2024-03-29 1372 瀏覽
今年嘅米芝蓮其中一個推介係大家都好熟悉嘅生記飯店,好多人都奇怪,點解佢會重新上榜,原因佢搬咗舖之後,米芝蓮就當新店處理,位置就喺大家應該都好熟悉嘅三湘大廈。新店比舊店大好多,有勁多房,幸好有朋友識人,攞咗一間細房,比以前舊店更加舒適,當然地點上可能冇咁方便,但係我又覺得其實交通都四通八達,唔難去唔難搵。當日太過輕敵,冇諗過七點幾蝦多士都已經賣晒,不過幸好都有其他精彩菜式,大家去食飯記得要預留。冇食幾年,當然最掛住佢嘅上湯枸杞浸厚切豬膶,比起漢發麵家我覺得佢嘅豬膶做得較為高貴,而且個湯加上豆苗後特別鮮甜。第二個菜式一定係掛住佢嘅家傳手藝生煎蓮藕餅,呢個係絕對出色,基本上完全冇失色冇退步。燒味又係出色,同附近嘅喜萬年各有特色,我都幾鍾意佢哋叉燒,乳豬同古法鹽焗雞,後者嘅脆皮,尤其出色,叉燒係半肥瘦嘅感覺,好得。好多人都話佢嘅咕嚕肉好出色,可能之前食革新會個咕嚕肉太強,呢個冇上次咁好嘅經驗,但係如果你唔係非常高要求呢個絕對合格有餘。另外佢嘅柚皮都係傳統嘅手藝,同好多間城中出色嘅中菜同樣做得好好,仲有杏汁白肺湯都係傳統嘅好野。不過最出色嘅係佢嘅砂鍋菜式,食咗個砂鍋菜煲已經感受到佢嘅厲害,最推介

不過最出色嘅係佢嘅砂鍋菜式,食咗個砂鍋菜煲已經感受到佢嘅厲害,最推介嘅係佢嘅砂鍋鮑魚雞粒焗飯,食到好飽驚我哋都食咗幾碗,一定一定要試。

喜歡加多個椒鹽魷魚鬚同甜品白糖糕,都係當天favorite 。

最重要食咗咁多嘢都係幾舊水一位,又坐得舒適,幾日後推薦左朋友食都好鐘意,絕對係同朋友聚下食飯嘅選擇。
2024-03-14