自從朋友一兩個月之前,介紹完呢間「北料南麵」俾嗜辣🌶如命既我之後,我一直都記掛住佢係心,但因為唔係個個朋友都食得辣,所以一直未有機會試!今日,終於揾到個肯同我去食辣既人🥺,的起心肝去食😍 見到佢個名甘有心思,話用北方既材料煮成啱南方人食既麵!我就諗起南拳北腿🤣 係咪咁勁先?😏 就等我今日會一會你🤣 見到店入面有簡介話鋪頭既老闆係去左四川食過好多間,先搵到一間好食,然後再自己拜師學藝!淨係呢個心已經好值得一試啦😍.而且餐廳有一個挑戰,如果20分鐘内,可以食完一碗正宗重慶麻辣小麵連湯,就可以免費哦!牆上面有好多成功挑戰既相。我今次就唔試啦,見到碗湯好多油,飲完應該會肥廿磅🤣.餐廳入面既環境光猛企理。食物選擇多。呢道既餐牌,係用膠板同marker, 可以循環再用,非常環保!店入面既麵食,有大同細兩個 Size 可以簡!麵底有三種:小麵、米線、薯粉!仲可以揀辣度,有微辣、小辣、中辣、大辣、超辣,走麻走辣,貼心。.📌麻辣豬潤麵大碗($37) ,小辣,麵底揀小麵! 份量非常多,而且厚切豬潤洗得乾淨,夠彈牙又唔鞋口, 剛好煮熟嘅豬潤口感真係一流!個人認為佢既豬潤比某知名豬潤麵更好食👍🏾👍🏾抵讚!另外

而且餐廳有一個挑戰,

📌麻辣豬潤麵大碗($37) ,小辣,麵底揀小麵!

另外跟餐加$6要左杯豆漿!
📌麻辣牛腩麵細碗($29),中辣,轉米線!

一上菜,睇落好似好辣咁。顏色同小辣已經完全唔同,深色左好多, 聞落幾香,先淺嚐一啖湯底,唔算太辣!唔好俾碗麵既紅油呃左,湯底唔夠濃味唔夠麻辣味唔夠香!但可以接受的!層紅油唯一既作用只係keep住碗麵食到最後都係熱嘅👍🏾 米線麵身夠爽, 爽得黎夠煙靭!細size麵既份量已經好夠一個女仔食!秘製牛腩, 味道還可以! 份量夠多,有六至七舊腩位,肥瘦比例剛好, 肉質炆得夠淋身帶咬勁! 呢碗麵食完唔會覺好好口渴,可見佢唔會好重味精!
另外跟餐加$6要左罐Zero!
(利申:譚仔食開二小,覺得呢度既中辣可以辣多少少,下次試大辣)
另外,我地叫左兩個小食:
麻辣黃金皮蛋同麻辣鹵味豬耳!
📌麻辣黃金皮蛋(小份) $15

我地平時食開既黑色皮蛋係廣東醃法,用石灰/化學鹼醃製! 會有比較重的鹼味。而金色皮蛋係四川醃法! 用天然草木灰醃製!黃金皮蛋顏色金黃,表面晶凝通透,質地似硬身既啫喱!蛋黃帶溏心 ,有蛋黃香!外脆內軟,味道比黑皮蛋易入口!配上蒜,蔥,芝麻同微辣既麻辣汁。有層次!好食!
📌麻辣鹵味豬耳(小份) $23

豬耳口感爽脆有嚼勁!
唔辣!帶點鹵味既味道!
總體嚟講,抵食!性價比高!難怪位置咁偏僻唔方便,都算多人食!有機會會再去試下佢既大辣同撈麵!😉
2020-08-23
2020-08-18 364 瀏覽
我點左牛腩大腸米線, 因為聽人講小辣唔夠辣所以叫左中辣,成碗米線簡單啲講, 得兩隻味, 就係死鹹同死辣。下午食到夜晚仲有果陣味在口。啲評倫仲讚不絕口, 我被騙了, 美好的一個假日都俾碗米線破壞晒
2020-08-18
3 分鐘 (外賣自取)
2020-07-10 702 瀏覽
我同個Sis都唔太食得辣,但係落車就見到呢一間出名嘅四川麵店,所以就膽粗粗入去試下,真係膽搏膽!呢間舖頭好hard sell,好標榜佢哋係用正宗四川煮法,我唔知因為我冇去過四川, so it doesn't really a matter to me, 對我嚟講最重要就係好味。麻辣狂牛麵 (小麻 & 微辣) 餸係牛腩、牛展、牛柏葉、肥牛、菜,飲一啖湯,嘩!都已經辣到好似啲火箭爆發咁, 我叫只係微辣,都咁嘅程度!真係勉強頂落去! 我覺得個麵好淋,嗰啲牛腩、牛展、牛柏葉、肥牛嘅味道都係好一般,同一般車仔麵店嘅味道差唔多; 個麻味我都ok得,但係啲辣我就真係受唔住。蒜泥白肉,味道好咸,豬肉好乾柴,我唔算喜歡。麻辣土豆絲,味道唔算太過辣,我都頂得住,仲有啲酸酸地,反為喜歡呢一個。黃金皮蛋同,我平時食開嘅皮蛋味道有少少唔同,唔知點解喺金黃色,味道都ok啦。海帶絲,又都係麻麻辣辣咁樣嘅味道,口感唔錯,不過點解乜嘢食物都係麻麻辣辣嘅味道呢? 搞到好似食乜嘢都一樣咁。菊花蜜,好甜好甜好甜,搞到要自己加水落去,調反淡來飲。四川冰粉,味道好特別,滑滑捋捋又透明,但係個味道係好甜。綜合我食過所有嘢,得出一個

蒜泥白肉,味道好咸,豬肉好乾柴,我唔算喜歡。

菊花蜜,好甜好甜好甜,搞到要自己加水落去,調反淡來飲。

四川冰粉,味道好特別,滑滑捋捋又透明,但係個味道係好甜。

綜合我食過所有嘢,得出一個結論,就係我唔太鍾意食。

食完呢一餐之後,我成晚飲咗好多水。
睇嚟唔太適合我。
2020-06-30 524 瀏覽
行過元州街,肚餓想食下午茶,見到呢間麻辣湯、重慶食品麵店,呢個時勢,入面仲有7成滿座,感覺吾會錯,一定有好嘢食。因為喜歡食辣,所以餐牌上所有嘢都想食,最後點左個黃金皮蛋、麻辣豬大腸麵。上餐時間都算快,皮蛋顏色好金黃,好爽、甜,配上麻辣汁,好味。豬大腸麵,麵質好彈牙,口感好好,有種手拉蘭州拉麵既感覺。配上麻辣湯係堅好味,而且辣度剛剛好。豬大腸都算好味,但比起啲車仔麵檔嘅大腸,略嫌浸得未夠火候。最後老細見我食到成身汗,送咗碗甜品比我解下辣。臨走見到有個肥佬叫左碗麻辣豬手麵,啲豬手樣貌身材都好吸晴,應該好好味,下次試完再寫。
2020-06-27
  • 麻辣豬手麵
2020-06-28 387 瀏覽
得唔閒就會想食辣野,依家又正值封關時期冇得上深圳廣州食。上網search下見到有呢間食四川辣覺得幾吸引,又幾高評分,咁同女朋友揸車去食下。入到去見冇乜人,諗住係閒日所以生意差啲,就照坐低叫野食。叫左個麻辣狂牛同麻辣飛豬,我地都算可以食得少少辣所以叫中辣試下,加多杯凍野飲降涼。結果都算幾失望,除左辣味之外其實都食唔出其他味道⋯⋯係啲豬大腸叫好少少,其餘嘅餸同個麵都食唔出咩味。價錢尚可接受,但最多啱做街坊生意,並唔值得專登過去食。或者求其附近食碗譚仔米線會合理好多。食完嘅感覺就係: 冇下次。

食完嘅感覺就係: 冇下次。
2020-06-02 797 瀏覽
深水埗好多特色小食店,而且有唔少係卧虎藏龍,今日我呢隻餓虎就嚟到呢間「北料南麵」尋龍。 我最鍾意呢啲點餐牌,可以循環再用,非常環保!第一次嚟食,一於叫個招牌嘅麻辣狂牛麵,佢有牛腩、牛𦟌、肥牛、牛柏葉,身為一隻又想食辣但又怕辣嘅淆底獸,就揀咗微辣走麻,果然辣度啱啱好,啱晒我口味。牛腩同牛𦟌都用秘製醬汁醃製過,非常入味,而且肉質都淋身,入口有融化嘅感覺,肥牛本身是白灼再加入湯麵底,沾上湯底有食火鍋嘅效果。牛柏葉就非常爽脆,麵質都彈牙,總括而言呢碗麵令我一試愛上🥰
我最鍾意呢啲點餐牌,可以循環再用,非常環保!

2020-05-22 617 瀏覽
因為疫情的关系,已经快四个月没有离开香港🇭🇰啦,以前周末都会跑去深圳感受一下内地的美食,最近只能在香港拼命的找,类似的美食!之前肉卡丘🦊也分享过一些比如麻辣串串之类的,今次又发现一家宝藏四川小食店,不但味道非常好👍,价格也都很便宜!而且非常亲切服务员💁几乎都是内地的,我看他们都用普通话交流这家店的老板是在重庆学过的,而且还有一个挑战,如果20min内吃完辣的面可以免单哦,墙上有很多挑战成功的!食物点评:🌟🌟🌟🌟🌟手撕鸡:太太太好吃,有点孜然味又有油泼辣子!5🌟猪软骨:味道略淡,可以放入抄手里吃,分量足!4.5🌟红油抄手:中规中矩,解馋不错哟。3.5🌟素皇面:味道好、份量足。4🌟店名:北料南面地址:深水埗元州街137号地铺
之前肉卡丘🦊也分享过一些比如麻辣串串之类的,今次又发现一家宝藏四川小食店,不但味道非常好👍,价格也都很便宜!而且非常亲切服务员💁几乎都是内地的,我看他们都用普通话交流[哇R][哇R]
食物点评:🌟🌟🌟🌟🌟
手撕鸡:太太太好吃,有点孜然味又有油泼辣子!5🌟
猪软骨:味道略淡,可以放入抄手里吃,分量足!4.5🌟
红油抄手:中规中矩,解馋不错哟。3.5🌟
素皇面:味道好、份量足。4🌟
店名:北料南面
地址:深水埗元州街137号地铺
2020-05-14 401 瀏覽
其實他們開店不久我已幫襯,第一次食時係小辣大腸麵,驚為天人麵粉味與口感軟硬度合哂我心水.結果一星期去了3次,由於我極喜歡辣,最後連大辣也可以飲哂D湯.其次是他們的小食,價錢超平,10多元也有一款.所以通常2人都2個麵,3個小食.真心希望現在疫情下小店能撐住.
其實他們開店不久我已幫襯,
第一次食時係小辣大腸麵,
驚為天人
麵粉味與口感軟硬度合哂我心水.
其次是他們的小食,價錢超平,10多元也有一款.
所以通常2人都2個麵,3個小食.
真心希望現在疫情下小店能撐住.

• 麻辣牛腩大腸麵
  • 黃金皮蛋
  • 麻辣海蜇
2020-05-13 368 瀏覽
Lunch time嗌外賣,今次試吓呢間食酸辣嘢南料北麵,4個主食,等大概半個鐘就送到。首先包裝得比較一般,雖然湯同麵有分開,但d湯冚唔實,整到所有外盒都油淋淋,其中我哋嗌左兩款餃子,佢又無寫邊盒係咩餃,仲要撈亂左個湯底,搞左一輪先分到邊盒打邊盒。味道方面其實都正常,但因為包裝問題,d麵質到一餅餅,個碗又細,倒左湯都分唔散d麵,而且太油膩,食完個肚都有d唔自在最好食就係個土豆絲,炒得夠爽口,酸辣味夠balance,惟一都係偏油,食到後面1/4就比油浸住晒。堂食可能好d,但外賣就真係唔會再嗌😩

堂食可能好d,但外賣就真係唔會再嗌😩
韮菜豬肉餃
土豆絲
2020-05-12
30 分鐘 (外賣送餐)
土豆絲
2020-05-07 251 瀏覽
衣間餐廳係小有係香港做到四川風味既餐廳,唔食得麻辣既朋友真係唸清楚先,中意食麻辣既一定要試下!麻辣牛腩麵,衣碗係大既,湯底已經叫左小辣,但都係咁濃就知點解我話衣度岩麻辣控!食麻辣最緊要夠麻,同個香味係重點,衣個湯底我比100分識食四川野既就知點解我揀衣個碗豆炸醬麵,非常地道的四川麵食,完全冇另我失望,好足料小食叫左麻辣海蜇,皮蛋蛋同蓮藕片,醬汁做得好好,好夠麻,三樣都唔錯好好食,唔好睇佢細細碟,份量好多,個人特別推介皮蛋

呢日跟同事去順豐寄嘢,順便喺附近搵嘢食,同樣係深水埗,但近嘉頓嗰邊少人勁多,我自己都比較鍾意喺依頭覓食。之前已經有留意過呢間「北料南麵」,但一直無想去食嘅衝動,直至最近愛上咗試辣🙈。餐廳比想像中大,而且環境都算幾光猛,乾淨企理。食物選擇幾多,如果唔食得辣,其實都可以揀豬骨湯。不過一場嚟到,同事都被我感染咗,一齊食辣,無事嘅,最多一齊喊嘅啫🤣。只要嗌正餐(飯麵)或者大份小食,就可以用優惠價加配飲品,都幾抵。由於只係加幾蚊,眼見大部份客人都有課金😉。我想食辣,但又唔係好食得,於是寫咗微微微辣😅,而店員呀姐係有睬我㗎,我嗰個係「微微辣」;同事維持係「微辣」,哈哈。不過一上菜,我哋都有啲心寒,因為兩樣睇落都好辣咁🌶🌶🌶。主角出場喇,麻辣手撕雞撈麵(細)($34),微微辣走蔥。本身我誤會咗係涼麵,原來係熱嘅拌麵,又係另一種風味。未食之前,知係熱麵後,即刻驚會再辣啲,而且見到每條麵條都上哂色😰,啲辣撈得好均勻咁。另外,即使呢份撈麵係細份,份量已經好夠我食,啱啱好。不過一食我就發現隻辣仲係可接受範圍,雖然我都曾經一度咽喉過🥵。呢隻麻辣味好好食啊😋,夠麻夠鹹,幾特別,暫時未喺其他餐廳食過。但食到尾段我

麻辣手撕雞撈麵

不過一食我就發現隻辣仲係可接受範圍,雖然我都曾經一度咽喉過🥵。呢隻麻辣味好好食啊😋,夠麻夠鹹,幾特別,暫時未喺其他餐廳食過。但食到尾段我就覺得重口味咗少少,而且比較多花椒定胡椒屑黏住。至於雞絲🐔,撕得好幼細,同麵條好夾;麵條口感亦都唔錯,唔會太淋或太硬。
麻辣狂牛麵

同事要咗麻辣狂牛麵($59),呢個麵比起其他貴,皆因好足料,全部都係牛🐮,包括秘製牛腩、秘製牛展、肥牛片、牛柏葉同時菜。同事要咗微辣走麻走蔥,轉米線(佢驚薯粉太索湯會GG😆),但湯底個樣又係非常驚嚇,勁深色。不過食落個辣味比起我個撈麵更弱,撈麵好食啲;但啲牛牛幾好食,特別係牛柏葉🤤。
四川冰粉

跟餐我無要飲品,反而配咗四川冰粉(+$8)(原價$15),可以解辣嘛!但佢呢餐未稱得上大派用場,我未需要用到佢救命🆘,哈哈。依個冰粉味道就麻麻地,因為隻黑糖味怪怪的,唔知點解偏酸,好似落咗醋咁。我喺其他地方食過嘅好味好多。同事就加$6要咗豆漿,大大杯,抵!
總括嚟講,呢餐對於我來説係有驚喜,我唔係驚難食,而係驚唔啱食。點知個麻辣撈麵好正,好惹味,我好喜歡😍;雖然食完都幾大浸味,但值得。餐廳食物味道好、份量多、價錢合理,整體性價比高!我下次嚟會試下其他麵同小食😊。題外話,店員得一個阿姐做樓面,好忙,但佢都幾好禮貌👍。
2020-04-27
2019-11-16 1085 瀏覽
好麻好辣嘅麵,絕對值得一試再試,推介!今日同屋企人試咗豬軟骨飯、手撕雞飯豬腸撈麵同豬耳(小食),鍾意食辣嘅我覺得好好好味,夠晒麻。老人小孩就對手撕雞飯讚不絕口。
好麻好辣嘅麵,絕對值得一試再試,推介!

2019-11-16
外賣送餐
2019-08-25 1129 瀏覽
依間舖頭我已經唔止食過一次,佢地新開張嗰段期間都有黎食,止係一直都唔記得影相寫食評,今日我終於記得啦!佢地主打嘅就係麻辣麵,之後仲可以配唔同的餸,你們可以參考一下餐牌先對於我黎講,種類都算好多,都有試過不同的餸,而我最鍾意食就係大腸麵啦我都唔算好食得辣,但你知道如果唔食辣又唔好食,所以第一次食都硬住頭皮試下食微辣。但岀乎意料地係我可以接受的辣度,我係鍾意佢地嘅麻度十足。食完一啖又會忍唔住想繼續食嘅感覺。想挑戰食辣嘅朋友,依間餐廳應該唔會令你失望嘅

2019-07-29
2019-08-11 744 瀏覽
深水埗好多好野食,但係慘在糧尾所餘不多....今日決定同同事食四川麻辣麵,午飯時段不算太多人,而且環境麵坐得舒服。我地叫左麻辣牛肉麵、重慶酸辣粉同一個小食:黃金皮蛋。牛肉麵幾正,至於重慶酸辣粉就未必人人岩食,如果鐘意食麻辣的人係會幾鐘意的!小食黃金皮蛋,唔記得影相就經已食哂了.....之後再聽同事講,原來鋪頭的老細係去四川食過好多間,然後再搵到一間好食的,再自己拜師學整的!淨係呢點已經值得幫襯了!
深水埗好多好野食,但係慘在糧尾所餘不多....
我地叫左麻辣牛肉麵、重慶酸辣粉同一個小食:黃金皮蛋。

小食黃金皮蛋,唔記得影相就經已食哂了.....

2019-07-04 588 瀏覽
而家小店真係賣少見少,所以都偏好去食小店支持一下。呢間麻辣店店鋪細細,主力當然係食辣野,我就叫左一碗麻辣小麵加餸,湯底夠香夠麻夠辣,湯麵如果湯底好味,咁碗麵都唔會差得去邊。可以覆食之選

可以覆食之選