2023-04-19 49 瀏覽
大坑越來越多個性小店,有Cafe,有酒吧,日本菜好多選擇。今次係試一間朋友話乳豬好好食嘅西餐:The SocialHouse 店舖唔難找,樓底高,燈光少少昏暗,但坐得舒一坐低店家就奉上自家製蕃茄亁香草麵包,非常意大利,點橄欖油醋食,非常開胃雜菜無花果合桃沙律,雜菜新鮮,無花果香甜,加埋果仁食,口感幾好炭烤八爪魚腿,八爪魚首先煮到非常腍,輕輕一切就開,再經炭火輕輕燒香,跟伴碟嘅辣粉一齊食,非常惹味辣肉腸香草蕃茄煮大蜆,隻蜆又新鮮又大隻,煮到啱啱熟好鮮甜。蜆嘅鮮味煮哂落啲汁度,然後用埋個汁點麵包食,一流👍主菜上枱,係店舖嘅招牌菜:燒乳豬,店舖選用咗較細嘅豬,我哋兩個人點咗四分一隻,份量啱啱好,大約每人分到三大件。皮非常薄非常脆,皮下嘅脂肪唔算多,所以食落都唔太油膩,肉嘅位置亦醃到好入味,唔點任何醬都夠味,不愧係招牌菜最後加個意粉作結,都係店舖嘅名物:煙鴨胸忌廉煮意粉,選用闊條麵特別索汁,芝士落得夠重手,非常滿足

店舖唔難找,樓底高,燈光少少昏暗,但坐得舒