣味如果唔係我地都唔會感覺到D乜野,TartarLubina $140 鱸魚他他, 肉爽脆但唔太重魚嘅鮮味要靠沙拉汁帶起,旁邊
旁邊另一碟的薄切麵包片亦你好典型西班牙式表現手法, 在麵包片上放上魚生粒粒的確比食一匙匙魚生咁食口感豐富好多,
Ensaladilla Atun $90 另一個他他不過呢個係吞拿魚, 同樣是經典不過嘅做法, 同樣旁邊插上一片長法包薄切,下放一圓圈沙拉菜,以圖形擺設上來看係花咗心思的了, 吞拿魚柳無論是半生或者全熟感覺上都是一片肉而且是一片無什麼味道的肉, 只是咬口上的分別,
Ham Croquet $60 炸火腿薯蓉卷 又是一個經常出現嘅西班牙小吃, 今晚呢個外層炸得唔夠挺身內部薯蓉亦太稀, 薯蓉調味不夠, 伴碟係幾隻炸青椒仔,
炸青椒仔都係一般咁啦, 整體表現比食生日飯那兒的失色很多,
Pulpo a la Gallega (Otopus)  $200 Galicon rock
octopus with sea urchin mayonnaise and Spanish oaorika Patato 四件麻雀般大細嘅物體, 底層係紅椒味薯茸, 質地係粉粉地味道唔太強烈, 中間一片稍稍厚切嘅八爪魚腳切片已經處理至淋淋地一咬即斷微微有咬口嗰種, 最頂放上一片海膽不過呢個無特別說明是來自哪裡?面頭稍有焦色應該是用火槍炙了一下的效果, 外形同結構上有點似壽司但底層用上薯茸則變成了西班牙(西菜),
Wagyu Cheek $180 慢煮牛面頰肉, 同樣係四件不過呢個始終係肉size比上面嘅八爪魚腳切片大好多, 或層都是薯茸只是呢個係原色沒有再混什麼紅椒粉之類嘅野去搞紅佢, 牛面頰肉質地經慢煮後已經好鬆軟, 用义都可以分割得到, 傳統紅酒煮出來的味道只不過傳業廚師的最後裝飾方面做得賣梳專業一點, 搽上一層煮得濃縮的赤紅色嘅黃汁, 望上去係一磚被包裹住的牛面頰肉, 論質同量這牛面頰肉比八爪魚腳切片勝一籌了,

白酒煮青口, 這是其中一個送嘅菜式, 賣相以一個生鐵盤上, 根本上這菜只要選用鮮活貨色一般都唔會失手, 這店用的也是鮮活貨色所以完全對辦, 青口尺寸也是正常沒特別大或者細, 由於沒有落cream味道比較清新可口,
伴青口來的另有一碟新鮮烤過的麵包片, 沾上青口汁食算係咁啦!

肉丸又是另一個送嘅菜式, 同樣是四粒, 似乎這裡好明顯希望客人以四個為一單元, 尺寸大概係上海菜嘅獅子頭般大細, 味道都係茄汁味那種囉, 再送上兩片薄烤多士,

Desserts
我們選了Ice-cream One Scoop Vanilla$20 都有個酒杯裝住上, 重放咗對葉薄荷在上面,交足功課了,
另一個叫咗Churros with
Chocolate Sauce and Dried Flg $78 Churros有三條, 剛剛炸出來基本上還是幾熱下的, 但油溫應該過高, 整條Churros的一半是通芯的, 而半乾dried flg是一粒開二,無咩特別,
除了甜品, 其他的都算中規中舉, 但又唔覺得好西班牙,只是某些主打係做傳統西班牙菜, 而味道大部份可算偏向淡一點但絕對不是無味, 或者搵日來再試下午餐, 有時候午餐更能表演出餐廳嘅平均值!
Macabeo / Rosado
Ensaladilla Atun
Tartar Lubina
Ham Croquet
Pulpo a la Gallega (Otopus)
Wagyu Cheek
白酒煮青口
肉丸
Ice-cream One Scoop Vanilla
Churros with Chocolate Sauce and Dried Flg
2017-02-28
Wagyu Cheek
  • Pulpo a la Gallega (Otopus)