2020-07-10 702 瀏覽
我同個Sis都唔太食得辣,但係落車就見到呢一間出名嘅四川麵店,所以就膽粗粗入去試下,真係膽搏膽!呢間舖頭好hard sell,好標榜佢哋係用正宗四川煮法,我唔知因為我冇去過四川, so it doesn't really a matter to me, 對我嚟講最重要就係好味。麻辣狂牛麵 (小麻 & 微辣) 餸係牛腩、牛展、牛柏葉、肥牛、菜,飲一啖湯,嘩!都已經辣到好似啲火箭爆發咁, 我叫只係微辣,都咁嘅程度!真係勉強頂落去! 我覺得個麵好淋,嗰啲牛腩、牛展、牛柏葉、肥牛嘅味道都係好一般,同一般車仔麵店嘅味道差唔多; 個麻味我都ok得,但係啲辣我就真係受唔住。蒜泥白肉,味道好咸,豬肉好乾柴,我唔算喜歡。麻辣土豆絲,味道唔算太過辣,我都頂得住,仲有啲酸酸地,反為喜歡呢一個。黃金皮蛋同,我平時食開嘅皮蛋味道有少少唔同,唔知點解喺金黃色,味道都ok啦。海帶絲,又都係麻麻辣辣咁樣嘅味道,口感唔錯,不過點解乜嘢食物都係麻麻辣辣嘅味道呢? 搞到好似食乜嘢都一樣咁。菊花蜜,好甜好甜好甜,搞到要自己加水落去,調反淡來飲。四川冰粉,味道好特別,滑滑捋捋又透明,但係個味道係好甜。綜合我食過所有嘢,得出一個

蒜泥白肉,味道好咸,豬肉好乾柴,我唔算喜歡。

菊花蜜,好甜好甜好甜,搞到要自己加水落去,調反淡來飲。

四川冰粉,味道好特別,滑滑捋捋又透明,但係個味道係好甜。

綜合我食過所有嘢,得出一個結論,就係我唔太鍾意食。

食完呢一餐之後,我成晚飲咗好多水。
睇嚟唔太適合我。